Yurtdışından zırt pırt alışveriş yapan biri olarak son noktayı koyayım
🙂
- Alt sınırın 150€'ya çıkarıldığı falan yok: Alt sınır hâlâ 75€. Kargo bedeli hariç 75€ ve altında olan ürünler gümrükten geçer, belki gümrükteki amcalar kutusunu açıp kurcalayabilir
(Benim 6L6WXT+ tüplerin kutusunu açmışlar mesela). Parfüm, cep telefonu, ilaç vs. olmadığı için hemen gümrükten geçer ve adresinize kadar gelir. 75€ üzerine çıktığı zaman da, Avrupa Birliği ülkelerinden geliyorsa %18, ABD ve diğer ülkelerden geliyorsa %20 gümrük vergisi biner. Bu durumda ürün gümrükte tutulur ve adresinize ihbar gelir. Zaten siz ihbar gelmesini beklemeyeceksiniz. PTT'nin web sayfasından uluslararası kargo takip numarası ile takip edeceksiniz,
"Alıcıya ihbar gönderildi, gümrükte tutuluyor" ibaresini okuduğunuzda, ertesi gün bulunduğunuz şehrin Uluslararası Kargo İşlem Merkezi'ne (İstanbul için Davutpaşa'daki köhne yere) gidip o günkü €/TL paritesine göre paşa paşa verginizi ödeyecek ve ürününüzü alacaksınız. 20 gün içinde gidip almazsanız ürünü geri gönderirler. Çok ciddi firmalar ile çalışmıyorsanız
(thomann, musician's frend, zzounds vs), rica edip faturaya daha düşük bedel yazdırabilirsiniz. Mesela ben ABD'deki Mac Daddy's Music'ten manyetik getirteceğim zaman adam sağolsun 90$ lık ürün bedelini 60$ olarak yazmış ve beni büyük bir yükten kurtarmıştı
🙂
- Üst sınır 1500€: Pedal aldığınız için bu kısmı okumasanız da olur; fakat ilgilenen diğer arkadaşlar için yazmak istedim. Aldığınız ürünlerin toplam bedeli 1500€ üzerindeyse bireysel olarak onu gümrükten içeri sokmanız mümkün değil.
- Adrese Şirket Adı Yazmayın: Kargocular, sanayi sitesi içinde adres olarak değil, şirket adı olarak daha rahat buluyor diye adres kısmına caddeli sokaklı açık adresle beraber şirket adı yazmayı da alışkanlık haline getirmiştim. Thomann'dan yaptığım daha önceki alışverişlerde sorun olmadığı halde 2x12 kabini gümrükten teslim almaya gittiğimde "Buna yasal ithalat yapacaksın, şirket adına gelmiş bu" deyip geri çevirmişlerdi. Yetmemiş, speaker kabini değil de bilgisayar kasası sanmışlardı. İkna edene kadar göbeğim çatlamıştı. Siz bu hataya düşmeyin. Doğru düzgün adres yazın.
Detaylar için:
http://www.mfa.gov.tr/gumruk-formaliteleri.tr.mfa