The Shutter

2004 yılı Tayland yapımı Banjong Pisanthanakun ve Parkpoom Wongpoom yönetmenliğinde izlenebilecek en güzel korku filmlerinden biri.

Shutter, (fotoğrafla ilgilenenler bilecektir) fotoğraf makinalarında kapak diye tabir edilen pozlama süresini ayarlayan örtücü aparat. Fotoğrafçı genç ve kız arkadaşının geçirdikleri trafik kazası sonrası çekilen fotoğraflarda garip şekiller ışıklar görmeye başlarlar. Bu işin aslı astarı nedir diye merak edip araştırmaya girdiklerinde geçmişte yarım kalan bir hadisenin peşlerini bırakmadığını anlarlar.

Genel anlamda bakılınca filmdeki korku simgeleri, şu an tipik Uzakdoğu korku filmlerinden tatlar barındırsa da tansiyonu oldukça yüksek ve nefes kesici bir filmdi. Yer yer tanıdık sahneler görür gibi oluyorsunuz. Uzun zamandır cidden bu kadar gerildiğimi hatırlamıyorum. ;) Grudge filmindeki ürküten hatunun çok benzeri yine bu filmde de vardı artık göz aşinalığı oluştu sanırım o görüntüye ama yine korkutucuydu. ;)

Oyuncular Ananda Everingham ve Natthaweeranuch Thongmee çok iyiydi ayrıca fiziksel görünüşüyle de oldukça ürkütücü olan Achita Sikamana da filmdeki korkunç hatun rolünü oldukça başarılı götürmüş ;)
Görsel efektler çok güzeldi bir insan ne görürse korkar çok iyi biliyorlar. Ani hareketler, filmdeki genel sessiz ambiyans, az konuşma ve karanlık ortam korkup oturduğunuz yere sinmeniz için oldukça yerindeydi ;)

Daha önce ruh görüntüleme üzerine izlediğim bir belgeselde de benzer fotoğraflar görmüştüm filmin sonunda da bir teşekkür var, ruh fotoğraflarını temin ettikleri dernek, vakıf gibi yerlere teşekkür etmiş yönetmenler.

İki genç yönetmen 2007 yılında gösterilecek Alone adındaki yeni filmlerine girişmiş durumda. Shutter filmi için izleyin seveceksiniz demeyeceğim mutlaka bulun yabana atılacak türden değil.

Ayrıca filmden sonra fotoğraf çekme ve dikkatlice bakma isteği basıyor insanı... :roll:

Filmi anlatan özet cümle: Have you ever carefully looked at your pictures?
 
benim de uzun zamandır izlediğim en iyi gerilim filmlerinden biriydi. klasik, özellikle uzakdoğu, korku filmlerinde karşılaştığımız huzursuz ruhun canlılara rahat vermemesi, intikam alması vs gibi alışıldık bir konusu olmakla beraber, efektler ve dozunda bir gerilimle gerçekten geriyor izleyiciyi :D özellikle filmin son sahnesi çok güzeldi bence, çok güzel bağlamışlar sonunu, çoğu gerilim filminde olmayan bir özellik sanırım. bu tarzdan hoşlananlara tavsiye ederim mutlaka.
 
BENİM İZLEDİGİM EN İYİ KORKU TÜRÜ FİLMDİ...gerçekten müthiş bir yapım...izlerken birçok sahnede koltuktan sıcradım...final belki de en sevdigim sahne kız adamın sırtında sallanıo ve adam kafayı yemiş çaresiz bi halde...
 
tek kelimeyle süper!!!!!uzak doğulular bu işi biliyo.su ana kadar izleyip de etkilendiğim çoğu korku filmi uzak doğu yapımı.ama korku filmi diyince "shutter"ı tek gecerim.kusursuz bi kurgu, muhtesem bi final...
filmde nerdeyse bos sahne yok.hep bi gerilim, hep bi stres...4 kişi izlememize rağmen 2 sahnede yerimden sıcradım, 3 sahnede de nutkum tutuldu :roll: hala hatunun adamın omuzlarında olduğunu gösterdiği sahne aklıma gelince tüylerim diken diken oluyo :oops:
 
esasında gerçekten süper bi film olabilecekken aşırı lakayıt bi anda izlediğim için filmin her karesiyle dalga geçtiğimizden pek bi korkamadığım benim için ne yaptığını biliyorum halka kombinasyonu bi film oldu maalesef. filme scary movie muamelesi yapmazsanız hoş bi film. :)
 
bidaha resim cekemicem heralde...insan evladi bukadr gerilmez ama ayip dimi!! Uzakdogu yapimi korku filmlerin cogu ayni tema etrfainda donse de,her filmde birbirine benzeyen yada ayni sahneler olsa da bu film gercekten hepsinin ötesinde olmus.yalniz izlemeyin derim ben.
 
duyulmadık bilinmedik filmler başlığına yazmıştım ama burada da belirtelim o zaman:sahiden klişeleri bile iyi yönde kullanabilmiş güzel bi film.başlarda sıkıcı gelebilir ama tahmin edilen gibi çıkmıyor olayların aslı.hollywood nasıl oldu da bu filmi atladı diye de merak etmekteyim açıkçası.izlemeyenlere şiddetlere tavsiye olunur.

ve diğer başlığa da yazdığım gibi,samara falan solda sıfır kalıyor natre'nin yanında!intkam peşindeki uzak doğulu uzun siyah saçlı genç kız hayaletlerin arasında en yaratıcı olanı zannımca kendisidir!aman aman...;)
 
Bu youtube videosunu izledim ama nedense beni pek açmadı. Adamın oyunculuğu da son derece ruhsuz geldi ne bileyim :) O kadar korkutucu şeyler yaşayan bi adamın yüzünde dehşet ifadesi olması gerekir diye biliyorum. Neyse,

Uzak doğu korku filmleri diyince benim aklıma "akıllara zarar" senaryosuyla hatta kurgusuyla sizi ters köşeye yatırıp üstüne bi de film boyunca gerim gerim geren ingilizce ismi "a tale of two sisters" olan Kore yapımı film geliyor. İddia ediyorum, hiç bir gerilim filmi bu kadar akıllı bi hikaye üzerine oturtulmamıştır. Bence hepiniz bu filmi arayıp bulun. Bu kadar da iddialı konuşuyorum :) Araştırmak isteyenler olur diye:

http://www.imdb.com/title/tt0365376/

Ve sıkı durun, bu film 30.10.06 tarihinde saat 22.00'da CNBCE'de yayınlanıyor. Hizmetin böylesi :)
 
lovecraft demiş ki:
http://www.imdb.com/title/tt0482599/

Buyrun bakalım, amerikalılar bunu da yeniden çekiyorlar. Sardı bu iş amerikalıları.
halkanın amerika versiyonu japon versiyonuna göre hakikaten daha iyiydi ama bence shutterın japon versiyonu kalmalı..japon korlu filmine özgü şeyler var ve bilmiyorum belki de beni japon versiyonu bu kadar çok etkiledigi için..
 
aa bu film burdaymış yorum yapim bari derken zatn yazmışsım ayakta fln alkışladığımı ama bunu yazarken kafam güzeldi heralde okdar da güzel değil ama....saçmalamışım
 
Geri
Üst