Syhnthesizer Öğrenimi Hakkında

A

alsyd1995

Arkadaşlar gecen haftasonu kendime Novation Mninova bir syhnt aldım sesleri çözdüm fakat çalamıyorum bu klavyeyi öğrenmem için ne yapmam lazım akor basmak gereklimi veya öğrenmek için bi kitap cd video felan varmı bildiğiniz yardımcı olursanız sevinirim
 
bende de ultranova var. klavye çalmayı o aletle öğrenmen zor olabilir zira tuşları bayağı küçük. zaten analog modelleme synth almışsın, bilmiyorum ne düşünerek aldın ama bu aletle çalacağın şeyler seni ses açısından da tatmin etmeyebilir. enstrüman sesleri alamayacaksın, çok ustaysan sadece yaklaşabilirsin :D klavye öğrenmek için en mantıklısı herhalde (5 oktav) 61 tuşlu bir casio veya yamaha org almak. içinde şarkı bankası da var.. tuşlar berbat ama... yavaş yavaş klavyeye alıştıktan sonra müzik teorisi olaylarına falan girersin :D

ikinci bir alternatif de 5 oktav bir midi klavye almak, tabi onda da sesleri bilgisayarından software ile alacaksın. onda hiç ses yoktur. müzik nota bilgin falan iyiyse internette istediğin parçaları aratıp "sheet music" bulursun.

klavye çalmayı öğrenmenin başka bir yolu var mıdır bilmiyorum. elbette oturma biçimi, elin alacağı pozisyon gibi ufak noktalar var, ama gitara kıyasla direkt olaya girmek çok daha kolay. İlk olarak notaların yerlerini öğren, sonra parmak alıştırma yap, sonra ingilzicen de iyiyse internette tonlarca şarkı dersleri var, nota nota gösteriyor.

burda esas noktamız elinde öğrenmeye yarayacak klavye var mı, mininovanın tuşları hem yetersiz hem de küçük. umarım anlatabilmişimdir. herhangi bir eğitim cd'si kullanmadığım için yardımcı olamayacağım o konuda da. fakat yine de buyrun başlangıç olarak faydalı olacaktır. hem de türkçe :
 
benim anladığım şey "klavyeyi çalamıyorum" şeklinde, ama konu başlığı farklı bir şey söylüyor. "synth" olayını da anlamadım diyorsan bayağı popüler bir kitap var. "Synthesizer Teknolojileri ve Programlama" kitabı geniş ölçüde merakını giderecektir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
arkadaşlar benim klavyeden kastım syhnt zaten :D normal klavyeden bahsetmiyorum soruyu yanlış aktardım kusura bakmayın :) demek istedfiğim syhnt calmayı nasıl öğrenicem ama yavaş yavaş çözüyorum ayrıca benim parmaklar hızlıdır gitardan dolayı elim yatkın yani baya bide Novation mininovayı pc baglıyorum hoparlörden ses vermiyor hoparlör direk syhnta baglıyınca veriyor onu nasıl halledicem bide nasıl kayıt alıcam ?? ve analog modelleme syhnt derken kötümü yani ?
 
Bilgisayar hoparlörü falan kötü olur bence, iyi bir kulaklık veya referans monitörü al özellikle kayıt falan alacaksan. Synth olayını burdan anlat anlat bitmez. Ben de bir süredir kurcalıyorum, temel şeyleri biliyorum ama şu sıralar modulationa odaklandım, çünkü iş orda farklılaşmaya başlıyor.

Pc'ye bağlıyorsun ama senin hoparlörün pc'den yapılacak bir şeyi sana verir. Bilgisayarın, o aletten girdiğin bir şeyi anlamıyorsa sesi vermez. Bir programa önce kayıt alıp dinleyebilirsin sanırım, aksi halde bir mantığı yok, direkt alete bağla hoparlörü. Analog modelleme kötü demek değil, daha avantajlı bile hatta. Kayıt olayına ben hiç girmedim daha. Adobe audition gibi bir programla olabilir belki? Yalnız synth dalgalarını bilgisayar nasıl algılıyor hiçbir fikrim yok. Daha önce denemedim. Genelde Logic programını çok duydum. Ona da bak

Dediğim kitabı al, aynı yazarın bu kayıt olayıyla ilgili başka bir kitabı daha var. Ben de kısa zamanda alacağım ikisini
 
Synthesizer, Sentez Teknikleri ve Elektronik Müzik Hakkında

Elektronik Müziğin tarihi 1800’lerin sonları – 1900’lerin başlarına dayanmaktadır. Elektronik müziğin gelişimi ile beraber synthesizerler ve teklonoji alanındaki gelişmeler, özellikle 1970'ten itibaren müziğe çok önemli ölçüde yön vermiştir. İlk altın çağınıda 1980’lerde yaşamıştır. Synthesizer elektronik müziğin ve elektronik sesler üretmedeki en temel enstrumanlarından biridir ve belkide en çok tercih edilenidir. Synthesizerlar bugün çağdaş müzik, elektronik müzik ve popüler müziklerin vaz geçilmez enstrumanıdır. Synthesizerin diğer enstrumanlardan en büyük farkları sadece tek yada birkaç renge(tınıya) sahip olmamaları ve programlama şeklinize göre çok geniş bir spectrum ve frekans aralığıda sesler üretebilmeye olanak tanımaktadır. Akustik bir seside olmadığı için ses direkt olarak bir devre içindeki sinyal jenaratoru tarafından üretilir ve ancak bir amfi ve hoparlör aracılığıyla dinelenebilinir. Sonuç olarak dört şey çok önemlidir: Dinlediğiniz odanın akustiği, hoparlörün kalitesi, sesi yaparkenki sentez tekniğiniz yani yarattığınız(programladığınız) ses tınısı(rengi) ve sesi doğru konumlardırmaya bir yardımcı konuda miks bilgisidir. İster dijital yada analog synthesizer olsun 40hz sinus'un iki ayrı alettede ürettiği şey aynıdır. Biri diğerine göre daha iyi yada kötü değildir. Öncelikli olarak synthesizeri incelediğimizde audio sinyal yolunda temel olarak osilator, mikser, filter ve vca bulunur. Bazı sistemler osc-wavefolder-vca yada osc-mixer-lpg yada osc-vca şekilde de kurulabilir. Enstrumanınız analog ise öncelikli olarak osilatörden itibaren kaç voltta yada kaç desibelde çıkış yaptığınız ve miksere kaç voltta giriş yaptığınızdan filter’a girip çıkarkenki seviyeniz bile tonunuzu ve ekolayzerinizi ciddi ölçülerde etkileyecektir. Synthesizerlerde sesin ilk oluşutuğu yer osilatördür. Çok çeşitli devreler osilatör görevi görebilir. Standart bir subtractive yada additive osiltörler haricinde, feedback yapan bir vca, filter veya bir delay modülü yada osilasyona girmiş random voltage generator, clock divider gibi kaynaklarda oscilatör olarak kullanılabilmekte ve kulağımızın duyabildiği yüksek frekanslar üretilebilmektedir.

Sentez teknikleri ise bu osilatorleri miksleyerek yada birbirlerini modüle ederek yarattığımız sesleri tanımlamanın bir yoludur. Geçmisten bugüne kadar gelmiş ortalama temel olarak 20 ve üzeri sentez tekniği bulunmaktadır. Ayrıca bunlarında haricinde bir bu kadar da advanced patch teknikleri bulunmaktadır. Sentez teknikleri yazmış olduğunuz melodi üzerinde duyumunuzu ciddi ölçüde değiştirir. Sentez teknilerini bilmek aklınızdaki sese nasıl daha doğru ve kolay gidebileceginizi bilmenizi sağlar. Duyduğunuz sesleri tarif ve ifade edebilmenizi sağlar. Bir janranın hangi sentez tekniklerinden ve onların kombinasyonundan oluştuğunu anlamanızı sağlar. Sesleri müzik içinde daha dogru konumladırmanızı sağlar. Bu teknikler (subtractive bir alet ise) yaptığınız patch’i başka bir subtractive synthesizerda (yada bu yapıya uyabilecek bir synthesizerda) çok yakın belki birebir aynı halini kurabilmenizi sağlar. Yada ayni şekilde bir davul makinasında duyduğunuz bir kick’i bir monophonic synthesizer plug-in’inde çok benzerini programlayabilirsiniz. Burada hesaplaması zor degişkenler ve envelope lerın curve’lerinin farklılıkları, envelope’nin çalişma hızları yada vca’nın açılıp kapanma hızı, curve’i, filterin kaç db ve nasıl bir curve ile frekansları kestiği, resonansının karakteri,osilatorun wavefomlarının curve'leri gibi durumlarda devreye giriyor. Tüm synthlerin birbirleri arasındaki küçük farkları ve renk farklılıklarını duyduğunuz andan itibaren zaten bütün synthleri satın almak istiyorsunuz. Elektronik müzik için müzikteki armoni kadar synthesizerler sentez teknikleri konusunda bilgili olmanızda cok önemlidir. Synthesizeri ve sentez tekniklerini "bir kompozitörsünüz ve önünüzde de bir senfoni orkestrasi var" gibi düşünebilirsiniz. Yazdığınız melodiyi nasıl bir tınıda duyacağınız ise tamamen size kalmış.
 
Geri
Üst