Sebebini Bulamadığım Dip Gürültüsü

Merhabalar, dip gürültüsü üzerine çok şey yazılıp çizildi, söylendi ancak bir türlü sebebini bulamadığım bu dip gürültüsü için bir de size danışayım dedim.

Aldığım dip gürültüsü şudur:

Kullandığım sistem de bu;
IMG_2487.JPG
gördüğünüz üçlü

Prize sadece amfinin ve fuel tankın fişleri takılı. Ekipmanın çevresinde monitör, florasan lamba vs yok. Bu metal aksama elinizi değdirdiğinizde geçenler gibi değil sürekli olarak mevcut olan bir gürültü. Gitarın sesini kapattığında gidiyor ama.

1-Acaba gitardan mı? Telecasterla kullanıyorum tabi manyetikler gereği bu ses normal olabilir diye düşündüm. Ancak humbuckerlı Jackson'ıma taktım gürültü gene aynı. Ayrıca Tele'nin 4. pozisyonunda yani manyetiklerin seri çalıştığı pozisyonda s-1 switche basarak faz dışı çalıştırdığımda gürültü kesiliyor. Burası ilginçti.
2-Acaba Amfiden mi? Başka bir amfide denedim sonuç aynı.
3-Acaba adaptörden mi? Fuel Tank jr. kullanıyorum, ondan çıkartıp 6 lı koçyiğit adaptöre bağladım pedalları sonuç aynı.
4-Acaba pedallardan mı? Gitarı doğrudan amfiye bağladığımda sonuç gene aynı. Tabiki amfinin sesini açtıkça artıyor, hep aynı seviyede değil.
5-Acaba kablolardan mı? Başka kablolarla denedim, olmadı.
6-Acaba 3lü prizden mi? Başkasıyla denedim olmadı.
7-Fişleri ters olarak taktım, zannedersem ters faz durumu olabiliyordu. Gene aynı.

Yani aklıma gelen her türlü yolu denedim ancak kaynağını bulamadım. Drive pedalı açıp kapattıkça tabi sinyal yükselip alçalacağından gürültünün miktarında değişme oluyor doğal olarak. Ama sürekli olarak var bu gürültü. Ayrıca dün bu yoktu mesela, ya da ondan önceki gün. Yani ara ara bu gürültü oluyor ve daha sonra kendi kendine günün başka bir zamanı kayboluyor. Buna göre acaba prizdeki voltaj dalgalanması nedeniyle oluşuyor olabilir mi? Gerçi Koçyiğit adaptör regüleli, onla çalıştırsam da oluyor. Bildiğim kadarıyla regüleli adaptörler bu dalgalanmadan etkilenmeyi önlüyordu. Elektrikten anlamam ama odada 3 tane priz var. Eğer bu prizler birbirlerine seri bağlıysa onların üzerinde bağlı olan cihazlar buna yol açıyor olabilir mi? Ki bu cihazlar 7 gün 24 saat bağlılar, bu gürültünün meydana gelmediği zamanlarda da.(Modem,telefon şarj aleti,bilgisayar şarjı).

Sonuç olarak bu gürültünün neden meydana geldiğini ve nasıl stabil şekilde çözeceğimi anlayamadım arkadaşlar. Eğer fikirlerinizi belirtirseniz çok sevinirim.
 
Bütün sistemi başka bir binada (arkadaşının evinde vs.) denedin mi? Ya da sadece gitarı götürüp? Binadaki elektrik sistemiyle alakalı olabilir, ihtimal tabi sadece.
 
Ayrıca Telecaster'la alakalı olabilir. Jackson'ın aktif manyetikliyse pili azaldığından da gürültü yapmış olabilir, aradaki farkı anlayamamış olabilirsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Hayır deneyemedim ancak gürültü sürekli değil. Mesela bir vakit açıyorsunuz tık yok. Başka bir vakit bir açıyorsunuz var, öyle bir şey. :ROFLMAO: Jackson Seymour Duncan sh-8 pasif manyetikli. Tele manyetiklerini de seri ve faz dışı çalıştırdığımda kesiliyor :D Çok nazlı bir gürültü.
 
Binanın elektrik hattı ile ilgili.

Muhtemelen bir vakit dediğiniz değişim binadaki elektrik kullanımının artması ya da eksilmesi ile ilgilidir. Benim tavsiyem, sıradan üçlü priz değil, enerji korumalı ve dengeleyici üçlü priz kullanmanız. Tunçmatiğin vardı böyle bir şey sanırım. Başka markalarda var.
 
Pedalları pille denemek olabilir. Gitarı başka yerde denemek olabilir. Amfiyi topraklı prizde (banyo prizleri galiba daha yüksek olasılıkla topraklı olur, çamaşır makinesi falan için) denemek lazım. Tanrı bizi hum'dan kurtarsın, hum'dan korusun, amin.
 
Gürültünün sebebini buldum arkadaşlar, benzer durumu yaşayıp da nedenini bulamayanlar varsa belki bu yüzdendir dikkate alsınlar:) ; odada hep dolu olan 3 tane priz var demiştim bunlardan odanın öteki tarafında olup bilgisayarın ve şarj aletinin bağlı olduğu uzatmayı çıkarınca gürültü kesiliyor :D İki drive pedalı açıkken bile çok çok az bir gürültü oluyor kaymak gibi, elektrik çok önemli şey vesselam
 
benim gitarımda da bir dip gürültüsü var ya. tele falan dokununca değil, potansa veya jacka dokununca gidiyor
problemin topraklama büyük ihtimalle, ilk olarak gitarın içindeki kabloların durumuna bak toprak kablosu falan kopmuş mu, eğer her şey yolundaysa yukarda benim denediğim gibi gürültünün sebebini bulmaya çalış kullandığın priz veya amfinden de kaynaklanıyor olabilir.
 
Prizi kontrol et topraklamalı mı diye? Eğer topraklamalıysa gerçekmi diye söküp bir bak derim. Gitarın amfin ekipmanların sağlamsa topraklama da varsa, oturduğun yere yakın trafo binası yada bunun gibi yüksek voltajlı bir bina var mı? Bu da değilse pedal dizilimini değiştir. Bu da olmazsa gitarın manyetiğini boğaza ve köprüde tek tek dene değişme varsa gitarının kablolarını bir kontrol ettir. flnfln
 
Altta kuafor gibi is yerleri olunca da boyle sorunlar doguyor. Eski binalarda klasik problem topraklama falan hak getire.

Sorunun cozumu basitmis senin acindan cabuk hallolmus. Iyi bari :)
 
Gürültülere bence Türkiye'de fazla kafaya takmayın. Genelde o kadar berbat elektrik sistemlerimiz var ki bırakın dip gürültüsünü ölmeden gitar çalabildiğimize seviniyorum. :D
 
Geri
Üst