Konu Berkin Elvan Değil Ama...

insanların beyniyle dalga geçmeyin.
yok yav beyin yanmış bu milletin artık.
Ben de onu diyorum, yapmayın, etmeyin, karşınızdakini tanımıyorsunuz ki hiç. Ne gerek var bu şekilde konuşmaya, kendinizle bari çelişmeyin, değil mi ama?
yahu neyin afra tafrası? insanların beyniyle dalga geçmeyin. ortada bir konu yok ki. biri bir foto çıkarmış. böyle bir zamanda tahrik eder gibi bunu yaymanın manası ne? kaldı ki ben tartışmak istemediğimi yazdım. hala tartışılmaz sizle havasına girme kardeşim. bende istemiyorum zaten tartışmak. bana cevap yazmayın artık rica ediyorum.
Bundan ziyade, sizi bilmem ama ben bu fotoğrafa baktığımda sadece "onurlu bir direnişçi" görüyorum, elindeki sapan dikkatimi çekmiyor çünkü karşısındakinin elinde bir gaz tabancası ya da plastik mermi tabancası var, bunlar da en iyi ihtimaller. Karşısındaki kişi büyük ihtimalle kendisinden en az 15 yaş büyük, en ufak zorlukta hiç şansı yok ama o çocuk orada duruyor. Bu benim bu çocukla gurur duymam için yeterli bir şey. Benim bu kadar uzatmamın tek bir sebbebi var, "ben bu fotoğraftan bir tane daha görmek istemiyorum, başka yerde çekilmiş, başka bir çocuğa ait fotoğraf." Anlatabildim mi? Bu ülke Erdal Eren'i de unutmadı, bu çocuğu da unutmadı ama onlar Erdal Eren' in yaşını büyütüp astıktan sonra yoldaşlarının eline hiçbir şey geçmedi, bir anne fazladan ağladı. Ölenin yaşı önemli mi, elbette değil, bir can bir candır; ama çocuk kaybetmek gelecek kaybetmek gibi, kim bilir neler yaşayacaktı Erdal, Berkin. Böyle düşünüyorum ben. O yüzden istemiyorum bir tane daha fotoğraf görmek, o yüzden diyorum çocuklar mümkünse çıkmasın böyle zamanlarda diye.
 
Bir önemi var mı her şey olup bittikten sonra? Bu konu aslında her gün her dakika konuşulması gereken bir konu değil mi? Çocuklarımızın doğru bir şekilde bilinçlendirilmesi gerekmiyor mu? Bir olay oldu ve bu konu açıldı. Bunda ne gibi bir zorunluluk olabilir ki? Ha bugün ha yarın ne fark edecek? Daha fazla çocuk ölünce mi konuşalım? Her gün tekrar tekrar yas mı tutalım? Yas tuta tuta göz mü yumalım? Yasımızı tutuyoruz. Fakat yine de konuşulması gerekiyor. Ha bugün ha yarın.
 
Sokağa çıkmaya kimse bir şey demiyor,Berkin sokaklarda hak arama adına yapılan kaosun kurbanıydı. Bu usulsüz hak aramadan bazen hiç ilgisi olmayan insanlarda zarar görüp bazende canından oluyor. Otobüste molotof atılması nedeniyle diri diri yanan genç bir kardeşimiz vardı adı Serap Eser' di. Bu kızımızıda polis mi yaktı?

Normalde ilgili mesajda da belirttiğim gibi tekrar yazmayacaktım, madem öyle bu son mesajım olsun,peşinen söylüyorum başka cevap yazmayacağım :) Yazdıklarımı provake etmeye ya da yaşanan katliamlarla yarışmaya hiç gerek yok, bu ülkede öldürülen herkes için acım aynıdır, bu berkin olur, serap olur, başka bir insan olur benim için hepsi aynı, eğer kendi eceliniz dışında başkaları tarafından öldürülüyorsanız benim için bir açıklamaya gerek olmadan acım yine aynı olacaktır. O yüzden bak orda Berkin öldü ama burda da öyle insanlar sayesinde Serap öldü'ye hiç gerek yok, Berkin ne kadar kardeşimse Serap'ta okadar kardeşimdir, yeterince açık olduğumu düşünüyorum, iyi geceler.
 
Eğer bu kadar bu konuyu konuşmaya merkalı iseniz bir şey diyemem.Ama çoğu insan sinirli ve bu sinirde pek sağlıklı konuşma ortamı yaratmıyor maalesef.Gönül ister kimse yaralanmasın ölmesin molotof kurbanı olup yanmasın,ağzına biber gazı boşaltılıp kanser olmasın,polisten dayak yiyip komaya girip ölmesin.Ama dediğm gibi yas günü bugün.Bundan daha sağlıklı konuşma bekleyemezsiniz.Gençleri bilinçlendirmek önemli şey ve bunun beklemesi olmaz lakin eğer beklemezsenizde ahanda burada gördüğümüz gibin bir kaos olur.Demeye çalıştığım şey budur.
 
Öyle bir şey mi dedim anlamadım da ?Benim dediğim millet sinirli ve bunların yatışması gerek.Olayları başka yerlere çekmeyin lütfen
 
Bu belki de bir şeyleri eksik bilmekten kaynaklıdır. Sadece televizyonda ya da sosyal ağlarda paylaşınlar kadar siyasete yakın birçok kişi. En basiti sizin verdiğiniz örneklerle açıklayayım, ODTÜ deki yol meselesi, rektörlüğün baştan beri karşı çıktığı şey yolun yapılması değil yolun yapıldığı yerdi, anlaşma gereği yolun şimdi orman olan yere değil daha ilerideki yere yapılması gerekiyordu, orası zaten yola ayrılmıştı. Büyükşehir belediyesi o kısmı Odtü arazisinin dışında bırakacak şekilde yolla ayırdı, yolu kanunsuz şekilde Odtü' nün neredeyse ortasından geçirdi ve yolun asıl olması gereken yer şimdi boşta kaldı ve orası zaten belediyeye ayrılmış yerdi. Şimdi oraya benzinlik, otel, iş merkezi, avm vb. yapılacak diyen var, artık Odtü' de çalışmadığım için durumu bilmiyorum taşındım Ankara' dan ama çoktan benzinlik yapılmaya başlandı diyen var.
Bu durumu biliyor olsa herkes, buna göre daha fazla kişi tepki gösterir, belki olumlu sonuç alınabilirdi ama alınamadı.
Türban konusunda zaten baştan beri ben de destekliyorum. Türban takanları değil, türban takılmasını. Ama eğer ben de tutup sakalla öğretmenlik yapamıyorsam o işi geçeceksiniz işte.
Odtü ormanı boşuna katledildi, yol oradaki yeni yapılan bir alışveriş merkezi için yapıldı,vatandaş için değil.Her seferinde adamlara daha iyi daha uygun alternatifler gösterildikçe bunlar inadına birşeyler yapıyor.
 
Şimdi olan olmuş. Sizler 5 dk acı çekeceksiniz, annesi ömrünce o yarayı taşıyacak. Bu gerçek. burada devrimci bilmem ne bu ayakları bırakın. İnsanız ve vaktimiz dolana kadar en iyi şekilde yaşamak ve kendiliğimizden acı çekmeden ölmek isteriz. Öldürülmek ne olursa olsun kimsenin hakkettiği bir durum değil. Fakat siyasi partilerin onun bunun gazı ve kışkırtması ile bir şeyler yapıyorsanız evet hareketlerinizi idrak edemiyorum. Bu çocuk boşuna öldürüldü. annesinin acısını anlamak imkansız bizler için. Ne oldu şimdi zafer işareti ne oldu sapan atma ne oldu şimdi park? değere bindi mi? 3 günlük dünyada annesi acı içinde her gün ve gece ağlayacak. sizler o çocuğun adı artık devrim deyip gezeceksiniz ortada. Ayrıca madem ölen insanlara üzülüyoruz farkınız olsun hepsine tepki verin. kızdığınız siyasi taraf gibi olmayın. bazı arkadaşlarında dediği gibi gereksiz bir başlık olmuş. ama olsun forumdur tartışalım...
 
Ben fark göremedim. Ayrıca ilk verdiğiniz linkte tanka taş atan çocuğu gösterip taş atmanın bir direniş için olabilirliğini ve doğal olduğunu ima ederken şimdi eli sapanlı resmin montaj olduğunu söylüyor Berkin 'in böyle bir şey yapmadığını yada yapmamış olduğunu iddia ediyorsunuz. Bu bence bir çelişki...
 
Fotoğrafı çeken muhabir de şöyle diyor;
"Bu fotoğrafı çekerken ne ben nede bu ülke seni tanımıyorduk kara çocuk. Okmeydanı'nda ölümünden sorumlu olan Başbakan'ın gelişi protesto ediliyordu. Ve ben deklanşöre basmışım kadrajımda bu ülkenin günlerdir uyanmasını beklediği Berkin Elvan'nın olduğunu
bilmeyerek. Rahat uyu Berkin rahat uyu kara çocuk, kardeşlerin, abilerin, ablaların katillerden hesap soracak ! Fotoğrafı Berkin vurulmadan 17 gün önce (29 Mayıs) Okmeydanı'nda çekmişim. 2 ay önce fotoğrafları düzenlerken şans eseri denk geldim. daha on beşinde, ömrünün baharında. ölüm daha çok uzak yaşına. umut onunla, sevinç onunla, gelecek onunla. yükselsin diye erdemin bayrağı semalarımızda, onbeşin de, ömrünün baharında, yüreğine doldurup umudu, düştü hasretinin ardına... erken büyüyor çocuklarımız. on beş yaşında direnişçi, on altısında bir kahraman. öyle bilge, öyle insan. gözlerinde gökyüzünün yedi rengi. Mürsel Çoban"

Dediğim gibi derdim bir daha ölen bir çocuk fotoğrafı görmek istemememdir. Başka bir derdim yok, kullanılmayalım yeter ki.
 
Ulan bişi sorcam kafama takıldı yanlıs da anlamayın nolur
Bu gezi olayı haziranda degilmiydi ? bu cocuk 1seneye yakındır komadaysa kim atı buna gaz fiseği nerde atıldı asıl sorulması gereken bu
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Victim_blaming

Özellikle de "tarihçe" kısmı: (italik ve kalın vurgular bana ait)

Although Ryan popularized the phrase, the phenomenon of victim blaming is well established in human psychology and history;[10] for instance there are plenty of examples in the Old Testament in which tragedies and catastrophes are justified and blamed on the victims for their faults as sinners.[10]

In 1947 Theodor W. Adorno defined what would be later called "blaming the victim," as "one of the most sinister features of the Fascist character".[11][12] Shortly thereafter Adorno and three other professors at the University of California, Berkeley formulated their influential and highly debated F-scale (F for fascist), published in The Authoritarian Personality (1950), which included among the fascist traits of the scale the "contempt for everything discriminated against or weak."[13] A typical expression of victim blaming is the "asking for it" idiom, e.g. "she was asking for it" said of a victim of violence or sexual assault.[14]
 
Ben fark göremedim. Ayrıca ilk verdiğiniz linkte tanka taş atan çocuğu gösterip taş atmanın bir direniş için olabilirliğini ve doğal olduğunu ima ederken şimdi eli sapanlı resmin montaj olduğunu söylüyor Berkin 'in böyle bir şey yapmadığını yada yapmamış olduğunu iddia ediyorsunuz. Bu bence bir çelişki...
Kaos ya da savaş ortamında çocuklar hep savaş alanında oldu, ben hep bunu lanetledim, hep ölen çocuklara üzüldüm. "Polise taş atan çocuk cezasını çeker" gibi saçma bir kafada asla değilim, tabii ki atacak taş da sopa da, ben de attım, yine atacağım. Ama ben çocuk değildim, siz de çocuk değildiniz meydanlara çıktığınızda. Siz 15 yaşınızdayken meydanlarda değildiniz, bu çocuğun da orada olmaması için sebep yaratmaya çalışıyorum, insani duygularla.
 
Ben fark göremedim. Ayrıca ilk verdiğiniz linkte tanka taş atan çocuğu gösterip taş atmanın bir direniş için olabilirliğini ve doğal olduğunu ima ederken şimdi eli sapanlı resmin montaj olduğunu söylüyor Berkin 'in böyle bir şey yapmadığını yada yapmamış olduğunu iddia ediyorsunuz. Bu bence bir çelişki...
Photoshop'tan anlıyor musunuz? Eğer anlamıyorsanız iki resmi ayrı ayrı bulup alın, kaş ve göz kapağı kısmını dikkatlice inceleyin.Söylediklerimin arkasındayım.Bu fotoğraf ve iddialarda sıkıntı var.Çelişki olan kısım neresi?
 
Ulan bişi sorcam kafama takıldı yanlıs da anlamayın nolur
Bu gezi olayı haziranda degilmiydi ? bu cocuk 1seneye yakındır komadaysa kim atı buna gaz fiseği nerde atıldı asıl sorulması gereken bu
 
Ulan bişi sorcam kafama takıldı yanlıs da anlamayın nolur
Bu gezi olayı haziranda degilmiydi ? bu cocuk 1seneye yakındır komadaysa kim atı buna gaz fiseği nerde atıldı asıl sorulması gereken bu
269 gündür sanırım hastanede, yani 1 seneye yakındır. Bir tutarsızlık yok. Gaz fişeği bildiğim kadarıyla evden çıkıp ekmek almaya giderken başına isabet ediyor :(
 
Geri
Üst