2. El Wah Pedalı Alırken

  • Konuyu açan ..distortion..
  • Başlangıç tarihi
D

..distortion..

Merhabalar umarım konuyu dogru yere acmısımdır. Sorum şu piyasada baya bi wah pedalı dolanmakta ben ve benim gibi ilk defa wah pedalı alıcak arkadaslar için önerileriniz nedir genelde cok arıza yapan bi pedal mesela arızaları nelerdir nasıl tespit edebiliriz
Şimdiden Teşekkürler
 
Kendi yaşadığım sıkıntılardan bahsedeyim; ucuza gelsin diye hafif sıkıntılı bir pedal aldım forumdan. Gres yağı, kontak spreyi/wd-40 ve ufak sünger parçasıyla çözdüm sıkıntıları, tabi ben severim bu işleri o yüzden önemli olmadı ama ben gelemem o işlere diyorsan hani baştan uyarayım.

Crybaby pedalım için konuşuyorum.
Mile gres yağı sürdüm çünkü zor oynuyordu ve gırç gırç ses geliyordu pedalı oynatırken. (Pedal yeniyse beyaz bir madde vardır Crybaby'lerde)

İçindeki potansın oraya kontak spreyi sıktım çünkü pedalı aktifleştirdikten sonra bas taraftan tiz tarafa doğru hızlıca bastırınca pedalı hışırtı oluyordu -yalnız yavaş yavaş bastığımda bu sıkıntı olmuyordu- Potansa yordum ben de bunu. Kontak spreyi gerçekten tamamen çözdü sorunu ancak uzun zaman geçti ve tekrar yavaştan yapmaya başladı. Onun için en diyebileceğim o ki tam emin olmasam da oksitlenmelere karşı; çok da eski olmayan, elektronik aksamlarında çok sıkıntı olmayan bir wah alın.

Switch'i pedalın uç kısmına bastırarak aktifleştiriyoruz malum ve pedalın alt kısmında switch'le teması sağlayan bir keçe var. İşte o eskimekten artık içeri göçmüştü ve ne kadar bastırırsan bastır pedalı aktifleştirmek imkansıza yakındı -ayakta dahi-. Ben de japon'la ufak bir sünger ekledim. Şimdi sorunsuz. (Fazla yükseklik oluşursa switch çok kolay aktif/inaktif oluyor ve çalım esnasında istemsizce kapatabilmek mümkün oluyor :) )

Kişisel tecrübelerim bunlar; özet geçmek gerekirse çok eski olmayan bir pedal almanızı ve deneyerek* almanızı öneririm. Tolga abinin bahsettiği dip gürültüsü sıkıntısını ben şahsen yaşamıyorum. Tiz frekansları öne çıkarınca illa ki bir artış olacak bunu bir problem olarak görmüyorum. Ancak pedal açıkken bas frekansların kaldığı kısımdaysa bilakis azalma bile oluyor dip gürültüsünde. Yine de çalıp deneyin tabi.
 
crybabylerin yedek parcalari fazla. Voxda da kullanilabilir bu yedek parcalar. Ibanez wh10v2 almistim sonra internette ogrendim ki reissuelarda pot cizirtisi sorunu cikiyormus muhakkak ve 1 hafta sonra cizirtilar basladi, wd40 siktim duzeldi ve ardindan daha kotu oldu. simdi pot buldum internette ama siparis veremiyorum babam sagolsun. Karakoyden git bul diyor -.-
 
Morleyler optik bir sistem kullanıyor crybabylerdeki switch olayı yok (crybaby 95Q da switch yok ama mesela morley gibi) o yüzden yukarda anlatılanlar gibi switchten kaynaklı problemleriniz olmaz, bizzat kullanmadım ama arkadaşımın bad horsie 2 sini denemiştim fi tarihte öyle pek sorun çıkarır alete benzemiyordu. Morleyleri daha çok modern müzik yapanlar kullanıyor sağlam bir pedal.

Crybabyler daha çok vintage müzik yapanların tercih ettiği wahlar, ancak çok fazla crybaby çeşidi var size en uygun olanı bulabilirsiniz. Bahsedilen gıcırdama veya potansın içeri göçmesi sorunları görülebiliyor evet gıcırtı sorununu gres yağı sürerek aşabiliyorsunuz. Elektroniğe, pedal modlamalarına ilgiliyseniz crybaby için yalnızca tornavida kullanarak bile yapabileceğiniz çok basit modlar mevcut, pedalın sweep aralığını vs 2 dk da değiştirebiliyorsunuz, çok eğlenceli işler. True bypass olmayan crybabyler gitarınızın tonunu açık olmasa da bayağı boğuyor.(tabi bu modifiye de rahatça yapılıyor.) Pedal açık olduğunda da hışırtı sorunu olabiliyor.

Daha önceden de ibanez weeping demon kullanmıştım o da crybaby+morley şeklinde bir pedaldı. üzerinde çok fazla kontrol vardı beni hiç üzmedi işlevsel bir sıkıntı çıkartmadı hiç ancak çok büyük bir aletti pedalboardda taşınacak gibi değil hiç.

yani temel olarak vox ve crybabyler aşşağı yukarı aynı aletler, morley bunlardan biraz ayrılıyor, bu markaların pedallarını deneyip ton karakteristikleri hakkında aşağı yukarı fikir sahibi olabilirsiniz. Ben crybaby yi tercih ederdim çünkü çok çeşitli modelleri ve çeşitli modları mevcut haliyle daha geniş ve isteğinize özel bir sound çeşitliliği yakalayabiliyorsunuz.
 
Son düzenleme:
Bence en büyük problem videodaki scratch olayı yani cızırdama , diğeride bastığınız yerin sabit kalmaması ve bıraktığınızda aşağıya düşmesi. Voxlar ton olarak parlaktır, cry babayler az biraz daha koyu ,benim favorim redfasel gcb95f mesela bence güzel bir wahtır.
 
Bence en büyük problem videodaki scratch olayı yani cızırdama , diğeride bastığınız yerin sabit kalmaması ve bıraktığınızda aşağıya düşmesi. Voxlar ton olarak parlaktır, cry babayler az biraz daha koyu ,benim favorim redfasel gcb95f mesela bence güzel bir wahtır.


Bu benim yazdığım problemin adı 'scratch' miymiş? Hmm. Tabi videodaki epey ilerlemiş bir vaziyette, bendeki bu kadar değil. Yine de bu problem de potla ilgilidir herhalde.
 
Tüm wahlarda az ya da çok dip gürültüsü olacaktır, yapacak bir şey yok çünkü zaten olayı belli frekansları boostlamak. Ancak 1-2 crybaby gcb95 te bunun biraz abartılı olduğunu gördüm, onlar da arızalıydı zaten. Yani alacağın wahı tamamen kendi zevkine göre seçmelisin. Morley Bad Horsie 2 var satılık bi' tane, tabii ki bunu söylemek için yazmadım gelip başlığına ama blues vs. çalacaksan bad horsie 1 ve 2 çok tatmin etmeyebilir seni, yine zevk meselesi tabii ama clean tonlardan ziyade hafif overdrive ya da üstü tonlarda morley çok belli ediyor kendini, kullanım kolaylığı ve hakimiyet olarak zaten üstüne yok. Ama dediğim gibi clean vs. takılacaksan Vox ya da Crybaby leri deneyebilirsin.
 
Merhaba. İlk defa WAH pedalı kullanacam. 2. el Jim Dunlop GCB95F Cry Baby Wah Pedalı aldım. Ürün temiz görünüyor. Ancak taktığımda sorun olduğunu düşündüğüm bir durum var: Ayağım pedal üstündeyken HAFİF BASTIĞIMDA, öne geriye hareket ettirdiğimde pedaldan bir gürültü geliyor. Ancak ayağımız pedala DAHA SERT BASTIRDIĞIMDA bu ses gidiyor. Bu durum normal midir? WAH pedalı aktifken ve üzerine sert bir şekilde basılmıyorken gürültü yapması normal mi? İlla biraz daha mı sert basılmalı? Videosunu çektim. Bilgili arkadaşlardan destek rica ediyorum.

Video 1: (Hafif Bastığımda)

Video 2: (Biraz daha sert bastığımda)
 
Elektronik işi biraz şans işi.Genelde volume potanslarında sıkıntı cıkıyor kullanıma bağlı olarakç.Opotanslarda az cok elektronık ısınden anlıyorsan kendın degıstrebılır yok ben yapamam dersende normal bır elektronıkcı bıle yapabılır.
 
Hazır konu açılmışken kalabalık yapmak istemiyorum sorayım burdan.Bende Morley bir wah var ama pedal biraz gevşemiş gibi geldi ve en yukarı aldığımda kendini aşşağı salıyor biraz bunun için ne yapmam lazım?
 
Geri
Üst