Bilgisayar Ve Müzik Aleti Bağlantısı Hk.

Merhaba arkadaşlar.

Elektro gitar çalıyorum ve çok yakın zamanda bas gitara da başlayacağım. Keman için Pod XT kullanıyorum. Fakat gördüm ki PC programları bu konuda pod xt'den bilene daha iyi ve daha kullanışlı.
Bass gitar için de ayrıyetten prosesör de almak gerekecek.
Bunun dışında ses kaydı da yapmak istiyorum.
Bu yüzden POD Xt'yi satıp, yerine bir ses kartı ve ya kayıt için ne gerekecekse onlardan almak istiyorum.
Laptop kullanıyorum.
400 civarı ses kartı(2. el de alabilirim) dışarı ses vermek için 400 TL bütçem var

Öncelikle sorularım şunlar;
- Bilgisayara ne almam gerekiyor? (Hem ses kayıt hem prosesör olarak kullanabilmem için) Model vs tavsiyesi de gerekiyor tabi.
- Sesi bilgisayardan ayarlanmış şekli ile dışarıya vermek için ne kullanabilirim(hoperlör, amfi görevi gören)? Hem keman hem de bas için. Biliyorsunuz karakter olarak zıt aletler. Birisi aşırı tiz birisi aşırı baslı. Her ikisi için öyle bir ses çıkış aleti olmalı ki tatmin etsin. Amfi diyeceğim fakat hem pc'den ayarlanan amfi modellemesi hem de kendi amfimin sesi karışacak ve istemediğim sonuçlar doğuracak.


Şimdilik sorularım bu kadar. Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Merhabalar, sorduğunuz iki soruya da cevap vermişsiniz aslında,

1. Size üzerinde standard enstrüman jakı (1/4 TRS - 6.3 mm) girebileceğiniz hi-z (enstrüman) girişi olan ve eğer kayıtlarda mikrofon da kullanacaksanız (tercihen xlr girişli) üzerinde mikrofon preamfisi barındıran bir ses kartı lazım. Tabi dinamik mikrofon dışında condenser mikrofon da kullanmaya niyetiniz varsa ses kartının phantom power özelliği olup olmadığına dikkat edin. Beklentinizi karşılayacak bir çok marka model var, sağlam asio sürücüleri bulunan bir kart işinizi görecektir.

2. İşlenen sesi duyabilmek için ise, sıradan bilgisayar hoparlörleri de işinizi görür tabii ki ama eğer daha ciddi kayıtlar almak veya aldığınız kayıtları mix yapmaya niyetliyseniz harici amplifikatör gerektirmeyen aktif monitör hoparlörlerden almanız gerekecektir.

Tabi bu işleri yapmak için bir sürü seçeneğiniz var, ses kartı alıp daha profesyonel mikrofon preamfisini ayrı da alabilirsiniz. Ses kartını ihtiyacınıza göre harici veya dahili alabilirsiniz. Amfi + pasif hoparlör ya da dediğim gibi aktif hoparlör alabilirsiniz.
Yani İhtiyaç + tercih + bütçe meselesi...
 
Son düzenleme:
http://www.compel.com.tr/P/1-53-4712

Elimde fast track solo var.Daha bu ay aldım.(Faturalı,2 sene garantili)En büyük avantajı orijinal protools express 10 program full download kodlu.Program 3 gb,sound banks leri 2 gb.Programı eskimiş bilgisayarım kaldırmadığından satıyorum.İlgilenirseniz ö.m. atınız.
 
Bir DAW öğrenin. (digital audio workstation) (pro tools, reason, logic, ableton live...vs)
Bir çift referans monitörü alın. M audio ve yamaha olmasın mümkünse alesis ten de kaçın. Krk, mackie gibi markaların orta seviye kullanıcılar için gayet hesaplı modelleri mevcut.
Fast track solo 48khz işleme yapabilen bir ses kartı yanılmıyorsam. Başlangıç için fazlasıyla yeterli olacaktır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
@Buried Aklımı daha çok karıştırdınız :D Amacımı anlatırsam daha iyi olur sanırım.

Öncelikle PC'deki "guitar pro" tarzı programları kullanacağım.
Guitar pro'daki ses karakteri ne ise, hoperlörden de alacağım ses aynısı olmalı.
Şimdilik prof. olarak düşünmüyorum. Sadece evde çaldığım enstrümanları normal bir kullanıcıyı tatmin edecek düzeyde dışarıdan dinlemek ve pc'ye kaydetmeyi istiyorum. Belki de ileride mixlemeyi düşünüyorum.

Tüm bunlar için bütçem 750 TL diyelim. 2. el ürünler de alırım. Buna göre ne alayım sizce?

@cemborek3

http://www.sahibinden.com/arama?query_text=referans+monitör&sorting=price_asc

Daw olarak hangisi kolay öğrenilir? Mümkünse Türkçe ve türkçe kaynaklı olan?
Şunların arasında hangisi uygun olur? 400 TL civarında.
Söylediğiniz kart laptopta kullanılabiliyor mu?


Teşekkürler şimdiden.
 
fast track solo laptop'a usb ile bağlantı kurup jakla girilen tüm enstrümanları ve vokal seslerini bilgisayar monitöründen verir,bilgisayar kaydı yapmanızı sağlar.Pro tools vs.. bir kayıt programı öğrenmenizde fayda var genellikle bir programı çözünce aynı formatlı diğer programlarda zorluk çekilmiyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Gitarın sesini bilgisayara kaydetmek için neden mikrofon kullanılıyor peki?
Direkt olarak jak ile kaydedilmesi ile arasındaki fark nedir?
 
Herkesin yapmak istediği ama bütçe veya imkanlar dolayısı ile çoğu zaman yapamadığı şey: iyi bir lambalı kafa ampliyi 4x12 kabine bağlayıp, sesini ciddi şekilde açarak lambaların kırılmasını sağlamak ve zorlanmış speakerları iyi mikrofonlarla kayda almak... Bu forumda iyi amplilere sahip bir çok kişi var ama o amplinin sesini köklemek apartmanda yapılacak iş değil, ve bu lambalı meretlerin sesi köklenip speaker'lar zorlanınca işin "eğlenceli kısmı" başlıyor... Bilgisayardaki ampli simülasyonlarının veya pod xt gibi cihazların yapmaya çalıştığı şey de bu zaten.

Elektro gitarı direk jak ile kaydederseniz ham gitar sinyali elde edersiniz, bu noktadan sonra bilgisayarda vst ampli - kabin - mikrofon vs. simülasyonları kullanarak yukarıda anlattığım süreci "sanal" olarak gerçekleştirebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
http://www.sahibinden.com/arama?query_text=referans monitör&sorting=price_asc

Daw olarak hangisi kolay öğrenilir? Mümkünse Türkçe ve türkçe kaynaklı olan?
Şunların arasında hangisi uygun olur? 400 TL civarında.
Söylediğiniz kart laptopta kullanılabiliyor mu?


Teşekkürler şimdiden.

Hepsini de kolayca öğrenebilirsiniz, artık daw öğrenmek için youtube a girmek yetiyor, sadece yeterli zamanı ayırıp sabır göstermelisiniz. Ben 2008 ' den beri ableton live ile çalışıyorum. Daha çok elektronik müzik ve live dj ler için geliştirilmiş bir daw, ama analog kayıt miks master da rahatlıkla yapabilirsiniz. Live öğrenmek isterseniz "Tom Cosm" ' un yeni başlayanlar için çok güzel tutorial ları mevcut.

400 lira civarından yukarılara çıkmanız gerekebilir. Referans monitörleri bir kere alınan birşey. Aldıktan sonra da her gün kulalnacaksınız. İşlerinizin kalitesini ve sizin kulak eğitimizinizi direkt etkileyen birşey. Yerinizde olsam mümkünse 1000 + lira ayırmaya çalışırdım. İstanbu' da tüneldeki mağazaları gezin. M audio, alesis, behringer, yamaha (hs 80 ve 50 modelleri) benim beğenmediğim markalar. (aksi görüşte olan olabilir.) Krk ve mackie orta seviye için iyidir. Fiyatları da makul sayılır.

Söylediğim kart lap top ta kullanılır. Lap top ta kullanabilmek için external olması ve bir usb girişinin bulunması yeter.
Bende steinberg ur22 ve tascam us 200 var ikisinden de memnunum. Steinberg biraz daha üstün ve kasası gayet kaliteli. 192khz işleme yapabiliyor, fiyatı atlantis müzikte (Tünel' de bir mağaza, en son compel distrübütörü oldular) en son 387 lira idi. Gidip sorun Levent Bey var orada ayrıntılı bilgi de verebilir size. Referans monitörü konusunda da yardımcı olabiliceğini sanıyorum.

Sonuç olarak, live öğreneceğim derseniz size bir dolu kaynak gösterebilirim, sorularınızı da yanıtlarım. 400 liraya referans monitörü almayın, akg nin k44 kulaklıkları var e bay de 30 - 40 dolar falandır. (Burada pahalı buradan almayın, ucuz olduğu için gümrüğe de takılmıyor) Onlardan alın daw öğrenmeye başlayın, paranızı da referans monitörü için biriktirin.

Not, bu arada daw ' ı türkçe öğrenemezsiniz. Bütün kaynaklar ingilizce.
Belki buradaki kurslar türkçe eğitim veriyordur ama sonuçta bir yerde ingilizce kaynaklara erişmeniz gerekecektir.
 
Cubase kullanmayı düşünüyorum. Daha derli toplu geldi ve kaynaklar da iyi.

@cemborek3 Hocam şimdi elimde 1500 TL bütçem var. Fakat bu bütçeyle bass gitar-ses kartı-monitör almam gerekiyor. Öncelikle bütçemi nasıl ayarlayayım?
Steinberg ses kartını aldım diyelim.
KRK daha uygun geldi. Aşağıdakilerden hangisini tercih etmeliyim?
http://www.sahibinden.com/ilan/alis...onitor-sifir-gibi-fiyat-dustu-134909013/detay
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-muzik-studyo-ekipmanlari-krk-v4-cok-temiz-134528738/detay
http://www.sahibinden.com/ilan/alis...nlari-krk-referans-monitorler-139637264/detay
 
Zor bir probleme benziyor.
Öncelikle ikinci el alacağın ses kartları da 250 - 300 seviyesinde olacaktır, bunun yerine ses kartını "0" almanı öneririm, zira aradaki fark çok değil.
Krk ların 5 inch lerinden aldığını varsayarsak (kişisel olarak 8 inch öneririm ama bütçe kısıtlı ise 5 inch de işini görür diye düşünüyorum) ikinci el bu yolladığın ilanlar 1000 lira seviyesinde.
Şu ana kadar ses kartı ve referans monitör için 1387 lira harcadın diyelim.
Bas gitar için pek birşey kalmıyor.
Yerinde olsaydım çin malı bas gitar satan siteler var, dhgate, aliexpress gibi, oralardan bir bas gitar almayı düşünürdüm. Kargo ve gümrükle beraber sana 700 - 800 liraya patlayacaktır.
Ya da bas gitarı ikinci el al, ki en mantıklısı bu, sonuçta bas gitarın bir yerleri bozuk çıksa fazla masraf çıkarmaz, ama ikinci el aldığın ses kartına ya da referans monitörüne bişey olursa geçmiş olsun, paran çöpe gitmiş olur.

Yani kısaca,
1 - "0" ses kartı. Tavsiyem Steinbeg UR22
2 - "0" referans monitörü (bunun için tünele gidip satıcılarla birebir görüşmelisiin, nakit alımlarda kolaylık yapıyorlar. Sahibinden den alacağın fiyata çok yakın "0" referans monitörlerin olabilir. Krk iyi marka.
3 - Bas gitar için ikinci el tercih etmelisin. Bir çok uygun kelepir bas gitar var hem turkrock ta hem sahibinden.com da. Daha sonra bas gitarını satıp bir üst modeli alabilirsin.
Her halükarda 1500 lira sınırını biraz geçmen gerekecektir, alacağın bas gitara bağlı bu biraz da. ama ses kartı ve referans monitöründen çok taviz vermemeni öneririm.
 
Cort Action alırım bass olarak. Standart başlangıç gitarı. İşimi görür fazlasıyla. 250 TL civarı rahatça bulmak mümkün.

Peki referans monitörü tekli mi olmalı çiftli mi?
Bunun dışında tünelde dolandırıcı çok diyorlar. Güvenilir bir dükkan ismi var mı?


Çok teşekkürler bu arada yardımınız için.
 
Referans monitörü tek bir işine yaramaz. İki tane alman gerekir.
Krk nın fiyat olarak uygun olan modelleri çift satılıyor diye biliyorum, yanılıyor olabilirim.
Tünele bizzat gidip kutusu açılmamış ve garantili bir ürün alırsan dolandırılman zor. Atlantis müzikten alışveriş ediyorum ben memnunum.

Rica ederim zevktir.
 
Ben sizin yerinizde olsam paranın tamamıyla monitör ve ses kartı alırdım.
Referans monitörü ile çalışırken zaten etrafı rahatsız ediyorsanız yanlış yapıyorsunuz demektir. Miks kısık sesle yapılır. Ölçü olarak odada başka birisi konuşuyorsa bu kişinin ne söylediğini tam olarak duyabilmelisiniz.
Bilgisayarla müzik prodüksiyonu yapacaksanız monitörleriniz ve ses kartınız olmak zorunda. Kulaklıkla miks yapmayı düşünmeyin derim, kulaklıkla miks, master...vs yapılmaz. (istediğiniz kadar iyi kulaklığınız olsun)
Belki aranje yapabilirsiniz, onda da bir süre sonra kulaklarınız yorulur ve terler.
Ses kartı ve monitörlerinizi alın, kurulun, zaten daw öğreninceye kadar bir süre geçecektir. Bu süre içinde bas gitarı düşünürsünüz.

Not: Bazı ifadelerim kesin olmakla beraber bu işte %100 doğru %100 yanlış yoktur. Kulaklıkla miks yapan arkadaşlar olabilir misal. Söylemek istediğim şey, bazı çok bilinen kurallara uyarsanız ortaya çıkarttığınız ürünler en azından belli bir çizginin üzerinde olacaktır.
 
Anladim hocam monitore devam o zaman biraz zorlayip 1000 tl ustu bir sey almaya bakacagim. Hayatimda hic monitorden dinleme yapmadim nasil bir sey merak ettim :D
 
Geri
Üst