4 Parmak yerine 3 parmak.

Serçe parmağımı gitarda kullanamıyorum önceden bir kaza geçirdim ve hafif içe doğru duruyor onun yerine işaret, orta ve yüzük parmağımla daha raht çalıyorum bir sorun olurmu ?
 
Akor basıp, ritim atarken serçe parmağınla akorun dışındaki perdelere basmanı kastediyor galiba :D Elektro gitar çalıyorsan bir sorun olacağını sanmıyorum.
 
Estetik görüntü açısından kayıplar olabilir. Ayrıca alt perdelerde çalarken yüzük parmağın serçenin ulaşacağı yerlere ulaşmakta sıkıntı çekebilir. Tabi tarz meselesi. Mesela Eric Clapton da aynı şekilde serçe parmağını hiç kullanmaz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
en alttaki ve bi üstündeki ince tellerde sorun olmuyor zaten en rahat en ince tele basıyorum diğerlerinde sorun başlıyor. Elektro çalmaya çalışıyorum ayrıca
 
emek olmadan yemek olmaz. eminim tüm arkadaşlarımız serçe parmağında zorluk çekti. o parmağın başına gelen kötü birşeyden dolayı güçsüzleşmiştir. benim sol serçe ve sağ işaret parmağım ezilmişti ikisinde de sorun yaşıyordum şuan sorunsuz çalışıyor ikisi de :D
 
İki parmak bile yeterli bence eğer ifade konusunda çok yetkinsen, bknz:



Jerome John Garcia ve Tony Iommi de çok güzel örnekler. Yani şimdi gidip parmağımza zarar verecek halimiz yok ama parmağı nedeniyle farklı tekniklere yönelen ve başarılı olan müzisyenler de var. Ben mesala iki kere sağ el serçe parmağımı kırdım. Bir yeriniz kırılırsa hiçbir zaman eskisi gibi olmuyor ama önemli olan eldekini değerlendirmek. Parmaklarım kalın, kısa, güçsüz ...vs bundarın hepsini haksız çıkarıcak örnekler de var. İnsan zevk aldığı sürece çalmaya devam eder socuçta bi olimpiyat branşı değil gitar çalmak. Oldukça öznel bir geridönüşe sahip.
 
Önüne geçebileceğin bir sakatlıkmı bilmiyorum, parmak germe egzersizleri yapmadan önce doktoruna danış.

Bunun haricinde aklıma genel öneri; gitarı oturur pozisyonda Alexi Laiho gibi tut youtube'dan araştırırsın. Dikkat edersen gövdeyi vücuduna yakın ama sapı açılı, yani hafif dışa (karşıya) doğru tutar.
 
Benim yüzük parmağım da aynı şekilde içe dönük. Herhangi bir engel yaratmıyor. Ama diğer parmaklara nazaran zayıf kalıyor. Fark çok mu? Tabi ki de değil. Azim ve istek bütün engelleri ortadan kaldıracaktır. Tabi evde sürekli gitar kıran bir baba yoksa :)
 
Tony Iommi yıllarca iki parmakla çaldı, korkma.
Mazeret yok, çalışmaya devam. İstersen arada ortopediden bir doktorla da konuş, fikir al.
Endişeye de mahal yok, yolun başındasın, daha alışkanlıkların oturacak, favori klavye ve gövde tarzın ortaya çıkaracak vs.

Hakan
 
Öyle olmasına öyle ama mesela dün serçe parmak olmadan denedim ve çok rahattı. Ama serçe parmak yapınca serçe parmağım yüzük parmağıma sürtüyor olmuyor yani :/
 
Önüne geçebileceğin bir sakatlıkmı bilmiyorum, parmak germe egzersizleri yapmadan önce doktoruna danış.

Bunun haricinde aklıma genel öneri; gitarı oturur pozisyonda Alexi Laiho gibi tut youtube'dan araştırırsın. Dikkat edersen gövdeyi vücuduna yakın ama sapı açılı, yani hafif dışa (karşıya) doğru tutar.

Bu alexi nasıl çalıyormuş :( Gitardanmı çıkıyor o ses yoksa amfimi:D
 
Ama serçe parmak yapınca serçe parmağım yüzük parmağıma sürtüyor olmuyor yani :/

Tek senin başına gelmiyor meraklanma. Dediğim gibi alışkanlıklar zamanla oturur. Hele parmakların benim gibi kısaysa, ileride soloda majör saydırırken o serçe parmak büyük ihtimalle devreye girecek. Ha, en kötü ihtimal bentlerde serçe değil yüzük parmağını kullanırsın, sakıncası yok.
 
Aslında bu konuyu egzersizlerle aşabilirsin ki aynı durumdan bende muzdaribim.

Fakat bence asıl önemli olan konu kimlerin serçe parmağını kullanmadan çalabildiği değilde, sen ne tarz şeyler çalıyorsun?
Tamam Tony Iommy serçe parmağını kullanmamış/kullanamamış olabilir ama bir Jeff Loomis çalmak istiyorsan bu konu önem arz ediyor.
Başta sıkıcı olacaktır ve muhtemelen mevcut tuşenden daha rahatsız ve daha arıza seslerle çalacaksındır ama ufak alıştırmalarla birazda olsa kullanmakta fayda var :)

Ne kadar parmak o kadar köfte... :)
 
Geri
Üst