Elektro Gitar Tel Önerisi Lütfen

Bence ortada bir düşüncesizlik yok. Her tel iyi kötü frete zarar verir, abrazif olarak aşındırır, çünkü 2 sert metal birbirine sürtüyor. Bunun sonu fretler eriyecek diye tel kullanmamaya, çizilecek diye jelatin kaplamaya kadar gider. Bırakın erisin, bir tesviye yine sıfır haline döner, bu bile 3-4 seneyi belki de daha fazlasını bulur. Elixir hoşuna gidiyorsa onu kullanırsın, Roto seviyorsan onu kullanırsın.

Dostum metallerle ilgili ne kadar bilgin var bilemem ancak, tabi olan 2 metalin birbirine sürtündüğünde aşınmasıdır. Arkadaşın birisi yukarda x markası daha çok aşınmaya sebep oluyor demiş ki bende birebir yaşadığım için şahitim bahsi geçen markanın daha çok fretlere zarar verdiğine yani birisi hiç vermiyor diğeri veriyor diye bir durum yok zaten. Ancak 30 bin liralık gitarla çalmıyoruz diye de korma duygusunu düşünmemize gerek yok. Nitekim 84 model bir kramer kline baretta gitara sahibim diğer bir çok gitarım gibi oldukça vintage gitarlar. Orjinal fretlerini bir kez değiştirdim, ancak bir daha değiştirerek sapa daha fazla zarar vermek istemiyorum ve haliyle düşünüyorum dahası korkuyorum. 10 bin poundluk ZW gibson kullanmıyorum belki ama bu gitarı kullanmıyor olmam telin rezonansının frete vereceği zararı da düşünmemem anlamına gelmemeli. Zaten dediğin olayı geçmiş sayfalara bakarsan görürsün yorumumu adam bize kıyas yapın demiyor, size göre artıları ve eksileri ile kullandığınız teli tavsiye edin diyor. Millet burda yok bu iyi o kötü vs. saçma sapan yorumlara giriyor. Gerek yok. Ben en başta dediğim noktadayım zaten ben çalım rahatlığı ve tonalite bakımından ernie ball 9-42 hybrid slinky önerdim. 2 ayda bir de değiştirirsin dedim. Ama elixir kötü kaka b.k, işte şu iyi bu iyi zaten demedim.
 
Blue steel alcam bugun. Rotosound'u beğenmedim. Çok çabuk gitti tonu, yapısınıda sevmedim. Tonlarıda pek parlak değildi.
 
Ernie Ball ın tellerini öneririm kolay kolayoksitlenmez. Fiyatıda çok ideal.
Tel'den ziyade eğer gitarın sabit köprülü ilse yani sabit derken fender strat tarzı bir köprü varsa floyd rose olmayan. köprünün arkasındaki yay sayısına bak 3 ten fazla ise onları 3 e azaltırsan bi nebze sertliği yumuşatırsın.
 
Bundan 10 yıl kadar önce bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine Tünelde bir mağazadan Dimarizo'nun 0,8 gitar telini almıştım. Sound ve çalınabilirlik açısından çok başarılıydı ve uzun ömürlüydü. Bir kaç takım aldıktan sonra bir daha bulamadım. Bulan arkadaşlara şiddetle tavsiye ederim.
 
Blue Steel az önce taktım akordumu çektim herşey harika. Birde bakalım ömrü ne kadar uzun. Bundan sonraki denememde Slinky olacak. Oda son deneme olur heralde bu ikisinden biri kalıcı telim olacak.
 
Blue Steele su-verme işlemi yapıldığı için muhtemelen martenzit oluşumu mevcuttur. O sebeple oldukça sert ve aşındırıcı bir tel. Fretleri çoğu telden çabuk yer diye düşünmekteyim. Benim kullandığım en iyi tellerden biri Roto Yellow'dur, diğeri Slinky'dir. 2si de müthişti.
 
Geri
Üst