Rica Etsem Bu Tona Yorum Yapabilir Misiniz?

Ham hali fena değil, ama elindeki ekipmanla çok daha iyisi yapılabilir. Tellerin ne kadar yeni? Lo-pass filter'dan yararlan lütfen, çok fazla bas var. Bir de metal müzikte aynı ritm partisyonunu üst üste 2 ya da daha çok defa kaydedip panlamak iyidir. Farklı penalarla çalmayı dene, tona doğrudan büyük bir etkisi olduğunu göreceksin.
 
cok dijital geldi :D eger pedal vsden aliyorsan tonu baska bir pedal denemeni oneririm, metal muff ile amptweaker tight metal arasindaki fark gibi. Metal tonu veya kayitlardan pek anlamam sadece kendi yorumum
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
yorumlar ve tondaki düzeltme için çok teşekkür ederim. bence de ikincisi çok daha iyi olmuş :)

tuğberk hocam, teller yeni aslında. low pass kullanmıştım ama yetmemiş gerçekten. kulak filtresiz haline alışınca ilk uyguladığımda basları az bile geldi bana. ama çok fazlaymış dediğiniz gibi :)

metalpose hocam yapma etme, yarı analog olsa da analog ekipman kurmak için bayağı uğraş verdim. kötü, çamur, pislik hepsine razıyım ama buna üzüldüm :p şaka bir yana gerçekten bir yapaylık seziyorum ben de, yabancıların 'air' dedikleri hadise burada 0 olduğundan olsa gerek çok kuru bir ton. mevzuyu açmışken bu konuda da tavsiyenizi alabilirim. reverb kullandığım zaman aşırı çamurlanıyor yüksek kazançlı tonlar. reverb yerine kullanacağım bir plugin vs. önerebilir misiniz mikrofonlanmış hissiyatı yaratması için, veya başka bir yöntem?

evet mesa mini rectoyu line inden girdim (palmer pga'yı load olarak kullanıyorum üstüne god's cab ir lar var burda) bugün ownhammer ile denemeye devam edeceğim. yarın redwirez. god's cab'de gerçekten çok bas var. ayrıca yakında emg 85x manyetiği 81twx ile değiştireceğim. o da birazcık keser bassları.

aslında bu iyi hali, eski tonlar çok çamurdu. mini rectoda master volume yok. aslında headroom açısından çok fark yaratmaması lazım ancak tam sebebini anlayamamakla birlikte kanal volümünü açıp fx loopta volume box kullanarak sesi kısınca (aşağı yukarı aynı seviyeye geliyor) ton oldukça netleşti.
 
palmer pga'in üstünde kabin simülasyonu var sanırım, o kabin simülasyonu bypass edilebiliyor mu (ki üstüne bir de IR kullanıyorsunuz)?
bir de IR denilen olayda power amfi etkisi var mı yok tam bilemiyorum. genelde IR capture işini amfinin return'üne girerek yapıyorlar diye biliyorum. şahsen amfinin send çıkışından çıkıp ses kartına ya da axe fx'e girerek IR kullandım. direk power amfiden ve load-box'tan geçtikten sonra IR'a girmek ne kadar doğru oluyor bilemedim. send çıkışından (load-box kullanmadan) direkt ses kartına girip IR denemenizi tavsiye ederim.
aslında tonu beğendim, low midlerde biraz kabarıklık var gibi geldi, tizlerde de biraz sorun var gibi, ama temiz. lo cut gerektirecek kadar bir sub duymuyorum, o değil de ben olsam high-cut (12db ya da 24db 9K civarlarına) koyardım.
 
estağfurullah düzeltme demiyelimde, program hazır açıkken öneri olarak gönderdim :) reverb olarak 2C-Audio'dan Aether'e bi göz atabilirsin, mekan örnekleri de sound designlarıda çok hoş.
 
En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş:
metalpose hocam yapma etme, yarı analog olsa da analog ekipman kurmak için bayağı uğraş verdim. kötü, çamur, pislik hepsine razıyım ama buna üzüldüm :p şaka bir yana gerçekten bir yapaylık seziyorum ben de, yabancıların 'air' dedikleri hadise burada 0 olduğundan olsa gerek çok kuru bir ton. mevzuyu açmışken bu konuda da tavsiyenizi alabilirim. reverb kullandığım zaman aşırı çamurlanıyor yüksek kazançlı tonlar. reverb yerine kullanacağım bir plugin vs. önerebilir misiniz mikrofonlanmış hissiyatı yaratması için, veya başka bir yöntem?

aslinda cok fazla yapaylik yok, o yapaylikta ustune bateri bas vs eklenince kaybolucaktir. Siz en rahat sekilde calabileceginiz bir ton almaya calisin.
Ben spring reverb kullaniyorum. nickim metalpose olsada (pose kopegimin adi ^^) pek metal calmam, bildigim kadariyla reverb pek sevmezler metalciler ama belki hafif volumelu bir delay ekleyebilirsiniz. Delay kullanan bir suru metal gitaristi gordum. Eger reverb istiyorsaniz catalinbread plate reverb pedali hazirliyordu en son prototipi falan paylasiyorlardi.
eger distortion pedali kullaniyorsan oylesinede olsa amptweaker a bakmani oneririm hosuma gitmisti.
 
God's Cab benim en gerçekçi bulduğum IR'dir, RedWirez'a falan pek bakmam aslında :)

Bir de dediğim gibi, birden fazla track kaydetmekte yarar var, ufak bir öneri daha vereyim:

1- 4 adet kanal oluşturun. Bunlardan birisi %100 Left, Diğeri %100 Right olsun. Diğer ikisini de %70L ve %70R olarak ayarlayın.

2- Simetrik kanallarda aynı IR'u kullanın, mesela %100 diye bahsettiğimiz hard left ve hard right kanallarında aynı IR'lar, diğer ikisinde de birbirinin aynı olmak üzere farklı IR'lar yüklü olsun, ama alakasız mikrofonlar ve pozisyonlar değil de, biraz aksan katmaya yönelik farklı pozisyonlar olsun mümkünse.

3- Preamp'tan verdiğiniz gaini biraz kısıp her kanalı metronom eşliğinde ayrı ayrı, teker teker kaydedin, kopyala yapıştır yapmayın.

4- Sinyal yolunun başında bir tane noise gate olsun. "Noise suppressor" değil bahsettiğim, sinyal belli bir şiddetin altındaysa hiç geçmesin. Lo-Pass filter ile ben 80 Hz altını tamamen uçuruyorum, tabi zevk, renk. İşin içine davul ve bas gitar da girince anlayacaksınız Lo-pass filterın kıymetini :)
 
arkadaşlarım merhaba tekrar,

bu başlığı açmak beni ciddi anlamda mutlu etti. neden derseniz, (eğer benim bilmediğim başka bir forum yoksa) ampli ve kabin simülasyonlarının en derin konuşulduğu forum olan guitarampmodeling.com'da bile solid state güç katı ile kaydedilmiş bir impulse response üzerine gerçek ampli kullandığım takdirde impedance curve denen şeyleri kullanıp kullanmamam gerektiği konusunda bir başlık açtığımda (aslında burada mesele lambalı güç katı ile kaydedilmiş ir'ların lambalı amplinin güç katının dahil olduğu direkt sinyallerle birlikte kullanılıp kullanılmaması gerekliliği) aylarca cevap alamamama rağmen burada sinan hocamın direkt bu konuyu sorgulaması, god's cab'in (neredeyse benim de düşündüğüm gibi) en gerçekçi ir'lar olarak bulunması gibi sebepleri gösteririm. bu arada sanırsam az önce kurduğum cümle hayatımda kurduğum en uzun cümle olsa gerek, tövbe ediyorum ve artık kısa cümleler kuruyorum...

garip bir şekilde lambalı amplinin güç katından line'a sinyal girildiğinde solid state güç katı ile gerçekçi ton alınması gerektiğini düşünmeme rağmen her zaman bu şekilde alınan tonları (örn. impedance curve kullanılmamış redwirez impulseları) aşırı (aşırı bile yetmez burada) midli bulmam. sanırsam bu durumda da lambalı güç katı ile üretilmiş ir'ları kullanmak gerekiyor...

az önce 'neredeyse' kelimesini kullanma sebebini hemen açıklayayım: ben de god's cab'i sanırsam 5 Khz sonrasındaki keskin düşüşten olsa gerek çok gerçekçi buluyorum, ancak 'en gerçekçi' listesine sperimental impulse responseları, (sperimental ir'lar yıllar önce az önce bahsettiğim alu rumuzlu arkadaşın yaptığı ir'lar) özellikle de marshall impulse'ını ekliyorum. hunharca low pass + high pass (80 - 8000 Hz) uygulandığında sperimental marshall impulse response'ı (maalesef sadece bir tane bu) inanılmaz derece güzelleşiyor. filtre uygulanmayınca (benim düşüncem) tüm ir'lar çöp zaten.

sinan hocam, benim elimdeki alet palmer pga-04 ve bu aleti aldığımda kabin simülasyonu konusunda hayal kırıklığına pay bırakmak kaydıyla beklentilerim yüksekti açıkçası. ancak 10 dakikalık deneme sonrasında guitarampmodeling'den alu'nun (affınıza sığınarak buraya yansıtıyorum) yazısı aklıma geldi. alu'nun sözü aşağı yukarı şu şekildeydi: 'when it comes to cabinet simulation, digital f...cks analog right in the ...ss) :) bu söze gönülden katılıyorum ve ir'lara devam diyorum.

pga-04'ün detaylarına gelecek olursak, evet bu aletle filtrelenmemiş (ir'lara göre ciddi anlamda kötü sayılacak palmer kabin simülasyonuna maruz kalmamış) sinyali alabiliyoruz. ben bunun üzerine impulse responseları kullanıyorum. resistif/reaktif yük muhabbeti var, çok detaylı bilmiyorum, ancak reaktif yük hoparlör bağlıymış gibi davrandırıyor tüplü ampliyi onu biliyorum. palmer'ın yükünün reaktif olmasının avantajını kullanıyorum diyeyim. aynı ampliyi resistif yük ile de kullanmış biri olarak ikisi arasında cidden fark olduğunu söyleyebilirim. dolayısıyla palmer'ın kabin simülasyonunu kullanmamama rağmen aldığıma pişman değilim bu aleti.

tuğberk hocam, en kısa zamanda çok kanal bir kayıt yapıp buraya koyacağım. ancak benim öncelikli amacım çalarken zevk aldığım bir ton yakalamak (malumunuz bu setupta kabin olmadığından tak ve kullan zihniyeti olmuyor burada, ince eleyip sık dokumak gerekiyor). bunu yakaladıktan sonra bunu çok kanallı olarak kaydedip ekleyeceğim. buna ek olarak %100 ve %70 genişletilmiş kanallara ayrı ir'lar kullanma önerinizi de god's cab + sperimental marshall ir'ını kullanarak uyacağım.

yarın sperimental marshall ir'ı ile kaydedilmiş bir ton yükleyeceğim. bu ir'ı çok seviyorum. halbuki ham haline baksanız cızırdak işe yaramaz bir şey :)
 
bu arada,

redwirez ir'lar: solid state güç katı ile kaydedilmiş olup impedance curve'ları ile lambalı güç katı ile kaydedilmiş gibi davranabiliyor sanırsam.

ownhammer: bildiğim kadarıyla yeni seride solid state / lambalı güç katı seçeneğini sunuyor. yeni seri henüz tam değil, sadece 5 mikrofon ile kaydedilmiş ir'lar var, daha nebula versiyonları da gelecek. eski seriler ise bryston marka transistörlü güç katı ile üretilmiş.

god's cab: bildiğim kadarıyla lambalı güç katı ile kaydedilmiş, çünkü presence = 1, presence = 2 ... şeklinde seçenekler sunuyor.

kalthallen (gayet iyi bunlar): hem solid state hem lambalı seçenekleri var.

tomato farm: ne olduğunu bilmiyorum bunların, ama iyi ir'lar gerçekten.

sperimental: lambalı.
 
Ben de çok kafa patlattım bu mevzuya ve geldiğim noktada anladım ki, sorun IR'da değil, çaldıklarımda...

Kullandığım teknikler ve tonun yapısından dolayı, amfiyi kabine bağladığımızda, palm mute vuruşlarda davulun kick derisini kıskandıracak bir koni hareketi oluşuyor. Bu mekanik hareket -milim kıpırdattığımızda tonun değişmesine yol açan- mikrofonun diaframını nasıl etkiliyor: Zaten hoşumuza giden o tonun çıkmasına yol açan o noktadaki vakum (şu air denilen), Impulse Response bu hareketi capture edebiliyor mu?..

IR'lar birçok tarzda gider, ama şu tarzda hareketsiz donuk bir kayda yol açtığını düşünüyorum.
 
ben artık kafa patlatmayacağım. yeter diyorum ve bir süre sonra axe fx edineceğim. satıyorum amfiyi mamfiyi.
misler gibi amfi kabin bağlayıp hakkını verecek birinin işine yarasın bari :)

hocam peki axe fx i denediniz mi? high gain tonlarda hissiyatı nasıl? ortada yine koni hareketi yok biliyorum ancak örn. kulaklıkla takılırken ampli + loadbox çözümüne göre daha iyi midir?
 
ben artık kafa patlatmayacağım. yeter diyorum ve bir süre sonra axe fx edineceğim. satıyorum amfiyi mamfiyi.
misler gibi amfi kabin bağlayıp hakkını verecek birinin işine yarasın bari :)

hocam peki axe fx i denediniz mi? high gain tonlarda hissiyatı nasıl? ortada yine koni hareketi yok biliyorum ancak örn. kulaklıkla takılırken ampli + loadbox çözümüne göre daha iyi midir?

amfiniz mini rectifier mıydı? 220 volt ise axe fx ultra ile takasa açığım. hatta alıp deneyebilir, memnun kalmassanız tekrar geri takas yapabiliriz.
istanbul'daysanız arayın görüşelim. Gerçi benim takas opsiyonum mini rectifier + kabin şeklinde ama konuşabiliriz yine de...

ben çok memnunum axe fx ultra'dan ama evimde isolation box yaptım ve kabin mikrofonlayarak çok daha mutluyum, geceleri bile amfime abanıp çalışıyorum.

axe fx'in üstünde kulaklık çıkışı yok, ses kartına ya da miksere girip kulaklıkla çalışabilirsiniz ve sonuç gayet tatmin edici bence.

yaptığım isolation box ile ilgili: http://turkrock.com/threads/38926/

isolation box yapmak istiyorum derseniz de her türlü bilgi alışverişine açığım, mesaj atın :)
 
Geri
Üst