elde kist benzeri bi oluşum

Forumda bu konuyu için en uygun yer burası görünüyor..hemen sorunumu paylaşmak istiyorum:

sol el işaret parmağımda küçük sert yuvarlak bi kütle oluştu.tam bölgeyi tarif edersem işaret parmağının avuçla kesiştiği yerde bu.Ayrıca şöyle de tarif edebilirim : bare bastığınızda o bölge gitar sapının alt çizgisine dokunuyo durumda oluyor. Zaten klasik gitarda bare çalışmaktan oldu bu durum zannediyorsam.Şu an değil bare basmak normal çalma işini bile yapamıyorum.

2.5 hafta önce ortaya çıktı bu durum.Bir hafta bekledikten sonra doktora gittim(ortopedist).Bana bunun kistik higroma olduğunu söyledi ve içi sıvı dolu kesecik olduğunu sık sık bunun üzerini kuvvetlice ovuşturarak bu keseciği yok etmeye çalışmam gerektiğini anlattı, ayrıca da ne alakaysa kas gevşetme işinde kullanılan bi krem de verdi. Doktorun dediklerini ilk gün yaptım ve bir haftada beklemem sayesinde azalmış olan ağrı dayanılmaz oldu.Sonra aklıma geldi ve eski gitar hocamı aradım. Bana daha önce böyle bi duruma öğrencilerinde rastladığını hiç dokunmamam gerektiğini ve kendiliğinden geçmesi gerektiğini söyledi o da..bana gitar hocamın dediği aslında çok daha mantıklı geldi çünkü şöyle düşünüyorum: sonuçta bi zorlama sonucu oluşmuş bi durum var ve ben neden bunun üzerine kuvvetlice bastırıp bu zorlama işini devam ettireyim ki? ..Ben de ovuşturmayı bıraktım tabi kendi kendine geçer belki diyerekten..aslında doktor güvenilir ve uzman biri ama hem gitar hocamın böyle bi durumu öğrencilerinde daha önceden yaşamış olması hem de doktorun anlamsız bir şekilde kas gevşetici türü bi krem vermesi beni böyle düşünmeye itti...ayrıca bildiğim başka eski bir gitariste de sordurdum durumu ama 20 senedir gitar çaldığını böyle birşey asla duymadığını söyledi o da..

Sonuç olarak gitar çalamaz durumdayım ve yazımı gitar çalamaz durumda harcamak istemiyorum tabi.
Aranızda böyle bir sorun yaşamış duymuş var mı ne önerirsiniz acaba?
 
Uzmanı değilim. Bu tip durumlar mesleki rahatsızlık. Tanıdığım bir grafiker arkadaş, ahşap ve plastikle uğraşan annem ve gitarist bir arkadaşın başına da gelmişti. Kesecik seni rahatsız edeceğinden, farkında olmadan elini kasacak ve gerilmelere sebep olacaksın, kas gevşeticiyi bu yüzden vermiştir.

Ortopedist seni biraz sallamış gibi görünse de öyle değil. Kistik higroma keseciğinin alınmasını gerektirecek bir süre geçmemiş galiba. Çünkü arkadaşınkini ufak bir operasyonla almışlardı. Hocanın dediğini yaptıktan sonra ağrın kesildi mi? Bir de plastik cerrahiye görün istersen.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Doktora gittiğim gün söylediği gibi bastırarak ovuşturdum ve inanılmaz ağrı oldu.Ertesi günden itibaren hocanın dediği gibi dokunmamaya başladım.İki gün içinde ağrı kesildi ve en azından durduğu yerde ağrı yapmaz duruma geldi. Dokunmamakla doğru yaptığımdan emin olmasam da 1.5 hafta daha dokunmamayı düşünüyorum.Bundan sonra düzelme olmazsa başka bir doktora görünmek galiba en uygunu olucak..
Bir de kistik higromayı araştırırken ekşi sözlüğe de baktım.Geçmişte sık bilgisayar kullanan ve gitar çalan bi yazarın da elinin farklı bi yerinde kist oluşmuş sonunda operasyonla çözmüşler olayı.Galiba bu işin sonu da operasyonla bitecek gibi görünüyor.Başka önerileriniz yaşadıklarınız duyduklarınız varsa öğrenmek isterim.
 
cnc, o bahsettiğin sözlük yazarının higroması kendini kaybedip bayağı derinlere kök salmış. bence en kısa zamanda hallettir sorunu böyle bir özelliği varmış gerçekten de..
 
aynı durum bendede vardı

merhabalar yazını okudum ve aynı durum ama bende orta parmağımda oluşmuştu ve zorlayarak (üstüne baskı uygulayarak) patlattım. ben o oluşumu kemikleşmiş zannediyordum ağrı vardı ama patlatınca sıvı dolu olduğunu anladım sana tavsiyem patlat derim ve bidaha çıkmaz en azından bende çıkmadı geçmiş olsun...
 
merhaba öncelikle geçmiş olsun, ben dişhekimliği okuyorum,dolayısıyla tıp eğitimi de alıyorum, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım.öncelikle kistik higroma bir tür kist sebaceadır yani yağ bezesidir.çoğunlukla travmatolojik oluşurlar yani bölgenin bir etkiye sürekli maruz kalmasıyla.(örneğin sürekli örgü ören bayanların el bileklerinin dış kısmında.)yani gitar çalarkan sürekli bir travmaya uğramış parmaklarınızda bu bezenin oluşması ve daha sora sertleşmesi doğaldır.tedavisi etiyolojiktir yani travma yapan etkenin ortadan kaldırılması gerekir ki bu da sizin bi süre gitar çalmamanızla olur.eğer zorlamaya devam ederseniz bu kistler daha büyük ve sert hale gelir ve cerrahi operasyon gerektirebilir.ayrıca şunu da düzeltmek isterim ki,bu kistlerle asla oynanmamalı ovuşturulmamalı bastırılmamalı veya koparmaya çalışılmamalıdır.doktora gelince,verdiği eğer kas gevşelticiyse bunun hiçbir etkisi yoktur.ne yazıkki ülkemizde ilaç yazmayan doktor hastalar tarafından kötü doktor olarak nitelendirildiğinden,doktorunuz da size en zararsız olarak kas gevşeltici yazmış olabilir.ancak verdiği ilaca yeniden bakmanızı öneririm çünkü merhemin analjezik özelliği de olabilir bilemem,bu da bölegede olabilecek ağrınızı hafifletmek içindir.son olarak size söyleyebileceğim şey,parmağınızdaki kist için herhangi bir ilaca ihtiyacınız yok iyileşmesi için bi süre bare basmamanız ve kistinizi ovuşturmamanız bastırmamanız patlatmamanız gerekiyor.tekrar geçmiş olsun. tuğçe.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
En son 8 haziranda mesaj yazmışım başlığa..haziranda hiç gitara dokunmadım belki geçer kurtulurum diye.temmuzda dayanamayıp bi daha başladım ama elin o bölgesini değdirmeyecek şekilde tabi.iki hafta sonra sonra tam bi çalışma düzeni tutturdum ağrısız rahat rahat çalıyorum artık derken basket oynarken sağ el orta parmağa top geldi şişti bi de üstüne stajım da başladı gitardan uzun süre koptum.sonra da kısa bi tatil bugüne geldik..sonuçta 1.5 ay hiç gitar çalmadım parmağı zorlamadım diyebilirim ve bi değişiklik olmadı kist tüm toparlaklığıyla duruyo, beraber yaşamaya çoktan alıştık..yalnız ekşi sözlükteki yazarın dediği gibi derinlere kök salabilir mi onu merak ediyorum?? yok salmayacaksa böyle devam ederim heralde..

@servatis_a_periculum
açıklamalar için teşekkür ederim baya faydalı oldular,bazı konulardan da emin olmuş oldum..zorlamadan oluşmuş bişeyi iyleştirmek için üzerine baskı uygulanması biraz saçma geldiğinden o işe bulaşmadım.krem olarak da geçen aylarda başka bi doktordan da bikaç tavsiye aldım, adam 2 haftada iyileşeceğimi söyledi.ben de 2 hafta kullanıp bıraktım.kremlerin prospektüsleri zaten açıklayıcıydı kistin yok olmasını beklemiyodum.
 
Aynısı 5 senedir benim sağ bileğimin dış kısmında var. Doktora göründüm ilk olduğu zamanlarda "ağrı yapıyorsa gitar çalmayıver" deme densizliğinde bulundu çıktım gittim.
Sonra başka doktora gideyim dedim bu amcamız bunun başlangıçta tamamen zararsız olacağını fakat ilerki zamanlarda aldırdığım taktirde bileğimin o bölgesindeki kemik yapısı o bezeyle yaşamaya kendisini alıştıracağı için(kemikler kendilerini bu kıkırdağımsı maddeye göre şekillendirebilirlermiş) ilerki zamanda aldırmanın ciddi problem oluşturabileceğini söyledi. Aldırmazsamda kireçlenmeye sebep olabileceğini söyledi
Yani operasyonluk bir vaziyet. Fakat benimkisi hiç ağrı yapmadığı için bıraktım kendi haline takılıyor orda :) Belli zamanlarda büyüyüp küçülüyor falan. Ama alıştım artık onunla yaşamaya. :)
Diz kapağımın üzerindede fazladan bir kemik var doğduğumdan beri. o da hiç rahatsız etmedi iki sene amatör küme takımında futbol oynadım o dönemde bile etkilememişti.

Acı varmı acı sorusuna cevabınız evet ise gidip iyi bir hastanede operasyona giriniz derim ben.

Geçmiş olsun.
 
Geri
Üst