Fender Stratocaster Manyetikleri Yükseklik Ayarı

Merhaba arkadaşlar;

Son zamanlarda biraz sık manyetik değiştiren birisi olduğumdan dolayı, gitarımda bol bol manyetik yüksekliği ayarlamam gerekti. Luthier'ler de bu işi yapmakta tabii ancak genelde "kulaktan ayarlama" şeklinde çalışıyorlar. Bu durumda beraberinde tiz bir amfide ayarlanmış manyetik yüksekliğinin çok kapalı bir ton olacak şekilde ayarlanmasına ya da tam tersine sebep oluyor. Bu durumu aşmak için bir çok gitarist yabancı forumlarda kendi gitarındaki "sweet spot" 'u bulduğu milimetrik ölçümleri yazıyor. Fender firması kendi manyetikleri için en kendine göre en doğrusunu manual ile yayınlamış. Ya da bazı yabancı luthier üstadlarının "en sağlamı bu" dedikleri ölçümlere de denk geldim. Linkleri atacağım sizlere de.

dthakankoca ile muhabbet ederken bu konuyla ilgili baya enteresan birşey de söylemişliği vardı hatta.
"Kötü strat yoktur, ayarsız strat vardır" :)

Öncelikle çok basit şeylerden başlayalım.
1)Manyetikler tellere yaklaştıkça output artar
2)Manyetik tellere çok yaklaştıkça teller üzerindeki manyetik çekimi artacağından dolayı rezonans azalır
3)Manyetik tellerden çok uzaklaştıkça "volume drop" ses düşme sorunu yaşanır.

Öncelikle çok üzülerek söylüyorum ki eğer stratocaster sahibi iseniz ve standart manyetiklerden kullanıyorsanız gitarınız kronik bir "hasta". Strat-itis diye bilinen bir hastalığa sahip :) Eğer tellerinize manyetikleriniz çok yakınsa ve vintage tarzı bir manyetik kullanıyorsanız. Manyetiklerdeki çekim gücü yüzünden sanki gitarın akordu bozukmuş gibi bir ses alıyorsunuz. Rezonansınız iyice azalıyor ve gitarın sustain'i kalmıyor. Bu gibi durumda direk manyetik yüksekliğini tellerden uzaklaştırmak gerekir.
http://www.sweetwater.com/insync/stratitis/

Ben ilk başta linkteki luthier arkadaşın yüksekliğini uyguladım. Bu arada manyetiklerim fender custom shop fat 50's. Sanırım bu linkteki ölçümler american standard için daha uygun. Çünkü bende volume drop 'lar çok fazla oldu 2, 4 pozisyonlarında. Bu pozisyonda çok hafif bir volume drop yaşanması doğal ancak benim yaşadığım pek de doğal değildi. American Standard 'ı olan arkadaşlar uygulayabilir.
http://www.premierguitar.com/Magazine/Issue/2011/Jun/Adjusting_Stratocaster_Pickup_Height_Pt_1.aspx

Bir çok insanın birçok yüksekliğini denememden sonra benim derdime gene fender deva oldu. Mutluluğu çok da uzaklarda aramamamk gerektiğini anladım. Benim gibi custom shop manyetiği olan arkadaşlar Vintage Style kategorisine dahiller. İlk ölçü manyetiğin bass tarafı ikincisi ise tiz tarafı için.

Texas Specials 8/64" (3.6 mm) 6/64" (2.4 mm)
Vintage style 6/64" (2.4 mm) 5/64" (2 mm)
Noiseless™ Series 8/64" (3.2 mm) 6/64" (2.4 mm)
Standard Single-Coil 5/64" (2 mm) 4/64" (1.6 mm)
Humbuckers 4/64" (1.6 mm) 4/64" (1.6 mm)
Lace Sensors As close as desired (allowing for string vibration)

Ufak ipuçları:
1) Eğer bridge manyetiğiniz çok tiz geliyorsa manyetiğin tiz tarafını azıcık uzaklaştırın tellerden.
2) Eğer bridge manyetiğinizin çıkışı daha yüksek olsun ama humbucker da istemiyorum diyorsanız, Tellere diğer manyetiklerden birazcık daha yaklaştırın.
3) Eğer ton çok cansız ve ölü geliyorsa tellere biraz yaklaştırın.
4) Neck manyetiğinizin netliği az ise yani çok boğuk bir tonu varsa bass tarafını tellerden uzaklaştırıp tiz tarafını yaklaştırın.
5) Eğer 2. ve 4. "quacky" pozisyonlarınız yeteri kadar "quacky" gelmiyorsa middle manyetiğin tiz tarafını tellere yaklaştırın. Sonuç bayağı farkedecek :)


Umarım iş görür. :)
Sevgiler.
 
Acaba bas gitarda da manyetik yüksekliği rezonans ta bozulmaya ve sustain kaybına neden oluyor mu?


Bu konuda şu meşhur Phil X ' in bir teorisi var. (Kendisi youtube da oldukça popüler bir gitar promoter.)
Açık ya da bağlı bile olmasa, özellikle 2 humbucker gitarlarda sap manyetiğinin rezonansı bozarak tonu kötü eklediğini söylüyor.

 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Acaba bas gitarda da manyetik yüksekliği rezonans ta bozulmaya ve sustain kaybına neden oluyor mu?


Bu konuda şu meşhur Phil X ' in bir teorisi var. (Kendisi youtube da oldukça popüler bir gitar promoter.)
Açık ya da bağlı bile olmasa, özellikle 2 humbucker gitarlarda sap manyetiğinin rezonansı bozarak tonu kötü eklediğini söylüyor.



Bayağı kafası güzel gene :) Bayağı iyi bir gitarist bence.
Phil X 'in teorisi bayağı doğru bu arada. Kesinlikle katılıyorum.

Bass gitar konusunda da eğer manyetikler aktifse öyle bir sorun olacağını düşünmüyorum.
Ama değilse araştırmak gerekecek.
 
Single değil ama son dönem bayağı bir humbucker mıncıkladım, imzamda blogum var meraklılar göz atabilir ;)

Yüksekliği bilgisayara direk girip kayıt alarak denemeler ile ayarladım. Farklı yükseklikler seviye düştüğü için bilgisayardan yükselterek eşit seviyede dinleyip tercih yapmak bence en doğrusu, genelde yüksek ses daha iyimiş gibi duyulur kulak aldatır. Amfi mikrofonlanarakta bu yapılabilir.

Ton peşindeyken sustain'i hiç umursamadım, yani eğer yüksekken ton kulağa en güzel gelirse sustain bol olsun diye indirip bozmak gibi bir yaklaşım bana mantıklı gelmiyor.

Pena, tel'in durumu falan hele single'da tahminim daha önemlidir mesela yepyeni tel ile sağ/sol yüksekliği pek mantıklı olmaz...
 
Paylaşım için teşekkürler.Benim squier vibe stratın manyetikleri Alnico 3 ''Custom Vintage-Style Single-Coil Strat®'' olarak geçiyor.Ben de yükseklik değerlerini vintage style le göre mi yapacağım?Bu arada bu manyetikler hakkında bilgisi olan arkadaşlar manyetik hakkında nedir ne değildir bilgi verirlerse memnun olurum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Paylaşım için teşekkürler.Benim squier vibe stratın manyetikleri Alnico 3 ''Custom Vintage-Style Single-Coil Strat®'' olarak geçiyor.Ben de yükseklik değerlerini vintage style le göre mi yapacağım?Bu arada bu manyetikler hakkında bilgisi olan arkadaşlar manyetik hakkında nedir ne değildir bilgi verirlerse memnun olurum.

Manyetik yükseklik ayarı aslında çok kurcalayabileceğin bir ayar. Vintage Style ve Standard'ı ayrı ayrı deneyip hangisi daha iyi geliyorsa onu yapabilirsin. Keşfetmekten çekinmeyin birşeye zarar verme gibi bir durumunuz olmaz. Ancak Fat 50's ler alnico 5 ve bundan dolayı tellerden biraz daha uzak. alnico 3 çıkışı biraz daha düşük diye biliyorum bundan dolayı standard'a göre ayarlamak belki daha iyi olabilir.

Bunun haricinde manyetikler yabancı forumlarda bayağı tutuluyor. Direk upgrade edenlerde var.
Ama classic vibe serisi fiyat / performans oranı çok yüksek gitarlar. Bir yükseklik ayarını dene hala memnun değilsen değiştirmeyi düşünürsün belki?
 
Yalnız ilginç, standart manyetikler biraz daha yüksek çıkışa sahip olur, onları daha çok yaklaştırmak gerektiğini savunmuş site :) Anladığım kadarıyla en yüksek çıkış da texas speciallara ait. (laceleri ayrı bir katagoride tutuyorum.)

Bir tavsiyede akort olayıdır, manyetiği tellere yakaştırıp 12. perdelerde sırayla çalarsınız, bu ensada akort cihazında kayma olmaması gerekir, kayıyorsa entonasyonu etkileyecek kadar yakın demektir, zaten vouu-vouu gibi vahvari bir ton verir. Alçaltma sonrası sustain varsa, kulağınıza da güzel geliyorsa tamam demektir, bu da genelde 3mm civarında oluyor single-coillerde.
 
Bilmeyen arkadaşlar aklınızda bulunsun; single bir neck manyetiğini çok yükseltirseniz, mıknatıslar özellikle üst mi telini kendine çekmeye başlayacak ve 12. perdeden sonra cızlamalar artacaktır.
 
Yanılıyorsam düzeltin ama manyetiğin asıl çıkış gücü sarım sayısına göre değişiyor diye biliyorum. Yaklaştırıp uzaklaştırmak ta gücü arttırıp azaltıyor tabii. Mıknatısın alnico 3,2 ve ya 5 olması da telleri çekme gücüyle ilgiliydi. Yani bildiğim kadarıyla alnico 2 mıknatıslı bir manyetiği alnico 5 ten daha fazla yaklaştırabiliyoruz daha az çekime sahip olduğundan.Titreşime etkisi daha az.Ama daha az çektiğinden çıkışı daha güçsüz oluyor, daha güçsüz ama teller rahat titreştiğinden yine fazla çıkış sağlayabiliyor, falan filan vs. işin içine girdin mi çok karışıyor. Hepsi birbirini etkiliyor sonuçta, bir bütün olarak.Manyetiğin kendi çıkış gücü + yüksekliği + mıknatısın cinsi. Ama markalar kendilerine göre ayarlar yayınlamışlar "özgür öner"in yazdığı gibi. Onları denemek deoğru olur. Zaten kendi kulağımızla da bir süre sonra anlayıp istediğimiz şekilde değiştirebiliriz. Yol gösterici bir yazı olmuş bu arada "özgür öner". Daha önce bu kadar incelememiştim.
 
Geri
Üst