Daw Programı Yardım

Arkadaşlar bu kayıt işine yeni başlıycam çok yoğun bir araştırma yaptım ses kartı kulaklık vs. Ancak kullanıcağm program konusunda karar veremedim. Gitarla uğraşıyorum önceliğim kayıt. Mıdı klavyeyle yaptığım parçalara birşeyler eklerim. Onun dışında da davulu programdan eklerim. Ama karar veremedim programa. Arkadaşlarım cubasee kulanıyor. Memnunlar ancak karışıkmış. Pro Tools Logic Pro tavsiye edenler de oldu siz de yardımcı olursunuz sevinirim.
 
Logic yalnızca MacOSX işletim sisteminde çalışıyor ve bunun için ya Apple Macintosh bilgisayarlarından biri (iMac, MacBook Pro, Mac Pro) ya da Hackintosh kurulmuş bir PC olması gerekiyor. Pahalı gibi görünse de yazılım/donanım uyumu nedeniyle uzun yıllar sorunsuz kullanım ve standart bir DAW tecrübesi yaşamak için değer diyebilirim.
 
Bunlar çok gereksiz derecede karmaşık programlar kanımca. Onun yerine Studio One, Reaper, ve Tracktion'a bak. Reaper'ı kurması, kullanması bedava. Ödemek istediğin zaman ödüyorsun (60 USD gibi bir şey). Tracktion harika ancak bir süre gelişimi durmuştu, şimdi yine başladı, birkaç ay içinde eski görkemine ulaşır. Çok basit ve sezgisel olarak kullanabileceğin bir programdır.
 
cubase: (+)midi editlemek ve kayıt yapmak çok rahat (-) profesyonel uygulamalar için mixer özellikleri kısıtlı
protools: (+) wave editing çok kolay, kayıt yapmak nispeten rahatsız -makineyi yoruyor, cpu hungry, midi editlemek zahmetli
logic: (+) miks yapmak için mükemmel ve soundu da çok güzel (-) wave editing zor, arabirim nispeten zor ve sıkıcı
studio one: (+) hepsine göre rahat ve makinayı hiç yormuyor (-) profesyonel kullanımda mikserde detaylarda rahatsız eden yanları var ama önemsiz.
reaper: (+) esnek arabirim ve en önemlisi beleş (-) profesyonel kullanımda mikseri resmen spaghetti makarna gibi, rüyama girdi o nasıl arabirim be!

profesyonel kullanımdan kastım: çok kanallı enstrüman plug-in'lerin çıkışlarını farklı kanallara yönlendirmek, side-chain yapmak ve 'bus' kanallarına yönlendirme yapmak gibi genel kullanımda yapılmayan şeyler.
 
iMac + Cubase 7 kullanıcısıyım. Arkadaşa aynen katılıyorum. Profesyonel kullanım dediği kısımları kendisi kadar yoğun kullanmasam da, düşündüğüm gibi. Güzel bir özet olmuş.
 
benim fikrim programlar üzerinde hakimiyet yüksek ise hiçbi*rinin zor karmasik olmadigi yönünde.
genelde sorunlarin tamami bilgi eksikliğinden kaynaklaniyor.
amaci ve bütçeyi doğru belirlmemek lazim. mac vs... bu sistemler oldukça pahali... kaliteli olduğu konusunda su götürmez gerçeklikte ama amaç ne ?
ben cubase 7 kullanicisiyim. MTV yada rihanna ya prodüksiyon yapamadigim varsayimina göre son derece yeterli.
 
Lordonur'a katılıyorum. Aynı meseleyi gitar markası konusunda da yaşıyorum forumda. Squier gitarımı beğeniyorum, seviyorum, kaliteli olduğunu iddia ediyorum diye (ki dandik Squier'lardan değil Vintage Modified ve Classic Vibe'lardan bahsediyoruz) eleştiriliyorum. Ancak amaç nedir kardeşim, ben Grammy almak için yola çıkmadım ki?
 
@LoRdOnUr güzel söylemiş. Amacınız belli, şu aşamada yetenekleriniz, bilginiz, beceriniz de belli. Çok süpersonik şeyler ortaya koymayacağınıza göre, herhangi biri size yeter.

Unutmadan belirteyim, "DAW lar arasında ses kalitesi fark ediyor" derler. Yok öyle bir şey! Çok minimal şeyler olabilir belki; ama "Lan Cubase ile kaydedilenler süper ya boşver Reaper'ı" veya "Logic'le en kaliteli kaydı yaparsın aga." gibi bir düşünceye girecek kadar değil.

Son not: Bir müddet Cubase kullandım; sonra yeni kayıt arabirimi (AudioBox 22VSL) alınca yanında gelen Studio One'ı denedim. Çok basit bir arayüzü var ve çok kullanışlı. Logic'i andırıyor. Eklentileri de güzel (Özellikle de mix/mastering ile ilgili olanları). Bunla tanıştıktan sonra Cubase'i kaldırdım :)
 
konuyla direkt olarak ilgili olmasa da " enstürman yada program " hakimiyeti açilarindan örnek olabilir
Jens Ola Johansson ( stratovaius ) gibi bazi klavyecilerin yillardir korg O1 gibi yamaha dx7 vb. vintage kategoride klavyelerini sahneye tasidigini görürüz. paralari mi yoktur da son model ust seviye bir klavye kullanmayi tercih etmezler ?
birincisi ellerindeki cihazin kendilerine ve yaptiklari müziğe yeterli gelmesidir ikincil olarak ta ekipmana üst seviyede bir hakimiyet vardir kimse 90 li yillarin ekipmani kullaniyor sesler güncel değil vb... kritiklere giremez. zaten teknik çok üst seviyelerde ekipmana hakimiyet ayni olunca zirve kaçinilmaz.
özetle sonu olmayan bir teknoloji cilginligi. doğru hedef ve bütçe ile bol miktarda arastirma ve kendini geliştirme çabasi sizi her zaman olayin ekipmanda bittiğini zannedenlerden birkaç adim öne geçirecektir.
imla hatalarimin kusuruna bakmayin yazilimsal bir problemim var...
 
Geri
Üst