Anlaog Setup Yapma Çabam Yorumlarınızı Esirgemeyin

Hangisini yapmalıyım?


  • Toplam oy veren
    39
  • Anket kapandı .
bence en iyisi hiç acele etmemek araştırarak almak. Bir hevesle almış olduğum pedalları hiç sevemedim, ama haftalarca almayı planladığım yatıp kalkıp onu düşündüğüm saatlerce internetten araştırma yapıp yorumlarını okuduğum ve en sonunda denemeye gidip aldığım pedalları çok sevdim, hep bayıldım. Bol bol demolar izle, gerçekten ihtiyacın olduğuna karar kılmadan hiçbir pedalı alma. Her pedalı nerede nasıl kullanıcağına karar ver öyle al. Ve pahalı pedal iyi pedal değildir, hele ülkemizde hiç değildir. Ucuz modelleri çok ucuz kesin dandiktir diyerek geçme şans tanı. Elin lehim tutuyorsa geliştirmeye açık pedalları almaya çalış.
 
Boss ve BBE tavsiye ederim. Boss'a burun kıvrılır, ondan sonra herkes paşa paşa Boss'un değerini anlar Boss'a döner. Her pedalı alınmaz ama çoğu çok iyi işi görür. EHX'in kalite kontrol sorunu var, 220 dolarlık aleti birkaç kullanımdan sonra kendi kendine bozuldu. Joyo ve Mooer'a güvenip sahneye çıkmak bence hata ama öğrenmek adına alınabilir çünkü epey ucuz. Marshall çok iyi tasarımlı pedallar yaptı fakat yine kalite kontrol sorunları var benim de deneyimlediğim.

Tavsiyem çok sevdiğin bir hobi değilse analog pedalboard kurmayı boşver. Gereksiz bir obsesyona dönüyor; çok para, zaman, al-sat, ağırlığıydı, ara kablosuydu, yok güç kaynağıydı... Zoom G5 al tekrar, gerisini unut ve gitarını geliştirmeye bak. Çok istersen ara ara ilginç analog pedallar alıp satarsın zevkine. Ama artık dijital emülasyon çok ilerledi, bence çoğu amaç için rahatlıkla dijitale yaslanabilirsin.

Pedal dünyasında bir iki yıl çok yoğun araştırma yaptıktan sonra çoğu çok baba gitarıstın 3-5 pedalla takıldığını sıkça gördüm. Gerçekten çok efekt-bazlı bir müzik yapmıyorsan (ne bileyim, ambient gitar gibi) olay pedallarda değil. En sevdiğim örnekleri Tom Morello ve Bill Frisell. Suyunu çıkarmayacağına güveniyorsan onlar gibi 3-5 sağlam pedalla bir board kurabilirsin. Yoksa boşver. Kendi açımdan yazdım, görüşler farklı olacak, herkesin deneyimi ve amaçları farklı. Bu ışıkta değerlendirirsin.
 
Joyo ve Mooer'a güvenip sahneye çıkmak bence hata ama öğrenmek adına alınabilir çünkü epey ucuz...
...Kendi açımdan yazdım, görüşler farklı olacak, herkesin deneyimi ve amaçları farklı. Bu ışıkta değerlendirirsin.


Eagles'ın gitaristi Steuart Smith'in pedalboard resmini paylaşmıştı Dunlop. Burada 2 tane mooer kullanıyor. Biri electric mistress klonu ki çok seviliyor internetteki yorumcular tarafından :D. Diğeri oktav pedalı sanırsam. Artık çin kaliteli ürünler üretmeye başladı, gelecekte zamanın Japonyası olacak. Gerçi Mooerda kaliteli ürünler üretiyor olabilir Behringer, Modtone, Joyo vs ye kıyasla
 
Selam dostum, bu işler gitaristliğin nasıl gelişiyorsa onunla beraber gelişir. Okursun, öğrenirsin, uygularsın, zarara da girersin ama sonuçta bir yere varıp kurduğun setup'a bir anlam verebilirsin. Ben de işe processor ile başladım, çalındı sonra analog devam ettim. Baktım dip ses var, tonlar tam istedğim gibi değil, kullanış hoşuma gitmedi hepsini değiştirdim ve genişlettim board'umu. Güzel demişler, denemek çok önemli, al ve dene hocam, bütçeni yazmadığın için de bişey diyemiyorum ama sonuçta kelepir aletler alırsın forumlardan. Ayrıca JOJO falan gibi markalardan pedal alacağına MS Pozitron gibi el yapımı olanları dene, bir çok üst düzey pedalın klonlanmışları var onlarda, ayrıca isteğine göre de şeyler yapıyorlar. Örnek vermek gerekirse ben 11 tane pedalımı besleyecek özel bir enerji kaynağı yaptırdım, fişi takıp açma düğmesine basıyorum sadece. Pedallardan ne beklediğin önemli, kullanımdan ne beklediğin önemli. Bana yalnızca bir delay tonu yetmiyordu, devamlı şarkı arasında da ayarlamak olmayacağı için 3 tane ayrı ton kaydedebileceğim bir pedal aldım, drive da aynı şekilde, birbirinden farklı drive tonlarını seviyorum o yüzden 18 tane ton kaydedebileceğim bir cihaz aldım. Sen de bunları düşün, sonra kesinlikle youtube'dan pedalların tanıtım videolarını izle, çok faydası oluyor. Dinlediğin şarkılardaki tonlara bak, bunları nasıl almışlar araştır. Youtube ve başka sitelerde ünlü gitaristlerin pedallarını tanıtıyorlar; () İstediğin setup'a ulaşmak için planlı şekilde çalışıyorsun. En son ulaştığın seviyede kablo, pedal, amfi, güç kaynağı, manyetik vs hepsinin nasıl etki ettiğini öğreniyorsun. Elektro gitaristlerin işi bu yüzden daha zor ama diğerlerinden farkını daha bariz belli etme şansın var tonlarınla.
Gitar olarak bence ibanez, jackson'dan ziyade fender meksika, Squier gibi strat tarzı H-S-S manyetik dizilimli bir gitar tercih et.
Amfi olarak da tüplü olmasını ön plana koy ama programa çıkmayıp da uzun bir süre (birkaç yıl) sadece evde veya arkadaşlarınla takılmak niyetindeysen bu masrafa girmene gerek yok, 15-20 watt transistörlü bir amfi yeter. Bu parayı pedallara harca ki öğrenmeye de şimdiden başla. Yok tüplü diyorsan Fender Blues Junior ayarında Boston Superblues diye bir amfi var, marka olayını boşver, ben Fender de kullandım, dediğin boston çok kelepir ve güzel bir amfi, araştır.
Kolay gelsin, bu forumda zaten sana yardımcı olmaya gönülüü bir sürü insan bulursun :)
 
Basit bir gözlem işini biraz daha kolaylaştırır belki ; aşağı yukarı tüm setuplarda en az bir boss, line6 ve mxr hatta ibanez marka pedal var ve bu en azından marka karmaşasını yarı yarıya indirebilir.
 
Ayrıca pedallara bakarken kullandığın gitar örneğin telecaster Youtube da ararken mxr gt od telecaster diye arat senin gitarında nasıl ses çıkıyor öyle bak birde ev kayıtları dinle daha çok şirket tanıtımları pedalları rüya gibi gösteriyor ;)
 
Çok bilimsel ve aşırı nesnel çalışmalar sonunda elde ettiğim, ekipman-ilgi grafiğim.
Ekipman ilgi eğrisi.jpg
 
Olay zaten pedalın üst sınırlarını görmek değil mi?
Biraz daha iyimser yaklaşmaya çalıştım üst sınırlarını görmek tabikide hoş bişey ama realist olmak istedim :) ikisini de izlemekte fayda var ama ev kayıtları insanı biraz daha mutlu ediyor aldığın pedalı kendi amfinde deneyince vay be dinlediğimden daha iyiymiş deyip paranı çöpe atmamışsın hissi verip bir nebzede olsa nirvanaya ulaşıyosun :D
 
Mooer'ı ben aslında seviyorum, görüntü, ufak olması, iyi klonlaması, vs. Ancak yabancı forumları çok takip ettim ve ne kadar tonundan epey memnun olsalar da abuk subuk bozukluklar olanları duydum. Bir örnek vereyim: Vardır mutlaka ama Boss Mooer'dan kat kat fazla pedal satmasına rağmen hiçbir yerde "Boss pedal aldım, 1 hafta sonra yandı" veya "ses kalitesinde dijitale benzeyen garip artifact'ler var" veya "içinden duman çıkmaya başladı" ya da "jak takılan yeri gevşedi" diye bir şey BİR KERE BİLE DUYMADIM. Mooer ve Joyo için bunların hepsini duydum. O yüzden ben temkinli yaklaşırım ama dediğim gibi fiyatı itibarıyle keşfetmek için alınır.
 

Eagles'ın gitaristi Steuart Smith'in pedalboard resmini paylaşmıştı Dunlop. Burada 2 tane mooer kullanıyor. Biri electric mistress klonu ki çok seviliyor internetteki yorumcular tarafından :D. Diğeri oktav pedalı sanırsam. Artık çin kaliteli ürünler üretmeye başladı, gelecekte zamanın Japonyası olacak. Gerçi Mooerda kaliteli ürünler üretiyor olabilir Behringer, Modtone, Joyo vs ye kıyasla

Tc electronic flashback delay kullanıyor :)) çok sağlam bir pedal çok memnunum bende
 
Merhaba dostum öncelikle ne istedigine karar ver çalmak istediğin önemli tabi başlı markalar pedalları var Line 6-Boss gibi şimdi arkadaş bahsetmiş ts9 diye çok tatlı bir pedal benimde çok hoşuma gider ama senin gidicekmi denemelisin tek tek bak kurcala sor bu ne diye internetde izledigin videolara aldanma amfide çok önemli olucaktır bir nebzede yardımcı olduysam ne mutlu :)
 
Geri
Üst