Flat Akort Ayarı Ve Tremolo Hakkında Yardım

Arkadaşlar herkese merhaba,
Gitara yeni başladım. Bir problemim var, sizlerle paylaşmak istedim. Bilgi sahibi olanlar bigilerini paylaşabilirlerse çok sevinirim. Stratocaster bir gitarım var. Tuner ile akort ettiğimde sürekli olarak tellerin akortları bozuluyor. Şöyle ki; 6. teli akortladıktan sonra 5. teli akortluyorum fakat gerilmeden dolayı tremolo öne doğru geldiği için 6. telin de akordu kaçıyor. Yani bir türlü tüm telleri stabil bir şekilde akortlayamıyorum.
Sorunun tremolonun öne doğru gelmesin kaynaklandığını gördüm. Şu an tremoloyu tutan üç adet yay var. Fazladan yay takmayı düşünüyordum fakat sadece üç yay için yuva olduğunu gördüm. Tremoloyu gövdeye tutturan vidaları sıkmayı düşünüyorum. Böylece yaylar daha fazla gerilir ve tremolo bloğunu sabitler diye umut ediyorum. Ayrıca gövde ile tremolo bloğunun arasına bloğun hareketini engellemek için silikon veya lastik tarzı yumuşak bir meteryal koymayı düşünüyorum (Şu an için tremolonun işlevini kullanmayacağım, sabit köprü gibi olsun istiyorum). Sizce bunlar çözüm olur mu?
Bunların dışında, şimdilik gitarı şu şekilde akortluyorum; tuner'de iki adet bemol işareti mevcut. Böyle olduğunda teller daha az gerildiğinden teller sorunsuz olarak akortlanıyor ve neredeyse bir hafta hiç bozulmadan kalıyor. Ancak biraz araştırdım, bu yönteme flat akortlama deniyormuş galiba ve teller E-A-D-G-B-E olması gerekirken D-G-C-F-A-D oluyormuş. Acaba bu akort sisteminde de aynı notalar mı var yoksa notaların yerleri değişiyor mu? Şu anda klavyedeki notaları öğrenmeye çalışıyorum da, sesleri yanlış öğrenmekten çekiniyorum.
Biraz uzunca bir ileti oldu, kusura bakmayın. Umarım sorunu anlatabilmişimdir. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla..
 
Bahsettikleriniz floyd rose için normal, olabildiği kadar çok defa akort edip, sistemi kilitlemeniz gerekli. Diğer bahsettiklerinizde hatalar mevcut, öncelikle daha çok yay takmanız, zaten floyd rose'de ekstra direnç oluşturacaktır. Her eklenen yay, oluşan kuvveti eşit miktarda yayın kendi direnci karşılığında bölüştürür, yani seri davranır. Siz bir de ekstradan vidayı sıkarsanız, floyd rose iyice gövdeye yapışacaktır. Duruma göre tam tersine vidaları gevşetmeniz gerekebilir. Açıkçası ben floyd roseların sabitlenmesi taraftarı değilim çok, zaten bu sistemlerde amaç kilitlendikten sonra bol bol tremolonun kullanılması ama çok rahatsızsanız, direkt sistemi kilitleyen yaylar mevcut ya da ucuzundan tahta blok çözümleri mevcut. Ararsanız forumda uygulamaları vardır.

Diğer flat konusuyla bahsettiklerinizin yanlış. Sanırım okuduklarınızı ya da izlediğinizi yanlış anlamanızdan kaynaklanmış, zaten flat olunca E-->D'e olmaz, flat demek, bemol demektir, yani E-->Eb'e düşer.

Bahsettiğiniz durum, üstteki bahsettiğim kendinden kilitli-yaylı sistemlerde mevcut, öyle ki ayarı gevşetince sistem drop oluyor, ayrıntıları yine kullanan arkadaşlar daha net cevaplayacaktır ama kabaca dediğim gibi.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Teşekkür ederim yanıtınız için. Gitarda Vintage Tromolo var, Floyd Rose değil, onu belirtmeyi unutmuşum.
Flat akort konusunda yanılıyor olabilirim. Tuner'daki bahsettiğim bemol işaretleri şu şekilde:
IMAG0240.jpg

Flat/A4 tuşunu kullanarak bemol işaretlerini tümden kaldırabiliyorum veya bir tane bemol işareti bırakabiliyorum. Gitarı iki bemol işareti varken akortlayıp, bemol işaretleri yokken kontrol ettiğimde D-G-C-F-A-D 'ye akortlanmış görünüyor.

Saygılarımla..
 
Tremolo mu? Çok ilginç yalnız, akortta problem olmaması gerekiyor. Gitar neydi?

Elinizdeki tunerı tanımıyorum ama dediğiniz normal bir durum. "bb" olunca, 2 yarım nota geri gidip "D" oluyordur. Sizin "b"leri komple kaldırıp öyle akort etmeniz gerekiyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Tekrar merhaba,

Tremolo mu? Çok ilginç yalnız, akortta problem olmaması gerekiyor. Gitar neydi?

Elinizdeki tunerı tanımıyorum ama dediğiniz normal bir durum. "bb" olunca, 2 yarım nota geri gidip "D" oluyordur. Sizin "b"leri komple kaldırıp öyle akort etmeniz gerekiyor.
Gitar Squier Bullet Stratocaster. "b"leri komple kaldırdığımda teller fazla gerildiği için tremolo bloğu sanki kol ile baskı uygulanıyormuş gibi öne doğru geliyor. Her teli sıktığımda blok daha da öne geldiğinden diğer tellerin de akortları kaçıyor.

Kaç numara tel kullanıyorsunuz. Yaylarda sıkıntı yok ise üç yay 09 telde sorun yaratmaması gerekir.
09 tel kullanıyorum, yayların performansını kontrol etmedim ama çok sıkıntı yokmuş gibi duruyor, yani paslanma felan yok üzerlerinde.

Şimdi normal akortladığımızda 6. Tel boş Mi, 6.Tel 1. perde Fa, 6.Tel 3. perde Sol notalarına karşılık geliyor ya, ben iki bemol işareti de varken akortlasam (D-G-C-F-A-D) yine aynı tel ve perdeler aynı notalara mı karşılık gelir yoksa notalar değişir mi. Yani 6. Tel boş Re notası mı olur?

Saygılarımla..
 
bb varken D'e denk gelir. bb 2 adet bemol anlamına geliyor. Üstte de açıkladım.

Aslında bunu, bu şekilde baştan yazsanız daha kolay olurdu çünkü endişe edilecek birşey yok. Blok öne geliyorsa, önceki kullanılan teller çok inceymiş, fakat siz sonradan daha kalın bir tel takmışsınız, blok o sebeple daha çok gerilime maruz kalmış. Arkadan bir miktar vidalarını sıkmanız yeterli olacaktır.

Akort tutmaması gibi bir durum olamaz, tekrar tekrar deneyin, gerekirse telleri D'e göre akortlayın, sonra arkadan blok vidalarını sıkıştırın, sonra da akortu kontrol edin, yine E'e göre akortlayın. Tremolo gövdeye tam paralel olana kadar bu rutini devam ettirin.
 
Bir ton pes akort etmiş oluyorsunuz gitarı. Srv 013 tel kullanıp yarım ses pes akort ederdi. Gitarınızın yayların olduğu bölümün fotoğrafını yayınlarsanız belki faydamız dokunabilir. Diğet soru için standart akort sisteminde kalın mi telinde 5. Perde la notası iken sizde 7. Perde la notasına denk gelir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Teşekkürler yardımlarınız için, üzerindeki telleri yeni değiştirmiştim heralde ondan kaynaklandı. Yeni tellere göre ayarını yapacağım. Saygılarımla..
 
Geri
Üst