Kültür Dayatması

Çocukların kültürü nasıl oluşmalıdır ?

  • Aile tarafindan küçük yaşta öğretilmelidir

    Oylar: 12 52.2%
  • Büyüdüğünde kendisi karar vermelidir

    Oylar: 11 47.8%

  • Toplam oy veren
    23
Öncesi;
boğaz.png
Sonrası;
boğaz2.png
 
Efendim elbette bu proje desteklenmelidir! dünya barışına katkıdır hatta!! Ne o öyle, her savaşta boğazlar başımaza zaten bela! Kapatalımi kamulaştıralım gitsin efendim! (Candaş gazeteci olma provaları :D)
 
Ben sanat tarihi okumadım, merak ediyorum yazdıklarınız hakkında, aynı şekilde bilgiye vakıf olan kaç kişi var. (beğenenler dahil) Dolayısıyla yazdıklarınızın kişisel sovdan ibaret olduğu kanaatindeyim. Herkesin anlayabileceği şekilde yazmanız daha faydalı olacaktır.(yani bu kadar ayrıntıya girmeden, daha basit ve öz) Ben kendi uzmanı olduğum konuda burda bu şekilde yazsam emin olun sizde araştırmak zorunda kalırsınız. Bu yaklaşım şeklinin, bakın ben ne kadar ayrıntılı bilgilere sahibim benim dediğim kesin doğru psikolojisi yaratmaya yönelik olduğu çok açık ve maalesef doğru bir yaklaşım değil.(kastım şudur; yazdıklarınızın doğruluğunu teyid etmem için tek tek internetten bakmam gerekir, ben bu kadar ayrıntılı bilgilere vakıf değilim, )
Kültürlerin birbirinden etkilenebileceğini daha önceki mesajlarımda da yazmıştım. Yazdıklarınız bana mantıklı gelmiyor, çünkü aynı bakış açısıyla baktığımda Türk lerinde birçok farklı coğrafyada eserleri var. (siz burdaki eserleri yapanların yabancı olduklarını yazmışsınız)
Ayrıca bu mesajlaşmanın sonunu çok hayırlı görmüyorum. Bu nedenle daha fazla yazmayıda uygun bulmuyorum.
Siz benim cahilliğime verin yanlış düşünmüşüm, kulaktan dolma bilgiler ile baş ağrıttığım için özür dilerim, dedimya cahillik, tekrardan kusuruma bakmayın.
Bunda abartılacak bir şey yok aslında sırf merak için açıp baksanız yine görünür,öğrenilir. Osman Burak'ın yazdığı bilgide bir sorun yok,zamanında üniversitede sadece 1 dönem gördüğüm sanat tarihinde ve lisede 1 dönem gördüğüm sanat tarihi derslerinde bile bunları gördük.Bunları bilmek için sanat tarihi bilmek de şart değil cahillik dediğiniz şey araştırmadan yazıp çizmektir aslında bunları desteklemeniz gerekir.Başlık Esp-Jackson başlığına dönmüş :D
 
Normalde böyle başlıklara yazmam çünkü sonuç alınmaz ya da tartışma ortamı bile olmaz bilgi kirliliğinden ya da "en iyisi ben bilirim tabi bana soracaksanız " tavrı olduğu için bir arpa boyu ilerlemez konu.. Kirlilik artınca dayanamadım yazayım dedim.

Konudaki anket ve değinilmek istenilen konu sapmış bu zaten normalimiz yadırgamadım açıkcası :) Anketin cevabı bence her ikiside olur. Çünkü dünya'da kendi çocuğunu kendi kültürü dışında yetiştiren herhangi bir aile var mı bilmiyorum ? Burada kişi özgürlüğü hür iradesi ya da kendi hayatını tecrübe edip öğrenmekle kültür-yaşayış aile eğitimi karıştırılmış gibi duruyor. Alman bir ailenin sabah kahvaltısında bile yedikleri bir kültürdür. Pazar günü babasıyla kiliseye gitmesi de kültürdür. Buna karşılık ilk cinsel deneyim yaşı da bir kültürdür. Sen kendi kültürü verirsin ya da o zaten o toplumun içinde harmanlanır sonra kendi seçeceğini kendisi seçer zaten. Bu kendi fikrim tabi ki..

Saptırılan konuya gelirsek, kültür yarıştırması olayına; Kendimce bilgi sahibi olduğum konulardan bahsetmek istiyorum. Öncelikle Ameerikalıların kültür-mediniyet tarihi ve yapıları,eserleri incelenirken konu "Amerikalı" olduğu gerçeğine indirgeniyor. Bu tarihi eserler İstanbul'da olunca adı Ermeni,Rum yaptı oluyor. Peki Amerikalı dediğiniz kim? Onlarda bu kadar teknolojik ilerlemeyi sadece belli bir milletten gelenler mi yapmış ? Genel olarak İngiltere ana vatanı olarak görülür Amerikalıların. İngilizce konuşmaları, dünya savaşlarındaki müttefiklik durumları,güncel dünya siyasetleri aynı paralelde ilerlediği için diyorum. Peki Amerika'daki mimarların,sanatkar ya da bilim adamların hepsi İngiltere kökenli midir? Misal, V1-V2 Roketlerini mücidi. Şimdiki bütün kıtalar arası roket,uzaya atılan her türlü füze, sıvı okjinenin bu denli bir yakıt gücüne sahip olduğu bilgisi ve bu gücü kontrollu bir biçimde kullanma hepsini tek bir adamın azmine borçluyuz. Wernher von Braun. Kendisi bir nazi, ayrıca Polonya doğumlu (Alman mı biliyorum ama belki Alman da değil ama Amerikalı olmadığı kesin ) 2. dünya savaşının bitmesine yakın müttefikler Almanya'nın roketlerine el koyuyor. Braun,füzeler ve ekibi Amerika'ya gidiyor. Sonra NASA bünyesinde uzaya Roket ve Ay'a insanlığın gidişi için çalışıyor. Sonunda Ay'a gidiliyor ve zamanında azılı bir Nazi olan Von Braun, Keneddy'den ödül alıyor. Avrupa'da da bu konuda bir çok örnek var. Yahudi kökenli Almanya'da çalışmış bir çok bilim adamı var. Keza Fransa'da çalışma yapan bir çok keşfe imza atan Alman bilim adamları mevcut. Şimdi bunlar Alman mı Fransız mı ? Karşılaştırma konusuna gelirsek.. Türk kültürü/İslam kültürü/Osmanlı kültürü/Selçuklu kültürü adına ne derseniz deyin bu kültürü Modern Amerika kültürü ile karşılaştırmak cidden tarihe haksızlık oluyor. Hadi Roma İmparatorluğu deseniz anlarım, Kutsal-Roman Germen imparatorluğu ve devam eden Alman-Prusya kültürü deseniz anlarım. Britanya koloni İmparatorluğu deseniz anlarım da..

Bir de Mimar Sinan devşirme yazılmış ki buradan sanırım yaptığı camiler,hanlar,kütüphaneler bizim kültürümüze dahil edemiyoruz'a kadar gidecek ki durum çok içler acısı bir hal alacak. Tarihi eser mi arıyorsunuz ? Anadolunun bir çok yerinde camiler,hanlar, medreseler var, yapım tarihine bakın. Buradan tek tek sıralamak bilgi vermek mesajda kirlilik yaratıyor isteyen internetten şehirleri aratarak ulaşabilir. Ama bir çoğunun yapım tarihine de bakamıyorsunuz çünkü zaten kitabeleri ya silinmiş ya üstü kapatılmış ya tahrip edilmiş. Hatta bir bakıyorsunuz ki ahıra çevrilmiş. Kitabesi olanının da bir önemi yok ki 1000 yıldır kullandığınız alfabeniz ortadan kalmış. Ya bari haftalık 2 ders saati koysaydınız da tarihimizi öğrenebileceğimiz dili de az da olsa öğrenmiş olurduk. Bugün Osmanlı arşivinde Türk'ten çok Amerikalı,Portekizli,Japon bilim adamı var ? Çin'de Mao bile kültür devrimi yaparken 1 gecede milyonlarca kişiyi keserek iktidara geldiğinde bile değiştirmediği tek şey dildi. Dünya'nın en eski ve en kadim dilinden biri.. üstelik zordu bir dildi, Herhalde hemen herkes de Çince'nin çok zor olduğunda hem fikirdir sanırım ? Bu sayede 3000 bin yıl öncesi Çin Tarihi hala araştırılabiliyor sadece Çin Tarihi mi ? Mete'nin Çin ile ilişkileri, Orta Asyadaki Türk devletlerinin Çin ile ilişkileri..

Satabildiğiniz satın satamadığınızı yok pahasına verin o da olmazsa yıkın diye kim emir verdi bakın, araştırın karşınıza neler çıkacak. 1935'ten 1960'lara kadar müthiş bir talan söz konusu... Özetle neresinden tutacam bilemedim Orta asya öncesi Türk tarihi mi kültür değil ? İslamiyetten sonraki samarra,buhara kentlerindeki islam alimleri ve pozitif bilim alimleri mi Türk değil ? Bitlisteki 1000 yıllık Mezar taşları mı Türk değil ? Devrinin makineli tüfeği olarak adlandırılabilen kompozit yay mı Türk değil ? Ben demiyorum Alman Prof diyor ki "Türk'ü tarihten çıkarırsanız,tarih kalmaz" diye.. Bugün iskit,saka,kimerlilerin Türk kökenli milletler olduğuna dair birçok bilgi-yayın var. Sümerce ile Türkçe'de bir sürü uyuşan kelime var. Sümerlerin halı ve kilim motifleri ile Ortaasya islamiyet öncesi Türklerle birçok benzerliği var. Giyim kuşamda da bu benzerlikle söz konusu.. Yıllarını sümerlilerin kültür ve diline vermiş yabancı /Türk Hocalarımız var. Hepsi Ortaasya Türk kavimleri ile ilişkisini boşa mı incelemiş yani ? Sen tarihini 1923'ten başlatırsan dünyanın en eski fast foodu olan simiti " Osmanlı'nın bizim değil ki ? ", en eski askeri bandosunu " Osmanlı'nın bu bizim değil ki ? " Mimari esintisi taa Ortaasya'ya uzanan Bursa'daki Çinili Camii " bizim değil Osmanlı'nın ki ? " dersen kusura bakma ama o senin problemin der geçerler adama..

Araştıracaksak 1923'ten sonra ne yaptık ona bakmalı. Ben bir şey göremiyorum açıkcası ? Osmanlı'nın en eksik yanı olarak bilinen pozitif ilimlerden bir örnek sadece günümüze kıyas için.. Osmanlı son dönemlerinde 35 çeşit aşı yapılıyor kendisi üretiyordu. Şu an günümüzde 13 çeşide yeni ulaşabildik onların da daha 1-2 sene öncesine kadar kitleri yurtdışından geliyordu. Bu 13 çeşit aşıyı da devşirmeler mi yapıyor Ermeniler/Rumlar mı yapıyor bilmiyorum bunlar da Türk olmayabilir yani :)
Hat,tezhip,ebru,musiki,tıp alanında olanları yazsam mesaj, mesajlıktan çıkar kitap olmaya yürür. Araştıracaksak 1923'ten sonra ne yaptık ona bakmalı. Ben bir şey göremiyorum açıkcası ? Osmanlı'nın en eksik yanı olarak bilinen pozitif ilimlerden bir örnek sadece günümüze kıyas için.. Aşı konusu.. hem toplum sağlığı için hem tıp teknolojisi hem savaş teknoloji ve savunma konularında bir ülkenin özellikle günümüzde olmazsa olmazı..
Osmanlı son dönemlerinde 35 çeşit aşı yapılıyor kendisi üretiyordu. Şu an günümüzde 13 çeşide yeni ulaşabildik onların da daha 1-2 sene öncesine kadar kitleri yurtdışından geliyordu. Bu 13 çeşit aşıyı da devşirmeler mi yapıyor Ermeniler/Rumlar mı yapıyor bilmiyorum bunlar da Türk olmayabilir yani :)
 
Son düzenleme:
Normalde böyle başlıklara yazmam çünkü sonuç alınmaz ya da tartışma ortamı bile olmaz bilgi kirliliğinden ya da "en iyisi ben bilirim tabi bana soracaksanız " tavrı olduğu için bir arpa boyu ilerlemez konu.. Kirlilik artınca dayanamadım yazayım dedim.

Konudaki anket ve değinilmek istenilen konu sapmış bu zaten normalimiz yadırgamadım açıkcası :) Anketin cevabı bence her ikiside olur. Çünkü dünya'da kendi çocuğunu kendi kültürü dışında yetiştiren herhangi bir aile var mı bilmiyorum ? Burada kişi özgürlüğü hür iradesi ya da kendi hayatını tecrübe edip öğrenmekle kültür-yaşayış aile eğitimi karıştırılmış gibi duruyor. Alman bir ailenin sabah kahvaltısında bile yedikleri bir kültürdür. Pazar günü babasıyla kiliseye gitmesi de kültürdür. Buna karşılık ilk cinsel deneyim yaşı da bir kültürdür. Sen kendi kültürü verirsin ya da o zaten o toplumun içinde harmanlanır sonra kendi seçeceğini kendisi seçer zaten. Bu kendi fikrim tabi ki..

Saptırılan konuya gelirsek, kültür yarıştırması olayına; Kendimce bilgi sahibi olduğum konulardan bahsetmek istiyorum. Öncelikle Ameerikalıların kültür-mediniyet tarihi ve yapıları,eserleri incelenirken konu amerikalı olduğu gerçeğine indirgeniyor. Bu tarihi eserler İstanbul'da olunca adı ermeni,rum yaptı oluyor. Peki Amerikalı dediğiniz kim? Onlarda bu kadar teknolojik ilerlemeyi sadece belli bir milletten gelenler mi yapmış ? Genel olarak İngiltere ana vatanı olarak görülür Amerikalıların. İngilizce konuşmaları, dünya savaşlarındaki müttefiklik durumları,güncel dünya siyasetleri aynı paralelde ilerlediği için diyorum. Peki Amerika'daki mimarların,sanatkar ya da bilim adamların hepsi İngiltere kökenli midir? Misal, V1-V2 roketlerini mücidi. Şimdiki bütün kıtalar arası roket,uzaya atılan her türlü füze, sıvı okjinenin bu denli bir yakıt gücüne sahip olduğu bilgisi ve bu gücü kontrollu bir biçimde kullanma hepsini tek bir adamın azmine borçluyuz. Wernher von Braun. Kendisi bir nazi, ayrıca Polonya doğumlu (Alman biliyorum ama belki Alman da değil ama Amerikalı olmadığı kesin ) 2. dünya savaşının bitmesine yakın müttefikler Almanya'nın roketlerine el koyuyor. Braun,füzeler ve ekibi Amerika'ya gidiyor. Sonra NASA bünyesinde uzaya roket ve ay'a insanlığın gidişi için çalışıyor. Sonunda Aya gidiliyor ve zamanında azılı bir Nazi olan Von Braun, Keneddy'den ödül alıyor. Avrupa'da da bu konuda bir çok örnek var. Yahudi kökenli Almanya'da çalışmış bir çok bilim adamı var. Keza fransa'da çalışma yapan bir çok keşfe imza atan Alman bilim adamları mevcut. Şimdi bunlar Alman mı Fransız mı ? Türk kültürü/islam kültürü/Osmanlı kültürü/Selçuklu kültürü adına ne derseniz deyin bu kültürü Modern Amerika kültürü ile karşılaştırmak cidden tarihe haksızlık oluyor. Hadi Roma deseniz anlarım, Kutsal-Roman Germen imparatorluğu ve devam eden Alman-Prusya kültürü deseniz anlarım. Britanya koloni İmparatorluğu deseniz anlarım da..

Bir de Mimar Sinan devşirme yazılmış ki buradan sanırım yaptığı camiler,hanlar,kütüphaneler bizim kültürümüze dahil edemiyoruz'a kadar gidecek ki durum çok içler acısı bir hal alacak. Anadolunun bir çok yerinde camiler,hanlar, medreselerin yapım tarihine bakın. Buradan tek tek sıralamak bilgi vermek mesajda kirlilik yaratıyor isteyen internetten şehirleri aratarak ulaşabilir. Ama bir çoğunun yapım tarihine bakamıyorsunuz çünkü zaten kitabeleri ya silinmiş ya üstü kapatılmış ya tahrip edilmiş. Hatta bir bakıyorsunuz ki ahıra çevrilmiş. Kitabesi olanının da bir önemi yok ki 1000 yıldır kullandığınız alfabeniz ortadan kalmış. Ya bari haftalık 2 ders saati koysaydınız da tarihimizi öğrenebileceğimiz dili de az da olsa öğrenmiş olurduk. Bugün Osmanlı arşivinde Türk'ten çok Amerikalı,Portekizli,Japon bilim adamı var ? Çin'de Mao bile kültür devrimi yaparken 1 gecede milyonlarca kişiyi keserek iktidara geldiğinde bile değiştirmediği tek şey dildi. Dünya'nın en eski ve en kadim dilinden biri.. Herhalde hemen herkes de Çince'nin çok zor olduğunda hem fikirdir sanırım ? Bu sayade 3000 bin yıl öncesi Çin Tarihi hala araştırılabiliyor sadece Çin Tarihi mi Mete'nin Çin ile ilişkileri, Orta Asyadaki Türk devletlerinin Çin ile ilişkileri..

Satabildiğiniz satın satamadığınızı yok pahasına verin o da olmazsa yıkın diye kim bakalım araştırın karşınıza neler çıkacak. 1935'ten 1960'lara kadar müthiş bir talan söz konusu... Özetle neresinden tutacam bilemedim Orta asya öncesi Türk tarihi mi kültür değil ? İslamiyetten sonraki samarra,buhara kentlerindeki islam alimleri ve pozitif bilim alimleri Türk değil ? Bitlisteki 1000 yıllık Mezar taşları mı Türk değil ? Devrinin makineli tüfeği olarak adlandırılabilen kompozit yay mı Türk değil ? Ben demiyorum Alman Prof diyor ki "Türk'ü tarihten çıkarırsanız,tarih kalmaz" diye.. Bugün iskit,saka,kimerlilerin Türk kökenli milletler olduğuna dair birçok bilgi-yayın var. Sümerce ile Türkçe'de bir sürü uyuşan kelime var. Sümerlerin halı ve kilim motifleri ile Ortaasya islamiyet öncesi Türklerle birçok benzerliği var. Giyim kuşamda da bu benzerlikle söz konusu.. Yıllarını sümerlilerin kültür ve diline vermiş yabancı /Türk Hocalarımız var. Hepsi Ortaasya Türk kavimleri ile ilişkisini boşa mı incelemiş yani ? Sen tarihini 1923'ten başlatırsan dünyanın en eski fast foodu olan simiti " Osmanlı'nın bizim değil ki ", en eski askeri bandosunu " Osmanlı'nın bu bizim değil ki ? " Mimari esintisi taa Ortaasya'ya uzanan Bursa'daki Çinili Camii bizim değil Osmanlı'nın ki dersen kusura bakma ama o senin problemin der geçerler adama..

Araştıracaksak 1923'ten sonra ne yaptık ona bakmalı. Ben bir şey göremiyorum açıkcası ? Osmanlı'nın en eksik yanı olarak bilinen pozitif ilimlerden bir örnek sadece günümüze kıyas için.. Osmanlı son dönemlerinde 35 çeşit aşı yapılıyor kendisi üretiyordu. Şu an günümüzde 13 çeşide yeni ulaşabildik onların da daha 1-2 sene öncesine kadar kitleri yurtdışından geliyordu. Bu 13 çeşit aşıyı da devşirmeler mi yapıyor Ermeniler/Rumlar mı yapıyor bilmiyorum bunlar da Türk olmayabilir yani :)
Hat,tezhip,ebru,musiki,tıp alanında olanları yazsam mesaj, mesajlıktan çıkar kitap olmaya yürür. Araştıracaksak 1923'ten sonra ne yaptık ona bakmalı. Ben bir şey göremiyorum açıkcası ? Osmanlı'nın en eksik yanı olarak bilinen pozitif ilimlerden bir örnek sadece günümüze kıyas için.. Aşı konusu.. hem toplum sağlığı için hem tıp teknolojisi hem savaş teknoloji ve savunma konularında bir ülkenin özellikle günümüzde olmazsa olmazı..
Osmanlı son dönemlerinde 35 çeşit aşı yapılıyor kendisi üretiyordu. Şu an günümüzde 13 çeşide yeni ulaşabildik onların da daha 1-2 sene öncesine kadar kitleri yurtdışından geliyordu. Bu 13 çeşit aşıyı da devşirmeler mi yapıyor Ermeniler/Rumlar mı yapıyor bilmiyorum bunlar da Türk olmayabilir yani :)
Normalde böyle başlıklara yazmam çünkü sonuç alınmaz ya da tartışma ortamı bile olmaz bilgi kirliliğinden ya da "en iyisi ben bilirim tabi bana soracaksanız " tavrı olduğu için bir arpa boyu ilerlemez konu.. Kirlilik artınca dayanamadım yazayım dedim.

Konudaki anket ve değinilmek istenilen konu sapmış bu zaten normalimiz yadırgamadım açıkcası :) Anketin cevabı bence her ikiside olur. Çünkü dünya'da kendi çocuğunu kendi kültürü dışında yetiştiren herhangi bir aile var mı bilmiyorum ? Burada kişi özgürlüğü hür iradesi ya da kendi hayatını tecrübe edip öğrenmekle kültür-yaşayış aile eğitimi karıştırılmış gibi duruyor. Alman bir ailenin sabah kahvaltısında bile yedikleri bir kültürdür. Pazar günü babasıyla kiliseye gitmesi de kültürdür. Buna karşılık ilk cinsel deneyim yaşı da bir kültürdür. Sen kendi kültürü verirsin ya da o zaten o toplumun içinde harmanlanır sonra kendi seçeceğini kendisi seçer zaten. Bu kendi fikrim tabi ki..

Saptırılan konuya gelirsek, kültür yarıştırması olayına; Kendimce bilgi sahibi olduğum konulardan bahsetmek istiyorum. Öncelikle Ameerikalıların kültür-mediniyet tarihi ve yapıları,eserleri incelenirken konu amerikalı olduğu gerçeğine indirgeniyor. Bu tarihi eserler İstanbul'da olunca adı ermeni,rum yaptı oluyor. Peki Amerikalı dediğiniz kim? Onlarda bu kadar teknolojik ilerlemeyi sadece belli bir milletten gelenler mi yapmış ? Genel olarak İngiltere ana vatanı olarak görülür Amerikalıların. İngilizce konuşmaları, dünya savaşlarındaki müttefiklik durumları,güncel dünya siyasetleri aynı paralelde ilerlediği için diyorum. Peki Amerika'daki mimarların,sanatkar ya da bilim adamların hepsi İngiltere kökenli midir? Misal, V1-V2 roketlerini mücidi. Şimdiki bütün kıtalar arası roket,uzaya atılan her türlü füze, sıvı okjinenin bu denli bir yakıt gücüne sahip olduğu bilgisi ve bu gücü kontrollu bir biçimde kullanma hepsini tek bir adamın azmine borçluyuz. Wernher von Braun. Kendisi bir nazi, ayrıca Polonya doğumlu (Alman biliyorum ama belki Alman da değil ama Amerikalı olmadığı kesin ) 2. dünya savaşının bitmesine yakın müttefikler Almanya'nın roketlerine el koyuyor. Braun,füzeler ve ekibi Amerika'ya gidiyor. Sonra NASA bünyesinde uzaya roket ve ay'a insanlığın gidişi için çalışıyor. Sonunda Aya gidiliyor ve zamanında azılı bir Nazi olan Von Braun, Keneddy'den ödül alıyor. Avrupa'da da bu konuda bir çok örnek var. Yahudi kökenli Almanya'da çalışmış bir çok bilim adamı var. Keza fransa'da çalışma yapan bir çok keşfe imza atan Alman bilim adamları mevcut. Şimdi bunlar Alman mı Fransız mı ? Türk kültürü/islam kültürü/Osmanlı kültürü/Selçuklu kültürü adına ne derseniz deyin bu kültürü Modern Amerika kültürü ile karşılaştırmak cidden tarihe haksızlık oluyor. Hadi Roma deseniz anlarım, Kutsal-Roman Germen imparatorluğu ve devam eden Alman-Prusya kültürü deseniz anlarım. Britanya koloni İmparatorluğu deseniz anlarım da..

Bir de Mimar Sinan devşirme yazılmış ki buradan sanırım yaptığı camiler,hanlar,kütüphaneler bizim kültürümüze dahil edemiyoruz'a kadar gidecek ki durum çok içler acısı bir hal alacak. Anadolunun bir çok yerinde camiler,hanlar, medreselerin yapım tarihine bakın. Buradan tek tek sıralamak bilgi vermek mesajda kirlilik yaratıyor isteyen internetten şehirleri aratarak ulaşabilir. Ama bir çoğunun yapım tarihine bakamıyorsunuz çünkü zaten kitabeleri ya silinmiş ya üstü kapatılmış ya tahrip edilmiş. Hatta bir bakıyorsunuz ki ahıra çevrilmiş. Kitabesi olanının da bir önemi yok ki 1000 yıldır kullandığınız alfabeniz ortadan kalmış. Ya bari haftalık 2 ders saati koysaydınız da tarihimizi öğrenebileceğimiz dili de az da olsa öğrenmiş olurduk. Bugün Osmanlı arşivinde Türk'ten çok Amerikalı,Portekizli,Japon bilim adamı var ? Çin'de Mao bile kültür devrimi yaparken 1 gecede milyonlarca kişiyi keserek iktidara geldiğinde bile değiştirmediği tek şey dildi. Dünya'nın en eski ve en kadim dilinden biri.. Herhalde hemen herkes de Çince'nin çok zor olduğunda hem fikirdir sanırım ? Bu sayade 3000 bin yıl öncesi Çin Tarihi hala araştırılabiliyor sadece Çin Tarihi mi Mete'nin Çin ile ilişkileri, Orta Asyadaki Türk devletlerinin Çin ile ilişkileri..

Satabildiğiniz satın satamadığınızı yok pahasına verin o da olmazsa yıkın diye kim bakalım araştırın karşınıza neler çıkacak. 1935'ten 1960'lara kadar müthiş bir talan söz konusu... Özetle neresinden tutacam bilemedim Orta asya öncesi Türk tarihi mi kültür değil ? İslamiyetten sonraki samarra,buhara kentlerindeki islam alimleri ve pozitif bilim alimleri Türk değil ? Bitlisteki 1000 yıllık Mezar taşları mı Türk değil ? Devrinin makineli tüfeği olarak adlandırılabilen kompozit yay mı Türk değil ? Ben demiyorum Alman Prof diyor ki "Türk'ü tarihten çıkarırsanız,tarih kalmaz" diye.. Bugün iskit,saka,kimerlilerin Türk kökenli milletler olduğuna dair birçok bilgi-yayın var. Sümerce ile Türkçe'de bir sürü uyuşan kelime var. Sümerlerin halı ve kilim motifleri ile Ortaasya islamiyet öncesi Türklerle birçok benzerliği var. Giyim kuşamda da bu benzerlikle söz konusu.. Yıllarını sümerlilerin kültür ve diline vermiş yabancı /Türk Hocalarımız var. Hepsi Ortaasya Türk kavimleri ile ilişkisini boşa mı incelemiş yani ? Sen tarihini 1923'ten başlatırsan dünyanın en eski fast foodu olan simiti " Osmanlı'nın bizim değil ki ", en eski askeri bandosunu " Osmanlı'nın bu bizim değil ki ? " Mimari esintisi taa Ortaasya'ya uzanan Bursa'daki Çinili Camii bizim değil Osmanlı'nın ki dersen kusura bakma ama o senin problemin der geçerler adama..

Araştıracaksak 1923'ten sonra ne yaptık ona bakmalı. Ben bir şey göremiyorum açıkcası ? Osmanlı'nın en eksik yanı olarak bilinen pozitif ilimlerden bir örnek sadece günümüze kıyas için.. Osmanlı son dönemlerinde 35 çeşit aşı yapılıyor kendisi üretiyordu. Şu an günümüzde 13 çeşide yeni ulaşabildik onların da daha 1-2 sene öncesine kadar kitleri yurtdışından geliyordu. Bu 13 çeşit aşıyı da devşirmeler mi yapıyor Ermeniler/Rumlar mı yapıyor bilmiyorum bunlar da Türk olmayabilir yani :)
Hat,tezhip,ebru,musiki,tıp alanında olanları yazsam mesaj, mesajlıktan çıkar kitap olmaya yürür. Araştıracaksak 1923'ten sonra ne yaptık ona bakmalı. Ben bir şey göremiyorum açıkcası ? Osmanlı'nın en eksik yanı olarak bilinen pozitif ilimlerden bir örnek sadece günümüze kıyas için.. Aşı konusu.. hem toplum sağlığı için hem tıp teknolojisi hem savaş teknoloji ve savunma konularında bir ülkenin özellikle günümüzde olmazsa olmazı..
Osmanlı son dönemlerinde 35 çeşit aşı yapılıyor kendisi üretiyordu. Şu an günümüzde 13 çeşide yeni ulaşabildik onların da daha 1-2 sene öncesine kadar kitleri yurtdışından geliyordu. Bu 13 çeşit aşıyı da devşirmeler mi yapıyor Ermeniler/Rumlar mı yapıyor bilmiyorum bunlar da Türk olmayabilir yani :)


Yani bu insanlar 1 gecede cahil kaldı öyle mi?


http://galeri.uludagsozluk.com/r/harf-devrimiyle-bir-nesli-cahil-bırakan-lider-576644/




Konuyu farklı bir boyuta getiriyorsun. 1923 sonrası vs diyerek buradaki bir çok insanın damarına basıyorsun , yerinde olsam yazıyı silerdim ya da yeniden düzenlerdim.Tarih bilgin ne boyutta bilmem ama dediklerinin bir kısmının asılsız olduğunu bil , hatta kpss vs gibi ciddi sınavlarda bu dediklerinin çoğu yalanlanacak şekilde konular vardır , bahsettiğin iddiaların çoğu lise ve üniversite müfredatlarında cevaplanıyor ;) Bence kadir katıroğlu gibi insanları takip etmeyi bırak.
 
Son düzenleme:
O kadar mesajdan bunu çıkarabiliyorsanız konuşulacak bir şey yok ortada. 90 yıldır insanları uyuşturan zihniyet ile geldimiz yer ortada. Osmanlıca,Fransızca,Frasça ve Arapça bilmeden ben tarihten anlıyorum diyemezseniz. Bu insanlar aptal anlayamaz Osmanlıca'yı der harfleri değiştirirseniz sonucu hiçbirşey üretemeyen bilmeyen, tarihinden bir haber insanlar olur. En basidi haftada 2 ders okutulabilirdi o bile yapılmadı ben bunda iyi niyet arayamam açıkcası. Japon 3 bin yıllık dili öğrenir inatla harf alfabe değişmez, Çinli yine aynı şekilde.. Adamların Osmanlıca uzmanları bile bizden fazla. Sen hergün vapura binerken kullandığın iskelenin tepesindeki haydarpaşa yazısını "Ya bu sanırım arapça ne yazıyor acaba ? bismillah,muhammed filan yazıyordur" diyorsan oradaki yazının "Türkçe" olduğundan bile bir habersen iyi uykular, tatlı rüyalar derler adama..
 
Son düzenleme:
O kadar mesajdan bunu çıkarabiliyorsanız konuşulacak bir şey yok ortada. 90 yıldır insanları uyuşturan zihniyet ile geldimiz yer ortada. Osmanlıca,Fransızca,Frasça ve Arapça bilmeden ben tarihten anlıyorum diyemezseniz. Bu insanlar aptal anlayamaz osmanlıcayı der harfleri değiştirirseniz sonucu hiçbirşey üretemeyen bilmeyen tarihinden bir haber insanlar olur. En basidi haftada 2 ders okutulabilirdi o bile yapılmadı ben bunda iyi niyet arayamam açıkcası. Japon 3 bin yıllık dili öğrenir inatla harf alfabe değişmez, çinli yine aynı şekilde.. Adamların osmanlıca uzmanları bile bizden fazla. Sen hergün vapura binerken kullandığın iskelenin tepesindeki haydarpaşa yazısını "Ya bu sanırım arapça ne yazıyor acaba ? bismillah,muhammed filan yazıyordur" diyorsan oradaki yazının "Türkçe" olduğundan bir habersen iyi uykular, tatlı rüyalar derler adama..
Arap alfabesi ile Türkçe de düşündürücüymüş.O zaman Göktürk alfabesini de öğrenelim, madem buradan çıkması gereken Türk kültürü karması, o kültürün geldiği yer de orası mesela.Bu ülkede bilim bitmemişti, sağolsunlar bitirdiler.Cumhuriyet kurulduğunda yüksek öğretim için neler yapılmış, bilim için kimler buraya bilim adamı yetiştirmek üzere getirtilmiş? Bunları araştırmanı tavsiye ederim.Osmanlıda ise madem kültürün bilim kısmına girdin son kaç yüzyıldır bu topraklarda bilim üretilmedi ve beşik ulemalığı nedir, ne kadar zaman boyunca uygulanmıştır? Bunlara da bak derim.Burada bahsedilen maddi kültürün kaynağı olmuş , bununla beraber konu zaten saptırılmış.Tarih dediğiniz ayrıca o harflerden ibaret değildir.Osmanlı devlet arşivi hangi aralıklarla kaç kez yanmış(Cumhuriyet döneminde yapılmıştır deyip çıkmayın işin içinden), ve elimizdeki somut verileri hangi ülkeden almışız?Bunları da araştırın derim ,yukarıda iddia ettiğiniz şeyler bir kaç sayfa önce bir forum üyesinin mevzu bahis ettiği şeyleri söylemesine benzemiş.Ayrıca bahsini ettiğin şeyler, araştırmalar emin ol akademik manada araştırılıp ortaya konuyor, sorun bizlerin bunu okumaması.
 
İkili tartışmaya girmeye hiç gerek yok. Osmanlıca'yı Türkçe değil arapça olarak nitelendiriyorsanız hem Arapça'dan hem Türkçe'den hem Osmanlıca'dan okumanız gereken çok şey var tıpkı benim de okumam gibi. Umarım bir gün siz de merak edersiniz de kendinize sorular sorarsınız dünya tarihine şöyle bir incelersiniz koloni imparatorluğu ile imparatorluk tabirleri arasında fark nedir incelerseniz kime ingiliz kime osmanlı kime Türk denmiş görürsünüz. Daha önceden yazdığım gibi forumda,internette bu tür konulardaki yazılar sonuca varmayan boşa vakit harcanan yazılar olmaktan öteye geçmiyor neyse son mesajım benim de zaten.
 
İkili tartışmaya girmeye hiç gerek yok. Osmanlıca'yı Türkçe değil arapça olarak nitelendiriyorsanız hem Arapça'dan hem Türkçe'den hem Osmanlıca'dan okumanız gereken çok şey var tıpkı benim de okumam gibi. Umarım bir gün siz de merak edersiniz de kendinize sorular sorarsınız dünya tarihine şöyle bir incelersiniz koloni imparatorluğu ile imparatorluk tabirleri arasında fark nedir incelerseniz kime ingiliz kime osmanlı kime Türk denmiş görürsünüz. Daha önceden yazdığım gibi forumda,internette bu tür konulardaki yazılar sonuca varmayan boşa vakit harcanan yazılar olmaktan öteye geçmiyor neyse son mesajım benim de zaten.

Okumadığınız belli yazdıklarımı,Osmanlıca diye bir dil yoktur: arap alfabesi ile yazılmış, karışım olan yabancılaşmış bir dil vardır.Osmanlıca arapça değildir.
 
Beyler, sakin. İzninizle ben bir Türkoloji mezunu olarak, Osmanlıca aşısından işin aslını size dökeyim özet olarak.

Çinlilerin ve Japonların alfabesi misali has, öz Türk Alfabesi istiyorsanız, Orkun Yazıtları'ndaki alfabeyi baz almanız gerekir, Arap alfabesini değil. Arap alfabesine "Eski Türk alfabesi" demekten vazgeçelim.

Niye Osmanlıca bilen az, bilir misiniz? Çünkü "Osmanlıca" denilen dil, yapay ve tam anlamı ile uydurma bir dildir. İçinde bol bol Arapça ve Farsça kelimeler bulunur. Kuralsız bir dildir. Tamlamaları dahi o kadar uydurmadır ki, başı Farsça, kıçı Arapça veya tersidir. Bir Arap veya bir Fars, Osmanlıcayı bu yüzden anlayamazlar. Özellikle Türkçe kelimelerin yazılışında ise tutarlılık yoktur. Çünkü Arap alfabesi aslında günümüz alfabeleri gibi fonetik değildir. Hece yazısı alfabesidir. Peltek t, z, s gibi Türkçede bulunmayan sesler barındırdığı gibi, sesliler açısından da yetersizdir. V,o,ö,u,ü tek bir harf ile gösterilir. En basitinden aklıma gelen, "Oğlun oldu" ile "Oğlun öldü" kelimelerinin yazılışları aynıdır. Aynı zamanda ı,i,y sesleri sadece "ye", a,e sesleri de sadece "elif" ile gösterilir. "Fevzi" ile "kuzu" kelimelerini sadece bir nokta farkı vardır. Ayrıca Türkçe kelimeler de zaman zaman arkaik, zaman zaman da günümüzdeki forma benzer şekilde yazılır ki eyvah eyvah!!! Kısacası imla sorunlu bir alfabedir. Öyle ki, nedense bu alfabede "Türk" sözü "ü"süz, yani vavsız yazılır. Oysa teknik olarak vav ile yazılması şarttır. Ama ısrarla vavsız, yani "Terk" ile aynı şekilde yazılır ki adeta hakarettir. Günümüzde de durum aynıdır. Araplar "Türkiye" sözünü hala "Terkiye" diye yazarlar.

Ayrıca Anadolu'daki Türk, Osmanlıca denilen bu dili anlamazdı. Divan Edebiyatı ürünleri bu yüzden Anadolu'da tutulmamıştır. Tersi gibi de, Türk'ün sazı, halk şiiri gibi unsurlar da Osmanlı Kültür Dairesinden dışlanmıştır. Bağlama, saz İstanbul'da Cumhuriyet Devriminden sonra girebilmiştir ne yazık ki.

Ha, bu alfabe ile ilgili Islahat çalışmaları 19. yy.da başlamıştır. Lakin savaşlar, buhranlar derken fırsat kalmamıştır alfabeyi ıslah etmeye. Yani sorunlu bir alfabe olduğu, Cumhuriyet Devriminden önce zaten belli olmuştur artık. Hoş olsa ne olur? Osmanlıda okuma yazma oranı %3 -5 civarı, ben de iyi niyetten az daha katsam en fazla %8 civarındadır.

Dil hadisesinden ayrı olarak, Osmanlı zamanında pozitif bilimlerden yana maalesef fazla bir şey göremiyorum. 1923 sonrasında uçak üretmeyi ve satmayı başardık. Hikayesini merak edenler googledan bulabilirler. Tembeller için kısaca:

http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=28005

Gel gör ki 1950'den sonra Amerika'nın "Ne gerek var? Biz size uçak veririz" demesi ile fabrika kapatıldı. Bu sadece bir örnek. Devrim arabasını, üretim diye başımıza bize batının eskilerini kaktıran kompradorlar hakimiyetinin kurulmasını falan saymıyorum. Derin mesele, boğulur gideriz, kafayı çizeriz, sonra bize de "Ogumahtan motoru yahmış la bunla, işte bu yüzden oguyandan adam olmiy! Ogumah gotü" falan derler hafazanallah! Kısacası, 1923'ten sonra bir şeyler yapılmadı demek haksızlık olur. Lakin 1923'ten sonraki kazanımlarımızı bir bir hızla kaybetmekteyiz.

Ha, Osmanlıdan da önce bilim derseniz, İslamcı kesimin nedense itina ile anmadığı koskoca bir Uluğbey örneğini vereyim size. Hani matematikçidir, astronomdur, 15. yy.da muazzam bir rasathane kurmuştur bugünkü Özbekistan'da ya, yahu Osmanlıcıların sevmediği Timur'un torunu olan var ya, işte o adam. Peki bu alim hükümdarın rasathanesine ne oldu dersiniz? Bizzat felsefe ve pozitif bilimlere düşman olan Müslümanlar tarafından "Kafir işidir" denilerek temellerine kadar yıkıldı.

Konu yeteri saptı mı? Saptı. Bana da zorla katkıyı yaptırdınız mı? Yaptırdınız. E artık bir şapkaları önünüze koyun da biraz düşünün, taşının, mantığın yolundan ayrılmayın ve haddiyin gidin yatın artık.

Hepiniz uzun ve bereketli yaşayın!!

_\\//
 
Her fırsatta Cumhuriyet'e çakmaya çalışan Neo-Osmanlıcılara diyecek fazla bir şey yok. Eğer Osmanlı o kadar başarılı olsaydı, zaten Cumhuriyet'in kurulmasından önce yıkılmış olmazdı. Ve Neo-Osmanlıcılar bu kafayla giderlerse ülkelerini tekrar yıkmaları da yakındır. Sorun değil, tekrar kurarız.

Bu kültürcülük işi futbol fanatizmi gibi bir şey. Benim çocuğum tarihini bilsin. Ancak ben çocuğuma tarihiyle değil, kendi yaptığıyla gurur duymasını öğretirim arkadaş.
 
Son düzenleme:
Öncelikle Ameerikalıların kültür-mediniyet tarihi ve yapıları,eserleri incelenirken konu "Amerikalı" olduğu gerçeğine indirgeniyor. Bu tarihi eserler İstanbul'da olunca adı Ermeni,Rum yaptı oluyor. Yoo bunu kim dedi ki? Bunun imasi bile gecmedi burada. Amerikalilarin eserleri incelenirken tabi Amerikali oldugunu soyleyecegiz burada bir indirgeme yok. Amerika`nin kozmopolit yapisini gormezden gelme de yok. Herseyden once Amerika bir cografi tanimlama. Ne olursa olsun bu mantiken trivial bir onerme yani tabi ki oyle. A = A demek gibi. Bu arada kast ettigimiz seyin tum kita olmadigini ve ABD ile sinirli oldugunu hatirlatalim. Halbuki Osmanli = Turk degil, hem bu onerme yanlis hem de karsilastirma yanlis.

Karşılaştırma konusuna gelirsek.. Türk kültürü/İslam kültürü/Osmanlı kültürü/Selçuklu kültürü adına ne derseniz deyin... Boyle bir cumle olmaz. Neyin adina ne dersek diyelim yahu? Burada saydiklarinizin biri elma biri armut. Aralarinda ne bir esitlik, ne bir tarihsel sureklilik ne de bir karsilastirma olanagi var, o yuzden adina ne derseniz deyin diye girismeniz beyhude. Hem Islam Kulturu tanim olarak sorunlu, Islam medeniyeti daha dogru olur. Oyle bile olsa Islam Kulturu dedigim seye ayni anda Turk Kulturu demem aklima hakaret olur.

Ben demiyorum Alman Prof diyor ki "Türk'ü tarihten çıkarırsanız,tarih kalmaz" diye.. Bunu inanarak diyen akil hastasidir, timarhanelik delidir ama baska bir amac ile soyledi ise de bu soyledigi en azindan yanlistir. Lakin bunu soyledigi iddia edilen Fritz Neumark da buraya 1936 de gelmedi mi yahu, demek ki 1923 ten sonra yapilan birseyler var bak bakinca gozukuyor. Ama kendisi kamu maliyesi ustune calisan bir iktisatci o vakit hangi vasfina dayanarak bizi Tarih`in en kadim varligi en kusatici kavmi ilan etmis sormak lazim. Ki ben bunu soyledigine inanmiyorum belgesi kaydi kuydu falan da yok.

Ama bunu buraya alintiladiktan sonra, akabinde bizim kulturun sikletine uygun olarak Roma`yi, Britanya`yi falan falan isaret etmek niye? Eger bizim kadar degerliler ise bizi tarihten cikarinca tonla sey kaliyor demek ki geriye. Kendinizle celisiksiniz. Kibarca tekrar soyleyelim bu cumleye kargalar bile guler.

Bugün iskit,saka,kimerlilerin Türk kökenli milletler olduğuna dair birçok bilgi-yayın var. Sümerce ile Türkçe'de bir sürü uyuşan kelime var. Sümerlerin halı ve kilim motifleri ile Ortaasya islamiyet öncesi Türklerle birçok benzerliği var. Giyim kuşamda da bu benzerlikle söz konusu.. Yıllarını sümerlilerin kültür ve diline vermiş yabancı /Türk Hocalarımız var. Hepsi Ortaasya Türk kavimleri ile ilişkisini boşa mı incelemiş yani ? Simdi burasi en sikintili yer. Dogrudur bu iddialari yapanlar var, lakin Muazzez Ilmiye Cig basta olmak uzere bunlari nesredenlerin cogu iflah olmaz Cumhuriyet cocugudur, 1923 onlar icin kutsaldir. Erken Cumhuriyet Donemi icinde sivrilmis bir tarih tezinden bahsediyoruz ki bunun da bizim disimizda Kabul gordugunu soylemek zor. Ama daha tehlikelisi bu goruslere yeniden sarilan neo-Osmanlici zihniyet. Sahi Orhan Gencebay da Etrusklerin Turk olduklari kanaatine varmisti, hala buna inanir mi bilmem.

Sen tarihini 1923'ten başlatırsan dünyanın en eski fast foodu olan simiti " Osmanlı'nın bizim değil ki ? ", en eski askeri bandosunu " Osmanlı'nın bu bizim değil ki ? " Mimari esintisi taa Ortaasya'ya uzanan Bursa'daki Çinili Camii " bizim değil Osmanlı'nın ki ? " dersen kusura bakma ama o senin problemin der geçerler adama. Bu dedikleriniz daha ziyade sizin probleminiz gibi ben de geciyorum o vakit.

Araştıracaksak 1923'ten sonra ne yaptık ona bakmalı. Ben bir şey göremiyorum açıkcası ? Bu da sizin probleminiz gibi. Zaten sol kosede Sumerlere kadar gittigi varsayilan bir tarih var ki M.O. 3200 gibi yazinin icadini baz alsak 5000+ sene eder. Osmanli`yi alsak 700+ sene. Sag kosede ise 90 senelik bir ulke var. Olcek farki var bir defa. Baksaniz gorursunuz belki ama once biraz insaf edeceksiniz.
 
Son düzenleme:
Eğer Osmanlı o kadar başarılı olsaydı, zaten Cumhuriyet'in kurulmasından önce yıkılmış olmazdı.

Bu güzel mantıkmış. Bu mantıkla tarihte başarılı bir devlet bulamayız heralde.

Osmanlıyı ilkokul tarih kitaplarından öğrenirsek böyle olur. Cumhuriyet'in dayattığı resmi tarih ve resmi ideoloji öncekine tamamen tu kaka demek üzerine tasarlanmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk Sanat Müziği bile yasaklandı. Alttan kendiliğinden gelişen değil tepeden gelen bir dayatmayla kültür değiştirilmeye çalışıldı. Bugünkü kültür yozlaşmasının sebeplerinden biri budur. Osmanlının son dönemleri iyi olmayabilir, o zaman da yozlaşmışlıklar olabilir fakat bir kültür bu dönemini reddederek, yok sayarak değil bunlarla yüzleşerek, kucaklayarak ve bunlardan ders alarak gelişebilir. Bugün Alman, İngiliz hepsi geçmişiyle hesaplaşarak, ondan kaçarak değil, bir yerlere gelmiştir. İngilizlerin kraliyet ailesinde Bloody Mary gibi halka zulmetmiş insanlar olmasına rağmen şu an baş tacı ederler kraliyet ailesini. Lafta reddederek bir şey değişmiyor zira Osmanlı tüm kurumlarıyla ve yozlaşmışlıklarıyla aslında devam etmiştir Cumhuriyetten sonra. Hanedan yıkıldı, demokratik cumhuriyet kuruldu ama zihniyet değişti mi? Çok partili sistem denemelerinden sonra darbelerden başımızı kaldırabildiik mi? Demokrasiyi toplum sindirememiş olduğu için hala yarım yamalak bir demokasideyiz. Yani sistemleri değiştirdiğinizde kafalar değişmiyor. Bugün monarşiyle yönetilen İngilterede demokrasi bizden daha çok uygulanıyor. Osmanlı zaten meşrutiyetle denemeler yapıyordu. O yıllarda İngilterede kralın etkisi ne kadarsa Osmanlı padişahının etkisi de o kadardı. Meşrutiyet arada feshedilliyor sonra tekrar geliyordu falan. Bugün Osmanlı yıkılmamış olsaydı sanmayınki tepede bir padişah her istediği oluyor olacaktı. Zaman değişti meşrutiyet yine gelecekti parlementer sistem olacaktı ama demokasimiz şu an nasıl yarım yamalaksa yine aynı öyle olacaktı aslında.

Osmanlı yükselme dönemlerinde bir çok alanda ileriydi. Bu kadar küçümsenmesine anlam veremiyorum. Devşirmeler alınırdı fakat bunlar Osmanlı kültüründe büyüyüp yetişip başarılı olurlardı. Başarıyı getiren o kültürdü. Eğitim olarak çok ileri noktalardaydılar. Bugün neden Türkiye'de yetişen Türkler pek bir yerlere gelemiyor? Bakın en basitinden futbolculara. Mesut Özil gibi bi adam Alman kültüründe yetiştiği için Mesut Özil oluyor. Mehmet Öz gibi dünya çapında bir doktor Amerika'da doğup büyüdüğü için bugün bulunduğu yerde. Atlantic Records'un sahibi Rolling Stones'un, Led Zeppelin'in prodüktörü Ahmet Ertegün yurtdışında büyümüştür. Bizim kültürümüz içinden bu kadar başarılı insan pek çıkamıyor. Ama yurtdışında doğup büyümüş Türklerden çok daha başarılı insanlar çıkabiliyor. Aynı yükselme dönemindeki Osmanlıda olduğu gibi, Amerikadaki anlayış ve kültür dünyanın dört bir yanından gelmiş kişileri başarılı kılıyor. Ankete gelirsek evet kültür aktarımı önemli. Ama hangi kültür? Şu an elle tutulur bir kültürümüz yok maalesef. Arkadaşın dediği gibi keşke olsa da dayatsalar :)
 
Son düzenleme:
Bu güzel mantıkmış. Bu mantıkla tarihte başarılı bir devlet bulamayız heralde.

Osmanlıyı ilkokul tarih kitaplarından öğrenirsek böyle olur. Cumhuriyet'in dayattığı resmi tarih ve resmi ideoloji öncekine tamamen tu kaka demek üzerine tasarlanmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk Sanat Müziği bile yasaklandı. Alttan kendiliğinden gelişen değil tepeden gelen bir dayatmayla kültür değiştirilmeye çalışıldı. Bugünkü kültür yozlaşmasının sebeplerinden biri budur. Osmanlının son dönemleri iyi olmayabilir, o zaman da yozlaşmışlıklar olabilir fakat bir kültür bu dönemini reddederek, yok sayarak değil bunlarla yüzleşerek, kucaklayarak ve bunlardan ders alarak gelişebilir. Bugün Alman, İngiliz hepsi geçmişiyle hesaplaşarak, ondan kaçarak değil, bir yerlere gelmiştir. İngilizlerin kraliyet ailesinde Bloody Mary gibi halka zulmetmiş insanlar olmasına rağmen şu an baş tacı ederler kraliyet ailesini. Lafta reddederek bir şey değişmiyor zira Osmanlı tüm kurumlarıyla ve yozlaşmışlıklarıyla aslında devam etmiştir Cumhuriyetten sonra. Hanedan yıkıldı, demokratik cumhuriyet kuruldu ama zihniyet değişti mi? Çok partili sistem denemelerinden sonra darbelerden başımızı kaldırabildiik mi? Demokrasiyi toplum sindirememiş olduğu için hala yarım yamalak bir demokasideyiz. Yani sistemleri değiştirdiğinizde kafalar değişmiyor. Bugün monarşiyle yönetilen İngilterede demokrasi bizden daha çok uygulanıyor. Osmanlı zaten meşrutiyetle denemeler yapıyordu. O yıllarda İngilterede kralın etkisi ne kadarsa Osmanlı padişahının etkisi de o kadardı. Meşrutiyet arada feshedilliyor sonra tekrar geliyordu falan. Bugün Osmanlı yıkılmamış olsaydı sanmayınki tepede bir padişah her istediği oluyor olacaktı. Zaman değişti meşrutiyet yine gelecekti parlementer sistem olacaktı ama demokasimiz şu an nasıl yarım yamalaksa yine aynı öyle olacaktı aslında.

Osmanlı yükselme dönemlerinde bir çok alanda ileriydi. Bu kadar küçümsenmesine anlam veremiyorum. Devşirmeler alınırdı fakat bunlar Osmanlı kültüründe büyüyüp yetişip başarılı olurlardı. Başarıyı getiren o kültürdü. Eğitim olarak çok ileri noktalardaydılar. Bugün neden Türkiye'de yetişen Türkler pek bir yerlere gelemiyor? Bakın en basitinden futbolculara. Mesut Özil gibi bi adam Alman kültüründe yetiştiği için Mesut Özil oluyor. Mehmet Öz gibi dünya çapında bir doktor Amerika'da doğup büyüdüğü için bugün bulunduğu yerde. Atlantic Records'un sahibi Rolling Stones'un, Led Zeppelin'in prodüktörü Ahmet Ertegün yurtdışında büyümüştür. Bizim kültürümüz içinden bu kadar başarılı insan pek çıkamıyor. Ama yurtdışında doğup büyümüş Türklerden çok daha başarılı insanlar çıkabiliyor. Aynı yükselme dönemindeki Osmanlıda olduğu gibi, Amerikadaki anlayış ve kültür dünyanın dört bir yanından gelmiş kişileri başarılı kılıyor. Ankete gelirsek evet kültür aktarımı önemli. Ama hangi kültür? Şu an elle tutulur bir kültürümüz yok maalesef. Arkadaşın dediği gibi keşke olsa da dayatsalar :)
Aslinda zurnanin zirt dedigi yer burasi. Osmanli ile Cumhuriyet arasinda secim yapmak zorundaymis gibi hissediyoruz oncelikle. Ote yandan Cumhuriyet`i sahiplenme seklimiz ile Osmanli`yi sahiplenmemiz arasinda fark var. Birisi iliklerine kadar ulus devlet, digeri ise ulus devlet anlayisi kuvvetlendigi icin parcalanmis bir cok kulturlu imparatorluk. Bu oyle aklimizdan kolayca kalkacak bir travma degil. Once bir arada tutmaya calistigimiz bir ulke dagilinca yerine Turk kimligi ustune insa edilmis bir cumhuriyet var. Ilginctir bugun soykirimin yasandigi Almanya`da 118 bin musevi varmis demin merak edip baktim, bizde ise 17 bin tane kalmis, daha 15. yuzyilda II. Beyazid zamaninda 150.000 kadarinin engizisyondan bize goc ettigini de not edelim. Insan yetistirme isi ise pek karmasik onu belki ayrica tartismak lazim katildigim yerler var katilmadigim yerler var.
 
Her fırsatta Cumhuriyet'e çakmaya çalışan Neo-Osmanlıcılara diyecek fazla bir şey yok. Eğer Osmanlı o kadar başarılı olsaydı, zaten Cumhuriyet'in kurulmasından önce yıkılmış olmazdı. Ve Neo-Osmanlıcılar bu kafayla giderlerse ülkelerini tekrar yıkmaları da yakındır. Sorun değil, tekrar kurarız.

Bu kültürcülük işi futbol fanatizmi gibi bir şey. Benim çocuğum tarihini bilsin. Ancak ben çocuğuma tarihiyle değil, kendi yaptığıyla gurur duymasını öğretirim arkadaş.
Mükemmel düşünce gücü.
 
Osmanlı'nın merkezi şu andaki marmara bölgesi, trakya ve balkanlardı. Dolayısıyla iç anadolu doğu anadolu şimdiki suriye ırak gibi coğrafyalar ikinci üçüncü sırada olan, o dönemin koşullarında pek önem arzetmeyen bölgelerdi. Bu sözün sağlaması koca osmanlının orta yerinde kaç yüzyıl ayakta kalmış karamanoğlu beyliğidir. Adamlar kafalarına göre takıldılar onca zaman.

Bizler edirne, istanbul, bursa, izmir şehirlerini kurtarabildik fakat imparatorluğun asıl mirasını zaten birinci dünya savaşından önce kaybetmişiz. bir imparatorluğu kaybedip oldukça güç koşullarda yeni bir devlet kurmak tabii ki bir halkın psikolojisini derinden yaralar. Geçmişin başarılarına delice sahiplenip, geçmişin kayıplarını görmezden gelmek bu yüzdendir. Kendini dev aynasında yüceltip, en ufak aksilikte zaten biz hep böyleyiz, bizden bişey olmaz demek bu yüzdendir. Artık kendimizi bulmamız lazım. Zeka, akıl, fiziksel yetenek insanoğlunda üç aşağı beş yukarı aynıdır. DNA'mız bile birbirimizle %99 dan daha fazla aynı. Şu anda bu mesajdan sonra yazacak kişiyle benim genetik farkım %0.00001 belkide. Dolayısıyla gereksiz övünmeye de, gereksiz dövünmeye de gerek yok.

Eğitim olarak geri kalmış/bırakılmış halklarda devrim ve değişim taleplerinin eğitimli ve gücü elinde tutan/tutabilen azınlık kesimlerden gelmesi normal bir durumdur. Bir de şu açıdan bakmak lazım. O son dönemi beğenilmeyen Osmanlı, kendi halkını kurtaracak vatan evlatlarını yetiştirecek okullar açmış ve kendi varlığı yok olsa bile bu milletin bugün var olabilmesinin önünü açmıştır. Bazılarının zannettiği gibi bir gecede tabelaları indirip dükkanı kapatıp kaçmış esnaf gibi değildir Osmanlı.

Konu yine eğitime geliyor. Şu anda verilen eğitime bakalım. Düz lise mezunu adamın elinden, okulda edindiği beceriler sayesinde hangi iş geliyor? Onu geçtim meslek liselerinin mezunları ne alemde? Bu çocukların bırakın vatan kurtarmayı, kendi varlıklarını bile nasıl sürdürebileceği şüpheli. Bugünün türkiyesinde 4 milyon civarı okuma yazma bilmeyen insan var. Okuyan, okuma şansı bulan çocuklar ise bu sefer garip bir sınavlar sistemiyle kendilerini bulamaz hale getiriliyor ve ruhsal gelişimleri engelleniyor. İstedikleri meslek aileye göre "para getirmeyecek" bir meslekse o mesleği seçemiyor "para getirecek(öldürmeyecek ama sürünmeye yetecek kadar)" mesleği seçmek zorunda kalıyorlar.

Kültürler birbiriyle etkileşir fakat son yüzyılda bu daha çok hızlandı. Önce ulaşım, sonra iletişim alanındaki gelişmelerle insanlar birbirlerinden haberdar oldular. Bu yozlaşma değildir. Bu etkileşimdir. Geçen yıllarda kolbastı diye bir dans şekli çıktı. Kimileri küçümsedi, fakat bence bu kafası karışık bir gençliğin, kimliğini arayan bir gençliğin ortaya koyabileceği en başarılı hareketti. İlk bakışta anlamsız gelen hareketler fakat, kendi içinde bir ritmi olan bir dans. Ya da apaçi alt kültürü. Modern hayata özlem duyan fakat içinde bulunduğu ortam sebebiyle geleneksel duruştanda kopamayan en sonunda komple kopan bir alt kültür. Sivri burun ayakkabıyla, adidas eşortman üstünü, baskılı tişörtle, normal gömleği, bıyıkla, çılgın saç kesimini birleştiren bir alt kültür. İlginç olan artık bu alt kültür ya da kültür değişimlerinin dünya çapında yaşanıyor oluşu. Çünkü herkes birbirinden haberdar.

Bir yerde okumuştum. Eski mısır'dan kalan bir papirüs'te "bugünün gençleri çok bozuldu, iyice saçmaladılar." mealinde bişeyler yazıyormuş. Bence çok ilginç bir yazı. Yaşlandıkça çocukken isyan ettiğimiz şeylere dönüşmemek dileğiyle... :)
 
Bu güzel mantıkmış. Bu mantıkla tarihte başarılı bir devlet bulamayız heralde.

Başarılı olan uyum sağlayan ve ayakta kalandır. Çağına ayak uyduramadığından yok olan ümmetçi-mezhepçi bir devletleşme sistemini şu anda Türkiye'nin sorunlarına çözüm olarak görenler için yazmıştım. Eğer o şekilde düşünüyorsanız hala çözüm olmadığını, olamayacağını ömrünüz yeterse siz de göreceksiniz.

Bu tarihe sarılma aşkının, ecdada sahip çıkma tutkusunun temelinde de çoğu zaman "başarısızlık" ve "eziklik" olduğunu düşünüyorum. Gayet net.
 
Son düzenleme:
araya girip hemen çıkacağım, fazla yazmayı düşünmüyorum, tam benim ban yiyebileceğim bir başlık olma yolunda emin adımlarla yürüyor çünkü :)

mezhepçilik konusunda üzerinde nefes alıp verdiğimiz bu topraklar şu anda zirve mezhepçiliğini yaşıyor. bu dönem, Osmanlı'daki mezhepçiliğin ve ümmetçiliği 10'a 15'e katlar. ben herhangi bir Osmanlı padişahının "evet bunlar da Alevi" dediğini filan bilmiyorum.
 
Geri
Üst