Demo Taktikleri - Doruk Somunkıran

Selam 🙂

Bir sitede görüp çok hoşuma giden bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.

Nereye açacağımı da bilemediğim için başlığı, genç grupların ve müzisyenlerin en çok uğradığı bu bölümü seçtim.

Sevgili moderatörler gerekli gördükleri yere taşıyabilirler.

Umarım faydalı olur 🙂

Doruk Somunkiran demiş ki:
1. Kendinizi tanıyın
Müziğinizin güçlü yanları nedir? Sizi diğerlerinden farklı yapan sey? Sözlerin çarpıcılığı? Bestelerin akılda kalıcılığı? Grubun sahne performansı? Virtüözlük?


2. Parçalarınızı seçin
Birinci maddede belirlediğiniz güçlü yanlarınızı en iyi şekilde yansıttığına inandığınız üç parça seçin. Kaynaklarınızı az sayıda parça üzerinde yoğunlaştırmakla olayı kontrol altına alıyorsunuz.


3. Düzenleme yapın
Seçtiğiniz parçaları sıfırdan bir daha düzenleyin. Düzenleme sırasında birinci maddede belirlediğiniz güçlü yanınız aklınızdan çıkmasın.

Çarpıcı olan şey sözlerinizse, düzenlemelere gereksiz gitar soloları koymayın. Yok gitar virtüözlüğünüzü vurgulamak istiyorsanıiz, sözleri kısa ve öz tutun. Eğer bir grupsanız, herkes birinci madde konusunda anlaşmaya varsın ve egosu büyük gelenler gidip kendi gruplarını kursun.

Unutmayın: karşınızdakinin ilk izlenimlerini oluşturmak icin yalnızca birkaç saniyeniz var. Bu saniyeleri gereksiz intro’larla ziyan etmeyin. Yaptığınız düzenlemenin her saniyesinin bir görevi olsun.


4. “Dört yeter” kuralı
Düzenlemelerinizde -standart bir pop veya rock düzeni icin konuşuyorum- bir solo enstruman (veya vokal), bir eşlik eden enstruman, bir bass ve bir de vurmalı çalgı (örneğin davul) yeterli olmalı. Yani toplam dört unsur. Bunun üzerine birşeyler eklemeye çalışıyorsanız işi karıştırmaya çalışıyorsunuz. Amaç dinleyicinin dikkatini dağıtmak değil, sizin kontrol ettiğiniz bir noktaya odaklamak. Yalın düzenlemelerde bu odağı nereye yerleştireceğinizi kontrol etmek çok daha kolaydır.


5. Veee, kayıt!
İster bir stüdyoya gidin, ister kendi olanaklarınızla kaydedin. Müziktek ailesinin yokluk içerisinde son derece güzel kayıtlar yapabilen üyeleri var. Para sizin, tercih sizin. Ama kayıt sırasında hedefiniz “temiz” bir kayıt olmalı. Kayıtta gürültü olmasın, sinyal seviyesi iyi ayarlansın, sesler aslına uygun şekilde kaydedilsin.

Herseyi efektsiz kaydetmeye çalışın. Gitaristlerin vazgeçemedikleri distortion ve chorus benzeri efektler olabilir, onlar olmadan çalamıyorlarsa ve bunlar parçanın vazgeçilmez unsuruysa bırakın oyle kalsin. Ama kayıtta reverb hiçbir şekilde kullanmayın.


6. Miksaj
Miksaj için genel bir şablon verilemez, ama mümkün olduğunca herşeyi efektsiz bırakmaya çalışın, yalnızca vokal ve solo enstrumana, bir de davul kullanıldıysa trampete sır kadar reverb verin. Destekleyici enstrumanları sağa ve sola pan edin.


7. Vitrin
Seçtiğiniz üç parçadan en çarpıcı olanını başa koyup bir CD yapin. CD’nin üzerine güzel bir CD label hazırlayıp koyun. Burada telefonunuz e-mail adresiniz de yeralsın, olur ya gönderdiğiniz kişi mektubunuzu ve CD’nin kutusunu kaybeder. Eğer biraz fazladan bütçeniz varsa, Epson’in yeni çıkardığı doğrudan CD’ye basan printer’lara da yatırım yapabilirsiniz, 99 dolara satılan bir tane var:

http://www.epson.com/cgi-bin/Store/consumer/consDetail.jsp?BV_UseBVCookie=yes&oid=37368464

Grubunuzla veya kendinizle ilgili bir özgeçmiş hazırlayın, mümkün olduğunca kısa az ve öz olsun, isterseniz resim de koyabilirsiniz.

Eğer sahne performansınız iyiyse, bir konserinizin video kaydını alıp göndermeyi de düşünün. Bu tür şeyler karşınızdakinin karar vermesinde önemli rol oynayabilir.


8. Hedef
CD’yi göndereceğiniz kişiyi doğru seçin. Yaptığınız tarz müzikle ilgilenen biri olsun. Mümkünse demoyu elden vermeye çalışın. Postayla gönderecekseniz kısa bir mektup koyup niyetinizi aktarın. “Müziğimle kendimi ifade ediyorum” veya “içimden geldiği gibi müzik yapıyorum” gibi benmerkeziyetçi ifadelerden kaçının.

Yaptığınız işi ciddiye aldığınızı, bunu geçici bir heves olarak görmediğinizi gösterecek bir izlenim vermeye çalışın. Sonuçta karşınızdakinden size yatırım yapmasını istiyorsunuz. Yatırım yapılacak kadar güvenilir olduğunuzu göstermek sizin sorumluluğunuz.


9. Üç ay geçtikten sonra 1. maddeden tekrar başlayın 😀
Sevgiler
 
Keşke bizim demoyu hazırlamadan ve İstanbul'a götürmeden önce bu bilgilere ulaşabilseymişiz diyorum kendime 🙂

Neyse hala geç kalmış sayılmayız.
 
Bunu aslında Müzik işi kısmına assaydın daha iyi olurdu gibime geliyor; ama buradan da direk tüketici odaklı olmuş. Burada sabitlense daha kullanışlı olur...
 
Haklısın.

Bu konuyu da düşündüm aslında ama iki bölümün tıklama sayısına bakınca (burası 73400 orası 2400 civarı) burada daha göz önünde olacağı, ve daha faydalı olabileceği sonucuna ulaştım.

Yine de belirttiğim gibi modlar uygun gördükleri yere taşıyabilirler.
 
“Dört yeter” kuralı bana pek mantıklı gelmedi. Yani illaki enstrümanları minimize çalmak gerekmez. Tamam, ben de bu tarz bir grup peşindeyim; yani sahnede kullanılabilecek en az enstrümanın kullanıldığı, aşırılığa kaçılmayan bir grup. Ama öyle rock grupları var ki, sahnede çalınmadığı halde albümdeki parçalarda, arkadan duyulan enstrümanlar çaldırıyorlar. Bu albümü ya da demoyu canlı tutmak için kullanılabilir bence, sahnede yokluğu fark edilir mi bilmem ama soundu doldurur kanısındayım. 😉

Saygılar...
 
Diger bir forumda olan başlığı buraya da taşımanın yararlı olacağını düşündüm. Kayıt mevzularında bir-iki kısa ve temel bilgi...

1- Kayıtlar iki türlü yapılıyor malumunuz : hücum ve kanal kayıt.

2- Hücum kayıt için yeni başladıgımız bir tanıtım promosyonu var :
15,00 YTL. (Hafta içi, saat 10-16 arası). Bu fiyata genel olarak yapılacak bir mix, efekt ve denge dahil.

3-Ancak takdir edersiniz ki, daha kaliteli bir kaydın yapılabilmesi için daha ince bir çalışma gerekir. Bu da daha fazla saat çalışma demektir. Yoksa kullanılan alet edevat aynıdır. Profesyonel bir studyoda maliyetleri etkileyen de budur zaten. Bu türlü kayıtta mix ayrıca parça başına ücretlendirilir. Mix için nasıl bir çaılşma gerektiğini de stüdyoya gelen arkadaşlarıma detaylarıyla anlatabilirim.

4-Bir de, kaydın hangi amaçla yapıldıgı onemli bir konu : eger sadece basit bir demo çalışması, arkadaşlar arası dinleme vs. için ise çok para harcamaya elbette değmez.(Paranız çok ise ona bir şey diyemem).

5-Kanal kayda gelince; eger kanal kayıt yapılacak ise tavsiyem demo kalitesinde degil, master kalitede bir is yapılmasıdır. Yani 5 tane ıvır zıvır kayıt yerine, 2 tane adam gibi kayıt daha dogrudur.

6-Zaten bu kayıtlar bir yapımcı firmaya gonderilecekse, çok kayıt gondermenizi de tavsiye etmiyorum. Hiç kimse oturup baştan sona 10 şarkıyı dinlemez!

7-Kaydın amacı besteleri ortaya çıkarmak ve bunları bir yerlere gondermek için ise, konu edisyondur ve bu ayrı bir iştir.

8-Siz siz olun 15-20 liranıza kıyın ve iyi oldugunu dusundugunuz bestelerinizin, sozlerinizin mutlaka noter kayıtlarını alın. Bunu için yapılacak işlem çok basittir: söz, nota ve bir çıktı ile bir notere gitmek!

9-Bir de mastering var. mixten sonra yapılan son çalışmayı ifade eder. doğru bir masteringin özel mastering stüdyosunda yapılması gerekir ki her stüdyo ya da her tonmaister yapamaz. çünkü mastering sadece kişi ya da beyin işi değil, hardware, cihaz ve daha teknik yazılım işidir.

gorusmek uzere...
 

Geri
Üst