Metal : A Headbanger`s Journey(bir metalcinin yolculuğu)

Kendine "metalciyim" diyen, metal dinliyorum diyen herkesin izlemesi gereken bir belgesel. İyiki izlemişim dedirten, izledikçe içten içe n'olur bitmesin daha dedirten bir belgesel.

Metal müziğin tarihte ilk ortaya çıkışından tutun, ilk kimin ortaya çıkardığından, nasıl bu günlere geldiğinden, genel tavrından hayranların ortak özelliklerine kadar bir çok ilginç ayrıntı işlenmiş. Röportajlar oldukça eğlenceliydi. :) 80'li yıllarda "eşcinsel gibi" imajının sebeplerini, en gaddar kim olacak, hangimiz daha asiyiz yarışlarını anlatırlarken çok samimiydiler. Alice Cooper'ın yaratılmak istenen Black metalci imajı tiye alması, Slayer- Tom Araya'nın aslında herşeyin show amaçlı olup, satanist falan değiliz ayrıca God hates us all çok havalıydı o yüzden kullandık, Tanrı bizden nefret falan etmiyor diye gülmesi güzeldi ;) Twisted Sister- Dee snider çok eğlenceli bir adam. Anlatırken çok içtendi, jartiyerimi karım giydiyordu falan...:D Hemen hepsinin hiç de öyle dinlediğimiz, gördüğümüz tipler olmaması güldürüyor insanı. Süre bakımından Black Sabbath'a birazcık daha torpil yapılması da benim açımdan iyiydi.

Yönetmen, Mayhem'den bol bol küfür yedi, röportaj yaptığına yapacağına bin pişman oldu. Bu noktadan sonra hafiften black metal iyi midir kötü müdür, black metalciler de olayın show kısmında mıdır yoksa söylentiler alenen gerçek midir konusuna girildi. Norveçli black metalcilerin, genel heavy metal babalarından daha ciddi ve taviz vermeyen halleri gözden kaçmadı. Hatta Sam Dunn farkettiyseniz onlarla konuşurken gayet temkinli ve "peki abi, biz seni fazla tutmayalım" der gibiydi. Zaten oraya da black metalin felsefesi boyutunun ne kadar ciddi olduğunu öğrenmeye gitmişti, öğrendi, gayet de ciddilermiş :) Tüm eğlenceli metal babalarının aksine Gorgoroth Gaahl'ın cevapları hafiften ürküttü herkesi :)

Metal müzik dinlemeyenler için elbette "boş işler, yanlış işler bunlar" dedirten bir belgesel olabilir. Ama belgeselin sonunda Sam Dunn çok güzel iki çift laf etti: " Metali ya hissedersiniz ya etmezsiniz. Metal size o herşeye baskın gelecek gücü vermiyorsa, tüylerinizi diken diken etmiyorsa siz bunu asla anlamayacaksanız demektir. Ama biliyor musunuz, anlamassanız da anlamayın. Çevremdeki 40.000 metal tutkununa bakıyorum da... Biz sizsiz de gayet güzel idare ediyoruz."

Bulursanız kesinlikle kaçırmayın. Cidden hiç bitmesin istiyorsunuz ya da bitecekse devamı da gelsin ;)
 
Metal_Genealogy.jpg


Biraz geçte olsa... :D

Ama yanlışlar bol... :D
 
Ya uzun zaman sonra arkadaşlarla doyamadık yine izledik belgeseli. Gerçekten çok güzel bir belgesel, ama eksiği çok. O tabloda ki grupları çok tartıştık, ben yanlış olduğunu düşünüyorum. Doom Metal nerde? Goth Metale kaydırmışlar nerdeyse hepsini.
Birde belgeselin en sonundaki 'çevremdeki 40 000 metal tutkununa bakıyorumda biz sizsizde gayet güzel idare ediyoruz' diyor ve arkasından master of puppets solosu giriyor ya insanın tüylerimi diken diken ediyor her defa 8)
 
Geri
Üst