Dip Gürültüsü...

Arkadaşlar.Bir cafede program yapıyoruz ve cihazlardan çok fena bir dip gürültüsü geliyor.Enstrumanlar bağlı olmadığı durumda bile yüksek seste tıssssssssssssssssssss diye, azda olsa bir ses geliyor.Gitaristin gitarı Ibanez RG 470 ve processor KORG AX 1500 donanımı acaba ondanmı kaynaklanıyor diye söyledim.Sorun nerede sizce? ve Ne yapmalıyız bunu minimum a indirmek için?
 
slm

tıss diye genelde power anfiye preamp tan yüklenmeyip power anfinin sesini çok açmaktan kaynaklanır.korg ax1500g den sesleri sonlayıp anfiyi kıstırırsanız sorun düzelebilir. bu arada bende korg ax1500g kullanıyorum alettin gürültü problemi yok. .. kolay gelsin..
 
Tüm aletlerin listesini yazmaya gerek yok. Elektrikçi çağırırsanız toprak hattını bir gözden geçirtirseniz hallolabilir. Ya da başka prizlerden elektrik almayı deneyin.
 
ya hangi durumlar da ne tür sesler geliyo?yüksek ses seviyesinde enstrüman takılı diilken bi tısss sesi gelir zaten.ama senin arıza olduun sesi duymak lazım...

ben baya bi çektiğim için bu dip ses olayından...;)
 
ilk aklıma gelen topraklama soronu
mikser kalitesiz olabilir
efektleri açtığında yapabilir
mikrofon jackları 1.3 şase yapılıp mono bağlanmış olabilir
sahnede neon tabela varsa oda etkiler
power amfi lerden olabilir
tam liste gönderirsen yardımcı olmaya çalışırım
 
anlatımından bişiy farkettim dip gürültüsünün gitaristin aletleriyle %100 alakası yok çünkü "enstrumanlar bağlı değilken" diye belirtmişsin
 
Bu tıssss sesi topraklama sorunu değildir. topraklama sorunu 50 hz. uğultu şeklinde duyulur. tısss şeklindeki ses mikserin veya mixer anfinin kendi dip sesidir. Bu ses tüm potlar full durumdayken anfinin kalite ve modeline göre az ya da çok çıkar, bunu önüne geçilemez. ama en az tıss sesiyle en yüksek performans anfinin volüm potları en açık konumda (%80-100) ve mikserin master potları yine en açık durumda iken kanal potları istenen seviyeye getirilir. Org vb. enstrümanların çıkış seviyeleri mikser kanallarını sürebilecek seviyede ise en az dip gürültüsü ile en yüksek ses elde edilir. Orgun da ses çıkış volümü var ise o da sonlarda olmalıdır.

Ayrıca gaini de sona kadar açmamak tavsiye edilir (%70-80 gibi)

Eğer ses yeterli olmadığı için gain ve kanal potlarına yüklenmek zorunda kalıyorsan o zaman power anfinin gücü mekanı doyuracak güçte olmadığı ortaya çıkar.
 
Ya mikser ve kabinler oldukça kalitesiz.Sorunları şöylece sıralamayı denyeyim...

1- Reverb ve delay tamamen kapalıyken sahne arkasında kabin gibi çıkış olmamasına rağmen mikrofonlar rahatsız edici çınlama sesi oluşabiliyor.
2-Cihaz bağlı olmadığı vakit tıssss sesi miksere yüklenildiği vakit oluşuyor.Daha düşük ses seviyesindede mevcut ancak duymak zor.
3-Gitar bağladığımızda daha farklı tok bir ses gelebiliyor.

Acaba mikseri uzun süre çalıştırmaktan böyle sorunlarda ortya çıkıyor olabilirmi? Herkez aynı pirizden elektrik alıyor onuda eklemeliyim.
Kabinler ve mikser ayrıca monitör Servo marka :S
Pek iyi izolasyonu olmadığından kaynaklanabilir diyorlar bu ne kadar doğru acaba?

Teşekkürler...
 
dostum servo varsa yapıcak çok fazla bi şey yok elinde
benim tavsiyem master,kanal ve gain ayarlarını değiştirerek sesi dene kanal ve master potlarında (100mm) 0 seviyesi ve üstü vardır sen 0 ın üstüne çıkma
genel olarak müsizyenler yer gök müzikle çınlasın ister.bence sesi çok abartma ses az olsun kaliteli olsun.
 
Sorun AC primizde olması gereken 50Hz 220V 'un dışında buna dahil olan jeneratör ile güç traforındaki harmonik dalgalar ve diğer elemanların oluşturduğu istenmeyen akılardan meydana gelen hiss tonu. Bu tonu yok etmek için genelde bilgisayarımızın power supplyinde bulunan filtre devresi kalitesiz pslerde boş bırakılır. 2 kondasatör ve bir adet trafodan oluşur. Harici olarakta bulunur, "AC noise Filter" adında geçer.

supjh.jpg


Fakat kesim çözüm değildir. En iyi çözüm ise AC 220V u DC gerilime çevirip tekrar AC olarak üreten online tip güç kaynakları. Benim bildiğim Tunçmatik 1kVAh lik modeli 300-350$ civarı, daha fazla bilgi için, http://www.turkrock.com/ftopic8500.html
 
Arkadaşlar selamlar,
Ben de dip gürültüsünden muzdaribim. Set up'ımı söyleyeyim
Sırasıyla:

jackson Pro (2-1-2) elektro gitar.
Pek kaliteli olmayan kablo :) idare eder.
Behringer V-amp 2
V-amp'ın kulaklık çıkışından (ancak bu şekilde stereo ses alabiliyorum)- Bilgisayarımın "on board" ses kartı girişi.
Marantz SR390 ev amfisi
Kabinler.

Problemimi şöyle anlatayım, gitarımın ton potansını negatif yönde çevirdiğimde yok olan bi dip gürültüsü var. Yani tonun parlaklığını kıstığımda gürültü yok oluyor. Arkadaşlarım topraklama sorunu olduğunu, gitarı bi uzmana götürürsem bi kabloyu tremolo plakasına lehimleyerek halledeceğini söyledi. Ama işin garibi gitarın arkasını açıp baktığımda bu işlemin zaten yapılmış olduğunu gördüm. Zaten gitarım ikinci el. Fikirlerinizi bekliyorum.
Teşekkürler.
 
Geri
Üst