Combo Amfi Ve Ekstra Kabin

Arkadaşlar merhaba,
Bir konuda bilginize ihtiyacım var, şimdiden teşekkür ederim.
Elimde Blackstar HT20 Combo amfi var ve seste biraz daha derinlik ve hacim istediğimden ekstra olarak bir kabin bağlamak istiyorum. Fakat fiziksel olarak bu bağlantının nasıl yapılacağını bilmiyorum. Amfinin arkasında 1x16 Ohm (buraya combo amfinin kendi hoparlörü bağlanıyor) ayrıca 1x8 Ohm yada 2x16 Ohm yazan çıkışlar var.
Aklımda olan 1x12 bir kabin eklemek. Yani böylelikle 2x12 elde etmek. Bu durumda;
1- Ekstra kabin takıldığında, hem combo amfinin hoparlöründen hemde ekstra kabinin hoparlöründen ses gelecek diye biliyorum doğrumudur ?
2- Ekstra kabini amfinin arkasında hangi girişe bağlayacağım. Blackstar kabinleri araştırdım 1x12 16 Ohm kabin var. Yani amfinin arkasındaki çıkışlara uygun değil gibi. Çünkü ya paralel 2x12 16 Ohm hoparlör olması lazım yada 1x12 8 Ohm. (bilmem anlatabildimmi, ben işin içinden çıkamadım)
3- Ayrıca ben Attenuator cihazıda kullanıyorum. Ekstra kabin bağlandığında attenuator cihazını nasıl bağlayabilirim.
 
Telefondan yazıyorum, o yüzden ilk soruya cevap veremeyeceğim. Zira kullanma kılavuzuna bakmak gerekiyor. Ekstra çıkışlar devreye girdiğinde asıl çıkış devre dışı bırakılıyor da olabilir, iyi araştırın.

2) Aldığınız kabinde bulunan speaker kaç ohm, bunu öğrenip ona göre bağlayın. Mesela içinde Celestion V30 olan 1x12 alsanız 16 ohm yapar. Bunu da, amplinin 1x16 ohm yazan çıkışına bağlayın. Mesela Mesa Roadster 2x12 alırsanız, bunda da V30 lar paralel olduğundan 8 ohm yapar.

3) Amplinin speaker çıkışından attenuator girişine kablo çekin. Attenuator çıkışını da speaker/kabine bağlayın. Kullanacağınız kablolar ekranlı olmasın, dikkat edin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
bilgiler için teşekkür ederim. fakat tam olarak öğrenmek istediğim şudur. eklediğim fotografta goruleceğı uzere amfının arka panelınde 1x16 Ohm cıkısına dahili hoparlör baglı. dıger cıkıslara ıse 1x8 Ohm yada 2x16 ohm baglanabılır.
ben 16 ohm 1x12 yenı bır kabın aldıgımda, dahılı hoparloru baglı bulundugu 1x16ohm dan cıkartıp, 1x8 yada 2x16 yazan sokete takmalıyım degılmı ? tabı ekstra kabınıde yıne 1x8 yada 2x16 olana baglanarak. yanı ozetle ben 1x12 ekstra kabın alıp 2x12 elde etmek ıstıyorum. asagıda fotoya gore baglantıları nasıl yapmalıyım?
 

Dosyalar

  • bsr.jpg
    bsr.jpg
    110.7 KB · Gösterim: 244
2x12 elde etmek istiyorsanız, sizin de dediğiniz gibi, halihazırda takılı olanı çıkarıp diğer iki jaktan birine takacaksınız. Aldığınız ikinci 1x12 lik 16 ohm kabini de, diğer iki jaktan öbürüne takacaksınız. Yani, resme göre sağdaki 2 tane jakı, her birine 16 ohm takarak kullanacaksınız, halihazırda kullanılan soldaki de artık boş kalacak.
 
öncelikle kabinlerin arkasında ohm değerlerini bildiren girişler vardır, attenutor kullanıyorsan kabinin arkasındaki hoparlör çıkışından çıkan kabloyu önce attenuatore attenuatorden de combonun kabinine giriyor olman lazım.

yine aynı şeyi yapacaksın kabinin arkasındaki uygun seçeneğe amfinin arkasındaki uygun seçeneği bağlayacaksın tabiki araya attenuator koyarak.

diğer bir kısım sen hem combonun hemde 1 x 12 kabini kullanayım dersen stereo seçeneği varsa amfinde olur yoksa biraz çakallık yapıp atıyorum ht 20 deki hoparlör 8 ohm sa git 16 ohm kabin al 16 ohm dan kabine 8 ohm dan da kendi hoparlörüne çıkarsın gibi. ama bu her halikarda 2 x 12 gibi olmayacak stereo 1 x 12 gibi olacak.

ama önemli kısım unutma 8 ohm luk hoparlöre 16 ohm amfi çıkışı verirsen hoparlörü yakarsın ama 16 ohm luk hoparlöre 8 ohm amfi çıkışı verdiğinde hoparlöre bir şey olmaz.

bu arada attenutoru doğru bağladığından eminmisin ona da bak.
 
Geri
Üst