Blackstar Ht Metal

Başlık 2015te kalmış, Blackstar ht metal serisi ile ilgili görüş ve önerileri almak adına yeniden canlandırmak istedim.
Bu amfiden maksimum performansı almak için hangi pedallar ile desteklenebilir, ayarlar için farklı öneriler var mıdır? Hangi kabinlerle anlaşır hangi kabinleri sevmez? Bu tarz bilgileri bu başlıkta toparlayabiliriz bence.

Ben ht metal 5 kafa modelini mesa rectifier 1x12 V30'lu kabin ile kullanıyorum. Sesi çeyrekten fazla açarsam çok yüksek geliyor ev için. Gece amfinin normal ses verebildiği minimum seviyede kullanabiliyorum.

Ses karakteri olarak beklediğimden daha parlak bir amfi. Gain beklendiği gibi yüksek, sonlara dayasanız da üzmüyor, kaliteyi düşürmüyor. Gain yükseldikçe biraz daha mid karakter artıyor özellikle ses yüksekse. Düşük gainlerde daha çıtır çıtır vintage bir karakter var. Düşük gainden kastım crunch değil bu arada, saat 9-10 civarları. Hemen sature oluyor zaten, amfi öyle hafif crunch tonları için tasarlanmamış, drive karakteri yüksek. Bu arada iki farklı gitar ile denedim. Birinde daya parlak vintage tarafta iken diğerinde daha mid dolgun modern agresif bir çizgi çizdi. Gitar, manyetik önemli o bakımdan. Amfiye kimisi modern mid karakterli diyor kimi vintage. Onun nedeni farklı manyetik ve gitarlar, onu anlamış bulundum.

Diğer bir konu Blackstar ht 5 ve ht metal arasındaki farklar. Bu konuda @goldenageofturks arkadaşımız her ikisini de kullandığı için daha iyi yorum yapabilir. Benim elimde bu amfiyi almadan sahip olduğum blackstar distx lambalı pedal vardı, onunla kıyasladım. Bu pedalda ht 5 preamp kullanıldığı söyleniyor. Eğer doğruysa ht 5 ve ht metal'in alakası yok. Kıyaslamayı daha parlak tonlu gitarım ile yaptım, onu belirteyim önce. Şöyle ki benim pedaldaki preamp ht metal 5 amfime göre oldukça mid karakterli, daha boğuk, gain olarak da düşük. Gain saat 11'i geçince ton bozuluyor, biraz havada kalıyor. Gain karakter bakımından da farklı. Daha yuvarlak pedaldaki. Amfi daha köşeli. Pedal biraz daha modern taraflara gidebiliyor, hele ki mxr fullbore ile boostlarsam (clean boost ayarlarıyla). Bayağı mid karakterde modern, bottom end de oldukça dolgun tonlar geliyor. Ben çok tiz sevmiyorum bu arada. Eskiden çok tiz, jilet gibi keskin, mid cut tonlar peşindeydim, artık daha modern mid dolgun, koyu, daha tenekemsi tonları seviyorum. Hal böyle olunca amfi için eq pedalı aldım. Mid frekansları hafif arttırınca istediğim tenekemsi tonlar geldi. Biraz bas azalır gibi oldu, cılız kaldı ama amfinin eq ile hallettim onu da. Yani modern oldu biraz daha ton. Tizlere de çok hafif dokundum azaltmak adına.

Keyifli bir amfi, lambalıdır hibrittir tartışmalar var ama parmakları hissediyorsun çalarken. Dijital his yok. Gain karakteri bence kaliteli ve yüksek gain için uygun. Bozulmuyor gain'i açtıkça. Eq ayarları biraz birlikte işliyor. Yani mid ve trebble ikili olarak ayarlanmalı, önce birini kökledim sonra diğerine geçtim pek iyi sonuç vermiyor. Azar azar koordineli çevrilmeli.

Bir de amfinin sand-return devresini düz bağladığımda, yani kendi pre'sinden kendi power'ına, bir kablo ile araya birşey girmeden bağladığımda amfinin sesi farklılaştı. Biraz daha az işlenmiş, açık bir ses aldım sanki. Deneyen oldu mu bilmiyorum. Nedeni nedir bilen varsa aydınlatırsa güzel olur. Kendi pre-power'ı arasında başka bir devre daha var herhalde.

Merak ettiğim bir konu da değişik boost pedallarının bu amfi ile uyumu. Yani boost için sd-1, od-1, maxon 808 falan önerilmiş. Hangisi tercih edilmeli, hangisi daha mid arttırıcı dolgun modern tarafa çeker, fikir verilirse iyi olur.

Şimdilik benim yorumlarım böyle. Yine yazacağım farklı tecrübelerim olursa.
 
Geri
Üst