Gitarın perdelerini (fretlerini) törpületme / değiştirme

edaffy demiş ki:
fretlerle ilgili bir sorum olacak bu olayı eridiğini felan nasıl anlıyorsunuz ben acemiyim tabi ama ben 1.5 senderi nerdeyse her gün çalıyorum gitari :) bişi fark edemedim bend felan herşeyi yapıyorum fakat eridiğini felan nasıl anlayabilirim?

sap ayarın iyi yapılmış iken çok fazla ve amfiye yansıyan tel sürtünme sesleri varsa, basit bendlerle susan bölgeler varsa gitarda, fretlerin rahmetli olmaya başlamış demektir. ayrıca yandan bak gitarın klavyesine, biraz ilerlemiş fret erimeleri zaten freti yer yer çökük hale getirecektir.
 
hmm o zaman benim fretler ölmüş ikide bir çızırtı yapıyor bende bu teller sapa çok yakın ondan yapıyor sanıyordum bend yaparkende tam çekiorum ses kesilio elim çarpıo felan sanıodum onada :) demekki fretler ölüvermiş peki bunu kime ne kadar ne maliyetle yaptırabilirim ankaradayım.
 
normalde -fizik kuralları dahilinde, çok aşırı yakın değilse- yakın teller amfiye yansıyacak cızırdama yaratmamalılar. tabii ki bu kullandığın telin kalınlığıyla da ilgili mesela, ama genel olarak 0.9, 0.10 gibi ortalama kalınlıkta teller için 12. perdede 1.5-2.5 mm arasını önerirler.
 
bir sn hemen ölçüyorum tellerim 0.10 hocam yanlışın olmasın yav cm olmasın o 1.5-2.5 ben bakdım 0.6 mm çıkıo zaman çok yakın bnimki çok aşırımı yakın nedir anlamadım ?
 
0.6 mm mi? 12. perdenin demiriyle tel uzaklığından bahsediyoruz değil mi? yok abi çok yakın o, işte fizik kuralının dışı dediğim şey öyle şeyler. yarım milimetre dediğin şey zaten tele basınca bi sonraki frete değdirir onu.
 
Düzenli aralıklarla yapılan bakımlarda ortaya çıkar zaten perde erimeleri. Ama düzenli aralıklarla kontrol edilmiyorsa gitar, duyarak anlamak zaten zordur bu erimeleri. Çünkü perdeler yavaş yavaş erir ve zamanında farkedilip gereken yapılmazsa, kulak giderek bu yanlış sese alışır ve doğruymuş gibi duyar. Derken karşınıza bakımlı bir gitar çıkar ve dünya başınıza yıkılır. :) O sebeple düzenli kontroller yapmakta ya da yaptırmakta fayda var derim ben. ;)

Sevgiler...
 
evet aynı uzaklıkdan bahsediyoruz demekki çok yakın ben bi onları yükselteyim... ondan sonra hala yaparsa demekki vardır birşey
 
karabash isimli arkadaş önerdi ama bendeki çızırtı az ama çok ses kaybı oluyor bend yaptığım zaman ses kesiliyor neden alamadım?
 
DaveMustaine_64 demiş ki:
Norton_Antor demiş ki:
SupHomie demiş ki:
1,5-2,5 mm yi kim önermiş zira benimki 1cmyi geçiyor

emin misin buna?açıkçası çoğu köprü o kadar yükseltemez köprüyü.köprünün boyu yetmez.

Evet haklısın 1cm'den fazla yükseltilmesi baya zor bir köprünün. 1.5mm-2.5mm gayet iyi bir öneri... :)
Köprü 1cm.den fazla yükseltilemeyeceği gibi, o kadar bir açıklık varsa, bu sap atmasının da işareti olabilir. Aman dikkat derim. ;)

Sevgiler...
 
benim kelly'nin fretlerini verdim değiştirdiler geçen sene, yeniyken scalloped gibi olmuştu :) ...

peki aranızda hiç bindingli bir klavyenin fretlerini değiştiren oldu mu?...açıkcası çık merak ediyorum, eski fretleri nasıl bindinge zarar vermeden söküyorlar?
 
ben bindingli ibanezimi mrc guitarsa vermiştim fret değişimi için, en az eskisi kadar sağlam oldu binding de en ufak zarar söz konusu değil bu olaydan korkanlar için murc guitarsi tavsiye ederim çok guzel işciliği var
 
meraba gibson les paul customa yeni fret çaktrdım ekrem ustaya,klavye tesfiyesinden sonra sedeflerin ufaldığını farkettim göz yanılması olablir mi acaba...
 
Geri
Üst