Manyetik Uzaklığının Sese Olan Etkisi

Arkadaşlar manyetik uzaklığının sese olan etkisini bilen ve açıklayacak olan arkadaşların bilgilerini burada paylaşmalarını isterim, benimde araştırdığım bulamadığım bir konudur.

Cevap yazacak olanlara şimdiden teşekkürler.

Örnek olarak merak ettiklerim.
*Manyetik tellere uzak veya olursa seste nasıl değişikler yaratır?
*Harmonicler ve pickingleri daha net veya daha uzun duyulması uzaklıkla kontrol edilinebilinir mi ?
*Yakın veya uzak durmasının + ları neler - leri nelerdir?
*Olması gereken standart uzaklıklar nedir ?
 
slm

şu soruna bi kaç cevap verebilirim

"*Yakın veya uzak durmasının + ları neler - leri nelerdir?"

pasif manyetiklerde yakın durması sustaini önemli ölçüde düşürür sebebi ise pasif manyetiklerdeki mıknatısın telleri önemli ölçüde etkileyerek titreşmesini uzamasını engeller.

aktiflerde ise kendi içinde bulundurduğu preamp sayesinde yüksek güçlü bi mıknatısa ihtyaç duymaz bu yüzdende aktif manyetiklerin sustainleri daha uzundur.
 
Evet presence'in de dediği gibi manyetiklerin tele uzak durması sustaini artırır.

Fakat sesi kısar. Köprü ve sap manyetiklerinin çıkışlarına bağlı olarak aralarında ses seviye farkı varsa bunu da bu şekilde çözebilirsin. (Bundan tam emin değilim, denediğimde böyle birşey gözlemlediğimi hatırlıyorum. Daha iyi bilen arkadaşlar düzeltsinler beni yanlışsam :) )
 
manyetikler tele yakın olursa sustain azalır ama ses daha güçlü olur. manyetikleri telden uzaklaştırırsan sustain artar ancak ses azalmaya ve daha derinden gelmeye başlar. sanırım böyle:)
 
Selam, manyetik yüksekliği sadece tonu ve sustaini değil entonasyonu da etkiler. Entonasyonu manyetikler tele fazla yaklaştığında oluşabilecek manyetik alan etkiler. Bu durum single coil manyetiklerde daha etkilidir, single coil manyetikler tele fazla yaklaştırıldığında teller normalden daha yüksek (# anlamında) entonasyon verirler.
Manyetik yüksekliği ayarlanırken tel kalınlığı ve tansiyonu da göz önüne alınmalıdır.

Standart manyetik yükseklikleri (mm cinsinden) :

Bass Side / Treble Side
---------------------------
Gibson - 3.2 / 2.4
Fender (Texas Specials) - 3.2 / 2.4
Fender (Vintage) - 2.4 / 2
Fender (Amerikan/Meksika Std.) - 2 / 1.6
Fender (Humbuckers) - 1.6 / 1.6
Esp (Azami Yükseklik) - 2.4 / 1.6
 
Buried demiş ki:
Selam, manyetik yüksekliği sadece tonu ve sustaini değil entonasyonu da etkiler. Entonasyonu manyetikler tele fazla yaklaştığında oluşabilecek manyetik alan etkiler. Bu durum single coil manyetiklerde daha etkilidir, single coil manyetikler tele fazla yaklaştırıldığında teller normalden daha yüksek (# anlamında) entonasyon verirler.
Manyetik yüksekliği ayarlanırken tel kalınlığı ve tansiyonu da göz önüne alınmalıdır.
Selamlar, ben burdaki entonasyon durumunu çok anlayamadım. Yani manyetik yakınlığı bir anlamda sesi bozarak daha mı tiz (Diyez) çıkmasını sağlıyor (Ya da böyle bir ihtimal mi var?). Nedenini de merak ettim, ilginç geldi.Bilinen birşey mi, ben mi cahilim yoksa :)
 
Teller, manyetiklere yakın durmaya çalışacaktır. Yani, düz bir doğru yerine bir eğri şeklini alacaktır. Bu da mesafeyi uzatmaya çalışan bir etken olduğundan tellerde hafif bir gerginlik oluşacaktır. Ama sadece profesyonel bir kayıtta dikkat çekebilir bu. Zaten single coilller tellere çok fazla yaklaştırılabilecek şekilde tasarlanmıyorlar.

Ayrıca;
manyetikleri aşağı çektikçe tizlerden kaybederiz fakat kimi zaman bu gereklidir. Ayrıca harmonikler, manyetikler yukarda olduğunda daha kolay yakalanabilir ama çok çabuk sonlanır bu. Üstüne bir de noise gate kullanıyorsanız threshold değerini ciddi şekilde düşürmek lazım. O zaman da dip gürültüsü hem manyetiklerin fazla yüksek olmasından hem de threshold değerinin düşmesinden dolayı iyice artıyor :D
 
Selam, euphrates'in dediği gibi gerçekleşebişiyor bu olay, bir de istenmeyen bir manyetik alan oluşabiliyormuş ki onun nasıl olduğunu teknik olarak ben de bilmiyorum, sadece olabildiğini okumuştum. Yine euphrates'in Bahsettiği gibi bazen ton istendiği gibi olmayabilir, bunun için sadece manyetik yüksekliği değil pole piece denilen tek manyetik uçlarının da yükseklikleri ayarlanabilir.
 
Eski gitarımda başıma geldi manyetik vidası gevşemiş ve manyetik 3-4 mm de olsa aşağı inmişti tabi farketmek biraz zor oldu ama son 2 hafta fln böyle studyoda acı çekiyordum setup ımı satmaya fln karar verdim ama sonra farkettimki manyetik aşağıya inmiş olayı düzelttim sonra eski dolgun tonuma kavuştum ama işte manyetik aşağıda olunca nasıl bi ses geliyo derseniz

crunch lı bi amfiniz olduğunu varsayın drive ını sonuna dayadığınızdaki ses ve sustain manyetikler üsteyken dolgundur yani sustain fazladır ama manyetik eğer aşğıdaysa alacağınız ses.. ses açıktır ama drive potunu 1 yada 2 de tutmuş gibi alırsınız ses uzamaz distortion tadını vermez nefret verici bişey kolay gelsin
 
Manyetiklerin yuksekligi iclerinde bulunan miknatis alanin tellerin etrafinda ne kadar guclu oldugunu etkilemesi sebebiyle tonda ciddi degisiklikler yaratir. Bu bir.

Ikincisi de, su: Manyetikleri asagiya cekerseniz daha NET bir ses alirsiniz ama daha tiz ve daha gucsuz/ince(=thin) (cikis olarak degil sadece, daha bir sinek sesi gibi) olur. Eger manyetikleri yukari cekerseniz ortalama olarak daha AZ tiz alirsiniz ve daha TOK bir ses elde edersiniz.

Yukarda yazildigi gibi stratlarda cok yukari cekmek ama telin titremesini bozabilir zira stratlarin manyetik alani DIK oldugu icin (HBlarinki YATAYdir bu arada) telleri kendilerine bayagi guclu bir sekilde cekerler. Isteyen stratinda sap manyetigini yukseltsin ve 12. perdeden bir LA vursun kalin LA telinde. Goreceksiniz ki chorus takmis gibi garip bir ses alacaksiniz.

HBlarda ama yukseltince boyle bir sey yasanmaz zira onlarin manyetik alani yataydir dedigim gibi. Yani istediginiz kadar yukseltin hic bir zaman telin titresimini bozacak guce ulasmaz manyetik alanin cekisi. Tabi bu normal kullanilan alnico ve seramik miknatislari icin gecerli. Tutup ust derece cok bir seramik (ferrum) miknatisi olursa (ki bu hic bir manyetik ureticisi tarafindan kullanilmiyor) sap HBda belki olabilir....

Harmoniklere gelince, harmonikten ne kast ettigini anlamadim. Genel olarak insanlar ingilizcesi pinch harmonics denen seyi kast eder ki bu pena ile yapilan bir sey. Bu manyetigin yuksekligi ile kel alaka bir seydir. Manyetik yuksekligi sadece bu pinch harmonikte hangi frekanslarin daha guclu verilecegine karar verir o kadar. Ama aslinda harmonik tabiri pinch harmonik icin kullanilmaz. Bir telin titresiminde mesela acik sol telini alalim, bin bir turlu ses cikar. Bunlari Fourier serileri ile inceleyen fizikciler var, oscilograph denilen aletler ile ki agacin yaptigi bu titresimlerin hepsini gosteremiyor bu aletler (ve bundan dolayi da bilgisayar da digital oldugundan kayitta illa ki bir kayip olur telli aletler ile, ama ne kadar onemli sorusu gundeme geliyor tabi, isterseniz gidiniz kendinize bundan dolayi yarim milyon dolara full analog kayit olayi kurunuz diyecegim ;) ). Iste bu konuda tellerin titresimi manyetik alandan etkilendigi icin manyetik ne kadar yuksek ise ust harmonikler o kadar olur yani kaybolur. Kisacasi en yuksek harmonik miktari manyetigi ciktigi zaman elde edilir ki tabi bu sacma...

B
 
slm arkadaşlar,

manyetiğin çıkış gücü yükseldikçe örn. dimarzio evo yada seymour duncan sh 4 jb, dip gürültüsü yapma olayı artarmı? vintage manyetiklerde dahamı az dip gürültüsü yapar ?
 
Hayır çıkış gücü artarsa dip ses artmaz.Bu manyetiğin kalitesi ve yapısıyla alakalı bir durum.
Şunuda ekleme gereği duydum hep söylenen şey manyetik yükseldikçe sustain azalır,bir çok hb manyetikte özellikle alnico manyetiklerde böyle bişey görmedim ben sustain azalmıyor teller yükseldikçe, aksine algı arttığından sustain artıyor.Denediğim manyetikler arasından yalnızca Duncan Sh8'de çok yükseltince sustain azalıyordu.
 
peki emg manyetikler için durum nedir bilgi verebilirmisiniz? yanlıuş hatırlamıyosam alnico kullanılıyor diye biliyorum yani emg aktif serilerindede tel çekme gibi bi sorunu oluyormu?
 
Aktif EMG'lerin manyetik alanı yüksek çıkışlı pasif manyetiklerden bir hayli zayıf. Bu nedenle manyetiklerin tellere yakın olması sustain ve entonasyonu çok daha az etkiliyor.
 
uzaklik yakinlik gercekten profesyonel bir adam icin profesyonelce ayarlanmasi gereken bir ayardir.adi ustunde gitar bakimi yapan yerlern manyetik ayarlari diye kanali da vardir.tabi iyi ayar yapan yerler :) bence cok onemli.pasif surumlu manyetikler icin cok daha onemli bir unsurdur.uzaklastikca ses azalir ya da distortion seslerde sesin distort'u azalir.sustain azalir.standart olmasi gereken ayar vardir.aslen cihazlarla yapilir ve desibel'lerine kadar kontrol edilir.frekanslari ses seviyeleri icin cidden onemlidir.
 
Manyetiklere yakın olan teller mıknatıs özelliği nedenyle humbuckera doğru çekilir ve feedback ihtimali artar. Bunun artı yanı şudur: Manyetik modelinin EQ özelliğine göre çaldığınız notayı sustaine bıraktığınızda harmoniklerini duyabileceğiniz bir feedback alabilirsiniz: basit örnek olarak Joe Satriani'nin DiMarzio Paf Joe, Paf Pro, Mo Joe ve Fred modellerinde, Steve Vai'nin The Breed neck ve bridge modellerinde direkt olarak harika bir oktav feedback oluyor. Bu zaten o gitaristlerin istediği ve kullandığı bir özelliktir. Ben aynı manyetikleri bazı gitarlarımda kullanıyorum ve çok başarılı, çok tatlı, sololara renk katıyor.
 
Geri
Üst