7 Telli Gitarda Istenmeyen Tel Titreşimleri

Efendiler konu şu: 7 telli gitarımda (SLS C-7) 7. veya 6. tele vuruyorum, diğer tellerin hepsi titreşiyor. Aylardır bunla uğraşıyorum! Kayıt yaparken de iyice kendini belli ediyor meret! Üst eşiğin oraya pamuklu vs. bir şey dolayınca (fretwrap bile aldım) sorun bir nebze halloluyor da, ben onu kullanmak istemiyorum ki! 1. perdenin ortasında kocaman bir engel! Bak gene hiddetlendim :mad:

Bence bu normal bir şey değil. Çünkü mesela bir başka 6 telli gitarım (Hellraiser C-1) BEADGbB olarak akortlu. Notaların frekanslarına baktığınız zaman Gb3 notası (2. tel), B1 notasının (6.tel) harmoniği olduğundan 6. tele boş vuruş yaptığımda 2. tel de titriyor. Tamam, eyvallah. Ama 7 telli gitarda 7. telin B ye veya A ya akortlu olmasından bağımsız olarak bu tele veya 6. tele vurduğumda diğerleri hep beraber titriyor. Diğer 7 tellilerde bu durum var mı bilmiyorum; zira internetten de bir şey bulamadım.

Ekleme: Bunu ilk PM lerde fark ettim. Şöyle saçma bir şekilde fark ettim hem de: PM yaparken istenmeyen sesler duyuyordum. Baktım ki PM lerde 3. tel de (G3 notası) titriyor. Pena tutan -sol- elimi köprüye dayadığımda, avuç içimdeki çizgilerden birinin oluşturduğu çukurluğa --nasıl uzun bir çizgiyse artık-- 3. tel denk geldiğinden (olayın karışıklığına bak!) elimin o tele temas etmediğini fark ettim. Sonra elimi sadece üstteki iki tele dayadım --diğerleri boşta kaldı-- ve baktım ki hepsi titriyor. 6 telli gitarda denedim, bu yok (dediğim gibi, sadece 2. tel haricen titriyor).

Var mı fikri olan? Köprüden mi? Üst eşikten mi? Gövde veya saptan mı?
 
Son düzenleme:
Konuyu görünce benim gitarda (omen extreme 7) PM, normal ve sert penalayarak farklı şekillerde denedim, diğer tellerde herhangi bir titreşime rastlamadım. Çalım esnasında elinizin köprüye dayadığınız kısmı tellere sürtüyor olabilir mi diye düşündüm ama boşken de titrediğini belirtmişsiniz, o yüzden sebebini ben de anlayamadım.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Bendeki şu an pasif manyetikli versiyon. Şimdi hatırladım da, aktif manyetikli versiyonda da aynı şey vardı. Demek ki bunların tasarımında bir dert var galiba. Şimdi Keith Merrow'un KM-7 modeli Türkiye'ye gelecek yakın zamanda ve almayı planlıyordum; fakat gitarın tamamiyle SLS C-7 şablonu üzerine kurulu olduğu aklıma gelince vazgeçeceğim sanırım :bored:
 
KM-7 den Caymanıza gerek yok. Kendi gitarlarımda da (C-7 & ATX C-7) bu durum mevcut. Sorunun çözümü o pamıklılarda gerçekten, ki aklın yolu bir malum siz de aynı çözüme ulaşmışsınız. Kullanmak istememeniz doğal çünkü insanın gözüne gözüne batıyor. Yani en azından ben uyuz oluyorum o görüntüye. Gruvgear markası fretwrap adını verdiği nispeten daha yakışıklı bir ürün tasarlamış ki duymuş görmüşsünüzdür. Hanıma rica ettim yarım saatte kesti biçti dikti koydu önüme aynısını :D

Sorunun sebebini skalanın extended olmasından kelli bir durum olarak biliyorum. Yanlışsam da sorumlusu eğitim sistemi. Hele ki tuşeniz de eziyet derecede "metalci işi" ise bu sonuç çok normal. Umursamayın, yardırın gitsin derim.
 
Köprüyle ferrule'lerin arasına sünger gibi bir şey koymayı denediniz mi hiç?

Sevenstring.org'da benzer bir dertten muzdarip arkadaşın biri yapmıştı, bir de üst eşikten sonra hatta. İşe yaradığını söylüyordu.
 
Aslında bence bu son derece normal bir durum ? Acaba sorununuzu yanlış mı anladım ? Gitara dokunduğunuzda bütün teller titer, o yüzden de distortion ile temiz çalmanın püf noktası çalarken sadece pena ile vurulan tellerin boşta kalmasıdır. Yani asıl mesele, çalınmayan tellerin sol ve sağ el ile bir şekilde susturulması (damp) hadisesidir.

Extreme tarzlarda çalan pek çok arkadaş "damp" ile "mute" arasında pek fark gözetmez ne yazık ki. Ama çalmadığınız telleri bir şekilde susturmak (damp) ile çaldığınız tellere uyguladığınız "pizzicato" efekti (palm mute) aslında farklı şeylerdir. Boşta kalan her tel -siz pena ile vurmasanız ve ona hiç dokunmasanız bile- titrer ve manyetikler ile amfiye iletilir. Akustik gitar ile ve temiz tonla çalınırken bu o kadar sorun olmaz, ama yüksek gainde....
 
ben anlamadı neresinin titrediğini?
benim yamahada headstocktaki teller çınlıyor onları fotodaki gibi kapatıyorum.
diğer telleri de zaten sürekli kontrollü bir şekilde sustura sustra çalıyorum. olacak gibi değilse kayıtta onlara da bant atıyorum konu kapanıyor.
IMG_20140326_222347.jpg
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Hamınıza şükranlarımı sunuyorum :D

@bastardbullet Gruvgear'ın fretwrap dediği ürün var zaten bende, 3 farklı renk içeren set olarak geldi, onu doluyorum üst eşiğe :) ... de işte tam etkisini görmem için 1. perdenin ortasına yakın bir yere getirmem gerekiyor. Bu da hem kötü görüntü, hem de sinir bozucu bir şey. Bu gidişle artık umursamayacağım galiba :) Ayrıca eğer durum uzun skaladan kaynaklanıyorsa iyice berbat. Zira 6 telli gitarlarım 25.5'', 7 telli gitarım 26.5''. 1'' lik fark eğer bu kadar mevzu çıkarıyorsa... Ibanez'in solak 8 telli modelini (RG8) almaya niyetlendim bir ara, tam 28'' :D Demek ki onu alsam kim bilir ne şahane şeyler çıkacak ortaya :D

@tugberkozdemir Normalde o olay, skalanın dışında kalan titreşimleri bastırmak için sanırım; ama onu da denedim: ScotchBrite'tan kestiğim parçayı üst eşik ile burgular arasına koyarak, köprüyle ferruleler arasına koyarak, her iki noktada aynı anda. Ama sonuç yok. Hatta jimmyclip diye bir ürün de var. Bir kıskaç gibi, tellerin skala dışında kalan yerlerine takıyorsunuz. Ama benim sorunum bu noktada değil.

@barrios Doğru diyorsun da @Hardernative de aynı şeyi denemiş ve böyle bir sorunla karşılaşmamış. İlk mesajda dediğim gibi, 6 telli gitarımda bu yok. 6 telli gitarım BEADGbB olarak akortlu ve 6. tele (B1) boş vuruş yaptığımda 2. tel de (F#3) titriyor; zira B1'in temel frekansı 61.74Hz, F#3'ün frekansı 185Hz. Yani tam 3 katı. Dolayısıyla harmoniği. O yüzden titremesi normal. Diğer teller de zımba gibi duruyor --kaldı ki sabit köprümün kanalları aşınmış olmasına rağmen--. Ama 7 tellide 7. tele boş vuruş yapıyorum. Temas olmasa dahi hepsi birden zangır zangır... Sanki onlara da vurmuşum. Yani tamam, diğer telleri susturma olayını çalarken uyguluyorum elbette. Mesela bir telde penalama yaparken üst tellere de elim vurursa ses çıkmasın diye parmağımın ucuyla falan susturuyorum; keza bir telden diğerine geçerken de... Ama yani boş vuruşlarda diğerleri de böyle zangır zangır olmaz ki yani... Ne bileyim... Ben mi saçmalıyorum acaba :)

@Sinan Güngörer Ağabey 7. veya 6. tele boş veya herhangi bir perdede sadece normal vuruyorum (abanmıyorum veya hızlı/sert penalama yapmıyorum), diğer teller de sanki onlara vurmuşum gibi titriyor. Şimdi birçoğunuz penayı tutarken normalde hani serçe veya yüzük parmağınız köprü manyetiğinin oralarda falan durur ya, bende öyle değil. Ben çalaken bütün parmaklarım kapanmış vaziyette; bu yüzden özellikle alttaki tellere doğru susturma yapmam mümkün değil. Özellikle PM lerde bu olay çok iğrenç bir şekilde belli ediyor kendini. Bugün/yarın do-re ye gidip başka 7 telli modeller (ATX C-7, Hellraiser C-7, hatta 8 telliler...) mi denesem acaba, aynı durum onlarda da var mı diye?
 
Son düzenleme:
Geri
Üst