Kafa Amfiye Kabin Tercih Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bunun için yeni bir başlık açıp, doğru bilgileri paylaşmak lazım zira bende yüksek empedans tehlike arz etmez şeklinde çok kelam ettim. Sağolsun Rohat bu konuda dikkatimizi çekti. Ne demişler hatanın neresinden dönülürse kardır ;)

Rica ederim :) Herkese faydalı olsun da...

Benim için de çok iyi oldu; zira başından beri zıt emk'den gelen ark diye ısrar ettim :) Doğrusunu da öğrenmiş olduk.
 
Son düzenleme:
Bence bilgiler onaylandıktan sonra bu başlığın en sonuna yazsak ta olur gereken malumatı. Hem nereden nereye nasıl gelindiği, hangi kanaatlerden yola çıkıldığı da belli olur, hoş olur :)
 
Bilgiler onaylandı abi zaten, sayısını hatirlamadigim kadar farklı kaynaktan kontrol ettim. Weber gibi bu konuda bilirkişi konumunda olan kurumların teknik bilgi köşelerine de gozatmayi ihmal etmedim. Aynı şekilde programcı_84 de birçok kaynak taradı ki bana yolladığı osiloskop görüntüleri var.
 
1. İlk olarak mümkün mertebe doğru empedansta kullanmak en doğrusu.
2. Yinede uyumsuz empedans kullanılacaksa iki kattan fazla fark kesinlikle olmamalı.
3. Uyumsuz empedansta eğer seçme şansı varsa amfi değerinden küçük olan daha öncelikli olarak seçilmeli. Yani amfide 4 ve 16 ohm çıkışları olduğunu ve kabinin 8 ohm olduğu durumda 16 ohm seçilmeli.(mesa 'da tam tersi)
 
Kalanını ben tamamlayayım eski mesajdan sakıncası yoksa o zaman:

Her şeyden önce bu başlığa hakkıyla cevap verecek kişinin, Celestion'dan Eminence'a, Jensen'den Weber'e dünya kadar hoparlör markası ve modeli kullanmış olması gerek. Öyle biri forumda var mıdır bilemiyorum.

Mesa 1x12 kabinin nasıl olduğunun cevabı içindeki hoparlörün markasına, modeline ve kabinin ağaç kalitesine bağlı. Çoğu Mesa 1x12 veya 2x12'de bildiğim kadarı ile Celestion Vintage 30 var ve genelde beğenilen bir hoparlör. Peki ben kullandım mı hiç? Hayır, kullananların yalancısıyım :)

Ama lambalı kafa amfiye kabin alırken dikkat edilecek bir kaç temel husus var tabii. Ne gibi?

4- Alacağın kabinin watt olarak gücü amfinden en az iki kat güçlü olsun. Yani amfin 30 watt mı? Kabinin en az 60 watt güce sahip olsun. "5 watt kafaya 200 wattlık kabin takılır mı?" Takılır. O değerler genelde kabinin, hoparlörün kaldırabileceği maksimum değerlerdir zaten.

5- Bazı hoparlörlerin üzerinde "25 watt" "30 watt" gibi ifadeler olsa da asıl güçleri bunun iki katı oluyor. Ama onlar hangi markalar ve modeller unuttum şu anda :) Araştırmak gerek cidden

6- Bazı markalar Amerikan (Jensen ve Eminence'ın bazı modelleri) bazı markalar ise İngiliz (Celestion) tarzı amfilerle özdeşleşmiştir. Tersini yapan yok mudur? Var, yukarıda dediğim gibi Mesa bazı kabinlerine çatır çatır Celestion Vintage 30 koyuyor.

Bu yazdıklarım lambalı kafalar için geçerlidir. Hayatımda solid state kafa kullanmadım ey okuyucu! Bunu bil de sonra bana beddua etme :)

Hakan
 
Başlığı görünce beklediğim, 15w amfi ye 1x12 yada 2x12 kabin olur 2x12 şöyle artısı var, markanın ağacın etkisi azdır/çoktur, celestion olsun yok messa fiyat farkına deymiyor deyiyor gibi şeylerdi. Okuduklarım Akım empedans flyback gerilimi lazer güç ünitesi filan😅 15w evh amfi kafasına şimdi 1x12 mesa kabinle 1x12 ucuz kabin ses kalite farkı ne kadar ciddi miktarda olur? Amfi arkasında 16ohm 8ohm vs yazıyor kabin kaçlıksa aynı ohm ayarına mı getiricez? 4x12 koca kabine 15w amfi kafası ses verir mi? Gerilimsiz olucaksa konu bunları sormak isterim😅 teşekkürler
 
IMG20230819234201.jpg
IMG20230820001824.jpg
Merhaba ben prs mt 15kafa amfiyi yeni aldım. Prs yi hemen altında bulunan valvester 30r amfinin hopörlerini kullanırım diye düşündüm fakat valvester hopörleri 4 Ohm Mt 15 ise resimde gördüğünüz gibi 1x16 ohm ve 1x8 ohm 2x16 ohm şeklinde. Amfiyi denemek için 1x8 ohm yazan yere bağladım, hem biraz korktum hemde merak ile cihazı çalıştırdım sorunsuz bir şekilde 5 dk bile kullanmadan kapatım. Valvester 30 r içinde celestion gold 30watt bir hopörler var. Bu şekilde kullanmamın ne gibi sakıncaları olabilir, bu arada şunu da belirteyim volüm(10/1 gibi) çok kısık kullanıyorum. hemen açıp kabinlere de baktım jojo marka bir kabin bile on binlerde geziyor. bu arada 4 sayfayı da okudum ama açıkcası anlamadım.
 
Sorunuzun kesin bir cevabı yok. Benim bildiğim kadarıyla genel kanı şu şekilde:

1. Amfinin optimum performansı için tercihen 1’e 1 tutturmanız
2. Eğer tutturamıyorsanız yine kabin ohmun amfi çıkış ohmdan yüksek olması
3. Her türlü aradaki farkın çok olmaması - 2x veya 1/2 dışına çıkılmaması
 
Geri
Üst