Çarpışma / Crash

Crash

Tür
Dram
Gösterim Tarihi
24 Haziran 2005
Yönetmen
Paul Haggis
Senaryo
Paul Haggis , Bobby Moresco
Görüntü Yönetmeni
James Muro , Dana Gonzales
Müzik
Mark Isham , Shani Rigsbee
Yapım
2004, ABD / Almanya , 107 dk.
Oyuncular
Sandra Bullock (Jean) , Don Cheadle (Graham) , Matt Dillon (Memur Ryan) , Jennifer Esposito (Ria) , William Fichtner (Flanagan) , Brendan Fraser (Rick) , Terrence Howard (Cameron) , Chris 'Ludacris' Bridges (Anthony) , Thandie Newton (Christine) , Ryan Phillippe (Memur Hanson) , Larenz Tate (Peter)


Bir ev kadını ve uyuşturucu bağımlısı kocası… Birbirine aşık iki polis dedektifi… Afrika-Amerikalı bir yönetmen ve karısı… Meksikalı bir çilingir… İki araba hırsızı… Orta yaşlı Koreli bir çift ve çaylak bir polis…

Los Angeles’ın günlük monotonluğunda birbirinden habersiz yaşayan sıradan insanlar… 36 saat içinde birbirleriyle tanışırlar. Bu birbirinden farklı hayatları nasıl bir öykü bir araya getirir?

Irk farklılıklarının ne kadar önemsiz olduğunu, suçlu ve saldırganın, siyahla beyaz kadar yakın, bir o kadar da uzak, olduğunu savunan, doğruyla yanlışın görecesinde kaybolan bir film. Eleştirmenlerin büyük beğenisini toplayan filmde, insanlığın gölgesinde kalan gerçekler gün ışığına çıkıyor.




Göremedim filmin başlığını forumda. 2 kez arama yaptım yine göremedim, belki de gözümden kaçtı. Oscar Töreni ve bilindiği gibi En İyi Film, En İyi Orijinal Senaryo, En İyi Kurgu ödüllerini aldı Crash. Neler düşünüyorsunuz film hakkında?
 
Filmi 1 kere izledim ve kurgusu itirabı ile anlamsızca uzun bi süre devam ettikten sonra neyin ne olduğunu yavaş yavaş çözmeye başladım dediğim anda filmdeki bütün olaylar biribir ile bağlandı ve film bitti. Verilmek istenen bi çok mesaj var filmde ama çok dikkatli izleyemediğim için kesinlikle bi çok can alıcı noktayı kaçırdım. Vaktim olduğu zaman tekrar ve dikkatli bir şekilde izlemeyi düşünüyorum çünkü kesinlikle boş bir film değil. İzleyeli bir yıl oldu ve film galiba araba ile köprüde kaza yapıp takla atmış bir kadın ve ona yardım etmek isteyen bi polisin olduğu bir sahne ile başlıyordu. Benim hatırladığım film bu film miydi acaba?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
çok konu var dediğin gibi. sonradan çözmeye başlıyor insan neyin ne olduğunu.. ama çok fazla kopukluk yok olay geçişinde. aynı mesajın etrafında farklı olaylar işleniyor genel olarak. güzel bir filmdi..
 
film çok başarılı ve eli yüzü düzgün kotarılmış. Ama Oscar alması biraz abartı olmuş. Anlattığı konuyu 'kör gözüne parmağım' tarzı ve abartılı tesadüflere bağlayarak işlemesiyle beni biraz soğutmuştu kendinden.
 
buzlukola demiş ki:
çok konu var dediğin gibi. sonradan çözmeye başlıyor insan neyin ne olduğunu.. ama çok fazla kopukluk yok olay geçişinde. aynı mesajın etrafında farklı olaylar işleniyor genel olarak. güzel bir filmdi..
Evet dediğin gibi verilmeye çalışılan mesaj aynı konu siyah beyaz ilşkisi üzerinde gidiyo polis rolündeki aktör gerçekten mükemmel bi oyun koymuş ortaya.
 
Film ilk vizyona girdiğinde izlemeye gidememiştim ama Oscar aldığı için yeniden vizyona girdi ve dün izledim. Gerçekten çok iyi bir film. Her ayrıntı film için çok önemli. "Kör gözüne parmağım" gibi bir yaklaşım olduğuna kesinlikle katılmıyorum. Çünkü ırksal farklılıkları filmdeki gibi yaşayan insanlar gerçekten var ve yönetmen pek çok bakış açısını birarada çok güzel harmanlamış. Kimi zaman çözümsüz bir döngü gibi görünen bazı çatışmalara çok insancıl bir yönden bakmayı öğretiyor. Bence bu kadar iyi olabilirdi senaryo böyle bir konuda...
Eteğine yüzüm süreyim dedim ;)
 
Birbirinden bağımsız gözüken birçok konun filmin sonlarında birbiriyle nasıl ilişkili olduğunun ortaya çıkması gerçekten çok hoşuma gitmişti,bkz:ayakkabı sahnesi
 
izlerken en cok etkilendigim kendime ders cıkarmaya ugrastıgım nadir filmlerden biri. buna benzer bi film daha izlemişitm zamanında adını hatılayamıyorum ama..
gercekten filmin sonunda kendimi sorguladım.. film böyle olur.. oscarıda sonuna kadar haketmiş bir film bence.
saygılarımla
 
Kaos teorisinide irdelemişler hatta direk onun üstüne kurulu bi senaryo. Ben filmi izledikden 3 gün sonra Oscar ödüllerinde En İyi Film seçilmişti görüntülerde repliklerde abartıya gitmeden sade bi dille ilerlesede yinede insanı çarpıyor film. Özellikle küçük çocuğun vurulma sahnesinde ağlamıştım halbuki daha acıklı sahnelerle dolu bir ton filmde hiç böyle olmamıştı. İzlenilmesi gerekiyor bence.
 
Filmi kendimi zorlaya zorlaya izledim ve o kadar biktim ki sonunu izlemeden biraktim!
Arkadaslarim "harika bir film, sonu onemli, olaylar baglaniyor" falan gibi yorumlar yapmalarina ragmen kendimi bir daha kasamadim o filmi izlemek icin.

Cunku bir film basindan sonuna butunlugu ile insanin ilgisini cekmeli, surukleyici olmali diye dusunuyorum. Degindikleri konu ne kadar da onemli olsa da bu konuyla ilgili Oscar almamis ama cok daha iyi filmler daha once yapilmis.

Oscar'i hak edecek kadar olaganustu bir film oldugunu dusunmuyorum ama tabi bu isler yine zevk meselesi ;)
 
Ne kadar, mesaj vermeye çalışan, derin bir film olmaya çalışsa da yine de bol bol Holywood kokan bir film. Yine de, güzel kurtarılmış diyim. Şu da var, bu filmler dünyanın her yerinde vizyona giriyor, en azından insanlara birşey göstermesi açısından takdiri hak ediyor.
 
içinden cidden bişeyelr yakalnabilecek çok hş bi film.müzikle ilgilendiim için soundtracke önem verririm bi tane şarkı vardı filmde in deep miydi neydi.işte o şarkı filin o karesine süper orutmuştu bence.izlerken kapıldıım güzel filmlerden biridir.
 
gomez stili bi film geçen sene 6 oscar aldı bakalım aynı tür olan babele vericeklermi bu kadar lakin crash acayip vasat filmdi ki babelde öyle bakalım ne yapıcaklar..

çarşı oscarada karşı....
 
alkışlanacak bir film Crash izlerken baya geriliyo insan olaylar nasıl bağlantılı falan derken sürükleyip gidiyosunuz..kesinlikle kaçırılmayacak bir film kapağına bakıpta yorum yapmayın eline gelipte izlemeyene yuh diyorum..;)
 
Oscar aldıktan sonra Ankara'da bir kez daha gösterime girdi Crash. Nadiren denk gelinen bir uygulama bu ama sanırım amaç gösterimdeyken çok yer vermedikleri bu filmi daha fazla insana ulaştırmak. İyi oldu tabi, o sayede gittim.

İnsanı polislerden nefret ettiren bir film :LOL:
 
Geri
Üst