Gitarınızı bilerek eskitmek

Arkadaşlar bildiğiniz gibi bazı insanlar bilerek gitarlarını zımpara, bıçak vs. nesneler kullanarak eski görünümüne getiriyor. Fenderin "relic" olarak adlandırdığı olan yani. Bu olayın nasıl yapıldığını, fikirlerinizi burda tartışalım.

Ben şahsen eski görünümlü gitarları daha çok seviyorum. Geçenlerde arkadaşım tutturdu gitarımı eskitelim diye. Biz de toparladık anahtarı, bıçağı, zımparayı, çakmağı, tornavidayı işe koyulduk gitarın üzerinde. Tabi el becerimizin yokluğundan dolayı rezil ettik amerikan teleyi. Boyattı arkadaş şimdi gitarı o kadar iğrenç oldu ki... Ama işi bilseydik daha iyi olurdu...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Arkadaşın deliliği işte "gel abi gitara eskitme yapalım" dedi biz de giriştik gitara. Hem de amerikan tele yani çok yazık oldu. Neyse hiç değilse boyattı eskisinden de güzel oldu. Çok da fena olmamıştı aslında eskitme olayı ama biraz fazla belliydi bilerek yapıldığı.
 
O işlere girişmeden önce biraz cila cinsleri hakkında bilgi edinseydiniz keşke..O tele'nin üzerindeki poly cilaya anahtarlık, çakmak,zımpara vs. ile "girişirseniz" eskitilmiş değil ancak "façası bozulmuş" bir tele elde edeceğinizi ilk "darbe" de anlamış olmalıydınız..neyse geçmiş olsun diyeyim.. herşey bir tecrübe sonuçta..
 
manyetik_porecesi demiş ki:
Arkadaşlar bildiğiniz gibi bazı insanlar bilerek gitarlarını zımpara, bıçak vs. nesneler kullanarak eski görünümüne getiriyor. Fenderin "relic" olarak adlandırdığı olan yani. Bu olayın nasıl yapıldığını, fikirlerinizi burda tartışalım.

Ben şahsen eski görünümlü gitarları daha çok seviyorum. Geçenlerde arkadaşım tutturdu gitarımı eskitelim diye. Biz de toparladık anahtarı, bıçağı, zımparayı, çakmağı, tornavidayı işe koyulduk gitarın üzerinde. Tabi el becerimizin yokluğundan dolayı rezil ettik amerikan teleyi. Boyattı arkadaş şimdi gitarı o kadar iğrenç oldu ki... Ama işi bilseydik daha iyi olurdu...
eskitme için tavsiyem 500 kum olan zımparaları zünger destekle kullanmandır.çok tatlı bir matlık verir.kumu yükselttikçe çizikler azalır.ama bulabilirsen 1200 kum zımpara ile yap.baktın beğenmedin mi?polisaj keçesi ile cam gibi yaparsın tekrar.polisajını her ensturman tamircisinde bulabilirsin. ;)
 
gitarı boyattıda.bence boyasını tekrar bi sökün zımparayla nitro cellulose bir boya ile ince boyayın.o relic fenderlerin boyası böyle.sonra arkadaşların dediği gibi eskime yerlerinden zımparayla filan girişirsen sanırım daha iyi sonuç alacaksınız.
 
Yalniz anlamadigim anahtar caki bicak vs. ile gitar nasil eskitilebilir ki? ancak cizilir hasar verilir alete, satarkende degeri oldukca duser.

Benim bildigim eskiyen gitar boyle olur

Da%20J%20body%20dry.jpg
 
abi bu eskimiş gitar değil be canı çıkmış bunun!bu arada o american teleye böyle bişeyi hangi zihniyet yapabildi hayretler içerisindeyim hala!oturup calıcaksın abi eskimesi için!yada akşamdan suya koyucaksın :)
 
helal olsun be güzelim gitarı ne hale getirmişsiniz ama size en güzel gitar eskitme yöntemini söyleyim hayvanlar gibi gitar çalın ver biraz içkili olun gitarı sakarlıklarla dan dun sağa sola çarpın işte o zaman gitar nası bit hal alıyo bi de telleri atkınca ucundan boşluk bırakırsanız allah allah bi deneyin bakim
 
Anahtar manahtar gitara "doğal" bi hal vermek içindi. Doğal yapalım derken gitar kenarları boyasız bişeye döndü. Yav zaten saçmalamıştık. Reeve'in gönderdiği resimdeki gibi bişey yapmaya çalıştık da zımparaladığımız yerlerde tahta görünmedi. Çok inceydi sanırım zımpara. Siyah boya zımparaladığımız yerlerde açık gri oldu böyle. Elde etmeye çalıştığımız görüntü biraz srv'nin stratı gibi bir görüntüydü hatta abrtmak gerekirse rory gallagher strat tarzı bir eskitme. Ama olmadı işte. Eski gitarımda deneyebilirim bu 1200 kumlu zımparayla. Yannız bu resimdeki bass çok nemli ortamda bulunmuş gibi görünüyor. Çok seviyorum böyle gitarları ama kendi teleme kıyamam arkadaşımın aksine... Çalarak eskitcem artık.
 
bende gitarıma karsı cok titiz davranırım.yazık değilmi gitarı çizmişsiniz.insanın içi gider ya.hayatta yapmam öyle seyler.gitarın eskimesini bekliyorsan 20 sene sonra eskir :) böyle şeylerin doğalı makbuldur.hazır eskitilmişliğin pek bi anlamı yok benim için
 
Ben seviyorum valla eski görünümlü gitar ama artık kendim denemem yani herşeyden bir ders alınıyor... Gitara edilmiş yazıklardan bir örnek daha veriyim size... Ben yaklaşık 4 sene önce şu anki meksika telemi almıştım. Seyahat ederken sap ayarı bozulmuştu ben de luthiere vermekten üşendiğim için kendim yapmaya kalkışmıştım. Tabi o zamanlar çocuktum, bişey bilmiyordum. Sap ayarı yapılışını teori olarak biliyordum ama çok önemli iki noktasından haberim yoktu: sap demirini çok ufak döndürmek ve döndürdükten sonra beklemek... Böylece ben aldım elime alyan anahtarını soktum gitarın kafasına çevirmeye başladım. Biraz inceledim sapı sonra "ee bunda hiçbir değişiklil yoook" diyerek daha çok çevirmeye başladım. O kadar çok oynadım ki o aletle, sap demirinin ucudaki somun dışarı çıktı. Onu taktım yerine, sonra kurcaladım, değişiklik olmayınca bıraktım kenara. Öbür gün götürdüm luthiere ve "naaptın bu gitara ya sap demiri kırılmış" cevabını alınca uçukladım birden. Tabi çocuk halimizle yeni sap alcak para yoktu. Ben de o gün bugündür kırık sapla çalıyorum gitarımı. Elime para geçsin biraz yeni sap almayı düşünüyorum... Katledilmesi gereken gitarınız varsa bedava katletme servisi var yani... Acemiliğin gözü kör olsun. Tabi sütten dili yanan yoğurdu üfleyerek yermiş... Artık o sap demirinin yanına bile yaklaşmıyorum...
 
baba cidden harikalar yaratmışsınız,söleseydiniz ben de eski (tam istediiniz gibi bir gitar vardı)..Ah be çok yazık olmuş teleye...içim yandı valla okurken
 
manyetik gitarin telini takarken demek istedim akor yapilan kisim dan tellere daha uzun pay birakacaksin o teller lüle lüle sarkacak dene bakim nasi oluo
 
ben celikten yapılmış bir penayla kenarlarını kazıdım gitarin biraz üstünüde kazıdım. elimdeki gitar highway tele cilasi daha ince normal telelerden kolay kazınıyo ve görüntüsü de cok güzel oldu hakkaten. tavsiye ederim ama cesaret isteyen bir iş orası muhakkak.
 
Lions_in_the_cage demiş ki:
vallaha ben telemi çalarken fermuarlı bişeyler bile giymiyom çizilmesin diye :LOL:



sen üstüne rahat birşeyler giyip gel :D



arkadaşlar saçmalamayalım böyle şeyler pat diye yapılır mı.önce biraz araştırın internetten okuyun birsürü şey.başka insanlar nasıl yapmış onlara bakın.örneklere bakın(fotoğraflar)birkaç haftanızı ya da ayınızı ayırın bu işi öğrenmeye ondan sonra yapın.
 
Geri
Üst