Harmonica Çalanlar...

harmonica çalan kişilerle bir dayanısma icinde olalım hatta bu enstrumanı turk rockının bas tacı yapalım... teknikler konusunda birbirimize bilgiler verelim...ilk soru benden... harmonıca ağızlığı ne ıse yarıo... sadece rahatlık acısındanmı kullanılıo yoksa sese bı etkısı varmı?....
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
harmonika

haklısında el alıskanlıı işte bide mızıka deince kuçumsenio...neyse mızıka çalan arkadaslar her turlu yazı bilgi vs ile katılımlarınızı bekliom amaç bu enstrumanın biraz daa tanınması ve yaygınlasması
 
ya bu aleti bende çok sewyorum zaman geçsin diye bitane aldım uğraştım ama bişiy yapamayınca sıkıldım attım bi kenara ama güzel çalınırsa çok tatlı şeyler çıkabiliyo:)
 
4 tane diatonic blues harmonikam var

teee zamanında harmonicalessons.com paralı diilken öğrendiydim temel teknikleri (bend, single note....)

sora arkadaş amerika'dan eğitim cd si getirdi bayağı yararlı oldu.

blues harp olayına hastayım
 
abi bi ara bende aldım.sonra netten bi araştırdım çok karışık geldi bi kenara attım.:D yani varmı bunu bize öğretebilecek birisi.notalar nerde ansıl çıkıyo.teknikler neler.:D kib.koaly gelsin.müzikle kalın.:D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
ağızlık ne işe yarıo sesi etkiliomu bide hohner blues harp buldumda dayı bunlarda kromatik dio diatonikin farkı ne... o boğuk sesi almak icin ne yapılabilir hangi tonda mızıkayı onerirsiniz demolarını bulabilleceimiz türk mızıka çalan gruplar varmı....sağlıcakla kalın arkadaslar bu enstrumanı costuralım.....yeaaah!.......
 
moe joe var, istanbul blues kumpanyasi var, kısacası sarp keskiner var ikisinde de adam çok sağlam harmonika çalıyo.
blues için diatonic harmonica alacaksın.
aldığın anahtarın 5 lisinin gamında blues yapabilirsin misal C (do) mızıka alırsan G (sol) majör blues yapabilirsin yani ikinci pozisyon oluyo harmonikada.
john popper denen deli manyak eşşoğlubeşkulak herif var ayrıca blues traveller da çalıo onun eğitim videoları var harmonika tablarıyla birlikte.
 
Genel bir bilgi olarak bir iki forumda yazdığım yazıyı copy paste ediyorum.

Umarım işinize yarar...

Temel olarak iki tür mızka vardır: Diatonik ve Kromatik. Diatonikler genelde 10 delikli olur ve temel notaları vardır. Örneğin C mızıkasındaki deliklere üfleme veya içine çekmeyle sadece C (Do) Majör dizisinin sesleri çıkar.

Kromatiklerde ise genelde 10-12-14 deliklidir ve bunaların bazılarında da "pompa" denilen bir mekanizma bulunur. Bu pompa yardımıyla kromatik mızıkadan bir oktavı oluşturan 12 ses de çıkartılabilir.

Mızıka konusunda önce ne tür müzikten hoşlandığınız ya da ne tür müzik çalmak istediğinize karar vermelisiniz mızıkada. Kromatik mızıka daha çok klasik müzik, caz, latin müzikleri çalmak için kullanılır.(Bu müziklerin armoni yapısı nedeniyle çok sayıda sese ve geçişe ihtiyaç vardır pek bilmiyorum da öyledir herhalde.)

Diatonikler is blues, rock gibi müziklerde daha çok kullanılır. Diatonik mızıkanın öğrenmesi göreceli olarak daha kolaydır.
Mızıka seçmeden sonra ilk iş mızıkayı düzgün tutmaktır. Mızıka (sağ elini kullananlar için) sol elin baş parmakla işaret parmağının arasına oturtulup ağıza paralel şekilde tutulur, sağ el de elin büyüklüğüne göre istenen şekilde mızıkayı tamamen kapatacak şekilde sağ elin üstüne kapatılır.

Sonraki kısım ise mızıkadan düzgün bir şekilde tek nota (single note) çıkarabilmek. Düzgün bir tek nota parmaklarınızla bir tek delik dışında tüm delikleri kapatıp mızıkaya üfleyip içinize çekmenizle çıkan sestir.

Bu gerçekten en önemli kısımıdır mızıka çalmanın.

Single note çıkarmak için kullanılan 3 teknik vardır:

1) Dil yuvarlama. Genetik bir özelliktir. Herkes yapamaz tam olarak dilini U şekline getirmeyi. Yuvarladığınız dili mızkaya yapıştırısınız. Mızıkayla hava alış-verişini yuvarlanan dilin ortasından yapar dille etrafdaki delikleri kapatırsınız. Yapması zordur.

2) Dil ile kapatma. dilinizi kullanarak üfleyeceğiniz deliği ağzınızın sağ (sol) tarafında bırakır dilinizle sol(sağ) tarafta kalan delikleri kapatırsınız.

3) Balık dudağı(düz üfleme): ayna karşısında bir süre çalıştıktan sonra dudaklarınızı balık dudağı şekline getirip havanın girip çıkması için sadece bir delik genişliği kadar yer bırakıp.

Ben şahsen bu tekniği (3) kullanarak çalıyorum. Diğer teknikler ilerki seviylerde bazı efektleri yapmak için avataj sağlasa da gerek dil sağlığınız için gerekse kolaylık bakımından 3. teknik daha mantıklı gözüküyor benim açımdan.

Düzgün tek nota sesleri çıkarmak gerçekten çok önemli. Tam istenilen bir ses çıkarılana kadar 2 hafta süre geçebilir.

Gelelim harmonikalara.

Blues çalmak için piyasada en uygun fiyata alınabilecek nispeten en kaliteli aletler Hohner ya da Lee Oskarların major diatonik harmoniklarıdır.

Orta üst seviyedekiler:

Hohnerın Blues Harp, Marine Band, Special 20, Pro Harp, Big River Harp orta üst seviyee modeleri bunlar yaklaşık 25$ civarındalar. Daha ucuz istiyorsanız Hohner Blues Band fiyatına göre en üstün performansı veren mızıka ama bulunması kolay değil pek.

Blues çalmak için ise major diatonik mızıkayı "second position" ya da "cross harp" adı verilen teknikle çalmak gerekiyor. Bu teknikle perfect 5'liler çevrimine göre C mızıkadan G blues şarkılar çalınıyor. (yani mızıkanın tonundan 5 yarım ses daha pes tondan blues çalınabiliyor.

Internetten araştırmayla daha detaylı bilgi bulabilirsiniz ancak genel olarak ditaonik harmonikalarda blues dizisi (major pentatonik ya da tam bilmiyorum bunu da) second position da:

2:Diatonik Harmonikanın delik numarası
D:Draw (içine çekme)
B:Blow (üfleme)
Db:Draw Bend (bükme - içine çekerken havanın açısını değiştirip sesi yarım ses tizleştirme)

2D , 3Db , 4Db , 4D , 4B , 5D , 6B

Major blues şarıklara bu dizidedki notaları kullanarak rahatça eşlik edebilirsiniz.

İyi Çalışmalar
 
ankarada nerden bulacağız arkadaşlar güzel bir mızıka markası falan düzgün olanların fiyatları nekadar biliyormusunuz hiç? bide şu boyuna(sırta?) bağlanan bi aparatı var onun adı nedir bende başlayacağım da mızıkaya hiç bilgim yok sadece dededen kalma bi mızıkayla öğrendim azcık azcık hehe..... hehe heryere yazayımda millet uyansın yine
 
diğer başlığa yazmıştım buraya da yazayım. marka olarak kesinlikle "lee oskar" öneriyorum. hohner de olur ama alt modelleri gerçekten para vermeye değmez, alınacaksa üst modelleri alınmalı. o dediğin aparatın adı "harp holder" ama ben hiç kullanmıyorum. ankarada nerden alabileceğin konusunda da maalesef bi fikrim yok. fiyat konusunda gelince, orta seviye bi hohner 40 milyon civarı, kaliteli bir lee oskar ise 70 milyon kadar.
 
Mızıkanın bence Türk rakını gelişmesiyle alakası yok veya başında "Türk" olan bir şeyi geliştirmesi de mümkün değil. Çünkü Türk kültürüne değil Amerikan Halk kültürüne ait bir enstruman. Ancak zaten yozlaşmış olan müziksel ürünlerin bu durumunu daha da ilerletir.

Mesela birisi de Amerikan Kovboy şapkası arıyordu forumda. Gençliğin şu halini gördükçe yazık diyorum. Atalarımız ülkeyi cephelerde mızıka çalarak eğlenen kovboy şapkalılardan kurtarmışta bu günleri görebiliyoruz ama şimdiki duruma bakıyorum da çoktan işgal edilmişiz bile.

Rock müziği de aslında bize ait değil ama bir şekilde etkilenmiş durumdayız. Madem amaç evrenselleşmiş olan Rock müziğini uyarlamak ve kendimizden birşeyler katmak, bunu da kendi kültürümüze ait enstrumanlarla yapmalıyız.
 
arkadaşım müzik evrenseldir.Eğer kendi ülkemin çalgısı falan diye sıırlarsan kendini,müziğinin sınırlarını da koymuş olursun.Şuan piyasada ki bir kaç grup biliyorum saz ile rock müzik yapmaya çalışan fakat yaptıklarının rock olduğu şüpheli.ayrıca benim uğraş verdiğim şey ise blues tarzında kendimi geliştirip türkçe sözlü hatta türk motifleri içeren bir blues tarzı.Bunu yapmış insanlarda var.

Konunun dağılmasını istemiyorum.Bende mızıka konusunda meraklıyım.Ankarada bi arayım bakalım nerelerde var yazarın buraya da.Bilgiler için ayrıca teşekkürler.
 
rastansaga demiş ki:
Mızıkanın bence Türk rakını gelişmesiyle alakası yok veya başında "Türk" olan bir şeyi geliştirmesi de mümkün değil. Çünkü Türk kültürüne değil Amerikan Halk kültürüne ait bir enstruman. Ancak zaten yozlaşmış olan müziksel ürünlerin bu durumunu daha da ilerletir.

Mesela birisi de Amerikan Kovboy şapkası arıyordu forumda. Gençliğin şu halini gördükçe yazık diyorum. Atalarımız ülkeyi cephelerde mızıka çalarak eğlenen kovboy şapkalılardan kurtarmışta bu günleri görebiliyoruz ama şimdiki duruma bakıyorum da çoktan işgal edilmişiz bile.

Rock müziği de aslında bize ait değil ama bir şekilde etkilenmiş durumdayız. Madem amaç evrenselleşmiş olan Rock müziğini uyarlamak ve kendimizden birşeyler katmak, bunu da kendi kültürümüze ait enstrumanlarla yapmalıyız.

:) abi sağol aydınlattığın için... kovboy şapkası arayan bendim.. mızıka çalmaya da çalışacam... ha bi tane amerakan yapımı fender gitarım var taş gibi biliyormusun söylemesi ayıptır.. bir kaç tanede boss, mxr, dunlop ürünü pedalım var yaşayıp gidiyoruz ya.. çok kasma bence forumun başında.. yapay milliyetçilik yapma abi... nikin, dinlediğin müzik, çaldığın enstruman, kaydolduğun site, şu an kullandığın internet,evinin kapısının zili, kullandığın binlerce kelime, bilgisayarın, telin, ayakkabın ıvırın zıvırın dediklerine uymazken bence fazla kasma,, ha senin dediklerin gerçektende doğru kesinlikle senin istediğin gibi olsa türkiyede hepimiz milli kültürümüz
içerisinde mükemmel şekide yaşayalım ama böyle birden parlayan milliyetçiik gösterme abi bana sen evlen çocukların olsun boy boy istediğin gibi yetiştir..
 
Bir bakıma haklısın çoğu şeyin içerisine girmiş durumda batı kültürü, bunun en sebebi de teknolojik gelişmelerin kaynağı olmaları. Fakat benim bahsettiğim bambaşka birşey bence anlamak isteyen anladı. Ama şunu bilmeni isterim ki bu ne "yapay" ne de "kasmak". Bu iki kelime bence kovboy şapkası takıp mızıka çalma haline daha çok yakışıyor. Tabi ki istediği gibi yaşamak herkesin hakkı ama bende fikirlerimi söyleyebilmeliyim. Bunlar benim doğrularım adına artık ne derseniz sizin bileceğiniz iş.

Konu dışı müdahalem için afedersiniz ama birinin söylemesi gerekiyordu bence. Konuya devam.
 
stevierayvaughan demiş ki:
4 tane diatonic blues harmonikam var

teee zamanında harmonicalessons.com paralı diilken öğrendiydim temel teknikleri (bend, single note....)

sora arkadaş amerika'dan eğitim cd si getirdi bayağı yararlı oldu.

blues harp olayına hastayım
bende de bi tane var ultimo marka diatonik harmonika da, bu marka harmonikalarla blues yapılır mı. Bi de temel blues kalıplarında gitmek için çok uğraşmak gerekir mi? Çünkü çıkmıyo sesler yani gitarda teller var basıyosun çıkıyo ama bunda notayı, sesi bulamıyorum. Nasıl bi yol izlesem iyi olur acaba, yoksa zamanla uğraşarak olacak bişey mi bu?
 
evet tabiki yapılır. hangi anahtardan harmonikan bilmiyorum ama 2.nci pozisyonda çalman gerekir.

örneğin C anahtarından olsun, ikinci pozisyonda G majör blues yapabilirsin.

öğrenmek için blues ve pentatonik gamların gidişlerini öğren sonra "harping" adlı programda (netten bulabilirsin) bu notalarda solo atmaya çalış, gitarda yaptığın ufak lick'leri harmonikaya uyarla, netten harmonika tabları da bulabilirsin, tabiki önce temel teknikleri öğrenmiş olman lazım (single note, bend...)

şu an saat geç olduğu için kayıt yapamıyorum ama yarın ufak bir riff'i kaydedip tabıyla birlikte link'i foruma koyarım
 
Geri
Üst