Okçuluk ( Traditional-Recurve-Compound-Crossbow)

Herkese merhabalar.
Bildiğiniz gibi gerek oyunlarda (Crysis,FarCry3,Tomb Raider) gerekse dizilerde (Walking Dead ,Arrow) şu dönemlerde o kadar çok görmeye başladık ki içimdeki çocukluktan gelen istek daha da kabardı ve başlama kararı aldım.
Başlığı açmamın amacı burda benim gibi başlama isteği olan fakat gerek temel bilgisizlik, gerek bulunduğu şehirde okçuluğun olmamasından ötürü bir türlü başlayamamış arkadaşlar için bir bilgi alış-verişi , marka -model önerisinde bulunmak içindir.
Kendim Compound yani makalı yay satın alacağım. Geleneksel , Recurve hakkında da bir miktar bilgim vardır.Crossbow lara daha bulaşmadım :)
Bu konu ile alakalı sormak istediğiniz her şey bu başlık altında yazabilirsiniz.Mümkün olduğunca cevaplamaya çalışırım
 
Aslında 2-3 bilgilendirici link paylaşsanız süper olur, hani bilgi sıfır olunca sorular çok oluyor :) eğitim, maaliyet, faaliyet...içinde eminim çok detayı vardır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
mertay Genellikle yurt dışındaki kaynakları okuyorum . En çok faydalandığım kaynak archerytalk adlı bir forum . Onun haricinde youtube da yabancı okçu ya da firmaların yapmış olduğu tanıtım vs. gibi videoları izliyorum.

Siz istediğiniz kadar sorun , ben sıkılmadan cevaplarım girebildiğim kadar foruma.

Ben kısaca bir tanımlayım başlangıç olarak.
Traditional (Geleneksel) Yay : Bu yaylar genellikle lamine ahşap ya da ahşap ile beraber boynuz vb malzemelerle yapılan yaylardır.Birçok formu vardır (Türk yayı , mongol yayı vs) .Maliyet açısından oldukça ucuzlardır. Üzerine aksesuar ya da araç gereç eklenmez ( nişangah , stabilizer vb.) En ama en önemli detay , geleneksel yaylarda "Hissi" atış yapılır. Yani diğer yaylarda olduğu gibi nişangah (Sight) yada gez (Peep) yoktur. Zighir diye adlandırılan başparmak yüzüğü yardımıyla atılır. Kullanmaya alışmak diğerlerine göre daha zordur.

Recurve ve Compound yayları yarın yazacağım
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Recurve Yay: Set olarak yada gövde kanat olarak ayrı ayrı satılır. Parmaklık yardımı ile atılır . Okçuluğa başlarken en yaygın biçimde kullanılan yay çeşididir. Başlangıç yayları 300 tl civarından başlar.kısa sürede öğrenilebilir. Üzerine rot, rest , nişangah gibi araçlar takılır.
Compound yay: Recurve yaydan sonra makaralar yardımı ile geliştirilmiş recurve e göre daha hassas ve güçlü olan yay çeşididir.Tetik vasıtasıyla atış yapılır. En büyük özelliği recurve de 40 libre bir yayı atış pozisyonunda gerdiğinizde 40 libre (20kg) bir kuvvet ile tutmanız gerekir .Bu da kol kaslarınızı hızlı bir biçimde yorar ve atışın isabeti düşer. 70 librelik bir makaralı yayda ise germe sürecinde çektiğiniz kuvvet aynıdır (70 lbs) fakat germe tamamlandığında makaralardaki "let off" sistemi sayesinde günümüz makaralılarında %70-75 civarı güç makaralarda toplanır siz sadece %30-25 lik kısmını tutarsınız bu da yaklaşık 21 libre (10kg) yapar. Bu sayede makaralı yaylarda nişan almanız için daha uzun bir süreye sahip olursunuz.

Bahsetmem gereken önemli bir nokta da , önce recurve ile başlayım sonra para biriktirir makaralı alır devam ederim diye düşünmek çok doğru bir düşünce değildir. Temel prensipte ikiside ok atmak için kullanılsa da atış sistemindeki farklılıklardan ötürü hangisi kullanılmak isteniyorsa onunla başlamak daha mantıklıdır.

Bu linkte recurve kanatlı yay ın atış teknikleri ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.
http://www.demkaokculuk.com/tr/okculuk-sporu/temelteknik.html

http://ok-yay-hedef.blogspot.com/2007/08/okuluk-nedir-giri.html
 
Galiba İzmir Ksk'de var okçuluk ama hiç gidip sormadım kurs'u varmı, ekipman kiralanıyormu diye. Peki bu ok ve yay'a bir ruhsat gerekiyormu? yani devlet silah olarak görebilir belge isteyebilirmi?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Crossbow yani tatar yayı nın kullanımında problem var diye biliyorum . Onlar haricindeki diğer yaylar için herhangi bir ruhsat ya da belgeye ihtiyaç yok
 
Tataryayında da sıkıntı çıkmıyor, yani düzenleyici bir kanun yok, hani elinizde tatar yayıyla insan içine çıkarsanız en fazla kamusal huzuru bozma ya da kaçak avcılıktan suçlamada bulunulabilir, ki o da göstere göstere anlamsız ve yanlış yerde yanlış bir şekilde taşırsanız olabilecek bir şeydir. Ruhsatsız silah olarak işlem yapılamıyor üzerinizde bulunduğunda. Spor malzemesi muamelesi görüyor. Yapı marketten balta almak gibi bir şey.
 
İstanbul'da bugün "Okçular Tekkesi" diye adlandırdıkları Okçular Vakfı Spor ve Eğitim Tesisi açılıyor ve 29 Mayıs Fetih Kupası adı altında uluslararası bir açılış turnuvası yapılıyor...
 
Geri
Üst