Potans Meselesi

arkadaşlar 3 a mim telecaster gitarımdaki stok köprü manyetiğini, seymour duncan stk t3 b köprü manyetiği ile değiştirdim.fakat halen alışma sürecindeyim.eski neredeyse sarımsız stok manyetiğinde yüksek drivelarda çok güzel tizler alırken, seymour duncan'da tizler hiç tatmin etmiyor beni.çok sönük ve ruhsuz geliyor bana.acaba sebebi potansların 250k olması mıdır?

teşekkürler.

http://www.seymourduncan.com/products/electric/telecaster/vintage-output/vintage_stack_f/
 
Sanmıyorum. Manyetiğin yapısı zaten bass ağırlıklı. 500k köprü manyetiğinin de tizlerini öne çeker, o zaman ton dengesi iyice bozulabilir. Single manyetikte 500k tavsiye edilmez zaten.
 
O manyetikler için normal bir durum. Ben de benzer bir noiseless set kullanmıştım, dediğin gibi parlaklığında ve yırtıcılığında biraz problem vardı, aynı şekilde 500k potans ile kullandığımda baya iyileşme katettim. Fakat benim ki tamamen set durumundaydı, sen de biri noiseless, diğeri standart single coil.

500k potans durumu iyileştirir, potansın tek yaptığı taktığın kondansatöre göre belli frekans üstüne budama yapmaktır. Zaten az olan üst tiz frekansını daha az budadığın için daha net bir ses alırsın, hatta 500k potans yanında 0,022 değil de 0,01 uF bile kullanabilirsin(Bazı telecasterlarda 0,033 uF kullanılıyor, o vakit 0,022 bile yeterli olur ). Köprü tonun güzelleşir ama sap single-coil olduğu için aşırı parlayacaktır, çünkü 2si de aynı potansla kontrol ediliyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Evet bu sabah arkadasimla konuştuk ayni konuyu.sap single ama nolcak dedim, çok parlar dedi.kondansatör olarak da bikactane deneyecegim bakalim.teşekkür ederim.
 
500k potans kullanıp sapa geçtiğinde yarıya düşürebilirsin. (Tabii logaritmik, lineer olayları var) Demokrasi de çareler tükenmez. :) Zaten potans oynak bir olay.
 
Örneğin ben potansları baya aktif kullanıyorum, böylece ilginç ve değişik tonlar elde edebiliyorum, hiç ayar çekmesem bile tonu 8'de bırakırım ki distortion da daha az gürültü olsun. Volume potlarına genelde treble-kit takarım ama kimisi var herşeyi kökler, öyle kullanır, o arkadaşlardansanız potans değiştirmeyi önermem.
 
benim ton potansıyla işim olmuyor.volume potansımda tam istediğim gibi.açtıkça driveı artıyor.buna ne isim veriliyor bilmiyorum ama elimdekini 500 lüğünü bulursam iyi olacak.
 
Aslında komple açık kullanıyorsan ve sap manyetiğinin tonuna etki etmesin diyorsan, 500k almak yerine, direkt köprü manyetiğinin ton kontrolünü iptal etmeni öneririm. En azından manyetiğin vereceği maksimum tiz miktarını görürsün, çünkü potanstan bağlantıyı kestiğin zaman manyetiğin komple frekans spektrumunu kullanmış oluyorsun. Sapa birşey olmaz, onu yine aynı şekilde kontrol edersin.
 
Tamam hocam eve gidince hemen deneyecegim.manyetiğin alirken de montaj konusunda epey yardimci Olmustun Simdi de oldun.cennetliksin :)
 
Sapı çıkartmaya gerek yoktu, amaç oydu zaten. :) Hiç fark etmemesi imkansız, özellikle sap pozisyonunun cırtlaması lazım. Köprüde de belirgin fark olması gerekir. Yanlışlıkla acaba volume'u mu iptal ettiniz? Öyleyse fark olmaması normaldir.
 
Geri
Üst