Gitarın perdelerini (fretlerini) törpületme / değiştirme

dunlop önerebilirim. işi bildiğim söylenemez ama yeni takılan bi dunlop fret denemiştim çaldığım bütün stock fretlerden iyiydi. nesi iyi falan derseniz düşük tel mesafeli bi klavyede çok çok rahatlık sağlıyodu diğer fretlere göre..
 
kımı arkadaşlar fretlerın nasıl sokulduguyle ılgılı soruları olmus.
fretler cakılırken bazen bır mıktarda yapıstırıcı surerler sonra cakma ıslemıne koyulurlar bu yapıstırıcıyı gevsetmek ıcın ıse komık olcak ama lehım havyası kullanılabılır fretler ısıyı cok guzel ıletırler alttakı yapıstırıcıda halıyle atar tabı bu bır sıstem her yıgıdın yogurt yıyısı farklıdır bunu cok sevdıgım bır ustadımdan ogrendım.
birde benım bıldıgım gordugum kadarıyla fretler teker teker torpulenmez genel olarak tum yuzeyde eğe esıt baskıyla kaydırılır esıtleme saglanır tabı bu ıslemın kontrollerını saglayan mastarlar vardır. sonra fretlerın radıus lerını duzeltmek ıcın teker teker daha ınce ve kucuk eğeyle ıslem uygulanır.hatta fretlerın radıus lerı ıcın ozel ıslenmıs metal malzemelerde vardır kı fıngerboard a eğeyı kacırırsak zarar vermesın dıye.
teker teker torpuleme yapılırsa yukseklıkler tam olarak tutmaya bılır.
mrc (ferıdun usta) gercekten hem ucuz hem guler yuzlu hemde her sordugunuz soruya cevap veren ve cok temız calısan bır ustadır bende sıddetle tavsıye ederım...
 
Mesela bazı sitelerde "stainless steel" fretler var.Her boyutta yok tabi ama Jumbo var, Fenderlerde kullanılan boyda var vs.Tona da etkisi oluyormuş, aklımda sadece tizleri biraz arttırdığı kaldı.Neyse işte...

Yani fazla uğraşmaya yurt dışından fret getirtmeye gerek yok, Dunlop iyidir çaktırın kullanın diyorsunuz kısaca.

Benim de gitarımın perdeleri oldukça eski ve kesin değişmesi lazım.Artık tel izleri gibi çökükler oluşmuş.

Gitarımın klavyesi Brezilya gül ağacı olduğundan bu işe biraz endişeli yaklaşıyorum.Tünelde Rıfat Ustaya sordum 170TL'ye olur dedi minimum.Studyo Destan'ın üst katındaki Fatih abiye de sordum o ise 80TL+Fret parası dedi.

Fretler çakıldıktan sonra uzun bi sustain ve oldukça düşük bir action beklentisi içindeyim.

Fatih abiyi önerir misiniz? sizce nasıldır? Muhabbetim var ama perde çaktıran görmedim hiç.Rıfatın iyi yapıcağını biliyorum ama bana göre biraz tuzlu fiyatı var onun.Yardım ederseniz sevinirim.
 
bende gitarın perdelerini degistirmek istiyorum ancak kenan usta da perde kalmamıs, 1.5 aydır bekliyorum.. ayrıca paketle kesilmiş olarak satılan perdelerden kullanamıyorum klavyenın bukum degerinden dolayı.. acaba ankarada jumbo perdelerin kesılmemıs seklınde satıldıgı bıyerler var mı biliyormusunuz? yada nerelerde bulunabilir?
olmadı istanbl a goturcem artık gitarı cunku çekilir gibi degıl bu perdeler yuzunden olusan ses.. :(
 
işçiliği süper adamın. muhabbetide öyle. adam çok ciddi anlamda işini seviyo. biraz garip bi adam :D kafasında acaip güzel fikirler var üşenmemiş torna makinası almış. geçen gün bana "olm bu küresel ısınma çok iyi lan" dedi. neden abi dedim. "türkiyede abanoz ve maun yetişicek nıhahaha" tarzı bişeyler dedi sonra ben kaçtım :D
 
Merhaba, ben Eskişehir de yaşıyorum. Ve elimde Ibanez grg170dx var, ilk gitarım kendisi. Neyse soruma geliyorum; şimdi bu gitarı 2 yılı biraz geçik süredir kullanıyorum. Zaman geçtikçe bazı sorunlar çıktı, ama hiç düzgünce bakıma veremeyip kendimce bazı çözümler bulmuştum. Mesela bi süreden sonra 12. perde sonrası bazı teller aşırı bızlıyordu, telleri yükseltmiştim. Bir süre sonra bu da kurtarmamaya başladı; ve sap ayarını biraz değiştirerek yay gibi kullanmaya başladım :D birazcık da telleri yükseltince ses olarak sorun yok gibiydi. Tabi bu yaptıklarımın gitara oldukça zarar verdiğini biliyorum, ama tesviye vs. gibi işlemleri yaptırabilecek param yoktu. Neyse, şimdilerde bunlara 100 lira civarı ayırabiliyorum;

Sonunda Eskişehir de önce Senkop Müziğe gittim; bana neredeyse sapı kıracak olduğumu, zaten perdelerin de inanılmaz erimiş olduğunu, bunun sadece tesviye ile kurtarılamayacağını söyledi. Perdeler tamamen değişmeliymiş, bu da 180 lira civarı tutarmış, artı olarak truss rod ayarı ve entonasyon(bunu kendim yapabilirim gerçi) için 40 lira daha istedi. Yani toplam 220 lira, zaten aynı gitarın yenisi 450 lira.

Neyse, bundan sonra Diyafram Müzik diye bir yere gittim (Eskişehiri pek bilmediğimden, bu ikisi tek bildiğim yerler) , buradakiler ise perdelerde hiç bi sorun olmadığını söyledi (hayda?), sap ayarınn da durumu çok kötü değil, onunla entonasyonu 50 liraya yaparız dedi (entonasyonsuz da 30 lira).

Şimdi sorum şu , bu iki yer de bu kadar zıt şeyler söyleyince açıkçası ikisine de güvenemedim. Perdelerin eridiği belli; ama sadece tesviye kurtarabilir mi, perdelerin gerçekten değişmesi gerekiyor mu gerçekten bilemiyorum. Bir kaç perdemin halini şuradan görebilirsiniz, en kötülerinden birkaçı sanırım;
http://imageshack.us/f/651/imag0060i.jpg/
(klavyenin pisliği için özür dilerim, son zamanlarda pek temizleyemedim :D)

Eğer perdelerin değişmesi gerekiyorsa, Eskişehirde ya da Ankarada (yht sağolsun) gül ağacı klavyede 100 lirayı fazla geçmicek şekilde perdeleri değiştirip, sap ayarınıda yapabilecek ve işini kaliteli yapacak bir yer tavsiye edebilir misiniz?
 
Geri
Üst