Analog Pedal Yapmak (Genel Bilgiler)

El Yapımı Pedal işi ile ilgili genel bilgiler içermesini dileyerek konuya girelim. (soru cevap deneyimler icatlar vs gibi )
bu işi hobi olarak yada maddi gelir olarak yapan tüm arkadaşlar burada bilgilerini paylaşırsa sanırım herkes 3 5 pedal sahibi olabilir.

yeni başlayanlar için:
1-www.tonepad.com sitesine giriyoruz(farklı bir çok site var ama en güvenilir bura gibi). fx projects kısmına girip istediğimiz pedalın üzerine tıklayıp Layouts kısmından PDF formatındaki bilgilerini indiriyoruz(dikkat edin en son yüklenen PDF olsun mesela 2002,2004 varsa siz 2004 de konulanı alın)

2-PDF de parça listesi yazıyor o parça listesine göre parçaları alın.(bazı parçalar bulunamayabilir onun işini görecek birşeyler alabilirsiniz ama kendisini bulmaya çalışın)

3-PDF nin lazer çıktısını alın mümkünse pnp kağıdına, olmadı kuşe kağıda.(normal mürekkepli yazıcıdan olmaz boyalar akar gider,mürekkepli yazıcıdan çıkarıp koyu tonda fotokopi çıkarabilirsiniz bu da ne kadar sağlıklı bilemem)

4-PCB (Printed Circuit Board) olarak bilinen baskı devre kartı yapmanız gerek. burada anlatması çok uzun sürer link veriyorum (google dan baskı devre yapımı diye aratın baya sayfa çıkıyor) (pcb yi delmek için küçük matkaplar satılıyor 6 7 ytl civarında onlardan almalısınız.)
http://www.sesfrekans.sistemleri.com/ dan Kuşe Kağıt Yöntemi ne tıklayın.yeteri kadar anlatmışlar (google dan buldum burayı)

5-parçaları aldık pcb yi yaptık diyelim.sıra geldi bunları bir araya getirmeye.bu iş için biraz alet edevat almanız gerekecek.
30w tan yukarı olmayan bir havya(5-8ytl civarı 1 ytl ye de var sakın almayın), lehim teli(1ytl), lehim pastası ( 1ytl çok gerek olmuyor), lehim sökücü pompa(3-5 ytl) ,vs. şimdilik bu kadar aklıma geldi.

6-herşey tamam diyelim > parçaları Layout yazan resimde gösterildiği gibi yerleştirip lehimliyoruz.
bu kadar.pedal bitti :)

şu alet edevatlar ilk başta biraz masraf oluyor ama 3 5 pedal yaparım diyorsanız zevk alıyorsanız bu işten çok birşey değil.pedalın parçaları 5 6 ytl anca tutar zaten.kutu ve switch olayı dertli ama birşeyler uyduruyoruz.

elektronikten hiç analamayan arkadaşlar önce biraz temel elektronik okusun nette bilgiler var.birşey bilmeden olaya girince biraz yorucu oluyor.devreyi yaptınız çalışmadı :) kafayı yiyebilirsiniz..

bu forumda o kadar adam varken bu başlığı açmak bana düşmezdi (ben elektronikten falan çok anlamıyorum arkadaşlarım sağolsun anlattılar.sadece pedal yapacak kadar bilgim var) ama kimsenin açacağı yok gibiydi.

eksikleri daha deneyimli arkadaşlar tamamlar umarım.
herkese bol devreli günler :)

NOT: lütfen abuk sabuk msjlarla konuyu dağıtmayalım forumda iyi başlayan ama geyik yüzünden rezil olan başlıklar var.saçma sapan görüşlerini herkes kendine saklasın!! tabiki güzel espiriler birazcık geyik olacak ama b.kunu çıkarmadan.
 
yok resimleri tanıdım bu tonepad in sahibi piskopat amcanın çektiği fotoğraflar.Adam lettop üstünde devreyi yapıyo ve fotoğraflarının hepsi lettop üstünde çekilmiş.Bu arada o switchlerin plastiklerini bulabilirsin heryerde bayada sağlamlar plastik deyip geçme yani.Mesela ben benim bi fotoyu koyayım orada kullandığım plastik swichi de görebilirsin :LOL:
:LOL: Karşınızda Big Muff Pi :LOL:
http://img372.imageshack.us/img372/7338/im0009421cm.jpg
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
daha büyük bir resim yokmuydu :)
switch leri TR de bulması dert ama ebaydan alınca tanesi 4 5 ytl gibi bişi yapıyor..plastik fena değil ama sahnede falan rezil edebilir
 
bandito pedal işleri iyi galiba bayadır modemim bozuktu giremedim görüşemedik.

mxr dist+, ve gt2 yaptım sonuç iyi oluyor okuduğum bazı yazılardan yola çıkarak (mxr kolay bi pedal olduğu için) mxr'da bi kaç değişiklik yapıp istediğim tona yakın bir pedal yaptım şu anda zaten 3-5 aydır elektro gitar çalan bi insan olduğum için mxrla yetiniyorum gt2min sadece 1 modunda küçük problemler var. onla uraşamadım öle duruyor. biraz karşılaştığım zorluklardan bahsediyim bu hiç'te göründüğü kadar kolay bir iş değil tabiki önünüze gelen ilk dükkana gittiğinizde alacağınız parçalarla bir pedal yapabilirsiniz ama sonuç iyi olmaz mesela dip gürültüsünü engellemek için film kondansatör kullanmalısınız bunlar mercimeklere ve plakalı tiplere göre çok daha iyidir ses devreleri konusunda içindeki plaka ve polyetster kısım sarım şeklinde olduğu için daha az kaçırır ve benim yaptığım pedalı aleminyum kutya koydum gain en sonda seste en sonda iken tık ses yok. ama film kondansatörüde tanımalısınız her gittiğim yerde film kondasatör sordum abi bu, yada buda aynısı aynı işi yapar gibi sözler duyarak bana farklı kondasatörler satılmaya çalışlıldı diğer elemanlardanda mesela opamp lar kalite kalite değişir gt2 için TLC2262'yi kullanmak orjinale yakın sonuç veriyormuş(!) ama türkiyede yok ben babamın çalıştığı yer aracılığıyla getirttim. transistörde öyle eşleniği veriliyor her yerde ama aynı sonucu vermiyor. TIPKI FET TRANSİSTÖRLERİN de türkiyede olmadığı gibi ben çok gezdim çok araştırdım orjinale yakın yapmak için yurtdışından malzeme getirtmek şart! o yüzdende 100$ lık taş gibi kasası olan pedalın kopyasını yapmak size hiç bir kar sağlamaz ya üretimden kalkmış yada gt2 gibi sıfırı 270$ olan pedalları yapmanızı tavsiye ederim.
ben bu aralar finallere ver mesleki meselelere yoğunlaştığım için bu işlere ara verecektim fakat bir arkadaşım bir kutu lambayla gelince bir lambalı preamp olayına girmemek benim için karşı koyulamaz oldu bu aralar onlarla ilgileniyorum ama yinede vaktim bol canım sıkılıyor, rahat kıçıma batıyor diyenler için süper bir seçenek yeni başladım ama ilk pedalım kendi yaptığım analog bir pedaldı prosesörlere hiç ısınamadım bu gidişle de ısınamayacağım gibi geliyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
PDF formatında olanlar gerçek boyut.. tonepad deki pedalların hepsi pdf olduğu için direk çıktı alınca gerçek boyut oluyor zaten... ready to transfer yazıyor .. pcb için pnp kağıdı iyi oluyor ama pahalı olduğu ve kolay bulunamadığı ve bulunsada bir çok yerin makineye sokmadığı bir kağıt olduğu için kuşe kağıt olabilir..ben kuşe ile yaptım gayet iyi oldu... ütü bekleme süresi 10 dak falandı..tabi bu ütüden ütüye biraz değişir..
 
teşekkür ederim bandito. marshall jcm-800 head için baskı devre yaptırdık yaklaşık 30 cm, 15 milyona yaptılar. bu pedallarda 5-6 cm bişey kendimiz uğraşmaya gerek yok bence...
 
bazı dallamalarda ankarada bilmem ne dede 4 milyona 15 cm kart basıyo diolardı allah allah çok sıkıldım bu forumdan girmeyecem bir daha!
hep aynı sorular hep aynı meseleler sıkıntı veriyor
 
pcb için hayatta para vermem..a4 bakır levha 2.5 ytl tuzruhu 1ytl perhidrol 2.5ytl.hepsi 6ytl etti şimdi bir a4 den kaç tane pedal pcb si çıkar hesaplayın. 1 tane pedal pcb si için kimse uğraşmıyor en az 5 6 ytl istiyorlar.
 
pnp aynı şeymi bilmiyorum ama matbaa ofset yada büyük fotokopici gibi yerlerde devrenin şemasının çıktısını direk aydınger kağıdına alabiliyosunuz. zaten pcb yi aydıngerden çıkartıyolar
 
arkadaşlar yapmış olduğum ts9 pedalında entegrede ısınma sorunu oluyor ve de anfiden ses alamıyordum. kısa devre ihtimalini göz önünde bulundurarak yeni baskı devre hazırladım ve eski devredeki tüm dirençleri,transistörleri,diyotları tek tek ölçtükten sonra yeni baskı devreye aktardım. kondansatörleri ölçemediğimden direk olarak aktardım. ayrıca yeni devreye sıfır entegre kullandım ama sonuç yine aynı oldu. artık devrede arızaya sebep veren kesin olarak kondansatörlerden birisi. sevgili eimer arkadaşım; sana sormak istediğim film kondansatörü diğerlerinden nasıl ayıracağız. bandito'nun yukarıda tonepad den alıp koyduğu fotodaki kondansatörler film kondansatör mü oluyor. eğer öyleyse bu kondansatörlerden bulup takmayı deneyeceğim. herkese çalışmalarında başarılar dilerim.
 
pnp kağıtlarını karaköy pasajından bulabilirsiniz. tuna elektroniğin karşısındaki dükkan.

öteki soruya gelince film kondansatörlerin bi fotoğrafını koyuyorum :
dscf53734qi.jpg


bunların içi sarım şeklindedir bu kondasatörü de bilim uğruna feda ettim.
dscf53746mz.jpg
 
http://www.tonepad.com/photoessay.asp?photoEssayID=10&sequenceNo=1

pnp kağıdı bu link te görülen mavi kağıt.başka kağıtlarla karışmasın.

od1603 bence kullandığın parçaları yeniden kullanma.zaten parçalar çok pahalı değil bulabilirsen film falan ne güzel 0 dan pedal yap.bende yaptım ts808 ilk denemede çalışmıştı

batu_han bass için efekt
http://www.generalguitargadgets.com/index.php?option=content&task=view&id=144&Itemid=171
diye birşey var ama başka göremedim!!
 
arkadaşlar baskı devre çıkarmak için PNP kağıtla filan uğraşmayın.kuşe kağıtla harika baskı devreler çıkarıyorum.kuşe kağıdın ince olanlarıyla dahada güzel oluyor.
 
Geri
Üst