Sap Ayarı Ve Cızırtı

Truss rod ayarını hallettim fakat re teline biraz sert vurunca cızlama yapıyor.5li akorlarda cızırtı hayli artıyor.Bunun nedeni nedir ve bunu düzeltmek içi ne yapmalıyım?Diğer tellerde ve perdelerde sorun yok, olay sadece re telinde ve içindeki perdelerde.Perde demirlerinde bariz erime falan yok.Tel yüksekliği ince mi de 1.65lerde kalın mi de 2.15 lerde.Entonasyon da iyi sayılır bu arada.
 
yeni tel takımı yapar çok aşırı degilse sorun etme bence bir ihtimalde şu tellerini degiştirmediysen tellerin eskiyse gerilimlerinin bozulmasıda cızırtıya sebep olur
 
Eğer sorun tellerde değilse köprüyü biraz yükseltmeyi deneyin, bazı köprü modellerinde her tel ayrı ayrıda yükseltilebilmekte. Onuda deneyebilirsiniz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Bu haliyle bana teller zaten biraz yüksek gibi geliyor daha kaldırırsam çalımı epeyi zorlaşır.Sorunun kaynağını tam bulabilmiş değilim acaba tel yüksekliği mi, truss rod mu yoksa baska birşey mi? Bu arada sol teli de sel vurunca cızırtı çıkarttığını farkettim, fakat yavaş vuruşlarda sorun olmuyor.Sap,entonasyon ayarı yapacağım için telleri yeni değiştirmiştim fakat telden olduğu ihtimali bana biraz az geliyor.
 
Yüksekliği bence ideal, daha yükseltmeyin. Yalnız bu yükseklik değerlerini hangi fretten aldınız? Gitarınız standart tremolo sistemse tel tel yükseklik yapabilirsiniz, bahsettiğiniz teli hafif kaldırırsanız problem azalır. Yalnız dediğiniz çok standart bir durum, G ve A telinde genelde bu problem gelenekseldir. Az vurunca yok ise iyi durumdadır. Kayıta ya da amfiden çıkan sese yansımıyorsa dert etmeyin. Ritim ağırlıklı çalıyorsanız ve genelde de çalan arkadaşlar telleri bu sebeple biraz daha yüksek ayarlar.

Sap ayarınızı şu son yazdıklarımdan(son birkaç yazım) kontrol edebilirsiniz:
http://turkrock.com/konu/46899/page-2#post-913433

Buraya göre sap ayarınızda problem var ise ayarlama yapabilirsiniz, bahsettiğin durum ilk perdelerde oluyorsa sap dümdüz hatta hafif öne eğimli olabilir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Teşekkürler Cooldog.Gitarım İbanez olduğu için 14. perdeden ölçtüm(kullanma kılavuzunda 14. fretten ölçünüz diyordu.) Yazılarını okudum.Tel cızırtı çok rahatsız edici değil fakat tel yüksekliğini biraz kafaya taktım.Solo çalan biri olarak gözüme sanki biraz yüksek görünüyor teller.Belkide psikolojik bilemiyorum :)
 
Geri
Üst