Gitarımı B Droptan E Ye Alıyorum Zarar Verirmi?

Sen o gitarı 10-46 teller ile B Drop'ta nasıl kullanıyorsun, asıl o ilginç. :D Helal olsun. :) 10-46 lar E için biraz kalın gelecektir, sertler çok gergin olur, ama gitar için sıkıntı çıkmaz. Hafif sap ayarı gerekebilir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
yıllardır 10 46 ya alıştığımdan başka telde çalmıyorum hiç , sıkıntı olucaksa bana olsunyav gitara bi sıkıntısı olmasında :)
 
İbanez mtm-2 lerde standart ayara alındığında headstockun tam boyun kısmından kırılması durumu var mesela.En az 4 tane böyle sapı değişmiş mtm-2 ile karşılaştım.Buna benzer bir problem sizin gitarda yaşanırmı onu bilemem tabii.
 
Çok sık yapmak zararlı olur. Bu arada 10-46 ile diğer telleri geçtim, en üst teli 2.5 ton geri çekmek nasıl oluyor yahu? Çalınmaz ki o tel, bildiğin patır kütür klavyeye çarpar :S
 
Kişiden kişiye değişir sertlik olayı. Bence standard E akor düzeninde 10 46 normaldir. Ama marka elixir anti rust ise biraz sert kaçar. Ayrıca sen 10 46 Elixir ile istersen günde 5 kere drop b den standard E ye çek bişe olmaz. Ama mesela ben elixir anti rust 13 56 drop Bb kullanıyorum onu standard E ye ceksen klavye ağlar :) ama senin sette gitarın sağlığına sıkıntı olmaz.
 
Drop B de 10-46 çok gevşek, ama alışan çalar. 10-46 E düzende gerginliği de normaldir. En rahatı 7 telli gitar alıp rahatlamak. Tremololu gitarlarda treolo yay ve yükseklik ayarı şart yoksa entonasyon kaçar, teller klavyeye çarpar ya da çok yüksek kalır. Her düzen değiştiğinde iyi ayar yapmak gerek. Normalde klavye de gerginlik farkından dolayı konkavlığı değişecektir. Warmoth Pro klavyesi yaptıranlarda bu sorun pek olmaz ama normal fabrika çıkışı gitarlardan bahsedersek truss rod ayarı şart oluyor. Yani bu kadar tel ayarı yapılacaksa bir kere 7 telli gitar alınıp konu kapatılabilir.
 
Atalay üstat da belirtmiş. Basit bir 7 telli ilacın olacaktır. Elindeki alet (bence) bu kadar yormaya zorlamaya uygun değil. Yani kapasitesi yok diye değil. Zarar görürse yazık olur. Truss rod'u bir kere haşat ettim bu akort değişimleri yüzünden. Hani gerek yok. Öte yandan; standart G, drop F ve hatta uygun teller ile bir oktav aşağı standart veya drop E dahi (animals as leaders kafaları) kullanımı mümkün hale geliyor 7 tel ile. Bu kadar pes duyumları şahsen tercih etmesem de istediğim an erişebileceğimi bilmek şukela bir duygu. Uygun fiyatlara piyasada birçok 7 ve 8 telli geziyor bakmakta fayda var.
 
7 telli gitarların her zaman ilaç olacağını düşünmüyorum. Örneğin 7 telli bir gitar ile In Flames çalmak bence zor. Çünkü Drop Bb ya da standard C , B vesaire kullanılarak yazılan şarkılarda solo kısımlarında sıkıntılar olur. Mesela standard E'ye göre E ve D pentatoniklerde B telinde yapılan vibratolar ve bendler 7 telli gitar kullandığınızda G teline denk gelir. G telindeki vibratolar ile B telinde yapılanlar ile karşılaştırdığımızda B telinde yapılanların daha uygun olduğunu düşünüyorum. Ha diyelim ki 7 tellideki B telinden yaptık aynı notayı diyelim. Bu kez 5 perde geri gitmek zorundasınız. Bu da verimi zora sokar. Ayrıca ton olarak da aynı verimi vermez. Çünkü kalın tellerin sesi daha dolgundur. Zaten bu tarz metal gruplarının azımsanmayacak kadar çoğu 6 telli gitarlar kullanıyor. As i ly dying , amon amarth, in flames, behemoth vesaire. Eğer jeff loomis gibi be bileyim daha nice 7 telli gitar kullanan ve ince E telinin 22. 24. perdelerinde çok gezen adamları çalmıyorsanız 7 telli gitar gereksiz olacaktır kanaatimce. Ben de bahsettiğim tarz adamlar çaldığım için sırf Esp Eclipse 24-7 almaktan vazgeçtim. 22. perde Eclipse aldım. Drop Bb ya da standard C de nadiren de Standard B'de kullanıyorum. Bazen 7 telli gitarlar ile yazılan şarklılar da 6 telle çalınabiliyor. Tarz meselesi tabi. Skala beklentisine göre de değişir. Ama 7 telliler her zaman ilaç değildir diye düşünüyorum neticede.
 
Geri
Üst