Enstrünman Simülatörleri

Merhabalar. Bestelerimi elektronik ortamda gerçekçi enstrünman sesleriyle
(davullar, gitar için overdrive ve distortion kanalları, bass olması yeterli olacaktır)
düzenleyebilmem için bana bir veya birkaç tane simülatör tavsiye edebilir misiniz?

Guitar Pro 5 kullanıyorum ancak arayüzü ve erişimi kolay olmasına rağmen bildiğiniz üzere
midi ses bankaları kullandığı için ne yaparsam yapayım ortaya 8 bit music örnekleri çıkıyor.
 
Davullar için Toontrack Superior Drummer, NY Avatar ve Metal Foundry kitleri benim sık sık başvurduklarım.

Bas gitar için Bornemark Broomstick Bass'ı tek geçerim. Rickenbacker, Jazz Bass, Precision Bass, Music Man Stingray, pena, fingering teknikeri, kontrabas ve çeşitli vintage synth'ler mevcut.

Piyano için Native Instruments - Alicia's Keys.

Synth için ise SynthMaster, Bülent Bıyıkoğlu harikalar yaratmış.

Tabi bunlar basit bir ev kullanıcısı olarak benim görüşlerim ve kullandıklarım. Daha fazlasına henüz ihtiyaç duymadım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
bu ilk kayıt deneyimim olacak, cehaletimi mazur görün:
peki bu bahsettiğiniz programları kullanabilmek için ayriyeten yazılımlara ihtiyacımız var mı?
 
Nadi arkadaşım forumlarda bir kaç konu başlığı açtığını gördüm. Kısa kısa bir bilgiler paylaşmak istiyorum. Umarım faydası olur. Tamamı tecrübeyle orantılı kendi görüşlerim. Ek bilgi bir klavyeci olduğumu belirtmek isterim.
Önerim altını çizdiğim konularda çeşitli forumları okuman ve bolca youtube ve orijinal sitelerinden yazılımların demolarını incelemen.
Sırasıyla yapman gerekenler,
Öncelikle güçlü bir donanıma ihtiyacın var. Doyurucu kalite donanımla bağlı. Kaliteli VST'ler iyi donanım istiyor. kilitlenme bekleme vb... sıkıntılar yaşamamak adına bunları yazdım. Konu ile ilgili olmadığı için donanım kısmına girmiyorum.
Pc / win yada MAc alternatiflerine göre DAW olarak adlandırılan digital audio Workstation yazılımları olan Cubase - Logic - FL studio vb... (bunlar popüler olan) yazılımlardan bir tanesini seçmen. Ben Cubase 7 kullanıyorum.
Kendine bir DAW seçip bu sadece kayıt / mix / mastering vb... aşamalarında kullanacağın yazılımdır, sonrasında ses olarak tabir ettiğin VST denilen virtual studio insturment açılımı olan enstüran ve efekt yazılımları, plug-in yazılımlarını seçmiş olduğun DAW ile entegre çalışır hale getirmen gerekiyor.
Özetle DAW sana bir kayıt masası mixer ve genel reverb - delay -echo vb.... efektleri sağlamış oluyor
VST'ler ise piano, yaylı, nefesli, lead tonlar, synth ve davul altyapıları loop vb... ses çeşitliliğini sağlıyor.
Şimdi durum pratikte böyle iken soru lisanslı yazılımlar mı yoksa crack olanlar mı ?
Ben crack vb... teknikleri bilmiyorum. DAW olarak Cubase 7 kullanıyorum son derece memnunum. Önerim Cubase - Pro Tools kısmına çok takılmadan hangisini seçeceksen %70 üzeri program hakimiyetine kavuşman bu noktada herhangi bir prodüksiyon abüm aşamasına getirilebilir.
VST olarak IK Multimedia uhdesinde olan ürünleri kullanışlı bulmuyorum ara yüzler ve pratiklik açısından. Tavsiyem NATIVE INSTURMENTS Komplete 9 ultimate akustik ve synth sesler de fazlasıyla işini görecektir. Mükemmel bir ses bankası edinmiş olursun. Yetmediği noktada Spectrasonic Omnisphere mutlaka Synth arşivine katılabilir. Bunun dışında Steinberh Absolute VST içinde 5 temel synth yazılımıyla geliyor ki son derece tatmin edici sesler mevcut. Daha da genişletmek istersen http://www.soundsonline-europe.com/ şu linkten tek tek enstürman gruplarını incele. Davul yazılımı olarak Addictive Drums bence gayet başarılı ve kullanışlı. Perküsyon seti gereksiz. Başlangıcı yap gerisi gelir. Donanım da hata yapmamaya çalış düzeltmek pahalıya mal olabilir. Bilgisayar - ses kartı - referans monitör üçlüsü önemli. Bazı arkadaşlar kulaklık bilgisi vermiş ama referans monitör olmazsa olmazdır bence. Kulaklık için çok iyi bir seçim yapman lazım ki pahalı bir ekipman şimdilik bütçeni monitöre kullan derim. Kötü kulaklıkta duyumunla alacağın tonlar ve tonlama sonrasında monitörden dinlediğinde hezimet olabilir.
Şimdilik benden bu kadar. Ne aşamada olduğunu paylaşırsan yardımcı olmaya çalışırım.
Kolay gelsin ...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
gerçekten benim için en açıklayıcı yazılardan biri oldu bu.
aslında elektro gitar ve bass gitarla direkt olarak ses kartına girip, bu enstrunmanlara efektler eklemeyi, sonrasındaysa drumları ise bahsettiğimiz DAW'lardan birinde yazmayı düşünüyorum (addictive drums'ı çok tavsiye ediyorlar).
şu anda ses kartı ve referans bir sistem -tercihen kulaklık düşünüyorum- için para biriktiriyorum.
kısacası en kısa yoldan her noktasında ve notasında kendi emeğim olan parçalar üretmek istiyorum.
 
Ben ikincil ensturman olarak gitarla ilgiliyim bunun için guitarrig tavsiye ederim kayıtlarda işini kolaylaştırır ton almakla uğraşmazsın... Addictive son derece başarılı ve yeterli derim. Ortalama nasıl bir bütçe yakalamak istiyorsun hepsi için ayrı ayrı ?
 
Ben de tam tersi derim eğer bütçeyi arttırmak gibi bir seçenek yoksa. Duyum DOĞRU olmadan ne yaparsan yap sonuç sıfırdır. Yani eğer 800 lira var ise ki hadi onu 1000 yapalım.. 300lük ses kartı ve 700lük bir kulaklık ya da monitör hem daha iyi sonuç verecektir hem de geleceğe yatırımdır.
 
Tercih meselesi tabi ama kulaklık ikinci eli diğer ekipmanlara göre daha riskli ve zayıftır hijyen faktörü de var. Buna göre ikisi de yatırımdır bence
 
Aslında tercih meselesi değildir zira 250-300 liraya alınacak kulaklık referans olarak kullanılamaz ne yazıkki. Muzik dinleme kulaklığı olur en fazla. Oyüzden eldeki bütçenin daha fazlasını bu işe ayırması gerekir.
 
Yani kendi fikrinin doğru olduğunu savunuyorsun ama bu amaca kişiye göre değişir. 250-300 tl alınacak hiçbir ekipman kulaklık - ses kartı - monitör - midi klavye gerisini sen ekle bana sorarsan kötüden ileriye gidemez 700 TL iyi bir kulaklık için de yeterli değil. 200-300 tl ye ses kartı alanları forumlarda bir oku istersen özetle bu konular birbirinden ayrılmaz bütündür hepsi kendi içinde önem arz eder bu sadece benim fikrim.
 
Zaten bu söylediğimiz fiyatlar başlangıç seviyesi icin. Kaliteli kayıt ekipmanı olayına girersek araba parası harcamak kaçınılmaz. Dediğin gibi hepsi bir bütün ama eşik seviyesini ayarlayan bazı unsurlara öncelik vermek gerekir diye düşünüyorum. Tabi ki isteyen istediğini alır, kişiye kalmış bir şey.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst