El bileği ağrısı

Albüm için kayıt yaparken 5. şarkıda kendimi fazla zorlayınca bileğimin 3-5 santim altında, parmakları hareket ettirince oynayan yerde bir ağrı başladı. 2-3 gün ara verdim ama bugün yine başladı. Ve artık gitar çalmadığım zamanlarda da hafif rahatsızlık veriyor. Daha 8 şarkının ana gitarları var. Çoğu şarkının ara gitarları var. Bunları kaydetmek için çok sürem yok.

Sizce neyim olabilir? Kısa sürede iyileşmem gerekiyor.
 
Başlığı okudum. Okuduklarıma göre yazıyorum herkes için %100 aynı olacak diye birşey yok. Genelde sinir sıkışması tarzı şeyler tarifleniyor. Ellerde uyuşma, karıncalanma, ağrı vs... karpal tunel sendromuna yöneliyor kafalar tabi ki.. ama herkes bir anda karpal tünel sendromuna yakalandı diye birşey yok hastalık,sendrom vs hiçbiri %100 köşeli bu budur dedirtmez. Parmaklarınızın tümü his, tutma, gerginlik gibi işlevleri yerine getirebilecek sinirler bileğinizin iç tarafından geçiyor. bu yüzden tünel deniyor zaten elin tüneli.. bu tünelin çatısını oldukça sağlam ve kalın bir tendon oluşturuyor burada zaman zaman oradaki dokuların zorlanması fazla kullanılmasıyla ödem oluşuyor ve hacmi nispeten artarak sinirleri sıkıştırıyor ve ortamdaki kayganlık-hareket yetisi sinirler için azalıyor size de bu şekilde şikayetler olarak yansıyor.

Ne yapacaksınız?

1. Doktora gidecez zaten onu geçtik, gitarı çalmadan önce ısınma hareketlerinizi yapın + karpal tünel hastası olun ya da olmayın buradaki fizik tedavi hareketlerini yapmak illaki rahatlamaya sebep olacaktır.
2. ödem çözücü ilaçlar herkes biliyor zaten bunları klasik piyasadaki ağrı kesici ödem alıcı tabletler+ steroidli topikal jeller. ( bu madde kesinlikle doktor kontrolunde olacak ilaç şakaya gelmez dozu, kaç gün kullanmanız gerektiği önemli)
3. Burada sanırım kimse değinmemiş ama gitarın sap profili bu işe etki ediyor. Ben ince saplı gitarlarda rahat edemiyorum misal. misal japon prestige ibanez vardı herşeyi dört dörtlük ama gitarı çalarken elimdeki diğer gitarlara göre 1-2 saat sonra aşırı ağrı yapıyordu. Bu demek değil ki gibson lp sapı en iyisi prestige en kötüsü.. kendi rahatına göre seç ya da gitarını-sapını neyse değiştir.
4. Pozisyon önemli süreli sabit kalırsa (klavye-mouse kullanmak da aynı yola çıkıyor) benzer bulguların oluşması hızlanır,artar. Arada o fizik tedavi haraketlerini yapmak el bileğini rahatlatacaktır. Bir de ayaktayken-otururken sapın pozisyonu buna zaten değinilmiş.
5. Buradaki ağrı ile birlikte elinizde uyuşma his kaybı gibi bulgularınız varsa bir de ayaklarınızda da aynı şeyler hissediyorsanız ya da biraz daha ileri gidecek olursam, yürürken hafif aksama boşluğa basma vb. gibi durumlar varsa B12 eksikliği de olabilir bir kan testi ile baktırmakta yarar vardır. Ayrıca D vitamin eksikliği de bu tür durumlara yol açabilir ama bunlar genelde ileri düzey eksikliklerde oluyor. Ona da bir baktırsanız çok iyi olur.Mesela D vitamin eksikliği düzelince bütün vücut düzeyinde ağrılarda azalan insanlar var. Benim ve ailemin toptan düşük çıkmıştı mesela :) toplumumuzda neredeyse her bireyde düşük çıkıyor.Sanırım güneşten az yararlıyoruz. Gerçi şu an yaz mevsimi ama yine de günde 15-30 dk direkt güneş yemeyi ihmal etmeyin.(koruyucu vs sürmeden)
6. Kilo almayın obezite(fazla yağ) ödeme sebep oluyor.

Karpal tünel sendromunda ileri vakaysanız ağrılar dayanılmaz olur birşeyi tutmada, kavramada çok zorlanırsınız ki zaten bu aşamada bir doktora görünmüş olursunuz.

Karpal tünel,fizik tedavi hareketleri bu nedir ne değildir ne diyor bunlar:

http://www.uzmantv.com/el-uyusmasi-karpal-tunel-sendromu-habercisi-midir

http://www.uzmantv.com/karpal-tunel-sendromu-tedavisinde-manuel-elle-tedavi-nasil-yapilir

http://www.uzmantv.com/karpal-tunel-sendromundan-nasil-korunabiliriz (obezite-bilgisayar/klavye kullanımı ve fizik tedavi hareketleri)

çok uzun yazmışsın okuyamadım durumumuz yoktu kardeş diyen özetçiler için: videoları seyredin.
 
Yazı için teşekkürler.

Benim sorunum D vitamini ile ilgili olabilir. Son 2-3 haftada dışarıda 3-5 saat anca durmuşumdur. Yıllardır da denize gitmiyorum.

Diğer yönden kilo sorunum var. Bileğimde de şişlik var gibi. Uyuşukluk yaşamıyorum, bileğimi kapatıp açabiliyorum ama gitar çalarsam ağrım iyice artıyor, su şişesini, gitarı bile kaldırırken zorlanıyorum. İnşallah Gitar çalamayacağım ya da ameliyat olmam gereken bir dururum yoktur. Daha önce de böyle sorun yaşamıştım ama dinlenince geçmişti. Ama şimdi 2-3 gün boyunca gitara elimi bile sürmeme rağmen sanki sakatlığım iyice arttı.
 
D vitamini eksikliği 2-3 haftada olacak bir durum değil bunu en iyi kan tahlili söyler. Zaten D vitaminin eksiliği genelde bütün vücutta ağrı, ağrı şiddetinin artması, grip ,nezle türevi dediğimiz hafif hastalıklara yakalanma sıklığının artması,bağışıklık sisteminin direncinin azalması gibi durumlara sebep olabilir.Hatta eksikliği kanser; özellikle kolon kanserlerinde birebir ilişkili görülmüş.D vitamini burayı okuyan herkes baktırsın özetle çok önemli :) diğerleri içinse acilen doktora gitmenizi öneririm. Bekledikçe durum kötüleşebilir.
 
Doktor tendinit olduğumu söyledi, bir krem bir hap, birer tane de bandaj verdi. Galiba kas kasılmasına benzer birşey. 8-10 ay önce de fitnesda sürekli "çekme" gibi kas ağrıları yaşıyordum. Galiba beslenmemde bir sorun olabilir. Ya da D vitamini eksikliği falan.
 
Geri
Üst