Noise Gate Nasıl Bağlanır

selam arkadaşlar yeni almış olduğum ve ilk defa kullanacağım boss ns-2 pedalı hangi sırada bağlamalıyım mesela drivedan önce mi sonra mı yardımlarınız için teşekkürler
 
Google'dan "Noise gate 4 cable method" diye aratırsanız çıkar. Kusura bakmayın, işyerindeki internet bağlantısı kaplumbağalar ile yarışıyor, ben bakamadım o yüzden.
 
Gitar->NS2->(send) ne kadar gürültü yapan edevat varsa diz->NS2(return)->gürültü yapmayan alet edevat varsa gain sağlamayan yani onları diz->amfi
Bu kombinasyon da çalışır genelde deneysel takılırsan bakarsın buna da ;)
 
Tuğberk bey güzel bir noktaya değinmiş. Bendede uzun zaman önce alınmış evde duran bir mxr noiseclamp mevcut. Bir türlü eng 530 a bağlayamadım. Daha doğrusu performans alamadım. Birde pedalın içerisinde bir sviç var kapağın altında tam olarak ne işe yaradığını biliyormusunuz.
 
Gate sürekli açık gelen sesi sürekli traşlıyor, suppresor ise çalmayı bıraktığımızda gelen hum ve hissi kesiyor diye biliyorum. Bilen biri doğrulasın mümkünse :) Ben de suppresor kullanıyorum NS-2
 
Tam tersi olması lazım supressordan emin değilim ama gate in amacı sinyal belli bir seviyenin altına (threshold) indiği vakit iletilen sinyali kesmektir ;)
 
Gate sürekli açık gelen sesi sürekli traşlıyor, suppresor ise çalmayı bıraktığımızda gelen hum ve hissi kesiyor diye biliyorum. Bilen biri doğrulasın mümkünse :) Ben de suppresor kullanıyorum NS-2

Tam tersi aslında :)

Gate'e giren sinyal belli bir seviyenin altındaysa eğer, sinyal gate'den öteye geçemez. Treshold parametresiyle eşik seviyesi, attack parametresiyle de gate fonksiyonunun ne kadar zamanda devreye gireceği ayarlanır.

Noise Suppressor, de ses sinyalinin içinden gürültüyü çıkarır. "Gürültü"nün tanımını yapacak becerim yok, ama farklı gürültü çeşitleri olduğunu biliyorum. Her birini yok etmek için de farklı algoritmalar veya devre tasarımları kullanılıyor. Gitar alanında bu işi iyi yapanlar meşhur ISP Decimator, Rocktron HUSH gibi cihazlar.
 
Bu is karisik gibi gozukse de aslinda basit, kufur edip silaha davranmadan once sonuna kadar bir okuyunuz, hala ikna olmazsaniz her turlu bombalarsiniz gik etmem. Uzun paragraflar yerine kisa kisa yanitlar vererek uslubumun disina cikiyorum.

1- Boss NS-2 gate mi, degil mi simdi?
Boss NS-2 bir gate, kullanma kilavuzunda bir gate oldugu acikca yaziyor zaten. Roland gate oldugunu soyluyor yani. http://lib.roland.co.jp/support/en/manuals/res/1811121/NS-2_e05.pdf

2- Roland kullanim kilavuzunda Noise Suppression ile Gate olayini acikca ayiriyor mu ?
Hayir ayirmiyor, ve bu cok sinir bozucu ama bir hikmeti yok mu derseniz bence var. Noise Suppression bir defa cok genel bir tanim.

3- Tugberk Bey iskembeden mi salliyor peki ?
Hasa, hasa ve kella. Tam tersine gurultunun tanimini yapacak bilgim yok demis ama belli ki var. Bana da dogal gelen aciklama onunkisi.

4- O zaman Roland mi salliyor ? Kaldi ki sen kimsin de Roland'i yanlis yapmak ile itham ediyorsun ?
Mesele tam olarak burada galiba. En basit haliyle gate frekansa degil genlige mudahale ediyor. Belli bir genligin altinda ise giris sinyali herhangi bir cikis almiyorsunuz.
Bir defa threshold gordunuz mu ayarlarda akliniza adam gecer top gecmez kurali gelecek. Bu neyin gecip neyin gecmeyecegine sinyalin genligine bakarak karar vermek demek, bu da NS-2 yi gate yapar. Ama NS-2 en basit haliyle bir gate degil, daha komplike bir cihaz. Yani bir cihaz hem frekansa hem genlige mudahale edebilir. Frekans kismini anlatmadan once bir soru daha sormak lazim.

3- En basit hali ile noise ne peki?
Noise'un Turkcesi gurultu demek bunda mutabikiz. Gurultu ne demek derseniz de sinyalin bilgi tasimayan parcasina gurultu denir. O vakit ancak bilginin ne oldugunu bildikten sonra gurultu tanimlanabilir. Hum gibi sebeke kaynakli gurultulerin ne oldugu bellidir, 60Hz de devamli bu sinyal varsa o sinyali yok etmek icin butun genligi oldurmeye ihtiyac yok, sadece o frekansi traslamak teorik ve pratik olarak mumkun. NS-2 gibi aletlerin icinde bu ozelligi de ayrica koyarlar. Gurultunun ne oldugu belli olduguna gore ona yonelik bir ayar dugmesine de ihtiyac yoktur. Ama her gurultu bu kadar basit degil ve bu hala aktif bir arastirma konusu. Ama cayacak degiliz, frekansa bagli bir gurultu tanimi kolayca yapilamiyorsa genlige bagli yaparsiniz.

4- Ne demek len genlige bagli gurultu tanimi, onu nasil yapacagiz ki ?
Ellerinizi tellerin ustunde basili tutarak, arkada olusan ve tel kaynakli olmayan sesleri dinleyiniz. O hisirtili sesler gurultu iste, neden? Cunku icinde muzikal degeri olan birsey yok. Gitarist icin bilgi muzikal olan seslerdir. O hisirtinin icinde Kocatepe'ye cemaat olacak kadar farkli frekans var. Bunlari teker teker bulsaniz bile, filtrelemek o kadar kolay degil, cunku sizin enstrumandan muzik olarak duyulan sesler icinde de tam o frekanslarda cikan ve atmak istemediginiz seyler olabilir. O frekanslari tamamen tiraslarsaniz tonunuz da degisir. Bu gibi durumlarda kotu frekanslari ayirmadan belirli bir seviyenin ustundeki tum sinyali gecirip , threshold altina inen sinyali de oldurmek daha basit bir cozum.

5- O vakit ideal bir gurultu karsiti pedal ne yapmali ?
Kaynagi ve frekansi bilinen gurultulere frekans yolu ile mudahale edip (Tugberk beyin noise suppression tanimi), geri kalan hersey icin de gate olarak calismali zaten cogu pedal bunu yapiyor. En son olarak da daha akillica bir cozum 2 tane threshold koymak olabilir. Yani enstrumandan ilk sesi almak icin gereken seviyenin altinda bir seviye daha belirlersiniz. Nota tinlamaya basladiktan sonra olurken aslinda gate'i acmak icin gereken seviyenin altina da inebilir boylece daha dogal bir sonumlenme olur. Bunu release ve hold'dan ayirin ama lutfen. Onlari da bir ileriki mesajda aciklayalim hatta gorsel koyalim daha guzel olsun.

6- Melih Baskan bu secimleri de alir mi ne dersin ?
Yorum yok....
 
Geri
Üst