Gitarımı Ve Ekipmanımı Yeni Aldım, Biraz Yardıma Ihtiyacım Var...

Öncelikle herkese merhabalar.
Turkrock.com'a processorümü aldığım kişi vasıtası ile üye oldum. Burada ihtiyacım olan tüm cevapları bulabileceğimi söyledi.
Belki bu vesile ile ben de sosyal ve sanal çevre sahibi olabilirim. :)

Uzun zamandır metal ve rock dinliyorum (yaklaşık 20 sene). Lakin bugüne kadar, hep doğu enstrümanları ile ilgilendim ve çaldım. evimde 22 enstrümanım var ama ilk defa gitara da el tayım dedim. ve gittim aldım bir tane. Amacım kendi çapımda evimde 8 parçalık bir albüm yapmak ve internete sumak.

Gitarım les paul üzerinde gibson yazıyor hatta les paul custom bile yazıyor ama gibson değil. Çakma da değil. Önceki sahibi isveç yapımı bir les paul üzerine gibson decali yapıştırmış.aldığımda üzerinde 13-62 tel vardı ben de değiştirmedim ve o şekilde selim ışık'ın derslerine başladım. Dersler iyi giderken bir telim koptu ve yaşadığım şehirin sıkıntılarından biri olarak güzel bir tel bulamadım ve kötü bir marka olan 9-46 bir tel takımı taktım. gitar sapıttı kendi kendime köprü ayarı yapmaya çalıştım (sadece köprünün 2 vidasını biraz yükselttim) buzz gitti ama teller yükseldi. Memleketim olan İzmir'e geçen hafta yolum düşünce, bir luthiere verdim ve yine 13-62 tel takmasını istedim (neden bilmem ama bu tel kalınlığını sevdim). bişeyler yapmış gitara ve şimdi gitar iyi durumda. Üst tellerin ilk perdelerinde çok az cızırdama var lakin az önce forumda bunun çok ta ciddi bir sıkıntı olmadığını normal bir durum olduğunu öğrendim (sevindim). Yine forumda sap atması ile ilgili başlığa baktım ve gitarımı kontrol ettim sap atması yok. sanırım sadece entonasyon ayarı yapılması lazım onuda ben yapamam sanırım.

Gitarın üzerinde Gibson marka Dirty fingers manyetikler var. Nedir ne değildir bilmiyorum ama iyi oldukları söyleniyor (manyetikler çakma değil).

Processorüm line6 pod xt live. 2. el aldım fiyatı çok uygun geldi almışken böyle birşey alayım dedim. Belki de hata yaptım evet ama oldu bi kere (aslında kolay öğrenen biriyim belki de hata yapmamışımdır).

denediğim penalar içinde en iyi kullanabildiğim 3mm Jim Dunlop Big Stubby. Bu sebeple bunu kullanıyorum.

Evim (komşular vesilesi ile) amfi kullanmam için uygun olmadığı için Stagg marka bir kulaklık aldım.

sorularım şunlar olacak;

gitarımın tek yüksekliği 3 cm gibi. ama kalın mi telinin ilk perdesi ile 17. perdelerine basıp ortadaki yüksekliğe baktığımda 0.5-1 mm gibi bir açıklık var, ama ince miye bunu uyguladığımda tel fretlere yapışıyor (ama cızırdama yok) bu normal bir durum mu yoksa bir ayar gerektiriyor mu?

tel kalınlığını değiştirmeli miyim? gitarıma yada çalmak istediğim müziğe nasıl etkisi olur?
(içinde clean ve distortion tonlar olan orta doğu ve uzak doğu etnik bir şeyler var aklımda)

Dava marka penalardan bahsediliyor, denemeli miyim?

processorüm hakkında %30-40 gibi bir bilgim var. Bu processor hakkında bilgi alabileceğim bir kişi yada yazılı bir kaynak mevcut mudur?

son olarak gitarın, manyetiklerin ve processorün tonlarını ve ses kalitesini en iyi şekilde almam için amfi almam gerekli imiş hatta lambalı amfi diyorlar. Gerekli mi? yada lambalı kulaklık diye bir şey var mı? (biliyorum saçmaladım sanırım)

lambalı kulaklık diye bir şey yoksa, keşke olsaymış değil mi?

ilk yazı olarak biraz uzun oldu, ama en net şekilde durumumu anlatmaya çalıştım.

şimdiden çok teşekkür ederim. İyi günler dilerim...
 
Lambalı amfi pahalı olur ve başlangıç için bence almana gerek yok daha ucuz bırsey al 2 sene kadar falan sıkılmazsın. Rolandın Line 6 nın amfilerini öneririm. Ben lıne 6 15 watt lık kullanıyorum uzun zamandır da çalıyorum sıkılmadım ve performansından çok memnunum. Evim amfi için uygun değil demişsin ama bir kulaklık alabilirsin. amfiye giriyorsun çok kaliteli sesler alıyorsun kımse de rahatsız olmuyor. Bence pedalın on numara çok sağlam bir pedal uygun fiyata aldım dıyorsun şanslısın. Manyetiklere gelince ben hiç kullanmadım onun için pek birşey diyemiycem ama nedense benim içimde de güzeldir diye bir düşünce var :) Ben de kendimce sana yardım etmeye çalıştım başarılar sana gitarınla :)
 
Öncelikle merhaba. Bilgim dahilinde sorularınıza cevap vereyim eğer hatam olursa arkadaşlar düzelteceklerdir.

1) Gitarı luthiere götürmüşsünüz o gerekli tüm ayarları yapmıştır herhangi bir yerini kurcalamanıza lüzum yok.

2) Manyetikler kişinin zevki ve yaptığı müzik ile alakalı bir durum zaman içinde kendiniz karar vereceksiniz.

3) Processor seçiminiz gayet iyi ve rağbet gören bir cihazdır içiniz rahat olsun. Kullanımı hakkında bilgim yok ne yazık ki.

4) Pena seçiminiz güzel (hoş bu da kişinin kendi rahatına ve zevkine bağlı ne kullandığınız mühim değil ancak şahsi tavsiyem en kısa zamanda bir dugain marka pena edinmeniz, rahatlık orada yatıyor :) ).

5) Kulaklık tartışılır. Bence iyi bir seçim değil.

6) Gitarınızın tel yüksekliği iyi içiniz rahat olsun.

7) Bana tel kalınlığı fazla geldi ancak tam olarak net bir tarz belirtemediğiniz için bir şey söyleyemem. Buna da yine zaman içinde kendiniz karar vereceksiniz.

8) Her türlü pena ve teli deneyin bana kötü gelen size çok iyi gelebilir. Değişken hususlar bunlar. Mesela ben Dava'nın penalarını beğenmedim.

9) Evet gitarın tonlarını hakkıyla alabilmeniz için bir lambalı amfi şart ama olmazsa olmaz da değil. Lambalı kulaklık amfileri var bildiğim kadarıyla ancak nedir ne değildir tam olarak bilmiyorum ilgilenmediğim için :)

NOT: Lambalı amfiye başlangıç olarak gerek yok söylemi çok yanlış! Keşke imkan olsa da herkes lambalı amfilerle başlasa gitar çalmaya. En basitinden tuşe gelişiminde çok büyük etkisi var.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
çok teşekkür ederim cevaplarınız için...

az önce malum alışveriş sitelerinin önde gelenlerinden birinden dugain pena siparişi verdim :)

lambalı kulaklık amfisinin ne olduğunu ve ne işe yaradığını ben de tam çözemedim. gitarı processore bağlıycam, bu kulaklık amfisini de processore bağlıycam ve kulaklığı da bu amfiye bağlayarak çok kaliteli bir ses mi alıcam şimdi?

lambalı amfiye kulaklık taksam yine ses iyi mi olur yoksa illa amfinin hoparlöründen mi almalıyım sesi?
 
]Pod xt live kullanırken lambalı amfi kullanmanıza gerek yok. Pod xt zaten kendi başına amfi+kabin simülasyonu sağlar, en iyi ihtimal, kabin ya da güzel bir hoparlör edinebilirsiniz. Örneğin m-audio bx5a gibi aktif bir monitör edinebilir veya aux'dan kaliteli bir müzik setine bağlayabilirsiniz. Amfileri tam araştırmadan da bir girişimde bulunmayın derim, amfi olayında pod xt'e çok gerek yok, return girşi olmayan bir amfiye girebilirsiniz fakat o amfinin asıl iş yaptığı lambalı pre-amp kısmı iptal olur ve sadece kabin gibi kullanırsınız.

Ayrıca kulaklık amfisi de almanıza gerek yok, zaten pod xt'nin kulaklık çıkışı belli kaliteye sahiptir, onun yerine paranızı kaliteli bir stüdyo kulaklığına yatırabilirsiniz.

Telleriniz aşırı kalın, genelde 13lük teller drop C gibi akort sistemlerinde kullanılır, standart E/Eb akortu için kalın ve kullanışsız teller, tarzınız drop değilse ve bu tarz bir müzikle uğraşmıyorsanız yanlış bir seçim, hocanız Selim Işık ise ona danışın zaten sizi yönlendirir.

Pena da tartışılır bir konu fakat 3 mm yine aşırı kalın, nasıl rahat ediyorsunuz anlamadım, tabii rahatsanız sorun yoktur. Tavsiyem 1 ve 1,5mm standartlarını da denemenizdir. :)
 
Lambalı amfiler tabi ki kaliteli ama cihazı tanımak , tonları öğrenmek için bence lambasız başlangıç da uygun. Aradaki fiyat farkını göz önünde bulundurarak yazıyorum bunu. Bende lambasız amfi var bir tane normal kulaklık var müthiş tonlar alıyorum. Tatmin oluyorum en azından. Prosesörün bir ucu gitara diğer ucu da amfide gitar bölümüne giriceksin kulaklıgı da amfide diğer girişe bağlıcaksın. Bu sadece tavsiye
 
Öncelikle pod xt benzeri cihazları direkt guitar-in'den girilmesi tavsiye edilmez, tonları rezalet hale getirir(amfi+kabin sim iptal edilerek fxler için kullanılabilir ancak), çünkü hem amfinin pre-amp kanalını hem pod'un pre-amp+kabin simülasyonunu kullanmış oluyorsunuz ve pod'un düşük empedans çıkışını amfinin yüksek empedans girşine takıyorsunuz. Pod'un send-return veya speaker-in'den bağlanması önerilir.

Bunun harici kulaklık kullanacaksa gitar-pod-amfi-kulaklık yapması 2 kere yanlış. Gelen sinyal 2 defa DAC dönüşümüne maruz kalır, tonlar süper bile olsa kötü duyulur, seste kayıplara yol açar, açıkçası kaliteli amfiler haricinde emulated-output dönüşümleri gayet kötüdür amfilerde. Kulaklıkla kullanacaksa amfiye değil, direkt POD'a bağlaması gerekir. Zaten tonun oluştuğu yer POD iken araya 2. bir aletin koyulmasına gerek yoktur.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Pod xt live kullanırken lambalı amfi kullanmanıza gerek yok. Pod xt zaten kendi başına amfi+kabin simülasyonu sağlar, en iyi ihtimal, kabin ya da güzel bir hoparlör edinebilirsiniz. Örneğin m-audio bx5a gibi aktif bir monitör edinebilir veya aux'dan kaliteli bir müzik setine bağlayabilirsiniz. Amfileri tam araştırmadan da bir girişimde bulunmayın derim, amfi olayında pod xt'e çok gerek yok, return girşi olmayan bir amfiye girebilirsiniz fakat o amfinin asıl iş yaptığı lambalı pre-amp kısmı iptal olur ve sadece kabin gibi kullanırsınız.

Ayrıca kulaklık amfisi de almanıza gerek yok, zaten pod xt'nin kulaklık çıkışı belli kaliteye sahiptir, onun yerine paranızı kaliteli bir stüdyo kulaklığına yatırabilirsiniz.

Telleriniz aşırı kalın, genelde 13lük teller drop C gibi akort sistemlerinde kullanılır, standart E/Eb akortu için kalın ve kullanışsız teller, tarzınız drop değilse ve bu tarz bir müzikle uğraşmıyorsanız yanlış bir seçim, hocanız Selim Işık ise ona danışın zaten sizi yönlendirir.

Pena da tartışılır bir konu fakat 3 mm yine aşırı kalın, nasıl rahat ediyorsunuz anlamadım, tabii rahatsanız sorun yoktur. Tavsiyem 1 ve 1,5mm standartlarını da denemenizdir. :)

drop c ve d ne demekmiş az önce öğrendim :)

peki tamam sert müzik tarzlarında telleri gevşeterek bu tune ayarlarını yaptığımız için gevşektelin kalın olması daha iyi tel salınımı fazla olmaz deniyor. ama E/Eb akortu için neden kullanışsız?

hocam selim ışık evet ama ne yazık ki avi kalitesinde. kendisini görebiliyorum hergün ama o benim varlığımdan bile bihaber :(

sorduğum ve söylediğim herkes senin verdiğin tepkiyi verdi hep nasıl rahat ettiğimi anlamıyorlar. evet ben de anlamıyorum ama şöyle ki;

tellerde pena hızımı yükseltmek için yaptığım tarama etütlerinde 3mm pena ile çok daha hızlı ve hatasız yapabiliyorum ancak ince ve yumuşak penalar ile hep fire veriyorum taramalarda.
 
dirty fingers heleki push pull var ise tadından yenmez...Dava marka penaları zamanında kullandım şahsım adına pek memnun kalmadım ama tek tavsiye edebileceğim jim dunlop jazz 3 alabilirsin mesela... tel kalınlığı sesin tokluğu tamamen seni ilgilendiren birşey aslında C drop falan için uygun genelde standart birşey istersen 010 yada 009 mistir.....amfi olarak arkadaşın söylediği gibi line 6 gayet güzel olur senin için...processor için birşey söylemem yalan olur setup kullanan birisi olarak.Ama cihazı tam olarak kavradığın zaman gayet güel şeyler olabilir.Kullandığın marka için bir fikrim yok ama digitech internetten patch gibi bişiler veriyordu tonal olarak...onu da araştırabilirsin...

kulaklık ile ilgili de processoru amfiye bağlayacaksın gitarı processora aten anlatmama gerek yok. Son olarak kulaklığı amfiye... kimse rahatsız olmadan kullağının dayandığı yere kadar abanabilirsin sonra :)
 
Öncelikle pod xt benzeri cihazları direkt guitar-in'den girilmesi tavsiye edilmez, tonları rezalet hale getirir(amfi+kabin sim iptal edilerek fxler için kullanılabilir ancak), çünkü hem amfinin pre-amp kanalını hem pod'un pre-amp+kabin simülasyonunu kullanmış oluyorsunuz ve pod'un düşük empedans çıkışını amfinin yüksek empedans girşine takıyorsunuz. Pod'un send-return veya speaker-in'den bağlanması önerilir.

Bunun harici kulaklık kullanacaksa gitar-pod-amfi-kulaklık yapması 2 kere yanlış. Gelen sinyal 2 defa DAC dönüşümüne maruz kalır, tonlar süper bile olsa kötü duyulur, seste kayıplara yol açar, açıkçası kaliteli amfiler haricinde emulated-output dönüşümleri gayet kötüdür amfilerde. Kulaklıkla kullanacaksa amfiye değil, direkt POD'a bağlaması gerekir. Zaten tonun oluştuğu yer POD iken araya 2. bir aletin koyulmasına gerek yoktur.


ilk paragraftan hemen hemen hiç bir şey anlamadım. zihnimde canlandırmaya çalıştım ama olmadı. Annaneye anlatır gibi anlatırsan daha iyi girecek zihnime sanırım :)

şimdiki düzeneğim 2. paragrafta anlattığın gibi. ancak kulaklığım stagg marka bir kulaklık 70 tl ye aldım. iyi midir bilmiyorum. değil ise iyisi nedir ?
 
Biraz araştırdıkça veya denedikçe öğreneceksiniz. Tel kalınlığı konusunda az çok cevabı kendiniz vermişsiniz zaten, ince telin kontrolü ve rezonansı, E akortta daha iyidir, ayrıca bendlerde çok büyük rahatlık sağlar, kalın telde blues solosu çalmaya çalışırsınız anlarsınız demek istediğimi.

Paragrafta demek istediğim, pod xt'nin zaten bir amfi olduğu tek farkının ses çıkartmak için bir hoparlöre ihtiyaç duyması, onu ayrıca amfiye bağlamayın, kulaklığı da direkt xt'e girin. Bu kadar. Biraz araştırıp yazımı birkaç defa okursanız tam olarak oturur kafanızda. Pod yanına amfi almanın pek bir manası yok, alınabilir fakat farklı biçimlerde kullanmak için. Yani düşük bütçeli bir amfi almanın anlamı yok POD ile birlikte, zaten POD'un içeriğinde bütün sağlam amfilerin modellemeleri bulunur ve çok sağlam bir cihazdır. 1000 dolarlık bir amfiye yatırım yapmıyorsanız amfi almaktan daha mantıklı diyebilirim.

Kulaklığın iyisi: audio technica atm-h50, beyer dynamic dt-770, shure srh880, akg k-271... Daha düşük bütçede sennheiser hd280 veya akg k-240 olabilir. Tavsiyem varsa düzgün bir stereo/hifi ses sistemine takmanız veya bx5a ayarı bir studyo monitörü edinmeniz ve duyumu dışarıdan yapmanız, kulaklıkla sonuçlar tatmin edici olmuyor hiçbir zaman. İdareten aldığınız kulaklığı arada kullanırsınız.
 
Biraz araştırdıkça veya denedikçe öğreneceksiniz. Tel kalınlığı konusunda az çok cevabı kendiniz vermişsiniz zaten, ince telin kontrolü ve rezonansı, E akortta daha iyidir, ayrıca bendlerde çok büyük rahatlık sağlar, kalın telde blues solosu çalmaya çalışırsınız anlarsınız demek istediğimi.

Paragrafta demek istediğim, pod xt'nin zaten bir amfi olduğu tek farkının ses çıkartmak için bir hoparlöre ihtiyaç duyması, onu ayrıca amfiye bağlamayın, kulaklığı da direkt xt'e girin. Bu kadar. Biraz araştırıp yazımı birkaç defa okursanız tam olarak oturur kafanızda. Pod yanına amfi almanın pek bir manası yok, alınabilir fakat farklı biçimlerde kullanmak için. Yani düşük bütçeli bir amfi almanın anlamı yok POD ile birlikte, zaten POD'un içeriğinde bütün sağlam amfilerin modellemeleri bulunur ve çok sağlam bir cihazdır. 1000 dolarlık bir amfiye yatırım yapmıyorsanız amfi almaktan daha mantıklı diyebilirim.

Kulaklığın iyisi: audio technica atm-h50, beyer dynamic dt-770, shure srh880, akg k-271... Daha düşük bütçede sennheiser hd280 veya akg k-240 olabilir. Tavsiyem varsa düzgün bir stereo/hifi ses sistemine takmanız veya bx5a ayarı bir studyo monitörü edinmeniz ve duyumu dışarıdan yapmanız, kulaklıkla sonuçlar tatmin edici olmuyor hiçbir zaman. İdareten aldığınız kulaklığı arada kullanırsınız.
 
böyle çok daha iyi anladım. :)

pod xt live ın aynı zamanda bir amfi olduğunu bilmiyordum. bu iyi birşey sanırım. ama bu cihazdaki amfi ve kabin modellemelerini nasıl kullanıcağımı bilmiyorum :(

tavisyede bulunduğun beyer dynamic olanını alabilirim sanırım. ve evet bx5a kabini de alabilirim (kullanabileceğimi pek sanmasam da)

sanırım şimdi sıra geldi bana bu pod xt live ı kullanmayı, üstün körü de olsa öğretebilecek birini bulmaya...
 
Genellikle xt'de simülasyonlar otomatik açık olur ve 100lerce seneği olur, atıyorum vox ac30 veya plexi gibi bir amfinin simülasyonunu kullanabilirsiniz, ayarları da oldukça pratiktir aslında, İngilizce biliyorsanız nette dünya da bilgi mevcut, kendi sitesinde de kullanma klavuzları mevcut, kendiniz karıştırarak da çözebilirsiniz, oldukça pratiktir.
 
Genellikle xt'de simülasyonlar otomatik açık olur ve 100lerce seneği olur, atıyorum vox ac30 veya plexi gibi bir amfinin simülasyonunu kullanabilirsiniz, ayarları da oldukça pratiktir aslında, İngilizce biliyorsanız nette dünya da bilgi mevcut, kendi sitesinde de kullanma klavuzları mevcut, kendiniz karıştırarak da çözebilirsiniz, oldukça pratiktir.

evet line6 in sitesinde buldum kullanma klavuzlarını umarım anlarım okuduklarımı...
 
Ben 13 numara tel ile standart akort düzeninde çalmaktan korkarım. Sapın kırılma ihtimalı yüksek olur. Ayrıca bendlerimi (tel kaldırma) çok zorlaştırır. Ben 11 numara telde de Drop B çalıyodum bi aralar standart düzen gibi oluyodu Drop B için bile 13 numara tel çok fazla. Bende de Line 6 POD HD 500 var. Hemen hemen aynılar kesinlikle memnun kalacağınızdan eminim. http://line6.com/customtone/ Buradan XT ye ton yüjleyebiliyorsen çok başarılı tonlar var şarkılarla aynı. Ama ben kendi zevkime göre tonlar yazıp öyle çalmaktan daha çok hoşlanıyorum. Pena olarak Black Ice penalar var. Kalınlığı 1.11 mm olması lazım. Ben ondan kullanıyorum ve 1 seneye yakındır Black Ice kullanıyorum. Amfi olarak lambalı almanı yukarıda yazan abiler gibi şimdilik bende önermem. İlk amfim Line 6 di. Gayet memnun kalmıştım ama prosesörü dijital bir amfiye bağlanması taraftarı değilim. Ama Laneylere veya Marshallara bakabilirsin. Marshall hem alırken hem satarken kolaylık olacaktır. Tonun kalitesini belirleyen en önemli şeylerden birisi amfidir bence. O yüzden kendin denemen en garantisidir. Bunlara dayanarakta sadece kulaklıktan çok iyi bir ses alamazsın. Amfi bence şart. Yani ben sadece kulaklıktan aldığım zaman sesi tonlar çok yapay geliyor. Manyetiklerin hakkında da çok bilgim yok ancak forumda okuduğum bir yazıda Gibson' un orjinal manyetikleriyle her müziği yapabileceğinimizi yazmışlardı. Bende denemedim hiç bilmiyorum. :) Sana tavsiyem prosesöründe efektleri iyice tanı kafanda belirli bi ton oluştuktan sonra, benim tonum budur dedikten sonra analog sisteme geçmek en iyisidir diye düşünüyorum. Özellikle belirtiyorum bunlar benim görüşlerimdir. Müzik konusu çok göreceli bişey. Umarım çok azda olsa yardımcı olmuşumdur. :)

(Ayrıca prosesörün amfiye en sağlıklı bağlanma şekli hakkında bana bilgi verebilecek olan varsa özel mesaj atarsa sevinirim. :))
 
Dava penalarından ben de bir kaç tane aldım. Sarı olanı kullanıyorum. Diğer penalara göre daha elastik olduğundan ben de pek alışamadım. Aslında uzun bir süredir bu penayla çalmama rağmen hala çok alışamadım. Ibanez'in Sand Grip serisinin Heavy modelini çok beğeniyorum. Bulursan deneme amaçlı al. Pişman olanı pek duymadım. Stubby ile çalmayı sevdiysen tutuşu düz olan penaları pek beğenemeyebilirsin.

Bir ara Jazz 3 Ultex kullandım. O penaları da beğenirim ama Sand Grip'leri ayrı bir severim.
 
Geri
Üst