Kayıt ve editing'de laptop kullanımı

T

Terranova

Merhaba;

İlk önce böyle bir forumu oluşturanlara teşekkürler. Buraya ilk kez yazıyorum, bana sorunumla ilgili yol gösterirseniz çok sevineceğim.

Evde kurmayı planladığım amatör stüdyo için bir masaüstü bilgisayar oluşturmayı düşünüyordum, ses kartı olarak da Creative audigy platinum ex kullanacaktım. Ancak forumda bu marka hakkındaki yorumlardan sonra kararsız kaldım. İş hayatında da yoğun olarak laptop kullanıyorum, şu anda elimde bir p3 750 Mhz, 256 mb ram, 16 gb hd'li bir laptop var. USB 1,1 çıkışını kullanıyor. Sorularım şu:

* Bu laptop'u recording, mixing, mastering'de efektif olarak kullanabilir miyim?
* USB çıkışlı bir ses kartı alıp, hem PC hem de laptop'da kullanmayı düşünüyorum. "Maudio audiophile USB" ( http://www.compel.com.tr/m-audio/audio/audiophile/index.html ) bana başlangıç olarak fiyat/performans açısından uygun geldi. Ne düşünürsünüz?

Şimdiden teşekkürler,

Gökhan Birdal
 
Bence Digidesign Pro Tools M-Box al derim, hem profesyonel stüdyolarla direkt uyumlu bir sistemin olur, fiyatı da aşağı yukarı diğer mini sistemlerle aynı fiyata gelir. Babalar gibi Focusrite tasarımı mic pre'li 48V Fantom voltajlı hem XLR hem TRS kabul eden balanslı girişleri, ayrıca yüksek empedans enstruman girişi, monitör/kulaklık çıkışı, 24-bit stereo dijital SPDIF giriş/çıkışı, üstüne 32 kanal pro standart Pro Tools LE audio/MIDI sequencer'i de geliyor ve sadece USB'den güç alarak çalışabiliyor. Zımba gibi. Üstelik hazırladığın proje dosyasını istediğin stüdyoya götür, zınk diye açar çalışmaya başlarsın. Bugün dünyada Pro Tools'u olmayan pro stüdyo yok.

http://www.digidesign.com veya http://www.protools.com adresine bir bak.

mboxibook.jpg


mboxbig
 
Burada Playmaker lakâbıyla yazan arkadaşımız Burak da Laptop kullanıyor kayıtlarında, ama onun sistemi bayağı ileri, o MOTU 828 kullanıyor, bayağı kasan bir ünite o fiyat açısından, zira ikisi Mic Pre'li 8 giriş 8 çıkış, ADAT, Firewire bağlantısı filan var o cihazda.

Yine de laptop kullanımı konusunda en büyük tecrübe onda, bekle birazdan düşer buraya.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
sağol mahcem...

* 635$ fiyatı var.. o kadar da ucuz değil :) maudio 250$ civarı... protools le ile gelmesi ve diğer protools platformlarına geçebilmek mükemmel duruyor ama, o ayrı... bakalım bir karar vereceğiz.. bu işe ilk defa soyunduğumdan çok da para dökmek istemiyorum..

* alette midi çıkışı göremedim?

* 48 V fantom voltajı ne işe yarar?

bir de burak arkadaş el atarsa şu laptop sorunsalını çözerim. benim konfigürasyon yeterli duruyor ama bilen ve çalışan birisinin yorumları başka olur.
 
O fiyata Pro Tools software'in de dahil olduğunu düşünürsen çok değil aslında, o ayarda bir yazılım da sana en az 300-400$'dan aşağı gelmez. (Ben kırık yazılım kullanma olayını desteklemediğim için sakın bana o konuda çözümlerin olduğunu söyleme eğer o yola gireceksen, ben çalıntı olaylarını desteklemiyorum, o konuda tavsiye de vermiyorum).

MBox'da MIDI giriş çıkışı yok, ancak bu Edirol'un minik bir MIDI-to-USB arabirimi ya da yine M-Audio'nun Uno USB arabirimi ile halledilecek bir olay.

Ona karşılık Audiophile USB'de de MBox'daki mikrofon preamplisi ve balanslı giriş çıkışlar yok ;) Ayrıca Focusrite'ın bir mic pre'sini bir denesen MBox'un neden öyle pahalı olduğunu anlarsın, elin de başka birşeye değmez. Ayrıca Audiophile'a direkt gitar girebilmen sözkonusu değil zira girişleri Line seviyesinde sinyal kabul ediyor, oysa MBox'a gitarını direkt de girebilme şansın var.

48V Fantom voltajı kapasitif (condenser) mikrofonları çalıştırabilmek için gereklidir, detayları için Mikrofon ve Mikrofon Preamplileri Hakkında başlığına bir göz atıver. Audiophile'a mikrofon girme gibi birşey sözkonusu olmadığı için onu geçiyoruz.

MBox'da gelen harici efekt cihazı bağlayabilmek için INSERT send/return'leri de cabası :D
 
Laptop'un RAM'i 512 'ye cikarirsan iyi olur. Ben kayitlari eger cok kanalli bir proje uzerinde calisiyorsam disaridan bagli firewire hardiske yapiyorum. En ucuz ve pratik kart su anda Echoaudio Indigo IO. Uzerinde MIDI veya mic preamplisi yok ama ses kalitesi mukemmel 24 bit-96 Khz konverterleri var, fiyati $179. Echo Indigo IO laptop'un PCMCIA girisine takiliyor, yani USB gibi PC'de kullanamazsin. Ama kalitesi USB 1 ile calisan butun kartlardan cok daha iyi, droput yapmiyor. Art electronics'in Tube MP mic preamplisi buralarda (ABD'de) $59, uzerinde 48 volt fantom gucte var. Bunlar adamin cebine koyabilecegi kadar ufak esyalar, disaridan gelen birine aldirirsan, sanirim iceri kolayca getirebilir ;) MIDI icin Mahcem'in bahsettigi M Audio Uno iyidir, ben de onu kullaniyorum. Ben mixleri hep laptop'ta yapiyorum. Cok kanalli ve 24 bit audio olan projelerde laptop harddisci biraz kasabilir. CPU hizinin yetmesi lazim, benim eski PC 800Mhz Pentium 3 ve 512 Mb Ram ile guzel kayitlar yapmistim :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
USB

- The advantage of the IndigoIO is that it IS pcmcia, and potentially faster than either firewire or Usb 2.0 (although both should be more than sufficient for 99% of audio applications....)

Indigo IO ile ilgili böyle bir yoruma rastladım. Aslında USB ile kafama takılan şeyler var. Konuştuğumuz cihazların bir çoğu USB 1.1 kullanıyor. --ki sen de "ama kalitesi USB 1 ile calisan butun kartlardan cok daha iyi, droput yapmiyor." demişsin. Sanıyorum burada data aktarım hızınının yavaşlığını kastediyorsun? USB girişli audio interface'lerde bu ciddi bir problem midir? Mesela USB bir external CD writer internalden oldukça yavaştır, ama bu sorun ses kartının kullanımında neye tekabül eder, hiç USB ses kartı kullanmadığım için kafam basmıyor ;) Bir de Indigo'nun üzerinde sadece iki 1/8-inch mini stereo jack var. Bunlara ne girişi-çıkışı yapılabilir ki?

Mahcem.. Mbox'un speclerine biraz daha girdim, hakikaten mükemmel gözüküyor. Sonuca yaklaştım... Kırık yazılım konusunu hiç düşünmemiştim bile! Sonuçta Protools satın alıyorsun, fiyatı pahalıdır denemez gerçekten de. Sadece benim gibi bir entry level vatandaşa fazla mı gelir diye düşündüm??

Bu arada forumun çoğundan farklı olarak benim ana enstrümanım davul. Bir dijital, bir de akustik setim var. Kayıtlar ve evde rahat çalabilmek için yamaha dtxpressII aldım, yine yamaha bir de klavyem var. ilk işlerimi yine burada paylaşıp tavsiye alırım sizlerden, şu ekipman işini halledeyim de ;)
 
Re: USB

Terranova demiş ki:
- Aslında USB ile kafama takılan şeyler var. Konuştuğumuz cihazların bir çoğu USB 1.1 kullanıyor. --ki sen de "ama kalitesi USB 1 ile calisan butun kartlardan cok daha iyi, droput yapmiyor." demişsin. Sanıyorum burada data aktarım hızınının yavaşlığını kastediyorsun? USB girişli audio interface'lerde bu ciddi bir problem midir? Mesela USB bir external CD writer internalden oldukça yavaştır, ama bu sorun ses kartının kullanımında neye tekabül eder, hiç USB ses kartı kullanmadığım için kafam basmıyor ;)

USB'nin veri aktarim hizi 1.5 MB/saniye. CD standardinda (44.1 kHz/16 bit) bir ses sinyalini aktarman icin saniyede 0.088 MB gerekiyor. Dolayisiyla aritmetik olarak USB'nin 16 kanal ses aktarimini rahatlikla desteklemesi lazim. Fakat USB protokolundeki antikaliklardan dolayi uygulamada bu mumkun olmuyor. Piyasadaki USB ses arabirimleri genellikle 4 kanal ses aktarimini destekler (cogunlukla 2 giris/2 cikis konfigurasyonunda).

USB 2'nin aktarim hizi 60 MB/saniye. Fakat henuz bilgisayarlarda bile yeterince yayginlasmadigi icin ses arabirimi ureticileri bu alanda fazla yatirim yapmiyorlar. Edirol'un USB 2 ile calisan bir modeli var bildigim kadariyla.

Firewire'in aktarim hizi 50 MB/saniye civarinda. Fakat Firewire USB'den bile eski bir protokol oldugu icin daha genis kabul gormus durumda. Daha profesyonel uygulamalara yonelik arabirimler firewire uyumlu uretiliyor.

Uzun lafin kisasi: USB ile 2 kanal ses kaydi yapip dinleyebilirsin. Uygun driver'lar kullanmak ve bilgisayarini optimize etmek sartiyla dropout sorunu yasamaman lazim. Ben ses arabirimi olarak Event EZbus kullaniyorum, bilgisayarima USB ile bagli. Cok uygun bir fiyata buldugum icin almistim, eger USB'nin performansindan memnun kalmazsam bilgisayara bir ADAT karti takip 8 giris/8 cikis elde edebilirim diye aldim, fakat acikcasi benim calisma tarzim icin USB yetiyor, cunku bir anda 2 kanaldan fazla kaydetmiyorum. Hersey nasil calismak istedigine bagli.

Davulcuysan buyuk ihtimalle cok sayida kanali ayni anda kaydedip sonradan miksajda uzerlerinde oynamak isteyeceksin. O zaman USB yeterli olmaz.
 
XLR mikrofonların arkasına takılan tip jak ve soket standardıdır, TC'de Kanon Jak diye adlandırıldığı da yaygındır.

TRS, ingilizce "Tip-Ring-Sleeve" kelimelerinin kısaltmasıdır. Bildiğimiz 6.35mm Stereo Jakların teknik adıdır. Eğer kablodan stereo sinyal geçiyorsa jaka Stereo Jak demek doğrudur ama eğer kablodan balanslı mono sinyal taşınıyorsa ona Stereo demek doğru olmayacağından bu jaklara TRS denmesi daha uygundur.
 
Geri
Üst