Performans öncesi ses açmak

limonlu su iyidir evet..süt ayran yoğurt gibi şeyler de pek iyi gelmez,fakat amatörce ilgilenenler için çok sorun yaratmayabilir,bu yopurt,süt vs daha çok konservatuarda okuyan sürekli şan sınavlarına giren öğrenciler veya operacı vs..gibi mesleği sesini kullanmak olan insanlar için daha önemli.bir de öyle ses açmak çok kolay bir iş değildir,yani "acaba nasıl ses açılır?"diye düşünen biri hemen birilerinden duyup kendi kendi yöntemlerini uygulamamalıdır.kesinlikle bir uzmandan yardım alınmalı.kimisinin ses açma evresi uzun kimisininki çok kısa sürebilir.bildiğim bir opera sanatçısı-ki kendisi büyük bir ses-sesini 45 dkda açıyor,kişinin yapısına göre değişebilcek bir şeydir bu.iki dk farklı notalarda"aaa,eee"sesleri vermekle olmaz.ses açmak yukarıda bir arkadaşında dediği gibi vücut ve nefes açılmasına bağlı olan bir şey.bilinçsizce yapılan şeyler güzelim sesinizi performans öncesi açmaktansa kısmanıza sebep olabilir.
herkese kolay gelsin:)
 
Limon ses iyi gelir.

Ayrıca sesi ısıtmak için, alttaki notaları ha ha ha diye çıkarıyorum ben. Her seferinde 4 kere yapıp bir üst notaya geçiyorum.


Do Re Mi Fa Sol Fa Mi Re Do

Re Mi Fa Sol La Sol Fa Mi Re

Mi Fa Sol La Si La Sol Fa Mi

Fa Sol La Si Do Si La Sol Fa

Sol La Si Do Re Do Si La Sol

La Si Do Re Mi Re Do Si La





bunları yapıyorum 4er kez. Ama asla gırtlağı zedelememek lazım. Bu şekilde kaslar ısınıyor. Diyaftam kullanmaya dikkat etmek lazım.
 
Lacey yumurtayı yanlış içmiş olabilirsin. Sarı olan kısmını içme sakın :D
1 bardak suyun içine 4 damla limon sıkın yavaş yavaş ve büyük yudumlarla için. Ondan sonra da nefes çalışmaları yapın oldu bitti :)
 
Sesinizi acmakta hersey etki eder aslinda tatli sekerli seyler tuketmemek en buyuk seydir..daha cok su tuketmelisiniz ayrica ses acmanin piano yardimi ile bircok sekilde egzersizleri var bu egzersizlerle oktavlar olusturup vibrato gibi cok cesit yolu var en dogru sekilde Şan egitimi ile ogrenebilirsiniz,evde yapmak istediginizde notalari kalindan inceye dogru sesinize zarar vermeden acabilirsiniz:)
 
Ses açma işlemi tamamen, ses tellerini ve onu destekleyen kas sistemini koşuya hazırlanan bir koşucunun bacaklarını ısıtması gibi çeşitli ses egzersizleriyle ısıtma işlemidir.
Düzenli şekilde çalışmıyorsanız eğer performans öncesi yaptığınız şey sesinizi yormaktan başka bir işe yaramayacaktır.
Söylemek istediğim bir konu daha var. Yediğiniz içtiğiniz hiç bir şey ses üzerinde etki yaratmaz.
Misal: Acı yiyen insanın sesi daha ince olmaz, pekmez içen adamın ses telleri birbirine yapışmaz, çikolata lokum süt ve süt ürünlerinin direk olarak ses telleri üzerinde bir etkisi yoktur.
Tabi burda bir parantez açmak gerekirse sigara bu durum dahilinde değildir, sesi hemen mahvetmese bile ses tellerinin ve solunum sisteminin iltihap tutmasına sebep olur.
Beslenmenin ses ve ses telleri üzerinde direkt bir etkisi olamasa bile, vücut direnci açısından dolaylı da olsa büyük etkisi vardır.
Alkol: 1 kadeh viskinin bir zararı olmayabilir, sizi rahatlatabilir hatta. Fakat incelen kan kılcal damarları daha fazla zorlayacaktır dolayısıyla istenmeyen ses teli problemlerine zemin hazırlayacaktır.
Limon özünde olan asit dolayısıyla fazla tüketilmemelidir. Gün içerisinde 1 bardak suya belki 1-2 damla. Sebebi ise nemli ve düzenli tutulması gereken bir organ olan ses telinin etrafındaki mukozanın ph değeri üzerindeki olumsuz etkisidir. Asidik sıvılar vücudun salgılarını inceltebilir fakat gereğinden fazla kullanımı kesinlikle tahriş oluşmasına sebep olacaktır. Misal tükürüğünüz yoğun ise (ki bu zaman içerisinde insanın kendi kendine uzun çalışmalar sonra verebileceği bir karardır) limon suyu iyi gelebilir fakat daha fazla tükürük salgılanacağını da unutmamak lazım.

Her ses egzersizi herkese iyi gelecek diye bir kaide asla yoktur olamazda. Herkesin ses organı ve sesinin tınısı (her ne kadar benzese bile) bir birinden çok farklıdır. Aynı gitarların tonlarının farklı olduğu gibi.
Ses egzersizini sizin sesinize en iyi gelen sesli harflerle ve teknikle yapmalısınız. Bunun kararını da tecrübeli bir ses eğitimcisine bırakmanız tavsiyemdir.
 
Vokal konusunda pek bilgim olmasa da James Hetfield konser öncesi bu kaseti takıp öyle ısınıyor. Backstage halini bulamadım ama kaset aynı ve tekniği bu kendisinin.



Ayrıca gizli şekilde şöyle bi ısınma yaptığı dedikoduları da gezmekte :)

 
Geri
Üst