Jarhead

Azap Yolu ve Amerikan Güzeli filmlerinden tanıdığımız Sam Mendes'in son filmi 2005 yapımı Jarhead. Eğer Kubrick'in unutulmaz Full Metal Jacket filmini sevdiyseniz bu da hoşunuza gidecektir. Bu aralar Brokeback Mountain filmiyle de adından çokça bahsettiren Jake Gyllenhaal başrolde. Özetle Körfez Savaşı ve Amerikan deniz piyadelerinin durumu anlatılıyor. Saç kesimlerinden dolayı birbirlerine Jarhead (Kavanoz kafa) diyor Amerikan askerleri. Filmin başında millliyetçilik mi kokuyor, hafiften eleştirel mi bakılıyor tam anlayamıyorsunuz. İlerleyen sahnelerde filmin tamamen eleştirel bir bakış açısıyla yapıldığı artık kesinleşiyor. Film için savaş filmi diyip kestirip atmak sanırım yanlış olur. Güzel bir dramdı aslında, o durumdaki askerlerin psikolojilerini ve herşey kötüye giderken nasıl da deliliğe vurup isyan ettiklerini izliyoruz.

Görüntüler çok çok komik ya da salya sümük ağlanacak kadar dramatik olmadığından derinden etkilenilecek bir film değil belki. Biraz hüzün biraz mizah biraz vatan millet sevgisi biraz asilik katılmış. Bazı noktalarda nede kafayı yediklerinin sebep- sonuç ilişkilerinin üstüne basıldığı için izleyici psikolojik gözlem yaparak kendi anlamını kendi çıkartıyor aslında. İnceden aile yaşantısı ve çocukluktan kalan yaralara da değinilmiş. Sonuçta hepsi ortaya karışık iyi bir film çıkmış.

Jarhead, Anthony Swofford'un 2003'te en çok satanlar arasında yer alan kitabı aslında. Senaryoyu William Broyles ile birlikte yazıyorlar, ki William Broyles'in eski bir deniz piyadesi olduğunu ve Apollo 13''ün senaryosunda da isminin yer aldığını düşünürsek filmin inandırıcılığı bir kat daha artıyor.
 
sam mendes sevdiğim yönetmenlerden biri, diğer iki filmi de arşivimde, jarhead de ilk duyduğum andan beri merak ettiğim bi film,ama bildiğim kadarıyla çok fazla sinemada gösterime girmedi,izlemek için çok fazla şansımız yok, ama bi yerlerden bulup izlememek için de hiç bi sebebimiz yok, hatta kesinlikle bulunup izlenmeli...bi de acaba müziklerde yine thomas newman'la mı çalıştı?yaptığı dramatik tema müzikleri çok hoşuma gider...
 
Az önce seyrettim Jarhead'i, ölümden korkmuyorum hiç, psikolojimede çok güveniyorum ama gerçektende askere gidince söyledikleri gibi psikolojiler alt üst oluyormu, yani bir çok kanıt var biliyorum, ama acaba bu bende de olucak mı?
Askere çağrılırsın ve savaşa gidersin, sonra tüfeği cephaneliğe geri verirsin ve işinin bittiğini düşünürsün, ama eller ne yaparsa yapsın ister bir kadını sevsin, ister ev yapsın, acaba ellerim herzaman o tüfeği hatırlayacak mı? Acaba dönünce psikolojim eskisi gibi olucak mı? Ya da kafayımı yiyecem?
Sorular sorular.......

Saygılar...
 
ben ençok kadının kocasını aldatıp kasete çektigi sahnede etkilendim deli oldum şoka girdim kızdım öfkelendim sevgilimden şüphe ettim ama sonra duruldum ancak askere gidersem heran bu his depreşebilir
 
Kanımca anlaşılamamış bir film.
Birçok kişinin yaptığı hata zaten başta şuydu: Savaş filmi diye gittiler ama aslında savaş filmi değil, savaşın masum insanlar değil de askerler üzerinde nasıl bir etki yarattığını ve askerlerin de aslında sadece birer insan olduklarını, dram yerine mizah kullanarak anlatan oldukça orjinal ve başarılı bir yapım. Full Metal Jacket'ın özünde de mizah vardı ve gidişat açısından gerçekten de benzeşiyorlar ama dikkat edin, filmde 2-3 dandik çatışma sahnesi dışında aksiyon yok. Buna rağmen mesajı çok güzel bir şekilde yerine ulaştırıyor. Sevdiğim filmlerdendir. Her savaş merkezli filmde olduğu gibi, hatırlanacak onlarca replik içerir.
 
Pepper_Keenan, katılıyorum. Başta erkek arkadaşım olmak üzere çevremde filmin delisi 3-5 insan bulununca merak ettim ve izleyeyim dedim. İzlemeden önce de film hakkında herhangi bir yorum okumamıştım ve alışıldık bir savaş filmi zannediyordum. Ama dediğin gibi savaş filmlerinin klasik yapısının dışına çıkılarak askerlerin psikolojileri işlenmiş ve bu sahiden çok başarılı yapılmıştı + gerçekten çok sağlam espiriler yer alıyordu :) Herhangi bir milliyetçilik propagandası içermemesi de cabası. Bence güzel bir film izlenmeli derim! ;)
 
Geri
Üst