Fotoğrafcılık

bungula demiş ki:
Ara güler söylüyor en başta.. HEr zaman her yerde dile getiriyor bunu. Fotoğraf tarih olayıdır der Ara Güler.. SAnatta olsa olmasada sonuçta çok mühim bi şeydir der.. Fotoğrafın sanat galerilerine düşmemesinin daha iyi olacağını söyler..

Sanattır diye diretmiyorum ama yinede pek katıldığımı söyleyemiyeceğim bu adama..

Düşüncelerimi şöyle açıklamaya çalışayım...Fotoğraf bir kodlama/de-kodlama (kod çözme) işidir...Fotoğrafçı bir kare çekerken bu fotoğrafın içine enformasyon kodlar (enformasyon olarak söylemeye çalıştığım şey, objenin enformasyonu, fotoğrafçının bakış açısı, exposure kontrolu, ışık gibi bir sürü şeyi içerebilir). Fotoğrafa bakan kişi de bu kodlamayı farkında olarak ya da olmadan çözer. Bu kod ne kadar zor çözülürse fotoğraf sanata daha çok yaklaşır, ne kadar kolay çözülürse belgesel'e yaklaşır. Ara Güler'in de belgesel fotoğrafçısı olduğu göz önüne alınırsa söylediği kendi çapında doğrudur zaten.
 
Canon PowerShot A310
kirpiklere dikkat :D

49964.jpg
 
Ben de bir aralar fena heveslendim... Kursların fiyatlarında pek sorun yok ama makine acayip pahalı... Onun filmi var, flaşı bilmem nesi var... Bir sürü ıvır zıvır yani.... Bir baktım şöyle kendime, daha dedim ona sıra gelmesine çok var... Biz ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz ki daha hobilerimiz olsun.... Yazık bize ya.....
 
fotoğraf sanattır!!elbette!!... bunu sormak bile bence sacma...ama ince bir çizgi varki bu çizgiyi terazilendirmek gerekir ...sen dümdüz bir duvarı bile öğle bir çekersinki (işte bu çekimdede senin yorumun vardır) o duvarın fotosu sanatlaşır...yoksa düğünlerde çekilen fotolarda sanat olurdu...birde tabiki fotoğraf sanatçılığının anlattığım kadar basit olmadığı bellidir benimde bunu anlatmama gerek yok okadar basitleşemem saygısızlık yapamam ama belli başlı ozamanın yeri zamanı vede çekilen nesnenin veyahut neyse çekilen varlığın konumu çok önemlidir...sizin bakışınız fotoğrafı yaşanır hale getirir..3 boyutlu hale getirir...işin birde ışık vs gibi teknik yönleri var tabi...çok istiyorum aslında fotoğraf çekmeyi ama bir türlü ipin ucunu yakalayamıyorum yakalasamda kendim bırakıyorum üşengecim galiba...çünkü fotoğraf çekmek çok ama çok zaman alan bir sanattır...uygun pozisyonu yakalamak baya bir vakit öldürür...ben yakalasam yakalasam foto makinesiyle paso hanım kıjlarımızın firirkiklerini yakalarım :twisted: bak o sanat değil başlı başına benim gibi bir sapığın arşivine malzemedir :twisted:
 
bi iş arkadaşım üniversite yıllarında başlamış fotoğrafçılığa.arkadaşlarıyla doğu ekspresine binerlermiş,her durakta inip çadır kurup oralarda fotoğraf çekerlermiş.kıbrıslı bu arkadaş,kıbrısta birçok fotoğraf sergisi açıyo,burda da yarışmalara katılıp derecelere giriyo..
internetten takip ettiğine göre de canon'un yeni bir objektifi çıkmış ve bunlardan da sayılı üretilmiş.sahip olmak isteyenler aylar önceden sıraya girmiş ve de şu zamanın en pahalı ve özellikleri en fazla olan cihazıymış..
adam bu haberi aldığı gün aşık olmuş gibiydi :) birikmiş bi miktar parası olduğunu,bu parayı da ona yatırırsa annesinin ve sevgilisinin onu öldürüceğini söyledi bana :)
ayrıca geçenlerde bi arkadaşını gördüğünü,işi gücü herşeyi bırakıp ülke ülke gezip fotoğraf çektiğini duymuş.bana anlatırken adamın gözleri dolmuştu nerdeyse..
bu arkadaş için fotoğrafçılık,sanattan çok daha öte birşey haline gelmiş..
 
profesyonel bir fotoğrafçı olarak şimdiden başlayacak arakadaşları uyarıyorum pahalı bir sanat dalıdır fotoğrafçılık..:) Ama hepsine değer özellikle dijital değilde manual makine alsınlar ve kendi fotolarını kendileri bassınlar zaten karanlık odada kağıdın üzerinde oluşan ilk görüntüden sonra bu sanat dalını bırakamayacaklar..:)
 
Fotoğraf sanattır ama sadece resim çekmis olmak için denklanşore basmak değil elbette

Işık açısını, odaklamayı, pozlamayı vs. kendi ayarlayıp manzarayı gözunde fotograf karesi olarak canlandırabilen
ve bu karenin anlamını okuyabilen kişiler için zaten varolanı çekiyor vs diyemeyiz
Bunları yapan herkes Fotoğraf sanatcısıda değildir elbette ama en azından sanatın bi ucundan tutmuş demektir

Zaten var olani çekenler Tam otomatik basit makinelerle öylesine hatıra fotoğrafı vs. çekenlerdir

Ve şunuda unutmayalım arkadaşlar Fotoğrafçılığın birde studyo aşaması var
 
fotograf ki bence, 3 boyutlu bir evreni 2 boyutta göstermek; dünyanın en zevkli ve zor işlerindendir. zira bir fotoraf milyon tane farklı şekilde çekilebilir ve -sanat olmasına geliyoruz- yapılan seçim işe sanat potansiyeli katar işe.

teknolojinin gelişmesiyle fotoraf üzerine manüplasyon imkanı hat safhaya çıkmıştır, bu da fotografın doğurduğu sanatları (fotogram gibi) çoğaltır.. güzel şeylerdir bunlar.
 
kankalarım foto işinde biraz ön adım atmışlar...geçenlerde benim salak gibi gitmediğim bir gezide bence çok güzel fotolar çekmişler..diğeceğim şudurki bana fotoğrafçılık hakkında bilgi verecek birisi varmı buradan ne biliğim makina olarak ne almalıyım en azından??
 
Rage_Against_The_Machine fotoğraf süper eheh.Ölen kuşum çok benziyordu fotoğraftakine.Bu arada makine ayrıntıları çok iyi yakalamış ya.Harika :)
 
bu fotoğrafta çok hoş.Beyaz,mavi,mor,kırmızı turuncu ışıklar ilginç bir görüntü oluşturmuş.Bu şekilde görüntü yakalayabilmek için fotoğraf makinesinde filtre kullanıyor musun?Yada ışık ve renk ayarını yapmak zor mu?Merak ettim..Çok anlamam bu işten ama..Bir de burası zeytinburnu'da kalırken kaldığım yerin karşısındaki tren istasyonuna benziyor.Sen çaktırmadan beni izleyip hayatımı mı fotoğraflıyorsun :D
 
adysus demiş ki:
bu fotoğrafta çok hoş.Beyaz,mavi,mor,kırmızı turuncu ışıklar ilginç bir görüntü oluşturmuş.Bu şekilde görüntü yakalayabilmek için fotoğraf makinesinde filtre kullanıyor musun?Yada ışık ve renk ayarını yapmak zor mu?Merak ettim..Çok anlamam bu işten ama..Bir de burası zeytinburnu'da kalırken kaldığım yerin karşısındaki tren istasyonuna benziyor.Sen çaktırmadan beni izleyip hayatımı mı fotoğraflıyorsun :D

filtre yok tamamen doğal renkler :) ışık renk ayarını yapmak pek zor değil ya zaten makine dijital olduğu için bana pek iş düşmüyo anca bazen flarosanlı ortamda veya gece çekimlerine göre ayarlar yapıyorum iso değerleri falan değişiyor işte o kadar, tren istasyonuna benzediği doğru ama değil burası hürriyet gazetesi nin arka kısmı :)
 
Geri
Üst