şimdi ben size bu konuda çok müzikal olmayan bir yolla cevap vermek isterim.
amfilerde lamba dediğimiz olay aslında lamba diyottur . bu diyotlar akımı tek yönlü geçirir ve devrede doğrultucu görevi görürler. peki nedir bu doğrultucu.? doğrultucu dediğimi mekanizma ise şehir geriliminden gelen AC akımın DC akıma dönmesine yarayan devredir. şehir gerilimnden gelen saniyede 50 kere kutup değiştiren (50Hz) bu AC akım evdeki hiç bir cihazımızı çalıştıramayacağından bizim bu akım şeklini dönüştürmeye ihtiyacımız vardır. neyse çok sapmayalım konudan.
Yukarıda bahsettiğim "lamba diyot akımı tek yönlü geçirir" olayı ise şu işe yarar. saniyede 50 kere yön değiştiren bu şehir gerilimi diyota verildiğinde akımın ters olduğu durumlarda (yani diyotun + kutbuna , + değilde - geldiği saniyenin her 1/25'inde) devreye gelen akımı keser bunun sebebi ise diyotuların yapısıdır.
Mesela anot kaynağınıın (burası şehir gerilmi oluyor) pozitif kutbunu katoda(diyoumuzun katoduna) , negatif kutbunu da anota bağlayalım. Bu durumda, anot katoda göre negatif olacak demektir. Anot negatif olunca, katotun yaydığı elektronları çekmeyecek, aksine itecektir. Yani anot akımı olmayacaktır.
Şimdi anot gerilim kaynağının kutuplarını değiştirelim, yani (+) kutbunu anoda, (-) kutbunu da katoda bağlayalım. Bu durumda, anot pozitif olduğundan, katotun yaydığı elektronları toplayacak, böylece devreden bir akım akacaktır. (Anot akımı)
Anot gerilimi arttığı zaman, anot akımı artmaktadır.ancak öyle bir anot gerilimi düşünelim ki, bu gerilimde anot katotun yaydığı bütün elektronları çekmiş olsun. Bu gerilimi biraz daha arttırırsak toplanacak elektron kalmadığı için anot akımı artmayacaktır. Bu hale de doyma hali denir(işte amfiyi açtığında amfinin modeline göre atıyorumy arım saat sonra asıl tonunu veriyor ya. işte onun sebebi bu). bu sebeple lambaya yüksek anot gerilimi uygulamanın bu bakımdan bir yararı yoktur.
konuyu toparlamak gerekirse şunu söyleyebilirim. elektriği su gibi düşünürseniz ve sizin bir değirmeni döndürmeniz gerekiyorsa ; aynı şekilde bu değirmen 3 damla su ile dönebiliyorsa sizde ne kadar fazla su varsa o kadar uzun süre değirmeni döndürebilirsiniz. elimizdede 2 adet kap olsun birisinde sürekli 3 damla oluşuyor diğerinde ise bir göl kadar su olşuşuyor olsun.
bu kapları ve değirmeni tek sıra halinde dizdiğimizi varsayalım. 1. kap 3 damlalık 2. kap 300 damlalık diye birde varsayım yapalım.
ilk denemede 1. sıraya değirmen (değirmen bu durumda amfinin ses outputu oluyor) 2. sıraya 1. kap ve 3. sıraya 2. kabı koyduğumuzda ;
1. kap 3 damla suyunu değirmene akıtacak ve her boşaldığı anda 300 damlalık olan 2. kaptan 3 damla su tedarik edecek. böylelikle sürekli bir devinim sağlanacak.
ikinci denemede ise 1. ve 2. kabın yerlerini değiştirelim. ; bu durumda 300 damlalık kap asla boşalamayacak ve rahatlayamayaacak. çünkü her 3 damlasını değirmene verdiğinde 1. kaptan ona 3 damla tedarik olacak ve kendi içerisinde sürekli sabit kalan bir su kalabalığı olacak. bu durum çok işimize yarayan bir durum değil tabiki.
neyse bu kadar kafa ütülemkten sonra "Lambalı bi amfide lambanın preamp katında mı power katında mı etkisi fazladır." sorunuza geri dönelim. sizin burada bahsettiğiniz preamp ve power ın hangisi 3 damlalık su hangisi 300 damlalık su ise , ona göre 300 damlalığın lambalı olması daha mantıklı olacaktır. bunun sebebi ise yukarıda bahsettiğim gibi akımın ilk doğrultulduğu devre önemli olan noktadır . amfilerin elektroniğinden çok anlamadığım için preamp a takılmalı veya powerda olmalı diyemem onuda amfi elektroniği konusunda uzman arkadaşlar yanıtlayabilecektir.
ancak temek olarak lambanın çalışma prensibi ve mantığı böyledir. ona göre işlemler uygulanabilir.
Saygılar.