Melodyne & Devine Machine: 2 program, 1 yeni parça

Şahsen kaliteli müziğin yok olduğunu düşünmüyorum. POP denen bir olay insanların genelini eylendirebilir ancak ben müziği eylenmek için dinleyenlere de bunu yaptıkları için bir şey diyemem. Şahsi fikrim böyle bir yok olmayla karşı karşıya olmamamızdır. Belki gerçekten birilerinin yerinde olmayı hak eden iyi SESE SAHİP sanatçılar olabilir ancak şu an ki yetersiz kişilerin de açıklarını kapatmak için alt yapılar daha bir güçlenir oldu. Bu da benim için bir + dır. İllaki kötüler olacaktır ki iyiler de olsun. Bence bu konu tartışmak için yanlış. Siyah olmasa beyazlar, savaş olmasa barışlar olamaz. Ne kadar çok savaş olursa da o kadar çok barış olacaktır buna eminim. 19. y.y. başları savaş bönemiydi. Şimdi ise barış dönemi. Buda bir örnektir.
 
Tuncaxoy, öncelikle ilgi gösterip birşeyler yazdığın için gerçekten teşekkürler :) Yazdıklarını deniyeceğim.Programları kullanabilme konusunda acemi bile olmadığımı söylebirim,bu yüzden yazdıkların gerçekten olduça önemli benim için.Diğer hususlarda umarım birileri bilgilerini paylaşır benimle.Buna gerçekten ihtiyacım va.Bu sıralar benim için bu önemli bi boyut kazandı.Tekrar teşekkürler :)
 
Bahsettiğim Autotune tartışmalarından birini burada okuyabilirsiniz (İngilizce - ayrıca hemen not edeyim: Başlığı açan Seva isimli vatandaş aynı zamanda başlığın açıldığı forumun sahibi, bir mastering mühendisi -hem de bayağı tanınmış bir mastering mühendisi, üstüne üstlük şu anda burada birçok arkadaşın kullandığı Waves efekt cihazları ve plug-in'lerinin dizaynlarını yapan şişedibi gözlüklü psikopat tiplerdenmiş zamanında).
 
Re: eee başka???

tuncaxoy demiş ki:
yav programla yapılabilinecekler eyvallah da bir de nasıl yaptığını anlatsan çok süper olur. Mesela melodyne de editlediğin zaman wav'ın üzerinde çıkan line'ı nasıl editleyeceğimiz vs..? Yani detonelik ve sürtonelik kaynayan bir vokalin düzenlenmesi gibi ???

Genelde bir programin kullanimini boyle adim adim anlatmayi sevmiyorum, insanlar biraz birseyleri kurcalayip ogrensinler istiyorum. Fakat Melodyne "user friendly" bir program olmadigi ve dokumantasyon konusunda yetersiz oldugu icin belki bir istisna yapilabilir.

wav dosyasini actigin zaman Melodyne bunu alip "cok kanal" penceresinde kanallardan birine yerlestiriyor. wav dosyasindaki notalarin birer "temsili resmini" gosteriyor. Bu notalar uzerinde oynaman mumkun degil. Once Melodyne'in bu notalari analiz etmesini saglaman lazim.

Bunun icin yapman gereken o temsili resmi iki kez tiklamak. Acilacak pencerede bu kaydin neye ait oldugunu belirterek programin isini biraz kolaylastirabiliyorsun (insan sesi, yayli calgi, uflemeli, vs). Melodyne analizi yapip bitirdikten sonra notalari yerlerine yerlestiriyor ve yeni bir pencere aciyor. Bu pencerede Note Editing Tool'u secip notalari istedigin gibi ayarlayabiliyorsun. Entonasyon sorunlarini duzeltmek icin Snap to Note veya Snap to Scale ozelliklerini kullanmak en pratik cozum. Bunlarin yerlerini bulmayi da sana birakayim artik :D
 
Snap to note yapıtığında peki hece bağı gibi geçişleri nasıl yapabiliyor merak ettim. Ya da yapabiliyor mu? Aradaki komaları kesin bir yere çekme eğilimi vardır diye tahmin ediyorum...
 
Jeff,

Sordugun bu soru, programin isleyis esasini gayet iyi kavradigini gosteriyor. Ustelik belki programi henuz kullanmadin bile!

Diyelim ki 5 saniye boyunca "doooo" dedin. Insan girtlagi elektronik bir osilator kadar hassas olmadigi icin illa ki standart do notasindan sapmalar oluyor bu 5 saniyede. Snap fonksiyonu temel olarak bu 5 saniyenin ortalamasinin tam do notasina karsilik gelmesini sagliyor, yoksa kotu ayarlanmis Autotune efektinde oldugu gibi sesindeki ufak tefek dalgalanmalari acimasizca traslayip robot sesine cevirmiyor. Melodyne'in ustunlugu de burada zaten.

Programin 2.0 versiyonu ile birlikte getirilen "snap to scale" secenegi bu konuda biraz daha esneklik getirmek icin dusunulmus. Veya kulagina guveniyorsan snap ozelligini tumden kapatip notayi kulagin "dur!" diyene kadar cekistirmeyi de deneyebiliyorsun.
 
Hayır programı kullanmadım hiç. Cevap için sağol...

Ama bulup denemem gerektiğini fark ettim, bir de şarkılarıma kendi sesimle vokal de ekledim mi tadından yenmez :)
 
Bu melodyne beni de pek tahrik ediyor :) Ozellikle harmoni vokaller icin sanirim super olur. Yuksek si'leri soylerken avaz avaz bagirmak zorunda kalmam :)
 
playmaker demiş ki:
Bu melodyne beni de pek tahrik ediyor :) Ozellikle harmoni vokaller icin sanirim super olur. Yuksek si'leri soylerken avaz avaz bagirmak zorunda kalmam :)

Hocam sen bir de sesinin formant ayarlariyla oynayip kadin sesi gibi veya Barry White gibi yapmaya basla da bak o zaman ne harmoni vokaller yaratiyorsun :D
 
Arkadaşlar.. Bu ayın blue-jean dergisini aldım.. Bu programdan bahsetmiş biraz.. Ama öyle bir anlatmış ki sanki programın başına bebek otursa şıp diye çözecek. Mesela şöyle birşey söylemiş: "Gitarları çıkarıp alaturka birşey mi yapmak istiyorsunuz? Seçin gitar kanalını, onu bağlamaya çevirin." Tarzı.. Ben programı yükledim ama Çok acemiyim. Acidi kullanıyorum sadece oda kayıt yapmak için.. Yani efektlerini filan bilmiyorum.. Open dedim ve bir şarkı attım.. Daha sonra detect diye bir bölüm var ama neyi seçeceğimi bilmiyorum.. Gitar desem yine tüm şarkı kalıyo.. Vocal desem yine tüm şarkı kalıyor.. Bu programın kullanımıyla ilgili türkçe döküman tarzı birşey bulabilirmiyiz acaba??
 
Antonio_ demiş ki:
Arkadaşlar.. Bu ayın blue-jean dergisini aldım.. Bu programdan bahsetmiş biraz.. Ama öyle bir anlatmış ki sanki programın başına bebek otursa şıp diye çözecek. Mesela şöyle birşey söylemiş: "Gitarları çıkarıp alaturka birşey mi yapmak istiyorsunuz? Seçin gitar kanalını, onu bağlamaya çevirin." Tarzı..

Geçenlerde bir taksiye bindim.Şoförle trafik sıkışıklığından kaynaklanan sıkıntıyla sonbete başladık.Konu meslek muhabbetine geldiğinde bana aynen şunu dedi:''Sizin sektörde olay çok basit be abiiii.Tak bilgisayarı yap dım çıs dım çıs tamam yaniii!Bi de bize bak bütün gün sinir,stres...''
Halbuki ne kadar zaman harcanıyor,ne emek veriliyor bir yudum daha bilgi,öğreti,eğitim için.Üzümü yiyip bağını sormamak olmuyor.Biraz uğraşmak lazım sanırım. :oops: :arrow:

Antonio_ demiş ki:
Acidi kullanıyorum sadece oda kayıt yapmak için..

Zaten başka birşey için kullanmanı tavsiye etmem.Bağımlılık,halisilasyon falan yapabilir :LOL:
''Tüm paylaşanlara saygılar.''
 
Antonio,

Bunu kucumseme olarak aliglamani istemem, ama bence bir programin ne ise yaradigini dahi tam olarak bilmiyorsan henuz o programa ihtiyacin yok demektir. Ihtiyac duydugun zaman zaten ne yapar eder kullanmayi ogrenirsin.

Korsan yazilimin kotu yanlarindan biri de bu, bu yazilimlari boyle 10 tanesi bir CD'de alinca onemsiz gibi gorunuyor, oysa bunlar bazi insanlarin yillarini verip gelistirdigi, bazi diger insanlarin yuzlerce dolar harcayip satin aldigi uzmanlasmis programlar.

ACID burada bahsedilen yazilimlar icinde kullanimi en kolay olanidir. Once onu bir hallet, sonra sira digerlerine gelir. Hersey adim adim. Acele etme.

Blue-jean dergisinin gitar-baglama muhabbeti beni mahvetti bu arada, degme mizah dergisi bu kadar komik birsey yazamazdi :D
 
Geri
Üst