Megadeth Tonları.

Calmayla ilgili kisimda soyledikte bunuda sehir efsanesine eklerim ben, ritimde tuse tonu nekadar değiştirecek.


neden gitarda sadece ritm mi çalınıyor ? arkadaş öyle birşey belirtmemiş yanlış okumadıysam ? işte herkesin fikri farklı sana göre şehir efsanesi olan bir fikir bana göre olmayabilir tabi ki aynı fikirde olmamız gerekmiyor bu sadece benim kendi fikrim herkesin görüşüde farklıdır ...selametle
 
Fikir falan değil bu gerçek. Lead tonunu çalış stilin cok yakın olmadıkça (ki mustaine stilinde birini görmedim ben) zaten yakalayamazsin söylemeye gerek yok, ritimde de tuse oyle ahım şahım tonu değiştirmez, fikir değil bu öküz altında buzağı aramaya gerek yok , zaten belli.
 
Ben Megadeth tonlarına yaklaşmak istiyorum.

Tuşe mevzusunu en basitinden tünelde müzik mağazalarında bile görebilirsiniz. Belki çoğu kişi benim gibi şahit olmuştur, özellikle gitar denerken aynı ekipmanın başına farklı insanlar 2 saniye arayla oturur ama duyulan ton bir anda değişir... Konumuza dönelim, adam zaten o tona "yaklaşmak" istediğini söylemiş, birbirimizi kırıp dökmeye gerek yok yani ;)
 
Lead biraz tartışılabilir ama thrash metalde bende ilk sıraya yerleştirmem, distortion çok nüansı maskeleyen bir şey sonuçta. Tuşeden ziyade hakimiyet meselesi denebilir.
 
TB4, TB5 falan al. Eskiden Zoom 2100 ile falan o tonları ararken direk Fuzz açardık amfi olarak. Birebir tona yaklaşmayı hiç denemedim ama hemen hemen her ekipmanla gayet "Megadeth çalınır bununla" dedirtecek bir ton alabiliyorum.

En "Aha Megadeth bu" dediğim tonlarda ise gitarlar şunlar olmuştu:

1) Jackson RR5 + Duncan JB
2) Jackson Soloist Custom + X2N
3) Gibson Explorer + ne olduğunu hatırlamadığım bir manyetik. Dirty Fingers olabilir.

Üçü de tiz-high mid çıkışları yüksek, basları sıkı manyetikler. Gitarların hepsi maple saplı, biri rosewood diğer ikisi abanoz tuşeli. Herhangi bir amfi olur bence. Drive olsun yeter işte, Marshall'la olur Laney'le olmaz kasmayın.
 
Tuşe mevzusunu en basitinden tünelde müzik mağazalarında bile görebilirsiniz. Belki çoğu kişi benim gibi şahit olmuştur, özellikle gitar denerken aynı ekipmanın başına farklı insanlar 2 saniye arayla oturur ama duyulan ton bir anda değişir... Konumuza dönelim, adam zaten o tona "yaklaşmak" istediğini söylemiş, birbirimizi kırıp dökmeye gerek yok yani ;)
5 aydır çalan adamla 5 yıldır çalan adam arasında tabiki ritmde bile farkeder ve tünelde çokça bu ikili karşılaşırlar. Tuşesi oturmuş kişiler arasında gece gündüz gibi bir fark yok. Pickingleri aynı yaptığın sürece sound pek bir fark olmaz. Ayrıca sound sadece tuse değildir, aynı zamanda ne caldigin ile alakalıdır. Tüneldeki insanlar aynı seyimi çaldılar? Bunlarda var.
 
İyi akşamlar. Ben Megadeth tonlarına yaklaşmak istiyorum. Öncelikle ekipmanlarımı sayayım.

Ibanez RG321EX
Laney Cub Head + Cub Cab
Digitech Metal Master
Boss Mega Distortion

Metal Master sayesinde metallica tonlarını yakalamayı başardım ki neredeyse birebir olacak gibi bana gelen ses. Normalde blues, country, hard roc tarzı şeyler çalarım ancak bu Megadeth' i kafaya acayip takmış durumdayım. Fender Meksika almayı düşünüyordum ancak Dean Razorback gibi bir gitar alıp yanına hangi pedalı koyarsam sonuç alabilirim? Ya da bunun gibi bana bazı öneriler ve alternatifler sunar mısınız acaba? Herkese teşekkürler. :)

Mesajdan benim epeyce kafam karisti. Metallica tonlari o kadar genis bir yelpazede cereyan ediyor ki Metallica kendisi yakalayamiyor konserlerinde, sizin bunu yapabiliyor olmaniza samimi olarak sasirdim hatta tek bir sarki bile epey iddiali olur ama dinlemedigim icin daha fazla bir itirazda bulunmayayim. Genel goruslerim ise su yonde;

1- Onceki mesajlardan birinde bu tonun alâmet-i fârikasi olarak lambali Marshall amfilerden bahsedilmis ne yazik ki katilmiyorum, bence fazla romantik bir yaklasim bu hem de bir cok sebebten oturu. Oncelikle, bir Marshall modelini alin, piyasada ayni isi sound basta olmak uzere cok daha iyi yapan muadillerini bulmak fazlasiyla mumkun (Splawn, Dynamo, Diamond, Friedman, Voodoo vs vs), Marshall in tek basina "en iyi" yaptigi onu digerlerinden ayirip baska bir yere koyacak hic bir sey yok, ama gorsel cekiciligini de kesinlikle yabana atmiyorum, bana amfi aldirmak icin yeterli olmustu . Simdiye kadar sahip oldugum 6100, JCM 800 2203, 1959SLP, TSL 100 ve son olarak JVM 410 amfilerin hic birisi tek basina benim de pek sevdigim bir tur olan trash icin yeterli gelmedi, sanirim bunun Marshall'larin mid range karakteri ile alakasi var (tabii baska seylerle de). Turkiye icin esprisi Marshall disindaki seceneklerin sinirli olmasi olabilir hepsi bu. JVM disindaki amfiler zaten genelde one trick pony, o one trick ise trash soundu degildir maalesef...:)

2- Trash, bir tur olarak zaten icinde pek artikulasyon, tuse, calanina gore degisen bir anlatim dili vs pek barindirmayan bir muzik, ben de pek severim kabul hele hele ki Exodus oldu mu, ama bu boyle. Tuse deyince; genelde epey daha yumusak turlerde calan, Pat Metheny , Satriani, Jeff Beck, Allan Holdsworth vs aklima geliyor Mustaine ise asla. O yuzden o adamin tusesi sende olsa ne olur olmasa ne olur. Ama bir besteci olarak urettigi riff lere saygi duyarim o da ayri.

3- Son olarak izzzyy zaten bahsetmis ama bu cok parametreli bir denklem bence de. Matematik dilinde konusacak isek epey ill posed bir denklem. Bu yuzden genelde calisacak "robust" cozum aramak en bastan mantikli degil, buradaki mesajlarda bir konsensus olmadan surekli farkli seylerin(manyetik, eq, agac vs) vurgulanmasi da bunun bir gostergesi. Burada 100'e yakin bir kismi da ucukca sey sayabilirim bir tonu yaratan etken olarak; gitar govdesindeki agacin elastik modulunden, manyetiklerin etrafinda olusan alan cizgilerinin yogunluguna, kabinin onundeki mikrofon acisindan, tel alasimina kadar, bir allahin kulu da yahu bunlarin ne onemi var diyemez. Bunlarin ne sekilde nasil bir araya gelecegi konusu ise bu cozumsuzlugun kaynagi; iyi ki de oyle; o yuzden bu isin/sevdanin sonu yok.

4- Butun bu sound olayi bir zincir, o zincir ustunde ne kadar eleman varsa ki buna teknigin dahil, bunlarin hepsini elinden geldigince ust seviyeye tasimak tek makul strateji. Senin istedigin seyin kesin bir cozumu tekrar soyluyorum yok, o yuzden butcen ve kulagin elverdigince hirustik olarak yaklasacaksin. Ama yine de en azindan lambali Marshall'a bel baglamayin derim benden soylemesi :) Bir de bu mesaja kadar Megadeth'in bir signature soundu olabilecegi de aklima gelmemisti: Mustaine'in genizinden soylermis tadi veren vokali disinda ama zevkler ve renkler tartisilmaz tabii...
 
Ya zaten burada zannetmiyorum ki, kimse 'bunları bunları yap birebir alacaksın o tonu' gibi bir yaklaşımda bulunsun. Megadeth gitar tonu denince akla belli başlı şeyler gelir, burada da onlardan bahsediyoruz. Ne yalnızca manyetikle, ne amfi ile, ne pedal, ne ağaç, ne de eq'lama ile yalnızca Megadeth değil, herhangi bir grubun/albümün gitar tonu tutturulmaz.

Fakat belli başlı öne çıkan şeyler var, ben özellikle çaldığım pasif Seymour Duncan manyetikli gitarlarda, o karakteristiği hissediyorum. Şu an ne kullanıyorlar ediyorlar bilemiyorum ama Rust in Peace dönemlerinde Seymour Duncan manyetikli gitarlar ile çaldıklarını hatırlıyorum. (Tb4 geliyor aklıma)

Eq, drive karakteri, ağaç, manyetik... Her biri biraz daha yaklaştırır. Zaten bizim amacımız da bu soruyu soran arkadaşın bu tona yaklaşmasını sağlamak. Ucu çok açık bir konu, hiç boşuna ortalığı germeye gerek yok. Herkes kendince fikrini söylemeli hem. Bu bayan şu şekıl giyinir, şu şekıl giyinir, özgürlüğü bidir yani.

Ben de bu lambalı marshall amfi olayına katılmıyorum ama. Eğer bahsettiğimiz işe rengini veren, ayrıntıları sağlayan şeylerse; kesinlikle manyetik derim o yüzden. Sonrasında da eq ile daha çok yaklaşılabilir.

Sonuç olarak, gitarını hakkını vererek çaldıktan sonra (ki izzy biraz sert üslupla da olsa bahsetmiş, katılıyorum) doğru bir çalımla çoğu tona yaklaşılır(son derece ucu açık, geniş kapsamlı bir tanım da olsa). Üç aşağı beş yukarı tecrübe kazanıldıysa(ki zamanla olur bunlar, tavsiyelerden ziyade yaşayarak tecrübe edilir) sanmıyorum ki kimse: 'bu gitarla/pedalla/amfiyle/manyetikle hiç Megadeth tonu alınmıyo yeaa' desin. Benzer bir karakter yaratmak çok da zor değil çünkü.

Yardımcı olmaya çalışsak, fikirlerimizi daha kırmadan söyleyebilsek keşke.
 
Şunu ekleyeyim bana cok söyleniyor sert üslup takindigim, oyle gorunuyor ki söyleniyor eyvallah fakat samimi soyluyorum sert üslupla yazmayı amaclamiyorum. Metnin bu şekilde oluşmasının birkaç sebebi var. Birtanesi telefon ile yazmam hakikaten bazen iki arada bir derede yazıyorum, yazdığımı okuma fırsatım olmuyor. Diğer bir sebep defalarca cevaplanan soruları tekrar cevaplamaktan yorulmak. Tahammül seviyelerini zorlayacak kulaktan dolma bilgileri , mutfakta deneyimlenmis gibi anlatılması vs...
Burda en baştan beri benim ve ayrıntı vererek sonuca ulaşmasını sağlayan diğer forumdaşlarin soylemeye çalıştığı şey; diğer gruplar için bile mantıklı bir yaklaşım degil ama megadeth'in tonunu aramak hiç mantıklı değil. Hangi ton? Aynı albümdeki şarkılar arasında bile fark var.
Araman gereken şey kendi tonun. Ben mesela pantera tonunu severim ama o tarz bir tonda asla calamam.

Metallica tonu buluyorum ama megadeth olmuyor, kızma darilma da yok böyle birşey. Bu senin tamamen psikolojik algın. Amplinin yerini degistirdiginde bile ton kulakla farkedilir şekilde değişiyor. Ama yerini değiştir gel 15 dk sonra çal farkedemezsin farkı.
Dave eskiden alder gövde kullanıyordu simdi maun, zamanla manyetik ve amplileride değişti, hiç tonlanmamis çıplak sound bile değişti yani.
Ben bu tarz müzik seven çalan biri olarak sd nin tb4 ve tb5, aktifte emg 81-85 ve sd blackout modellerini beğendim ve gitar olarakta genelde jackson kullandım. Ampli olarak okadar cok seçenek varki ama su sıralar en cok beğendiğim ampliler peavey 6505+ ve evh 5150 lll. Ama tekrar soyluyorum megadeth tonu için degil. Trash, heavy, death, core tarzı tonlar için. Bu tarz ekipmanlar ile farklı ayarlamalar yaparak bir cok nüansi yakalayabilirsiniz.
 
Bu arada uslup farkliliklari, ki bazen dramatik olabiliyor benim icin bu forumu daha fazla ve daha zevkli okunabilir kiliyor. Herkes benim gibi lafi uzatsa ne olurdu halimiz?

Bu ton meselesini tartismak olaganustu de zevkli simdi ben diyorum ki TSL yaramaz orada birileri var biliyorum ki TSL in trafosu ile kafama vura vura boyle degil demek istiyor e desinler de zaten. Allah hic kimseyi muzik meselesinde mutabakata vardirmasin:) .

Bu cumartesi hep takildigim bir gitar dukkaninda 60 yasin ustunde bir amca vardi yilbasinda kizi axe fx almis onu takaslamaya gelmis, kendisi Ritchie Blackmore'un Marshall Major amfiyle nasil distortion alabildigini anlamak icin deli divane olmus herkes birsey soylemis ama meraki dinmemis, bodyguardlara rusvet verip sahne arkasina girmis olayi tam cozemeden diger bodyguardlar atmislar sonra bir sonraki konserde daha fazla rusvet vermis ve bi suru fotograf cektirtmis bizzat o rusvetci elemana ama nafile, cekilen resimlerden gozuken, stok halinden farkli olarak amfinin icinde bir iki tane ek preamp lambasi varmis (ve de iki tane sonradan eklenmis xlr cikisi) ama neyin ne ise yaradigini anlamamis haliyle. Sonra sinyalin icinden gectigi bir kaset kayit cihazi gormus resimlerde ama umursamamis diyor ki sonraki roportajlarinda okudum ki kaset kayit cihazindan sinyali gecirerek sinyali guclendiriyormus(bunla tam kastini anlamadim roportajlar hangi dergide onu da bilmiyorum). Ve diyor ki 800 dolara geldi bu rusvet isi, halbuki ayni fiyata bir plexi alabilirdim ayni bilgiyi de 4 dolara bir dergiden edinebilirdim biraz sabrederek. Bu arada rusvet verdigi parayi da twin reverb amfisini rehine vererek bulmus. Ton arama fasli budur nafiledir beyhudedir filan ama gene de kasinip dururuz beyav...
 
megadeth_dave_2004_rig.jpg
 
laney lc15i internette jcm800 e çok benzetirler hatta drive katı aynısının pcbye dökülmüş hali falan diyorlar. laney cubde marshalla benzerdir diye düşünüyorum, bi boost işini görür heralde? Humbuckerla (sg) John Frusciante tonu alınıyorsa sen elindeki ekipmanla da istediğin tonu alırsın, yeterki kurcala bolca ^^
 
Mesajlarınıza cevap veremediğim için özür dilerim. Yorumlarınız içinse ayrıca teşekkür ederim. Yazdıklarınızdan çıkarttığım sonuç ve ive yapacağım şeyler şunlardır. Teknik, picking ve tuşelerimi daha çok geliştireceğim. Sonra gitarımın stok manyetikleriyle pedallalarımla bir marshal kafa kabinde deneyip sonra manyetik modifiyesiyle deneyeceğim. Eq ile oynayıp durucam sürekli pedal ve amfidekilerle. Hiç bir şekilde istediğimi alamaz iseö tecrübe oldu diyip kendi sevdiğim tonlarda devam edeceğim. Tekrardan çok teşekkür ederim yardım eden ve etmek isteyenlere.
 
o değil de ghs kullanmadığına adım gibi eminim :) o kadar sert dandik bir tel daha kullanmadım.Kesin marka anlaşması yapmıştır bu yüzden heryerde öyle yazıyor ama sahnede ernie ball filan kullanıyordur :)
 
Geri
Üst