Müzik Teorisi - Armoni - Jazz

Merhabalar, 7 yıllık gitar geçmişim var ama bir çok konudaki eksikliklerim artık beni germeye başladı. Bu 7 sene içinde ne yaptım? Eşek gibi teknik çalıştım, ama bilinçsiz çalıştım, gam bilgim pozisyonlardan, sweeplerim farklı pozisyonlarda birbirini tekrar etmekten ileri gitmiyor. Doğaçlama yapamıyor muyum? Yapıyorum, ama dinleyici farketmese bile ben aynı şeyleri daha önceden 100(binmilyon baloncuk) kere çaldığımdan benim canım sıkılıyor artık. :D Klavyede her notayı tek tek ezberlemesem de biraz düşünüp, evet bu C diyebiliyorum. Bir kaç akor kalıbı biliyorum, dolayısıyla bunları farklı pozisyonlarda çalabiliyorum, amma ve lakin, bu akorun içinde hangi notalar var dediğiniz zaman boşluğa 6-7 saniye bakıp sonra cevap verebiliyorum mesela. :D Demem o ki, bende teori yok.

Bu sıralar jazz-fusion a da ilgi duymaya başladım, artık dedim ki vakti geldi Serhat, lülülü legato sweep alternate i biraz kenara bırak, otur ne çaldığını öğren, ezberden çık, metal metal nereye kadar (çevreden gördğüm kadarıyla biz "mitalciler" bu konuda en cahilleriyiz sanırım) :D . Biraz araştırdım internette, evet sürüyle ders var ama tamamen bir karambol neredeyse. Sonra aklıma bunun bir okulu olduğu geldi. :D Şu an "müyendiz"lik yolunda ilerlediğim için akademik açıdan bu yola başvurmam sakıncalı. Ama yine de gitarı kendime öğretmiş olduğumdan "bana kitapları verseler ben de yaparım ne var?" Diye düşünüyorum. Abartmadan tabii. :D Yoksa okulu neden olsun.

Genel müfredat nedir? Hangi kaynaklar kullanılır? Veya en temel olarak sorum şu: "Müzik teorisini, armoniyi, jazz gitarı öğrenmek için kullanılan kaynaklar nelerdir?". Bilgilerinizi dökebilirseniz sevinirim. :)

Yabancılar hep "Berklee Press" tavsiye etmiş ama, Amazondan aratınca bir kütüphane kitap çıkıyor. Tanker gemisi kiralamadan önce bir de size başvurayım dedim daha ince seçim yapabilmek için, en son çare yayın evini eve alacağım. :D Saygılar, sevgiler.

Not: Kaynakların ingilizce olması sorun değil.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
pdf olarak bulsana söylenen kitapları :D Arrrr

Kağıdı elimde hissetmeyi seviyorum abi ben, kitaptan çalışmak da çok daha pratik, e-reader larla bir tecrübem olmadı tabi. :) Çok ulaşılmadık bir kaynak olmadığı (ve maddi açıdan çökertmeyeceği :D ) sürece kağıt kokusu iyidir. :D Para yatırmadan önce pdf olarak inceleyeceğim zaten. :)

Özel mesajlara da dönüyorum hemen. :)
 
Paul Gilbert bir videosunda anlatıyordu, markerla boarda klavye çizip, yeni patternler bulmaya çalışıyormuş. Oyle bir şey deneyebilirsin, kitaplara çalışırkende faydalı olabilir.
 
Sanki yüzyıldır böyle bir başlık bekliyordum. Heyecanla hooooop diye atladım resmen. Arkadaşlar elinde müzik teorisi pdf'si olan varsa lütfen iletişime geçelim. Şu aralar ben de böyle bir açlıkla başa çıkmaya çalışıyorum fakat netteki bilgiler o kadar geniş ki zaten birşey bilmeyen adamların kafası iyice karışıyor ve ulan ben bunun hakkından gelemem deyip ertelemekten başka bir iş yapamıyorsun.
 
Türkçe'de popüler müzik tarzlarına ilişkin teorik metin çok azdır; büyük bir kısmı klasik müzik armonisine ağırlık verir. Nail Yavuzoğlu'nun "Caz Müziğinde AKor Dizileri" fena bir kaynak sayılmaz.

İngilizce okurum diyenler için kaynak çok. Aşağıdaki site linkine bir göz atın, burada yazan gitaristler gerçekten çok çok iyidir:
http://www.ibreathemusic.com/cat/3

Çalışmaya ilk başlarken yaptığım bir yanlış vardı: Sadece okuyarak teoriyi anlamaya çalışırdım. Oysa yazmak ve çalmak gerekiyor. Nota yazmak şart değil, akor dizilerini şifrelerle yazmak da yeterli. Ama hangi tonun kaç arızası var, hangi tonda hangi akorlar var... gibi temel şeyleri öğrenmek istiyorsanız mutlaka yazıp tekrar yapmanız lazım. Yani işin "mantığını anlamak" yetmiyor sanılanın aksine, adınızı söylemek için ne kadar düşünüyorsanız, Db majörün arızalarını söylemek için de ancak o kadar düşünüyor olmanız gerek:) Çünkü çalarken bunları düşünecek zamanınız olmaz. Ayrıca, teorik bilgiyi gitara aktarmak için de klavye üzerinde yollar bulmak gerek. Piyanonun aksine, notalar ve teorik bilgi doğrudan gitara transfer edilemiyor ne yazık ki, gitar o açıdan çok kendine has bir enstrüman. Bir sürü farklı yer var aynı şeyi çalabileceğiniz...
İstanbul'dan eğer bu konuda yardım isteyen varsa ufak çaplı bir bir grup toplayıp (gerekirse bir tür Turkrock toplantısı tadında...) atölye-workshop yapabiliriz. Mekan sorun olabilir, bu konuda benim elimden bir şey gelmez. Ama bildiklerimi paylaşmaya hazırım.
 
Merhaba,cazla alakalı bir yazı yada herhangi birşey gördüğüm anda hemen atlarım ve bildiklerimi paylaşmak isterim..Diyeceklerim şunlar : Herhangi bir caz armonisi anlatan bir kitabı alsanda anlamayıp direkt bırakıcaksın..bu yüzden daha basitten ve temelden başla derim. Temel müzik bilgisi yani, ilk baştan zihne yaza yaza ilerle ve sonradan caz mevzusuna gir bence. Şunuda söylemek isterim deli gibi armoni,teori vs. bilmekte yetmiyor. Yani aslında şunuda demeye çalıştım, bunları bilmedende harikalar yaratılabiliyor bildiğiniz üzere...Bir çok örnek var ama şuanda benim aklıma gelen örnek '' Slash ''. Eğer majör ve minörü saymazsak genelde kullandığı modlar '' Pentatonic ve Dorian '' dır, ve bunlarla harikalar yaratıyor bana göre. Yani en önemlisi enstrumanında cümle kurabilmek, anlamlı ve güzel cümleler..Notayıda geliştir derim.. Nacizhane tavsiyeler..
 
Troy Stetina'nın adını konu caz olduğu için zikretmedim ama efsanedir.

Bu arada şu da bir gerçek, para verip satın aldığın, kağıttan materyal, beleşe torrentten çektiğin pdf'e göre çok daha motive edici ve etkilidir. Gitar çalarken teknolojinin nimetlerinden faydalanın ama bilgisayara da bağımlı olmayın. İşe okula giderken alın yanınıza, otobüste orada burada okuyun...
 
Ben de şu iki kitabı tavsiye edebilirim.:

  • The Guitarist`s Guide to Composing and Improvising , Jon Damian (Gitara daha "farklı" şekilde bakmayı sağlayabilir. Biraz nota bilgisi gerektirebilir.)
  • The Progressive Guitarist - Practical Theory For Guitar, Don Latarski
(Not: Benden PDF talep etmeyiniz.:) )
 
Sağlam bir caz müzisyeni olmak istiyorsanız çok çalışmanız lazım. Kitaplar bir yere kadar yardımcı olabilirler. Çünkü vereceği bilgilerin büyük çoğunluğu referans olucak. Kitaplardan ziyade deneyime ve zamana ihtiyacınız var. Ayrıca armoniyi, caz armonisi veya klasik armoni diye ayırmak ne kadar doğru o da tartışılır.
 
Kitapların öğrenmekten ziyade daha çok geliştirme hedefli işe yaradıklarını düşünüyorum, sonuçta kitapların esnek bir empatisi yok yazarın aklında bir "yol" var ve okuyanın takip etmesini umar. Bilgileri doğru olsa da oldukça kötü bir öğretmen gibi...

Öğretmensiz olacaksa ben kitapla değil, kayıtla kendinizi geliştirin derim. İndirin jam trackleri veya akorları kendiniz çalıp kaydedin ve ardından üzerine (doğaçlama değil) solo besteleyin. Yani bildiklerinizi tekrar etmeden üzerine (!) gelişiminizi müzikal olarak gerçekleştirin.
 
Kitapların öğrenmekten ziyade daha çok geliştirme hedefli işe yaradıklarını düşünüyorum, sonuçta kitapların esnek bir empatisi yok yazarın aklında bir "yol" var ve okuyanın takip etmesini umar. Bilgileri doğru olsa da oldukça kötü bir öğretmen gibi...

Öğretmensiz olacaksa ben kitapla değil, kayıtla kendinizi geliştirin derim. İndirin jam trackleri veya akorları kendiniz çalıp kaydedin ve ardından üzerine (doğaçlama değil) solo besteleyin. Yani bildiklerinizi tekrar etmeden üzerine (!) gelişiminizi müzikal olarak gerçekleştirin.

Abi kendi adıma konuşursam, beste yapmak konusunda çok sıkıntı çekmiyorum. Dahil olduğum iki grubun (biri melodik death metal diğeri senfonik metal, kayıt aşamasına gelemedik eleman sıkıntıları nedeniyle iki senedir :) ) totalde 16 bestesi dışında solo olarak hazırladığım besteler var bir 13 kadar filan, genelde tamamı kaydolmadan hard-disk çöplüğünde duruyor bunlar. :D (yanlış anlaşılmasın, burada süperim ben gibi bir yaklaşım yok :) ). Genelde akla gelen bir melodi üzerinden yola çıkarak oluşuyor bunlar. Ama mesela yazdığım partisyonları müzikal olarak analiz etmekten acizim. "Bu melodi neden bu akorun önünde güzel durdu?" Bilmiyorum. Veya "Bu kısmı armonik olarak daha ilginç hale nasıl getirebilirim?" Bilmiyorum.

Metal müziğin bizi gelişirken kısıtladığı taraflardan birisi "bence" power akor denilen nane mesela. High-gain de çamurdan kurtarsa da armoni olarak çok basitleştiriyor. Solo bestelerken rastgele çaldığım arpejin Cmaj7 olduğunu guitar pro dan öğrenmek çok koydu mesela bana, hatta ilk defa böyle öğrendim o 7 li akorun ne olduğunu. :D Benim hedefim hem bu şekilde teori açığımı kapatmak. Hem de teorimi geliştirdikçe, daha geniş "aletler" kullanarak daha farklı, ilginç, "kompleks" müzikal kompozisyonlar yazabilmek. Müzik tarzı, türü olayına çok takılmamaya çalışıyorum, zira dinlediğim ve yazdığım müzik olukça geniş skalada sanırım. Öncelikli hedefim gitar çalımını iyileştirmek değil de, müzik anlayışımı geliştirmek dediğin gibi.

Ama bunu beste-kayıt yaparak rastgele "Aa bu akor bu muymuş ya?" diye şansa bırakmak yerine, önce ne olduğunu öğrenip sonra uygulamaya geçmek benim için daha sağlıklı olacaktır sanırım. :)

Edit: Caz gitar öğrenmek istememin nedeni "ben ömrümü caza adayacağım" değil. Dinlemeyi çok seviyorum, ama asıl öncelik o kompleks yapıların nasıl oluşturulduğunu öğrenmek ve "nasıl yemişlerse artık teoriyi" kafada birden beliren müzik cümlelerini aynen gitara dökebilmek. Ha ama bakarız ileride imkan olur, bir orkestrayla caz çalmaya başlarız, ne ala, severim yani. :)
 
Kayıttan kastım mesela bir jam track 3-4 dakika sürüyor, metal bir parçada solo 30 saniye genelde yoktur...olay 5 dakika boyunca solo atmak :) 30 saniye mantığında gitmediğini işlerin hemen fark edeceksin ve melodik bir "şarkı" yapmaya kafa patlatacaksın. Bildiğimiz şarkılardan fikir kopartırsın mesela intro, nakarat, köprü...buna form denir mesela ve çoğu gitarist bunu bilmez ama bütün efsane gitaristlerin bunu iyi kullandığı zamanla farkedilir ;) yani sorular bol ve karışık genele baktığına ama bu ve benzer mantıkta ihtiyacın olan sorulara doğru zaman ve sıralamada ulaşman ve gerçekten faydasını görmen bence bu yaklaşımla çok daha mümkün.

Teori işin abc'si açıkçası...armoni değilde ilk onları oturtman gerektiğinin zaten farkındasın arkadaşlar o yönde kitap öneriyor.

2 ayrı üniversitenin armoni derslerinden mezun oldum, işin komik yanı bütün bunları öğrendiğinde ulaşacağın yer mutlak özgürlük olacak yani zaten hep bulunduğun yer :) piyanoyu balkondan aşağı atsan çıkan sesin akorunun yazılı bir açıklaması var ama bu sıkça kullanılır bir akor olduğu anlamına gelmez :D

Tabii ki bu dersleri vermelerinin mantıklı nedenleri var ama bu biraz başka konu ve durumunuza uzak olduğu için pek değinmeye gerek yok. Bence şu giriş seviyesi teorisini bi hallet yani en azıdan iyi eğitimli plaj gitaristi modunu yakala oradan sorulara adım adım forumda paylaşmak daha mantıklı olacaktır :)
 
Caz sevebilenleri ve caz çalabilenleri ölümüne kıskanıyorum. Ömrüm boyunca o kadar çok zorladım ki kendimi caza ısınabilmek için, kahretmesin ki ne yaptıysam olmadı. Armonileri inceledim, kitaplar aldım, CD'ler dinledim, olmadı gömleğin üstüne şık süeter giydim, Nardis'te içki ısmarladım kendime, Neşet Ruacan, Önder Focan, Kerem Görsev, Aydın Esen'in okumadığım makalesi-röportajı kalmadı. Caz, benim için çok iyi müzisynlerin yaptığı çok sıkıcı müzik olmaktan öteye geçmedi gitti. Maya herhalde, maya evet.
 
Caz sevebilenleri ve caz çalabilenleri ölümüne kıskanıyorum. Ömrüm boyunca o kadar çok zorladım ki kendimi caza ısınabilmek için, kahretmesin ki ne yaptıysam olmadı. Armonileri inceledim, kitaplar aldım, CD'ler dinledim, olmadı gömleğin üstüne şık süeter giydim, Nardis'te içki ısmarladım kendime, Neşet Ruacan, Önder Focan, Kerem Görsev, Aydın Esen'in okumadığım makalesi-röportajı kalmadı. Caz, benim için çok iyi müzisynlerin yaptığı çok sıkıcı müzik olmaktan öteye geçmedi gitti. Maya herhalde, maya evet.

lol :) bence maya değilde olay "groove" da bitiyor, hissetmede seçicilik :D bence kıskanmayın anlamak illa sevmek demek olmayabiliyor...

Caz'ın kardeş dalları iyidir ama fusion veya progressive rock (dream theater'dan ibaret olmayan bir müzik türüdür) çekinmeden youtube'da aratılıp kurcalanabilir :)

Bende mesela klasik müzik'te 1900 civarı yılları sevip modern veya klasik dönemi pek umursamam, sonrasında alakasız elime gitarı alıp shred'e devam tam midesizlik heheh :D
 
Merhabalar,
Birebir aynı kaygılar, aynı heyecanlar bende de mevcut. Vakit buldukça Jody Fisher'ın "The complete jazz guitar method" diye bir kitabına bakıyorum. Netten pdf bulabilirsin, baya eski bir şeye benziyor çünkü. Olayı baya baştan tutmuş, intervals, inversions ile falan başlıyor ama 4 parçalık baya geniş bir kitap. Mp3'lerle beraber geliyor.
Bunun yanında Türkiye için yayından kaldırılan Kerem Türkaydın'ın Jazz gitar metodu adlı bir kitabı var. Pttkitap'ta var gözüktüğü için sipariş ettim ancak temin edemediler sanırım. Şayet elime gelirse onu da inceleyip buraya yazarım. Çünkü hem vcd'li, hem de 12-13 lira gibi komik bir fiyatı var.
 
Arkadaşlar elimdeki bütün gitar-armoni-teori ile ilgili pdf ve videoları isteyene atabilirim fazlaca birşey yok ama iş gören şeyler var paylaşım yapalım birbirimizi geliştirelim.Sizin elinizde de güzel kaynaklar varsa paylaşırsanız sevinirim.
 
Geri
Üst