Floyd Rose Original / Special Hakkında

Merhaba. Original serisinin Alman, Special serisinin Kore yapımı olduğunu duydum. Fiyatlarında da neredeyse yarı yarıya fark olduğunu görüyorum. Bu konuda bilgilerinizi paylaşırmısınız?
1-Fiyat farkı nelerden kaynaklıdır?
2-İçerdikleri alaşımlardaki farklar nedir?
3-Akort kaçırma durumları nedir? (çeşitli söylentiler duyuyorum; Original seri bu konuda daha sağlam gibi?)
4-İçerdikleri alaşımlarda farklılık sustaine ne gibi etkileri bulunabilir ya da bulunurmu?(bulunur herhalde ama...)
Ayrıca aklıma gelmeyen özellikleri hakkında bilgilerini paylaşacaklara şimdiden teşekkür ederim.
 
Neyse bu sefer calistigim yerden geldi soru meslek icabi bildigim birsey cikti hemmen yanitliyorum;

1- Floyd rose original(pro icin de gecerli tum soylediklerim) ve special arasinda mekanizma olarak bir fark yok, ikisi de yeni durumdayken yani bicaklar iyi durumdayken akort kacirma konusunda bir farklilik olmaz bu yondeki soylentiler de tamamen hayal urunudur.

2- Simdi gelelim malzemesel farkliliklara. Bilebildigimiz seyler sunlar tel eyerleri ( sting saddle yani ) ve floyd rose'un altindan sarkan sustain blogu orjinal floyd rose larda bir cesit pirinc. Pirinc bildigin gibi kubik simetriye sahip bakir kristali ustunde cinko'nun bakir atomlarinin "yerini alarak" olusturdugu bir alasim. Ama tek bir cesit pirinc yok, kaldi ki korozyana dayaniklilik gibi farkli ozellikleri iyilestirmek icin farkli elementler de katilir icine ornegin aluminyum. Ozellikle sustain blogunun rengine bakinca icinde epeyce aluminyum oldugunu anlayabiliyorum original floyd rose'larda. Bu alasimlarin ne oldugunu sana soyleme ihtimalleri yok cunku endustriyel sir, ayni sekilde polimerik malzemeler icin de bu boyledir hammaddeni bile ne oldugunu bilmeden kullanir reaksiyona sokarsin o yuzden bu gizlilik sasirtmasin seni. Floyd Rose special'da ise saddle ve sustain blogu bir cesit cinko alasimi. Simdi buradan dolayli olarak icinde bakir olmadigini cikartabiliriz lakin bakir olsa pirinc ailesine katman/katmalari lazim ama kataloglarinda sadece cinko alasimi diyorlar. Universite laboratuarlarina olan erisimim ile X isini kristalografisi gibi bir iki yontem kullanarak bakmisligim var, ornegin benim fani fikrim katalogdaki bilgiye ragmen hala icinde bir miktar bakir oldugu :) , ama oradan ogrendiklerimi basima is acilmamasi icin soylemiyeyim zaten senin de super detayli olarak merak ettigini sanmiyorum. Ama ileride tekrarlayacagim uzre benim fikrim special olanlarindan uzak dur(un).

3- Tuning stability icin en onemli yer bicaklar. Bunlar zaten genelde mekanizmanin kalanina gore daha sertlestirilmis (sertlik forumda hep yazdigim gibi alelade bir terim degildir ve kontakt mekaniginde gayet keskin bir tanimi var ama burasi onun yeri degil) olurlar, yani plastik deformasyona karsi direncleri arttirilmis. Kristal malzemelerde icindeki dislokasyonlarin yer degistirmesini engelleyerek bunu yapmanin ve kontrol etmenin de da tonla yolu var o kadar ki her biri icin bir kitap yazabilirsin lakin yazilmisi da var . Bu bicaklarin kalitesi ve mekanik asinmaya karsi olan direnci de Floyd Rose'un omrunu belirler. Burada Floyd Rose Pro'nun farkini ben deneyerek gordum. Ama gidip de sertligini filan olcmus degilim lakin onun testi icin daha buyuk bir malzeme gerekir.

4- Ne orijinali ne de special versiyonu icin ustundeki vidalarin falan hic bir numarasi yok bildigin demir bazli bir alasim, ustelik "alasim" olmasi da istendigi oyle tasarlandigi icin degil adam gibi celik pahali oldugu icin tamamen copten geri kazanilmis, ne anodize ne birsey o yuzden ustundeki kaplama biraz kalkti mi hemen paslanmaya baslarlar.

5- Sustain konusu ilginc, kullanilan alasimin etkisi muhakkak ki var ozellikle titanyum bazli olanlarin ki burada mevzu bahis onlar degil. En onemli fark ise yuksek dereceli harmoniklerin devami (harmonik dalgalar orijinal dalganin frekans olarak tamsayi katlarinda salinan dalgalardir). Hem bu sesin devam etmesi acisindan fark var hem de harmoniklerdeki frekans kirliligi acisindan (bkz. beat phenomenon). Special'dan Titanium'a giderken bunun net bir etkisi var. KTS diye titanyum alasimi kullanarak bu tur parcalari ureten sirketin sayfasinda bunun guzel bir analizi var
http://www.kts-america.com/sound1.htm.
Basit sinyal analizi (Fourier transformu falan) biliyorsan okumasi epey kolay, istedigin yanitlar orada kismen de olsa var.

6- Benim gordugum en buyuk fark ise bu tremolo sistemlerinin kaplamalarinda var. Original floyd rose hele ki siyah olani bu konuda rakipsiz, Turkiye (bir ust kimlik olarak yaklastim demoktrat yaklasimima dikkatinizi cekerim) gencliginin gonlune taht kurmus o edge zero lar bunun yanindan yakinindan gecemez hele ki o cosmo black denen deyyuz. Ibanez bu konuda acayip zayif. Ama orijinal Floyd Rose bile olsa golden hardware konusunda yapacak birsey yok illa ki rengi kacacak sonra Jem gitar alip ne oluyor buna 1 yil gecmeden relic oldu ya diye aglamayalim:) . Kromaj konusunda her ne kadar gitar sanayiine girmis olmasa da nikel-tungsten nano alasimlar ile 2009 yilindan beridir epey ilerleme kaydedilmis durumda, digerleri icin ise ne yazik ki boyle birsey yok.

Sonucta ben olsam renge falan da takilmadan duz siyah floyd rose original/pro alirim. Ama paran var illa en iyisi olsun diyosan da titanyum alasimi gercekten rakipsiz. Yeter ki gaz fazindaki hidrojene yaklastirma cok:). Bizim gibi tam olarak parana kiyamiyor ama icindeki ezikligi disari vurmadan da edemiyorsan original floyd rose alip ona titanyum tremolo arm takabilirsin:LOL:.

Burada durayim senin merak ettigin baska birsey varsa sorarsin ona gore yanitlamaya calisirim.
 
Sustain bloklar ayrıca da satılıyor.Bir yerde rastladım,fakat rakam olarak aralarında uçurum olan malzemeler var.Titanyumun mm bazında 2 ya da 3 çeşiti vardı.Ben şansıma tek kilitli bir schaller bulmuştum,sustain bloğu gayet güzel bir malzemeden yapılmış, Kenan Usta çok beğenmişti floyd rose u.
 
Tahminim bu akord kaçırma geyiği floyd'u tutan 2 vidanın üretimde birbirine doğru açıda veya kullanırken yer değiştirmesinden kaynaklanır. Zaten uygun fiyatlı gitar parçaların kalitesi belli, amatörde hadi deneyeyim diye gereksiz bir hareketi yapınca...denge aslında hassas yani gözle hemen farkedilememesi işin geyiğini iyice gizemli kılıyor :)

Onlarca çeşit floydrose tasarımı var, kimi iddalı kimi değil. Fiyat odaklılar haricinde kimisinin yüzeyi komfor için neredeyse dümdüz, kimisinin ise mekanik avantajları var.

Kişisel tecrübem bunların bazılarının gitar çalarken zangır zangır salladığı, kimisinin ise daha stabil olduğu yönünde. Bunun sustain ama bence daha önemlisi ton'a ciddi etkileri var. Bunun kendi ağırlığı, metal yapısı, sustain blok kadar tasarımla ve setupla (açı, yay sayısı vs) da alakalı olduğunu düşünüyorum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
OsmanBurak Eyvallah. Ayrıntılı ve bilgilendirici yazın için, zamanını ayırdığın için teşekkür ederim.
Öncelikle şu yazılar denk geldi;
The Floyd Rose Original: Used by more professionals throughout the world than any other. No copy can duplicate the double-locking design of the Floyd Rose Tremolo System that allows you to lock your guitar in tune at the nut and at the bridge. The Floyd Rose Tremolo System is engineered like no other tremolo system. Its high quality steel parts are manufactured to exacting specifications. And it's available in a variety of nut sizes that will fit practically any electric guitar.
The Floyd Rose Special: The Floyd Rose Special is our Authentic version of a licensed Floyd Rose tremolo system manufactured in Korea exclusively for Floyd Rose. The Floyd Rose Special maintains the construction parameters and features of an Original Floyd Rose, while utilizing zinc alloy saddles in place of steel and a zinc alloy sustain block in place of brass. The design specifications and high quality materials of the Special Series Floyd Rose bridge will hold up to the demands of today's performers. Kaynak: floydrose.com
Mesajı okuduğumda aklıma gelen ilk şey sustain bloğu ve saddleların ayrıca satılıyor olduğuydu. Yani Special modelin eleştirilen yönleri genel olarak o parçalardan kaynaklanıyorsa, o parçaların zamanla değiştirebileceği aklıma geldi. Fakat şu iskelet ten bahsediyorum (adı tam olarak neyse?) , parçaların hepsinin takılı olduğu, ondaki malzeme sustain vb eksiler / sorunlar oluşturuyorsa o zaman durum değişir tabi.
Bıçaklarının sertlikleri arası fark varsa oda bir sorun tabi. Umarım ikisinide deneyen birileri burada tecrübelerini, ürünler arası farkları paylaşır.
Sonuç olarak tabiki kalite farkı olacaktır aralarında fiyatlarını göz önünde bulundurursak fakat bu kadar eleştiri almasının sebebini merak ettim şimdi yani almaya deymez gibisinden düşünce oluşuyor insanın kafasında. Ama bunun sebebi Kore üretimi olması olmamalı bence, yani malzemeleri arası farkta uçurum varsa tabiki verim alınamaz herhalde. Yine sonuç olarak bende oluşan fikir nacizane, bıçakları idare eder sertlikte olur, o bahsettiğim parçalar değiştirilir vs... kullanılabilir yönünde oldu. Sundukları renk seçenekleri çok iyi ve fiyatıda orjinale göre çok iyi. Sanırım burada bir soru daha aklıma geldi: Fiyat - Performans durumu nedir?
Vakit ayrdığınız için teşekkürler.
 
Merhabalar;

Valla isin gozle gorunen kismi var bir de gorunmeyen kismi. Bu metallerin ve alasimlarin ozellikleri hem icindeki elementlerin ne olduklari ve ne oranda oldugu ile alakali hem de nasil islenip sekil verildikleri ile alakali (son malzemedeki kristal bolge(grain) lerin ne buyuklukte oldugu (Hall petch iliskisine bakabilirsiniz nedir diye), ne dogrultularda dagilmis olduklari (texture) vs direk sertligi ve mekanik ozellikleri belirleyen seyler). Mikroskop altinda (aslinda bu is icin kullanmamam lazim ya merak iste) gordugum kadari ile sertlestirme ve sekil verme yonunden gozle gorulur farklar var.

Oturup yeniden Floyd Rose yapacak halim yok, ama yine de reverse engineering sayilip basima is acilmasini istemem o yuzden biraz ustu kapali yaziyorum tek amacim yardim edebilmek. Ben olsam paraya kiyar original alirim, ya da Schaller alirim. Bu arada benim yorumum special ile original karsilastirmasidir, titanyum olanini yakindan gormuslugum dahi yok sadece bilgim var.

Son olarak Kore olmasinin ne gibi bir onemi olabilir ki, cok daha yuksek teknoloji gerektiren bir suru konuda adamlar dunyada en iyiler arasinda, gitar konusu cok alelade ve basit bir konu. Iyi birsey iyi birseydir nerede yapildiginin bir onemi olamaz. Benim dikkat cektigim kisimlar aradaki teknik farklar hepsi bu. Cok yogun kullanmiyorsaniz special pekala isinizi gorur ona da lafim yok.

Ben elimdeki cikma bir special ile original floyd rose'un belirli kisim ve parcalarina mikroskop altinda baktim ve teknik olarak fark var gozukuyor, kimyasal olarak fark oldugunu zaten biliyoruz. Kaplamada yani korozyona karsi fark da var ama kaplamanin neyle nasil yapildigini bilmiyorum zaten endustriyel sir bu o yuzden bu son kisim benim ve kullanan diger insanlarin bir gozlemi sadece onu aktariyorum. Ama Lo Trs gibi siradan otesi bir tremolo sistemini bile ben 7-8 sene kullanip eskitemedim ama golden hardware'e sahip edge tremolo bir 1 yila kalmadan karardi bir de isin bu yani var yani. Sometimes less is more der ya gavurlar.

Ben ozetle paraniz yettigi surece iyisini alin diyorum ki bu zaten malumun ilani. Ama fark sadece Kore'de ucuza uretilmesi degil orasi kesin.
 
Bu arada Original Floyd Rose diye geçen köprünün de Alman ve Çin üretimi olan versiyonları var ;). Henüz aralarında bir fark hissetmedim ama hiç.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Anlıyorum evet. Kimyasal olarak farklılıkları var. Ben zamanında Original olanla çalmışlığım var fakat alıcı gözüyle değerlendirmemiştim...
Yalnız Schaller' ı genel olarak herkes iyi anlatıyor. Ömürlük gibi vs.
Birde Alman ve Çin üretimi olarakmı ayrılıyormuş!:):joyful:
Şu Takeuchi Floyd rose ları var bide eski Jackson-Charvel larda kullanılıyordu herhalde. Kullanıcıları memnun gibi sanıyorum. Allparts' ta satılan TRS 101' ler ya da TRS PRO' lar bu meşhur Japon Takeuchi firması yapımımı oluyor? Sustain bloğunda yazıyordu Takeuchi marka gibi ama sitedeki fotoğraflarda çok resim olmadığından bloğu göremedim. Varmıdır bu konuda bilgisi olan?
 
Takeuchi abartı ya, bir olayını görmedim şahsen. Satması zevklidir ama :)

Alman yapımı Original Floyd Rose by Schaller bile çok süper bir köprü değil bu arada. Benim Charvel'de var, gitar o kadar titriyor ki üst eşikten ve köprüden sesler geliyor arada. Bir gün titreşime dayanamayıp patlayıp dağılacak diye korkuyorum.
 
Neyse bu sefer calistigim yerden geldi soru meslek icabi bildigim birsey cikti hemmen yanitliyorum;

1- Floyd rose original(pro icin de gecerli tum soylediklerim) ve special arasinda mekanizma olarak bir fark yok, ikisi de yeni durumdayken yani bicaklar iyi durumdayken akort kacirma konusunda bir farklilik olmaz bu yondeki soylentiler de tamamen hayal urunudur.

2- Simdi gelelim malzemesel farkliliklara. Bilebildigimiz seyler sunlar tel eyerleri ( sting saddle yani ) ve floyd rose'un altindan sarkan sustain blogu orjinal floyd rose larda bir cesit pirinc. Pirinc bildigin gibi kubik simetriye sahip bakir kristali ustunde cinko'nun bakir atomlarinin "yerini alarak" olusturdugu bir alasim. Ama tek bir cesit pirinc yok, kaldi ki korozyana dayaniklilik gibi farkli ozellikleri iyilestirmek icin farkli elementler de katilir icine ornegin aluminyum. Ozellikle sustain blogunun rengine bakinca icinde epeyce aluminyum oldugunu anlayabiliyorum original floyd rose'larda. Bu alasimlarin ne oldugunu sana soyleme ihtimalleri yok cunku endustriyel sir, ayni sekilde polimerik malzemeler icin de bu boyledir hammaddeni bile ne oldugunu bilmeden kullanir reaksiyona sokarsin o yuzden bu gizlilik sasirtmasin seni. Floyd Rose special'da ise saddle ve sustain blogu bir cesit cinko alasimi. Simdi buradan dolayli olarak icinde bakir olmadigini cikartabiliriz lakin bakir olsa pirinc ailesine katman/katmalari lazim ama kataloglarinda sadece cinko alasimi diyorlar. Universite laboratuarlarina olan erisimim ile X isini kristalografisi gibi bir iki yontem kullanarak bakmisligim var, ornegin benim fani fikrim katalogdaki bilgiye ragmen hala icinde bir miktar bakir oldugu :) , ama oradan ogrendiklerimi basima is acilmamasi icin soylemiyeyim zaten senin de super detayli olarak merak ettigini sanmiyorum. Ama ileride tekrarlayacagim uzre benim fikrim special olanlarindan uzak dur(un).

3- Tuning stability icin en onemli yer bicaklar. Bunlar zaten genelde mekanizmanin kalanina gore daha sertlestirilmis (sertlik forumda hep yazdigim gibi alelade bir terim degildir ve kontakt mekaniginde gayet keskin bir tanimi var ama burasi onun yeri degil) olurlar, yani plastik deformasyona karsi direncleri arttirilmis. Kristal malzemelerde icindeki dislokasyonlarin yer degistirmesini engelleyerek bunu yapmanin ve kontrol etmenin de da tonla yolu var o kadar ki her biri icin bir kitap yazabilirsin lakin yazilmisi da var . Bu bicaklarin kalitesi ve mekanik asinmaya karsi olan direnci de Floyd Rose'un omrunu belirler. Burada Floyd Rose Pro'nun farkini ben deneyerek gordum. Ama gidip de sertligini filan olcmus degilim lakin onun testi icin daha buyuk bir malzeme gerekir.

4- Ne orijinali ne de special versiyonu icin ustundeki vidalarin falan hic bir numarasi yok bildigin demir bazli bir alasim, ustelik "alasim" olmasi da istendigi oyle tasarlandigi icin degil adam gibi celik pahali oldugu icin tamamen copten geri kazanilmis, ne anodize ne birsey o yuzden ustundeki kaplama biraz kalkti mi hemen paslanmaya baslarlar.

5- Sustain konusu ilginc, kullanilan alasimin etkisi muhakkak ki var ozellikle titanyum bazli olanlarin ki burada mevzu bahis onlar degil. En onemli fark ise yuksek dereceli harmoniklerin devami (harmonik dalgalar orijinal dalganin frekans olarak tamsayi katlarinda salinan dalgalardir). Hem bu sesin devam etmesi acisindan fark var hem de harmoniklerdeki frekans kirliligi acisindan (bkz. beat phenomenon). Special'dan Titanium'a giderken bunun net bir etkisi var. KTS diye titanyum alasimi kullanarak bu tur parcalari ureten sirketin sayfasinda bunun guzel bir analizi var
http://www.kts-america.com/sound1.htm.
Basit sinyal analizi (Fourier transformu falan) biliyorsan okumasi epey kolay, istedigin yanitlar orada kismen de olsa var.

6- Benim gordugum en buyuk fark ise bu tremolo sistemlerinin kaplamalarinda var. Original floyd rose hele ki siyah olani bu konuda rakipsiz, Turkiye (bir ust kimlik olarak yaklastim demoktrat yaklasimima dikkatinizi cekerim) gencliginin gonlune taht kurmus o edge zero lar bunun yanindan yakinindan gecemez hele ki o cosmo black denen deyyuz. Ibanez bu konuda acayip zayif. Ama orijinal Floyd Rose bile olsa golden hardware konusunda yapacak birsey yok illa ki rengi kacacak sonra Jem gitar alip ne oluyor buna 1 yil gecmeden relic oldu ya diye aglamayalim:) . Kromaj konusunda her ne kadar gitar sanayiine girmis olmasa da nikel-tungsten nano alasimlar ile 2009 yilindan beridir epey ilerleme kaydedilmis durumda, digerleri icin ise ne yazik ki boyle birsey yok.

Sonucta ben olsam renge falan da takilmadan duz siyah floyd rose original/pro alirim. Ama paran var illa en iyisi olsun diyosan da titanyum alasimi gercekten rakipsiz. Yeter ki gaz fazindaki hidrojene yaklastirma cok:). Bizim gibi tam olarak parana kiyamiyor ama icindeki ezikligi disari vurmadan da edemiyorsan original floyd rose alip ona titanyum tremolo arm takabilirsin:LOL:.

Burada durayim senin merak ettigin baska birsey varsa sorarsin ona gore yanitlamaya calisirim.
kardeş metalurji mi okudun sen asgfasdasdaf
 
Geri
Üst