İnceleme Mesa Mini Rectifier - Ilk Izlenimler

İki gün önce forumdan bir Mesa Mini Rectifier aldım. İlk sahibi Distortedman (Tolga) amfiyi çok az kullanmış; sıfır gibi cihazı Türkiye için oldukça hesaplı fiyata (2350 TL) almış oldum.

Cihazı forumda merak eden epey insan var sanırım, bu nedenle ilk izlenimlerimi yazmak istedim.
Öncelikle şunu söyleyeyim: Pek çok farklı taza gelebilecek lambalı bir kafa arayanlar için kesinlikle uygun bir amfi. Mesa - Rectifier sözcük çifti genellikle gümbür gümbür metal/hi-gain çağrıştırıyor, ama aslında amfi çok yönlü bir cihaz.

Cihazda iki kanal var ve her birinin iki farklı modu var. İki kanalın tüm ayarları birbirinden bağımsız.
Temiz kanalın ilk modu bence hiç fena değil, ama esas sürpriz buradaki "pushed" modu. Bu mod aslında crunch soundu veriyor, ancak son derece parlak ve canlı bir ton var, "kırılmaya başlayan" lamba tonunu sevenler için ideal. Dahası, eğer en son gainde çalarsanız bayağı klasik rock gainine yaklaşıyorsunuz. Pushed modunu boost ile kullanırsanız (ben temiz bir boost pedalı ile boost denedim) rahatlıkla klasik rock-blues rock çalınabilir. Yani Mini Rectifier kesinlikle tek yönlü bir "metal makinesi" değil.
Gain kanalı ise beklenebileceği üzere bangır bangır Mesa gaini veriyor. İlk mode vintage, ikincisi ise modern gain olarak geçiyor. İki mod arasında bir miktar gain ve volüm farkı var, ama esas fark EQ karakteristiğinde bence. Vintage mod gain ile geniş bir gain yelpazesi oluşuyor, ben çok düşük ses seviyesi ile evde (2x12 bir Jet City kabin ile) çalıyorum. Kullandığım gitar Music Man Silhoutte, köprüde humbucker (Andy Timmons) mevcut. Vintage gain ile rahatlıkla "shred" çalabilecek düzeye ulaşıyorsunuz ki, bu 10 watt düzeyinde düşük volüm ile ! Elbette isteyen düşük seste daha fazla verim için boost da kullanabilir, bu durumda zaten dehşet bir sustain elde ediliyor.

Modern gain modu en az vintage kadar hoşuma gitti, ancak hem ses seviyesini çok arttırmak istemediğim, hem de tarz olarak ilgilenmediğim için palm mute ile "djent" triplerine ne kadar geleceğini pek test etmedim amfinin. Bir kullanıcının modern gain modunu bu nedenle eleştirdiğini gördüm internette, modern modunu başarılı bulmamış. Ancak bence "djent" tınılar açısından düşük volümde test pek uygun değil ve kullanılan kabin de çok önemli. Şunu söyleyebilirim: Vaktiyle Mesanın recording preamp olarak geçen rack preamfi cihazını tek başına kullanmışitım (solid state bir amfinin return girişinden...) Oradaki modern moduna göre mini rectifier üzerindeki ton bana çok daha organik geldi, öyle abartılı bir "mid scoop" karakter(sizliğ)i söz konusu değil modern modda.

Şunu da eklemek gerek: Amfi 10 watt ve 25 watt olmak üzere iki ayrı modda çalışıyor, Mesa bunun için Dyna-Watt adını verdiği bir teknoloji kullanıyor. Ancak 25 wattlık kullanımda esas fark ettiğiniz şey volüm farkından ziyade EQ karakteristiğinde oluşan fark. 25 watt ile kullandığınızda amfi gain kanalında birden çok daha agresif, pürüzlü ve parlak bir tını vermeye başlıyor; bambaşka bir cihaza geçtiğiniz etkisi veriyor. Modern modu özellikle bu watt değeri ile test etmek lazım bence. Bu durum, kayıt yapma amacındaki kullanıcılar açısından da tonal çeşitliliği arttıracak bir seçenek olmuş.

Son olarak da bir artı/eksi listesi yapayım:
Artılar:

  • Çok geniş tonal yelpaze; blues çalan da metal çalan da rahatlıkla verim alabilir.
  • Beklenebileceği üzere, tuşeye olağanüstü duyarlı, volüm potu oynamalarına derhal yanıt veren, son derece "doğal" tınılı bir amfi
  • Amerikan malı Mesa kafa = Değer kaybetmesi zor bir yatırım. Sıkıldığınız zaman cihazı kolaylıkla satabilirsiniz ! Bu klasmandaki rakip pek çok ürün belki çok daha ucuz, ama Amerikan malı değil...

Eksiler:

  • Beraberinde sadece tek düğmeli bir footswitch var. Mesa pek canlı kullanımı düşünmemiş. Bir kanalda modlar arası geçiş bu footswitch ile yapılamıyor.
  • En düşük kullanımın 10 watt olması evde dezavantaj olabilir, rakip ürünler <1 watt düzeyine kadar inebiliyor.
 
Son düzenleme:
@Blindeath durmak yok kayda devam diyelim sana :)
Teşekkürler :) Bu zamana kadar kayıt işine girişmediğim hata olmuş, öğrenecek çok şey var ama işten güçten vakit bulmak çok zor. Bu hafta içinde Mesa'nın v30 lu kendi kabinini de alacağım sonunda. Amfiyi alırken Blackstar kabine yetmişti anca para. HTV(celestion kabinli olan) kabini beğenmeyip blackbirdlü olanı almıştım. Arada nasıl bir fark oluşacak açıkçası merak ediyorum.
 
Power soak mu, fx loopta volume pedalı mı ?
Power soak tavsiyesi olan var mı ?

İki yöntemi de denedim zamanında. Carvin Legacy 100w'ın fx loopunda master volume dump kullandım Cihan ustanın yaptığı, çok başarılıydı ama loopta sadece o vardı, başka efekt pedalları eklememiştim.

Şu anda aşağıdakini kullanıyorum 30W ENGL Gigmaster ile, benim fikrim daha kullanışlı:
http://www.alengeere.com/portfolio/watt-killer-100/
 
Güncellenen konunun üstünden deneme çalışmalarımı göndermeye devam edeyim. Son attığım kaydın üzerinden uzun zaman geçti, bu süre içerisinde gitar çalmaya çok fazla zaman ayıramamadan dolayı(Yoğun çalışma... Şehir dışı ve yurt dışına çıkmam sebebiyle :D ) çok fazla ilerleme kaydedemedim. Ama yine de bir dinleyip geçebilirsiniz :)

Bu kayıt yeni aldığım Charvel 375 sapı ile birleştirdiğim Jackson TH-1 gövdenin kaydı. Yeni yaptığım bir besteye davul ritmi ararken; ritmi beğenip beğenip, üzerine başka bir şey uyduruverdiğim ufak bir kayıt.


Bu kayıt ise üstte belirttiğim jackson toplama gitar ile emg manyetikli washburn gitarımın aynı ritimde ton karşılaştırması. Jackson'da TB-6 takılı. Washburn de EMG ZW set.
 
Hocam 30 w lambalıda 100w watt killerile kaç seviyesinde açabiliyorsun sesi maksimum.

Lead kısmı 5. seviye, Master volume 3.-4. seviye arasında çalabiliyorum ev ortamında. Bu arada normalde bu seviyede baya kısık ve kuru çıkıyor ses. Üzerine sonic stomp ve parametric eq'nun volume boostu eklendiği için baya şekilleniyor ve güçleniyor. Alt katımız apartman deposu, üst katımızda yaşlı bir çift var, ne kadar duyuyorlardı bilmiyorum. Şimdi çalamıyorum tabi bebekten mütevellit.
 
Arkadaşlar yaklaşık 3 aydır mini rectifier kullanıyorum, evde 1x12 rectifier cabinet ile kullanıyorum.Şimdiye kadar deneme amacı dışında 10W modunda hiç kullanmadım, çünkü gerek duymadım. 25W seçimi ile Master'i en kısık düzeylerde tuttuğumda en ufak bir şikayet gelmedi ve gerçekten tonda kayıp yaşamadan kısık ses düzeyinde çalabiliyorsunuz.

Clean kanalında zaten çok hacimli bir ses vermiyor ve verse bile EQ ayarlarına çok güzel tepki alabildiğiniz için istediğiniz yola getirebilirsiniz amfiyi. Drive kanalında da vintage modu gerçekten @barrios 'un da anlattığı gibi shred için yeterli. Sıkıntı modern gain modunda. Modern gain tam bir "kontrol edilemeyen kısrak" havası yaratıyor. Ne yaparsanız yapın ben buradayım diye bağırıyor :) işten güçten kafayı kaldırabilirsem yakın zamanda bende kayıt yapıp yüklemeyi planlıyorum. Evde modern gaini deneyip kaydedebilir miyim bilmiyorum ama clean-pushed ve vintage modlarını tek tek kaydedip paylaşmayı planlıyorum.
 
Valla amfiden amfiye gücün boyutu değişirmi bilmem ama classic 30 resmen atteunator olmadan sesi 3-4 arasına getirdigimde yerinde zıplamaya baslıyor :D
Master volume bir amfi de değil , Bu yüzden post yani power katını oldukca düşük tutmaya calısıyorum tonum ölüyor , Yani almam gerekecek bir watt killer 100 bulunsun
Bu arada Üst kattaki çok şikayet ederdi taşındı yanımız boş bi alt kat kaldı oda gittimi :D Apartman benimdir.
 
Kabinetin tek veya çift hoparlör olması hacmi bayağı etkiliyor ama master volume durumu kurtarıyor. Ben mesada master'i saat 7-8 yönünde tutuyorum yani hemen hemen %10'luk bir düzeyde kullanıyorum... Lanet olası şehir hayatı.... :devil:
 
Sinan abi sendeki imkan bizde olsa keşke , üstüm boş yanım boş ama insanlık namına açamıyorum classic 30 u :D alt kattaki kız arayıp duruyo abi kıs lütfen diye.
 
Giriş katı tavsiye ederim. Bir de yan daire olmasın. Geriye bir isobox yapması kalır. Gerçi üst kata biraz ses çıkıyor ama pek aldırış etmiyorlar.
Geçenlerde 40 wattlık marshall dsl 401 comboyu tıktık isobox'ın içine, neredeyse sonuna kadar açıp bir grubun albümünü kaydettik.
 
İsobox da ısınmadan dolayı amfiye zarar verir gibi geliyor , Neyseki siparişi verdim watt killer 100 gelecek bakalım 30 wattlık amfiyi ne kadar açabilcez
 
Apartman cidden sorun. Vintage modta 25W ses en fazla saat 8 civarı kurtarıyo ama modern yeri göğü inletiyo. Genelde 10W modu ve ses 8'de kullanıyorum ben de mini rectoyu. Gerçi benden korktukları için daha kimse de şikayete gelmedi ama... :D
 
Arkadaşlar yaklaşık 3 aydır mini rectifier kullanıyorum, evde 1x12 rectifier cabinet ile kullanıyorum.Şimdiye kadar deneme amacı dışında 10W modunda hiç kullanmadım, çünkü gerek duymadım. 25W seçimi ile Master'i en kısık düzeylerde tuttuğumda en ufak bir şikayet gelmedi ve gerçekten tonda kayıp yaşamadan kısık ses düzeyinde çalabiliyorsunuz.

Ya ben de master volume saat yaklaşık 8 yönünde kullanıyorum vintage kanalını 25 vatta ama, amaç hem EL84'lere abanmak hem de ev ortamı sesini geçmemekse, Alen Geere watt killer gibi ürünler bunu sağlıyor mu ? Özetle asıl soru bu.
 
Ya ben de master volume saat yaklaşık 8 yönünde kullanıyorum vintage kanalını 25 vatta ama, amaç hem EL84'lere abanmak hem de ev ortamı sesini geçmemekse, Alen Geere watt killer gibi ürünler bunu sağlıyor mu ? Özetle asıl soru bu.

Benzer bir ürün yakın zamanda alacağım. Fakat evde watt killer la bile power amp kısmını zorlayacak seviyelere getiremezsin. O volume anca 11-12 gibi ( iyimser söyledim :) ) bir seviyede kullanılabilir. Bu seviye bile daha fazla dinamik için yeterlidir bence ev ortamında.
 
Siparişi verdim w.killer 100 gelsin göreceğiz , Şuan :D Pre post ayarlarını preyi kökleyip drive alıp postu yarımdan az açarak kullanıyorum evde classic 30 ve çamurlaşıyor genelde ton :D
 
Geri
Üst