Akor Ritimlerini Bölme

Ritim parçalarda sarkı sözününe göre bazı yerlerde ritmi 2 ye bölme olayı var.Örneğin 4/4lük bir ritimde parçanın genelini van gelibolu kartal gelibolu olarak çalarken bazı yerlerinde re minör akorunu van gelibolu, la minörü kartal gelibolu çalarak geçiş yapılıyor.Her ritimde farklı bir geçiş noktası mı var yoksa bu geçiş her ritimde standart belirli kısımlarda mı yapılıyor?
 
Her parçaya göre değişiir, belli bir kuralı yok. Yalnız, çok ender durumlar dığında, akorlar vuruşlarda (beat) değişir diyebiliriz. Daha fazla yardımcı olabilecek arkadaşların anlaması açısından yazayım:

Selim Işık tarafından müzik terminolojisine kazandırılan terimler:

Van: 1 beat
Gelibolu: 1/4 - 1/4 - 1/4 - 1/4 (4 çeyrek beat arka arkaya)
Kartal: 1/2 - 1/2 (2 yarım beat arka arkaya)

idi sanırım (yanlış hatırlıyor olabilirim) :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Yukarıda biraz yanlış anlattım galiba durumu.Geçiş noktası derken akorlardan ziyade ritimleri belirli parçalara bölerek geçişi kastettim.Yani '4\4 lük ritimlik bir parçada 1 tam vuruşluk notadan sonra da geçiş olabilir ya da 1 tam vuruş ve 4 çeyrek vuruş yaptıktan sonra geçiş olabilir, parçadan parçaya değişir' olay bu mudur ?
 
Akorun çalınacağı yer genel seyirde değişmez ritim ne çalınırsa çalınsın. Yarım ölçü Am yarım ölçü Dm çalıyor isek gene aynı ölçülerde çalarız. Ama müzisyenin kendi yorumunu katarak yakıştırdığı başka durumlar var ise onu istisna olarak saymak gerekir. Mevzu eğer çalarken sadece ritim değiştirmek ise bunu uygulayan çok müzisyen mevcut zaten.
 
Geri
Üst