Solak Olduğu Halde Sağ El Ile Çalmak.

Arkadaşlar merhaba.Aranızda bu durumda olanlar vardır illaki.Acaba bu duruma alışma süreciniz nasıl oldu?yada alışabildinizmi?ilk gitarımı aldığımda müzikmarket'teki bayan kendimi sağ ile çalmaya alıştırmamın ilerisi için daha iyi olacağını söylemişti.Malum her gitarın solak modeli bulunmuyor.Ne düşünüyorsunuz?
 
Bunu daha once de tartismistik sanirim ama tekrarin zarari yok. Ben solak oldugum halde saglak olarak ogrendim ve hic bir dezavantajini gormedim. Benim icin mantikli olan da klavyede gezinen elin daha maharetli olmasi zaten. O vakit aslinda solaklarin saglak olarak calmasi tercih sebebi bile sayilabilir.
 
Farkedeceğini hiç sanmıyorum. Solak olsa idim sağ ile çalmaya zorlardım kendimi. Düşünsene x dükkanına gittin gitar bakıyosun, çok istediğin model var ama solağı yok. Tersten tadına bakmak zorundasın. Ya da ne bileyim bi kızı seviyosun, sahilde çalıyosunuz gitarı sana uzatıyolar tam karizma yapma fırsatı gelmiş senin solaklığın tutmuş. Ya da ne bileyim çok sevdiğin gitar 2. elde çok çok uygun fiyatta buldun, ama o da ne gitar sağ elle çalanlar için. Örnekler arttırılabilir.
 
solagım ve sag çalışyorum ilk başladıgımda gitarı 2 türlüde tutmamı söylediler bir fark olup olmadıgını sordu hoca sonrada sag çalmaya devam :D
 
Solağım sağlak çalıyorum. Keşke solak başlasaydım diyorum..
Kendi deneyimlerimden yola çıkarak fikirlerimi yazıyorum.
Sağlak başlamam ve devam etmemdeki en büyük etken, solak gitarlarda çeşitliliğin olmaması ve 1998-1999 yıllarından bahsediyorum. O zamanlar gitarla ilgilenen arkadaşlar bilirler, solak hak getire sağlaktada o kadar çesit yoktu, en azından uygun fiyatlı yoktu. Bu günlere bu hallere geleceğimizi kestiremedim o zamanlar haliyle.
Gitar icrasında pena eli önemlidir. Klavye eli çabuk zamanda her türlü oturtulabilir, hızlandırılabilir. Ama pena eli değer, dinamik, his gibi uygulamalarda baş rolü oynadığı ve "temiz çalmak" deyimini sağlayan baş unsur olduğundan önemlidir ve herkesin sabredemediği zaman unsurunun derinlemesine etki ettiği bölgedir. Solak veya sağlak birinde, bahsi geçen el diğerinden daha kontrollü ve güçlüdür haliyle. Bu durumda solak biri, o eli daha güçlü olduğundan zor ve daha fazla kontrol isteyen pena eli misyonunu sol eline vermelidir bence.
Aynı zamanda "tuşenin iyi olması" iki elin senkronizasyonu sonucu olayıdır pek tabi.
Bu da fikrimi çürütmek için farkli bir çerçeve, hepsi için denemez tabi, ama genelinde solak insanlar zeki ve yeteneklidirler. Bu da olayın üstesinden gelinebileceği anlamına gelebilir, mit inançla.
Solak kardeşliği, biz sağlak başlayarak ve çok şey kaçırarak, zeka ve yeteneklerimizden ödün vererek insanlarımıza ihanet ettik, damgalandık, aman Allahım ne yaptık biz:p
 
Son düzenleme:
Bir zaman sonra alışmak zor olur.Ama daha başlardaysan sorun olmaz herhalde.Ben solak başladım solak gidiyorum.Şu gitarı da deneyeyim bu gitarı da deneyeyim gibi bir durumum olmadığı için :) 2 tane solak gitar alırsın üst düzey.Biri single diğeri humbucker.Oldu bitti :)
 
Bende solağım ama sağ çalıyorum. Beynin neye daha rahat hükmediyorsa öyle git. Kendini kasma sağ sol diye. :) Ben öyle rahat etmiştim öyle başlamaıştım.
Ancak hiçbir zaman hızlı gitar çalamam. Pek de denemedim. Senkronizasyon bozukluğu varmı evet var. Çözmek içinde çok çaba sarfettiğim söylenemez. Zaten çok başarılı gitar çaldığımda söylenemez.

Ne yaptım ben. Atın beni denizlereee :)
 
Ben de solağım ve sağ gitar çalıyorum. Baştan öyle alıştım, solak gitar olduğunu bilmiyordum çünkü. Keşke dediğim zamanlar oluyor. zira istediğim seviyeye bir türlü gelemedim. Sağ el bazen kütük gibi kalıyor.
 
Kiko Loureiro ismine aşina mısınız bilmiyorum. Ama bence yaşayan en teknik gitaristlerden biri; Guthrie Govan'ın prog metal ve latin caz-fusion çalan Brezilyalı versiyonunu düşünün:) Eleman da solak ve sağ ile çalıyor. Bunu öğrendiğimden beri solakların sağlak gibi çalmasının bir avantajı olabileceğinden şüphe etmeye başladım:) Kiko'nun her iki el hakimiyeti de inanılmaz. 8 parmak tap filan çaldığı pasajlar da var, ama asıl pena (yani sağ el) hakimiyeti dehşet verici. Son derece yumuşak ve rahat tel geçişleri var adamın, bu kadar relaks olmuş bir sağ el tekniği görmedim açıkçası. Tabii avantajlı olup olmaması için biraz şaka kısmı, ama Kiko'yu dinlemek bu durumun bir engel olamayacağını düşündürtüyor.
 
Ben solağım. Gitarı kendi kendime öğrendim ve 2 sene kadar solak olarak çaldım. Daha sonra sağ gitar çalmaya başladım, çalıştım, şuan sağ olarak çalıyorum. Hala solak gitar ve normal gitar arasında herhangi bir tavsiye veremiyorum. Bilimsel boyutu ile ilgilendim, internet üzerinden araştırdım ama malesef tek bir görüş üzerine uzlaşılmış değil.
 
Ben de solağım ve sağ elimle çalıyorum.

Bu olay çok derin bir tartışma bana göre. Bunun sonu şu anda bildiğimiz formatıyla gitarı kim keşfettiyse veya yaygın hale getirdiyse onun neden sol eli klavye tarafı için seçtiğine kadar gider. Belki en başta yapılan tercih de doğru değildi.

Kendi görüşüm herhangi bir şekilde çalmanın çok da fazla fark etmeyeceği yönünde. Gitarı ilerletmekle ilgili sıkıntılarınız varsa, ilk olarak bunun diğer sebeplerini araştırıp sonrasında sol veya sağ elle gitar çalmak konusuna gelmelisiniz bence.
 
Ben de solağım ve sağ elimle çalıyorum.

Bu olay çok derin bir tartışma bana göre. Bunun sonu şu anda bildiğimiz formatıyla gitarı kim keşfettiyse veya yaygın hale getirdiyse onun neden sol eli klavye tarafı için seçtiğine kadar gider. Belki en başta yapılan tercih de doğru değildi.

Kendi görüşüm herhangi bir şekilde çalmanın çok da fazla fark etmeyeceği yönünde. Gitarı ilerletmekle ilgili sıkıntılarınız varsa, ilk olarak bunun diğer sebeplerini araştırıp sonrasında sol veya sağ elle gitar çalmak konusuna gelmelisiniz bence.
Bu adam da solak olup sağ elle çalıyorsa demek ki en azından bir şey kaybettirmiyordur :D Yeterli çalışmayla insanüstü çalabilirsiniz demektir :astronaut: (Zaten duymuştum solak olup sağ elle çaldığını Bilgehan' dan, o gün çocukluğuma lanet etmiştim ben niye solak gitar çalmaya başlamadım diye :D )
 
Bir solak olarak konuya bende ilave bir yorum yapayim. Yil 1995 birakin solak gitari, mugla gibi bir sehirde gitar bulmak bile mucizeyken sol el, sag el dusunme sansi olmuyor du insanin. Hele ki hele ozamanlar internet bir lux ve 2. El gitar diye bir kavram yok. Hayatin bizleri surukledigi sekilde mecburen sag gitar calmak zorunda kalmis birkac arkadastan biriyim. Ama hic pisman degilim gerek klavye hakimiyeti ve gerekse bir ortamda gitar var, ve canin gitar calmak istediginde o gitar mutlaka sag dir ve ben bundan faydalanabiliyorsam ne mutlu bana
 
Birçok kişi "... Ben de solağım ama sağ el çalıyorum" veya "zorladım, oldu" falan demiş.

Ben solağım, solak çalıyorum. Sağ için kendimi de zorlamıyorum. Ömrümün sonuna kadar da solak çalacağım. "Ya bir model beğendin, baktın solağı yok" falan geçin bunları :D Ben do-re'ye gidiyorum, Schecter solak modelleri deniyorum, birini beğeniyorum -çünkü estetiğe önem vermiyorum- "Bunu sarar mısın abicim, alıyorum" deyip çıkıyorum :)

Beni çalarken görenlerden bazıları "Aaa ters tutuyorsun" diyorlar. Çok hiddetleniyorum. "Hassktirin lan ordan, siz ters tutuyorsunuz" diyorum :D Zira bendeki mantalite, kuvvetli olan elin klavye işini kotarması yönünde.

Hem solak olmak bir farktır, ayrıcalıktır. Niye belli bir standardizasyona uymaya çalışıyorsunuz ki :D
 
Eğer solak birisi sağ olarak başlarsa zaten sanat ve müzikte başrol oynayan sağ lobunu öldürmüş oluyor. Ve pedagoglar da kesinlikle solak cocukların ellerinin değiştirilmeye zorlanmaması gerektiğini söylüyorlar, yani solağım ama sağ alıştım diyen arkadaşlar solak gitar bulamamak yüzünden kaderinizle oynamış olabilirsiniz :)
 
Ne yalan soyleyeyim ben buna katilmiyorum. Solaklarin genel olarak el sanatlari ve genel olarak sanata dogustan yetenekli olmalari bir gercek. Sahsen resim ve heykele cok zaman ayiramamamis olmama ragmen yetenegimden hicbirsey kaybetmeden yine sol elimle harika isler cikarabiliyorum ;)
 
brain.jpg
 
Geri
Üst